Ouders ontmoeten ouders

Ouders ontmoeten ouders

Doel

De school wil met dit project de volgende doelen bereiken:

– het versterken van de relatie tussen ouder, kind en school en ouders onderling.

– ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid vergroten

– het vergemakkelijken van het contact tussen ouders en school

– het versterken van het “wij gevoel” tussen alle ouders!

De verhalen gaan namelijk voor een groot deel over henzelf, over hun kinderen, over hun plezier en hun problemen

Handleiding

Een project van de Indische Buurtschool in Amsterdam

Met behulp van de ouders organiseert de school het project: “Ouders ontmoeten Ouders”. Deze “ouders ontmoeten ouders” avonden waarin er naast eten ook gesproken wordt over onderwerpen rondom opvoeding en ook verhalen uitgewisseld worden over de eigen kindertijd, blijken een mooie en gezellige manier om de verschillende ouders op school met elkaar in contact te brengen.

Het project bestaat uit 5 of 6 bijeenkomsten inclusief de slotavond waarin de ouders hun eigen verhaal op het podium vertellen aan het publiek. De slotavond is een avond met: heerlijk eten & gezellige ontmoetingen met bijzondere verhalen van ouders van de school. In samenwerking met Partou (Naschoolseopvang) wordt de opvang van de kinderen geregeld

De thema's van de O&O worden door de school en de ouderraad gekozen. De eerste bijeenkomst wordt altijd gekoppeld en gepland in de week van de kinderboekenweek. Het thema van deze eerste bijeenkomst is : lezen en voorlezen. Er wordt ook op die avond een boekenmarkt georganiseerd. De ouders en hun kinderen kunnen een boek of boeken ruilen of gewoon meenemen. De OR en school zorgen voor de boekenmarkt.

De taalcoördinator vertelt in deze avond over het belang van lezen en voorlezen en geeft tips en advies hierover aan de ouders.

Bij de gewone bijeenkomsten van O&O krijgen de ouders een uitnodiging / flyers van de school. De bedoeling is dat de ouders zich melden voor de avond en ook doorgeven of ze gebruik willen maken van de opvang voor hun kinderen. De Ouderraad speelt een heel belangrijke rol voor de verspreiding van de flyers en de ouders mondeling uitnodigen voor de bijeenkomsten. Ook voor de voorbereiding van de aula (zaal) waarin de bijeenkomsten plaatsvinden en bij opruimen van de zaal.

Naast de flyers, worden de ouders geïnformeerd via de nieuwsbrief. De data van alle bijeenkomsten van ouders ontmoeten ouders worden vermeld in de jaarkalender van de ouders.

De avonden:

Ieder ouder neemt een hapje mee. De school zorgt voor de drank, koffie, thee en het eten voor de kinderen bij de opvang. Het eten voor de kinderen wordt gemaakt in de keuken van de school onder begeleiding van de vakdocent en een paar ouders.

De avond begint om 18:00 en eindigt om 20:00 uur.

Het eerste half uur is de gelegenheid voor iedereen om iets te drinken en een gesprekje met andere ouders of leerkrachten te voeren.

Rond 18:30 gaan alle ouders en leerkrachten langs alle verschillende gerechten om  van alles te proeven. Dan gaat iedereen zitten om te eten en ook te kletsen en kennis te maken met andere ouders , leerkrachten en/ of de nieuwe gezichten.

Na het eten wordt het onderwerp van de dag besproken, eerst in kleine groepjes en later met iedereen. De begeleiding van de discussie  is ook in handen van de ouders.

Op de achtergrond wordt muziek gedraaid. Om 20:00 uur worden de kinderen van de opvang opgehaald en eindigt de avond officieel. Maar vaak blijven ouders verder kletsen met elkaar.

De ouders ontmoeten ouders- bijeenkomsten worden systematisch geëvalueerd en voorbereid met de ouderraad.

De school wil met dit project meer ouders van gemengde herkomst de volgende doelen bereiken:

         - het versterken van de relatie tussen ouder, kind en school en ouders onderling.

         - ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid vergroten

         - het vergemakkelijken van het contact tussen ouders en school

         - het versterken van het “wij gevoel” tussen alle ouders!

De verhalen gaan namelijk voor een groot deel over henzelf, over hun kinderen, over hun plezier en hun problemen

De verhalen van de eerste 10 jaar zijn verwerkt in het boek: 'Coen vertelt'. Een boek met bijzondere en unieke verhalen van de ouders van de school.

Voor meer informatie over het project neem contact met Mustapha Khaddari

 

Links en foto's

Omslag Coen vertelt
Omslag Coen vertelt
Inhoud Coen vertelt
Inhoud Coen vertelt
  • Het arrangement Ouders ontmoeten ouders is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-11-02 11:19:13
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Met behulp van de ouders organiseert de school het project: “Ouders ontmoeten Ouders”. Deze avonden, waarin er naast eten ook gesproken wordt over onderwerpen rondom opvoeding en verhalen uitgewisseld worden over de eigen kindertijd, blijken een mooie en gezellige manier om de verschillende ouders op school met elkaar in contact te brengen.
    Leerniveau
    PO groep 3; PO groep 4; PO groep 1; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5; PO groep 2;
    Leerinhoud en doelen
    Burgerschap; Nederlands als tweede taal;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    geschiktvoorunesco, unesco, unescoscholen, wereldburgerschap
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.