Multiculturele samenleving

Multiculturele samenleving

Welkom bij de les!

Wat gaan we doen vandaag?

Leuk om je weer te zien. In deze les kijken wij naar de Nederlandse samenleving en behandelen wij het onderwerp multiculturele samenleving. Als je om je heen kijkt zie je dat wij met verschillende mensen uit verschillende culturen met elkaar samen leven. Hieruit kunnen wij eigenlijk stellen dat er in Nederland sprake is van een multiculturelen samenleving.

Wat houdt multiculturele samenleving in? Hoe is Nederland multicultureel geworden? Welke vormen van samenleven zijn er? En hoe houden wij deze samenleving die zo multicultureel in stand? Dit zijn allerlei vragen die wij gaan behandelen.

Art,borders,boy,child,chromatic - free image from needpix.com

 

Lesdoelen

Aan het einde van deze les kun je:

  • ... student kan uitleggen wat multiculturele samenleving inhoudt
  • ... student kan uitleggen hoe Nederland multicultureel is geworden
  • ...student kan de volgorde van migratie in de 20’e eeuw benoemen
  • ...student kan de vier meest vertegenwoordigde bevolkingsgroepen in Nederland benoemen
  • ...student kan de begrippen kolonie en tolerantie uitleggen
  • ...student kan het verschil tussen een vluchteling en asielzoeker herkennen
  • ...student kan de begrippen assimilatie, segregatie, integratie uitleggen en het verschil herkennen

Multiculturele samenleving

Immigratie

Wat houdt multiculturele samenleving eigenlijk in?

Multiculturele samenleving betekent dat mensen uit verschillende culturen met elkaar samenleven. In Nederland en voornamelijk in de randstad zie je dat mensen uit verschillende culturen met elkaar samen leven.

In een multiculturele samenleving hebben mensen verschillende normen, waarden en gewoonten. Om goed met elkaar samen te leven is tolerantie daarom noodzakelijk. Tolerantie betekent dat je accepteert dat mensen anders zijn of anders denken dan jij. Nederland stond al eeuwen lang bekend om haar tolerantie, dat is ook één van de redenen waarom Nederland zo multicultureel is geworden. Nederland accepteerde mensen die anders denken, een ander geloof hebben en uit een ander cultuur komen. Iedereen is welkom!

Immigratie

Al eeuwenlang zijn er talloze mensen verhuisd naar Nederland. De mensen die in een ander land gaan wonen noem je immigranten. In een ander land gaan wonen noem je immigratie. Door deze immigranten is Nederland geworden zoals het nu is. Erg divers. Mensen met verschillende afkomsten, culturen en religies.  

Inwoners met een migratieachtetgrond

Nederland telt  ongeveer 17,6 miljoen inwoners, waarvan 4,7 miljoen een migratieachtergrond heeft. Dit is net iets meer dan een kwart van de inwoners.

Hieronder volgt er een top vier van de meest vertegenwoordigde bevolkingsgroepen in Nederland met een migratieachtergrond:

  1. 431.000 Turken          Vatan Turkse Vlag - Turkije Vlag - 70 x 105 cm - Hoge Kwaliteit

  2. 419.000 Marokkanen Gevelvlag/vlaggenmast vlag Marokko 90 x 150 cm

  3. 364.000 Indonesiers  Vlag Indonesie 90 x 150 cm feestartikelen - Indonesie landen thema  supporter/fan... | bol.com

  4. 362.000 Surinamers   Suriname - Wikipedia

 

Hieronder volgt er een filmpje hoe Nederland te maken heeft gehad met immigratie in vijf eeuwen.

Vijf eeuwen migratie

Hieronder volgt er een opdracht met betrekking op het filmpje.

Kolonie & Migratie in de 19 eeuw

Koloniale verleden

Nederland heeft een koloniale verleden. Maar wat betekent kolonie? Een kolonie is een gebied dat wordt bestuurd door een ander land. Nederland bestuurde onder andere Suriname, Nederlands-Indie (huidig Indonesie) en Nederlands-Antillen. Nederlands-Antillen is nog steeds een onderdeel van Nederland. 

Toen de koloniën (Nederlands-Indie & Suriname) onafhankelijk werden van Nederland hebben veel oorspronkelijke inwoners van die landen ervoor gekozen om naar Nederland te verhuizen. Om die reden wonen er grote groepen Indonesiërs, Surinamers en Antillianen in Nederland. Dit heeft bijgedragen aan de multiculturele sameleving in Nederland.

We gaan even terug in de geschiedenis en geven wij een voorbeeld, waarom er zoveel Surinamers in Nederland wonen. Vanaf het jaar 1667 was Suriname een kolonie van Nederland. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk. Vlak voor de onafhankelijkheid mochten de burgers zelf kiezen welke nationaliteit zij zouden aannemen. Hierdoor zijn er alleen al in het jaar 1975, 40.000 Surinamers naar Nederland verhuisd.

 

 

 

 

Immigratie in de 20e eeuw

In de 20e eeuw zijn er veel immigranten naar Nederland gekomen. Dit komt door onder andere de Tweede Wereldoorlog. Vele plekken in Nederland lagen plat waardoor er opnieuw gebouwd moest worden. Heel veel gastarbeiders zijn geworven door de overheid om aan de wederopbouw te helpen. Sommige immigrantengroepen gingen terug en sommige bleven. Hieronder leg ik per jaartal uit welke immigrantengroepen naar Nederland kwamen en gebeurtenissen die betrekking hebben op immigratie in de 20e eeuw:

  • In het jaar 1949 werd Nederlands-Indie onafhankelijk, waardoor er veel Molukkers naar Nederland zijn gekomen
  • De overheid heeft in het jaar 1960-1970 gastarbeiders uit Spanje, Italie en Portugal geworven. De meeste van deze immigranten kwamen enkel om te werken en gingen weer terug naar land van herkomst.
  • In het jaar 1963-1973 zijn er gastarbeiders uit Turkije, Marokko en Griekenland geworden door de overheid. Deze immigrantengroep en met name de Turken en de Marokkanen hadden nooit de intentie om te blijven in Nederland. Maar naarmate de tijd zagen ze in dat ze het in Nederland veel beter hadden waardoor er sprake is geweest van gezinshereniging en gezinsvorming. De gastarbeiders mochten hun gezinnen vanuit Marokko of Turkije naar Nederland toe brengen.
  • In 1975 werd Suriname onafhankelijk waardoor er veel Surinamers naar Nederland zijn gekomen. Zij mochten kiezen uit de Nederlandse of de Surinaamse nationaliteit. Een groot deel heeft voor de Nederlandse nationaliteit gekozen.
  • In het jaar 1985-2000 zijn er veel vluchtelingen vanuit Azie en Afrika naar Nederland gevlucht voornamelijk door oorlog. Denk aan landen zoals Somalie, Irak en Afghanistan.

Vluchteling of Asielzoeker?

Vluchteling en Asielzoeker

Hieronder volgt er een kennisclip, waarin er uitleg wordt gegeven over wie is een vluchteling en wie is een asielzoeker. En het verschil tussen vluchteling, asielzoeker en immigrant wordt in het filmpje toegelicht.

Veel luisterplezier! 

 

 

Vormen van samenleven

Vormen van sameleven

In een multiculturele samenleving kan op verschillende manieren worden omgegaan met cultuurverschillen. Dit zijn de drie vormen die van toepassing zijn in een samenleving: assimiliatie, segregatie en intergratie.

Wat houden deze begrippen assimilatie, segregatie en integratie in?

Assimilatie

Bij assimilatie past een persoon of een bevolkingsgroep zich volledig aan, aan de dominante cultuur. Dit betekent dat de oorspronkelijke cultuur van deze persoon of bevolkingsgroep grotendeels verdwijnt. Dit kan soms onder dwang door de overheid, maar ook geheel vrijwillig.

Segregatie

Er is sprake van segregatie op het moment dat bevolkingsgroepen niet met elkaar leven maar zich afzonderen van de samenleving. Dit houdt in dat bevolkingsgroepen alleen in hun eigen cirkel blijven leven. Vaak zie je ook dat zij in aparte wijken wonen en dat de kinderen naar aparte scholen gaan.

Integratie

Intergratie vindt plaats als een persoon zich deels aanpast aan de dominante cultuur met behoud van zijn eigen normen, waarden en gewoonten (cultuur). Maar dit geldt niet alleen voor de persoon die zich vestigd in een ander land. Ook de mensen die er wonen leren andermans cultuur om zo elkaar te begrijpen. Het is dus wederzijds en komt van beide kanten.

Hieronder een opdracht om te kijken of je het snapt.

Test Jezelf

Extra Oefening

Hieronder vind je een aantal vragen waarbij de leersstof wordt herhaald.  Rechtsonder bij de tool Quizlet zie je leermethode staan. Kies uit welke jij leuk vindt en oefen de leerstof. Mocht je het antwoord echt niet meer weten, lees dan terug op de website of vraag je docent!

Heel veel succes!

Oefening: Extra oefenen met de lesstof

Verdiepend

Wat betekent pluriforme samenleving.

In deze video wordt er uitgelegd wat dat betekent. 

Eindtoets

Begrippen

Begrippenlijst

Multiculturele samenleving: Een samenleving waarin mensen uit verschillende culturen met elkaar samen leven

Immigratie: Verhuizen of vestigen in een land

Vluchteling: Iemand die gedwongen het land moet vluchten vanwege oorlog, geweld of vervolging

Asielzoeker: Iemand die asiel (verblijf) heeft angevraagd, omdat het in zijn land onveilig is. 

Assimilatie: Iemand die zich volledig aanpast aan de dominante cultuur, waardoor zijn eigen cultuur verloren gaat

Segregatie: Een bevolkingsgroep die zich afzondert van de rest van de samenleving

Integratie: Iemand die zich deels aanpast aan de dominante cultuur

Kolonie: Een land die een land veroverd en uiteindelijk bestuurd

 

Bronnen

Informatie leerstof:

https://www.cbs.nl/

Schokland Burgerschap, Sander Heebels, Deviant Uitgeverij

 

Videos:

Vijf eeuwen migratie: Altijd Wat Wijzer - Vreemdelingen - YouTube

Pluriforme samenlecing: Les1: Pluriforme Samenleving - YouTube

 

Afbeeldingen:

Auteursrechtvrije afbeeldingen via Google advanced search:

Netherlands_Orange_Free_State_Locator_1900.png (1425×625) (wikimedia.org)

Art,borders,boy,child,chromatic - free image from needpix.com

 

 

- Verdiepende stof

- Begrippenlijst

- Bronnen toevoegen

 

-Verantwoorden

 

CBS

Schokland

  • Het arrangement Multiculturele samenleving is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    soumia benamari Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-04-20 03:06:39
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Blended cursus over leren lesgeven met ICT voor het IVL van Hogeschool Rotterdam
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    arrangeren digitaal lesmateriaal
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Test Jezelf!

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.