Welkom bij het vak 'Een Taalvaardige Retailer'. De komende weken gaan jullie aan de slag met het onderwerp solliciteren. Deze lessenreeks, die één periode beslaat (w.37 t/m w.44), sluit aan bij de beroepsmodule 'Beroepsoriëntatie' en daarmee jullie toekomstige (stage)praktijk. Bij Beroepsoriëntatie wordt jullie o.a. uitgelegd waar je kan stagelopen, aan welke eisen je stagebedrijf moet voldoen en ga je samen kijken welk stagebedrijf het beste bij jou past. Bij Nederlands gaan jullie solliciteren naar die toffe stageplek. We gaan onder andere een sollicitatiebrief opstellen, naar jullie toekomstige werkgever bellen, een cv maken en oefenen met een sollicitatiegesprek. Hieronder een kort overzicht van wat je kan verwachten van de komende lessen
Waar vind je alle informatie:
Aan de linkerkant staat een menu. Daar staat alle informatie die je nodig hebt om de opdrachten te voltooien. Het staat in chronologischevolgorde. Je moet alle kopjes doorlopen behalve het kopje 'colofon'.
Eindproducten/opleveren
-Sollicitatiebrief + gekregen feedback;
-CV + gekregen feedback;
-Reflectie op je sollicitatiegesprek (rollenspel).
Waarom doen we dit?
Terugblik en vooruitblik
Welkom bij de derde les van deze lessenreeks. De vorige les heb jij criteria-eisen opgesteld bij jouw vacature en heb je geschreven welke informatie over jou past bij de criteria-eisen die je hebt opgesteld. Deze input ga je deze les gebruiken, want we gaan vandaag starten met het schrijven van je sollicitatiebrief. De brief komt deze les niet af. Daarom werken we er de volgende twee lessen (les 4 & 5) ook nog aan. Maar eerst gaan we bellen naar je toekomstige werkgever voor verdere inhoudelijke informatie over de functie. Dit doen we, omdat de vacatures op de site van stagemarkt niet heel uitgebreid zijn. Je zult vast nog met wat vragen zitten. Daarbij heb je deze informatie nodig om je sollicitatiebrief goed te kunnen vullen.
Lesdoelen
Aan het einde van les 3, 4 & 5:
Kan ik een adequate sollicitatiebrief opstellen a.d.h.v. een format;
kan ik de juiste tekstconventies toepassen;
kan ik de juiste opbouw hanteren;
kan ik belangrijke informatie over mezelf opschrijven.
Kan ik mijn vragen over mijn stage-/werkplek bespreken met mijn toekomstige werkgever via een telefoongesprek.
kan ik mijn vraag duidelijk verwoorden;
kan ik het gesprek op een passende wijze openen;
kan ik adequaat reageren op mijn gesprekspartner;
kan ik het gesprek passend afsluiten.
Kan ik mijn sollicitatiebrief a.d.h.v. mijn gekregen feedback verbeteren.
Opdracht 1 'Bellen' (Niveau 2F)
Voordat je gaat starten met het schrijven van je brief, ga je eerst naar je toekomstige werkgever bellen voor verdere informatie over de inhoud van de vacature. Volg onderstaande stappen:
Stap 1: De docent neemt met jullie door (stukje theorie) hoe je je kan voorbereiden op een telefoongesprek en waar je allemaal om moet denken als je gaat bellen naar mensen die je niet kent.
Stap 2: Pak de vacature erbij van het bedrijf waar je graag wilt stagelopen en de ingevulde criterialijst die hoort bij jouw vacature. Deze heb je, als het goed is, tijdens de vorige les opgeslagen in de Padlet. Tijdens de vorige les gaven we al aan dat er belangrijke informatie kan missen (of je hebt zelf nog vragen over de functie) als je vacature van stagemarkt afkomt. Noteer de vragen die je hebt en zet deze in een logische volgorde.
Stap 3: Maak aan de hand van de theorie en de vragen die je hebt een belscript. Zoek op het internet voor voorbeelden van een (bel)script.
Stap 4: Ga nu je belscript oefenen met een medestudent (kies een maatje uit). Geef elkaar feedback aan de hand van de beoordelingscriteria, zie link onderaan. Pas waar nodig je belscript aan.
Stap 5: Nu je je belscript hebt geoefend, ga je nu bellen naar jouw toekomstige stagebedrijf. De student die jou voorzien heeft van feedback bij stap 4, kan bij deze stap ook weer jouw samenwerkingsgenootje zijn (of iemand anders). Hij of zij gaat jou observeren tijdens het telefoongesprek en jou daarna voorzien van feedback a.d.h.v. dezelfde checklist (vul de checklist opnieuw in), zie link onderaan.
Stap 4: Draai vervolgens de rollen om. Vul, als het nodig is, je criteria-eisentabel aan met de informatie uit het telefoongesprek.
Stap 5: Beiden aan de beurt geweest? Ga dan verder met opdracht 2.
Voordat je gaat starten met het schrijven van je brief, ga je eerst je toekomstige werkgever bellen. Volg onderstaande stappen:
Stap 1: De docent neemt met jullie door hoe je je kan voorbereiden op een telefoongesprek en waar je allemaal om moet denken als je gaat bellen naar mensen die je niet kent.
Stap 2: Pak de vacature erbij van het bedrijf waar je graag wilt stagelopen en de ingevulde criterialijst die hoort bij jouw vacature. Deze heb je, als het goed is, tijdens de vorige les opgeslagen in de Padlet.
Stap 3: Tijdens de vorige les gaven we al aan dat er belangrijke informatie kan missen (of je hebt zelf nog vragen over de functie) als je vacature van stagemarkt afkomt. In deze stap gaan we dan bellen naar jouw toekomstige stagebedrijf. Kies een samenwerkingsgenootje uit. Hij of zij gaat jou observeren tijdens het telefoongesprek en jou daarna voorzien van feedback a.d.h.v. een checklist, zie link onderaan.
Stap 4: Draai vervolgens de rollen om. Vul, als het nodig is, je criteria-eisentabel aan met de informatie uit het telefoongesprek.
Stap 5: Beiden aan de beurt geweest? Ga dan verder met opdracht 2.
Je gaat nu starten met het schrijven van je brief. Volg onderstaande stappen:
Stap 1: Nu je in grote lijnen duidelijk hebt wat je functie inhoudt en wat erin je brief komt, ga je nu eerst de theorie bestuderen: Hoe zat het alweer met de opbouw van een brief? Ga naar het menu en klik op het kopje 'theorie'. Luister naar het filmpje. Dit doe je individueel.
Stap 2: Nu je de theorie tot je genomen hebt, ga je starten met het maken van een schrijfplan. In een schrijfplan geef je in grote lijnen weer hoe de opbouw van jouw brief eruit komt te zien. Waarom is een schrijfplan belangrijk? In een YouTube-filmpje wordt dit aan je uitgelegd, zie link onderaan. Stop bij 00:50.
Stap 3: Geef in het schrijfplan, zie link onderaan, in steekwoorden weer waar je welke criteria plaatst. Wat zet je in je inleiding, wat in het middenstuk en wat in het slot? Vul verder het schrijfplan aan door antwoord te geven op de opmerkingen die in het rechterkolom staan. Dit doe je individueel.
Stap 4: Start met het schrijven van je brief. Dit doe je in het vooropgestelde format, zie link onderaan. Gebruik de tips aan de kantlijn van het document. Verwijder deze als je de opdracht inlevert. Onderaan vind je ook een link met 'voorbeeld sollicitatiebrieven'. Hierin vind je het drietal brieven die je gelezen hebt in les 1. Deze brieven kunnen als inspiratiebron dienen. Verder vind je onderaan nog een link van een website waarin 41 creatieve openingszinnen staan voor een sollicitatiebrief. Ook deze dienen als inspiratiebron. Tip: zet het format en daarmee dus je brief alvast in je portfolio.
Stap 5: Als jij je brief afhebt dan laat je deze controleren door je medestudent. Hij of zij checkt je brief aan de hand van de checklist, zie link onderaan. Verbeter je brief naar aanleiding van de feedback die je gekregen hebt. Lever vervolgens je aangepaste brief + je gekregen feedback in bij de docent. Stuur een mail naar l.vanhouten@aventus.nl. De docent bespreekt de brief met je na zodra ze je brief voorzien heeft van feedback. Je past de brief, indien nodig, aan. Als je de brief hebt aangepast dan plaats je deze in je portfolio: je eerste portfolio-opdracht is af!
Het arrangement Les 3 'Bellen & Schrijven brief' is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Lucinda van Houten
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-09-13 11:36:15
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.