Woordenschat

Woordenschat

Welkom

Hallo TG2 en TAG2,

Welkom op de wikiwijs van woordenschat hoofdstuk 1. Je doorloopt de komende twee lessen individueel deze wikiwijs. We zitten deze lessen dus in het computerlokaal. Je hebt je leerwerkboek niet nodig. Vragen mag je natuurlijk wel stellen, dat kun aan mij of aan je buurman. Na het lezen van de tekst kun je onderaan klikken op vorige en volgende, dit geldt voor iedere pagina.

Leerdoel: Na het doorlopen van deze wikiwijs kun je vergelijkingen, metaforen en personificaties herkennen en toepassen. Je kunt in zinnen deze soorten beeldspraak aanwijzen en hier zelf zinnen mee formuleren. 

Je leert deze week drie nieuwe begrippen: vergelijking, metafoor en personificatie. Die drie begrippen hebben een eigen knop in het menu, links van het scherm te vinden. Hier wordt eerst je voorkennis opgehaald, daarna theorie gegeven en uiteindelijk maak je een verwerkingsopdrachtopdracht. Als je extra informatie, kennisclips of andere filmpjes wil zien, kun je klikken op de knop 'Extra'.

Als laatste maak je een eindopdracht. Die is onderaan het menu te vinden. Ben je eerder klaar of heb je behoefte aan meer uitdaging? Dan kun je een plusopdracht vinden onder het kopje 'Extra'.

Vergelijking

Vooraf

Theorie

Onderstaande knop bevat een uitlegvideo over beeldspraak, vergelijking. Deze mag je eerst kijken.

Theorie beeldspraak vergelijking

 

Na het kijken:

Heb je extra uitleg nodig? Bekijk het filmpje onder het kopje 'Extra'.

Verwerkingsopdracht

Op deze pagina maak je individueel de verwerkingsopdracht, als je vragen hebt kun je deze stellen aan je buurman. Je bent na het afronden van deze opdracht in staat een vergelijking aan te wijzen in een zin. Als je klaar bent, kun je door naar de volgende pagina. Je gaat dan door naar het onderdeel metaforen.

Metafoor

Vooraf

Theorie

Onderstaande knop bevat een uitlegvideo over beeldspraak, metafoor. Deze mag je eerst kijken.Theorie beeldspraak, metafoor

 

Na het kijken:

Heb je extra uitleg nodig? Bekijk het filmpje onder het kopje 'Extra'.

Verwerkingsopdracht

Op deze pagina maak je individueel de verwerkingsopdracht, als je vragen hebt kun je deze stellen aan je buurman. Je bent na het afronden van deze opdracht in staat een metafoor aan te wijzen in een zin. Als je klaar bent, kun je door naar de volgende pagina. Je gaat dan door naar het onderdeel personificatie.

Extra

Wil je meer zien van metaforen? Kijk dan naar het onderstaande filmpje van Zondag met Lubach waarin Arjen Lubach een aantal metaforen uit de politiek op een rijtje zet.
Filmpje metaforen

Personificatie

Vooraf

Theorie

Onderstaande knop bevat een uitlegvideo over beeldspraak, personificatie. Deze mag je eerst kijken.

theorie beeldspraak, personificatie

 

Na het kijken:

Heb je extra uitleg nodig? Bekijk het filmpje onder het kopje 'Extra'.

Verwerkingsopdracht

Op deze pagina maak je individueel de verwerkingsopdracht, als je vragen hebt kun je deze stellen aan je buurman. Je bent na het afronden van deze opdracht in staat een personificatie aan te wijzen in een zin. Als je klaar bent, kun je door naar de volgende pagina. Je gaat dan door naar de oefenopdrachten. 

Oefenopdrachten

Je maakt nu zelfstandig de oefenopdrachten, hier is geen vaste tijd aan verbonden. De opdrachten zijn op Blooket en Formative. Als je een vraag niet weet, dan kun je dit aan je buurman vragen. Je begint met opdracht A. Als je hier meer oefening bij nodig hebt maak je opdracht B, daarna maak je opdracht C. Als je zelf vindt dat je geen extra oefening nodig hebt, kun je direct door naar opdracht C.

Succes!

Opdracht A inlogcode voor deze Blooket is 8732148

 

Opdracht B inlogcode voor deze Blooket is 3365377

 

Opdracht C

(het kan zijn dat je voor opdracht C een code moet invoeren, dit is G52V5K).

Verwerkingsopdracht

Samen gaan jullie zelf beeldspraak formuleren. In de Padlet waarvan de knop hier onder staat, gaa jullie per type beeldspraak zelf een zin bedenken. Noteer deze onder het juiste kopje. 

Padlet beeldspraak

Eindopdracht

Je gaat een tekst lezen, hier staan verschillende soorten beeldspraak in. Nu je geoefend hebt met vergelijkingen, metaforen en personificatie, kun je ze er allemaal uithalen. Ook staan er uitdrukkingen in de tekst, de goede zoeker zal ze vinden! De opdracht maken jullie in een formulier. De knop hier voor kun je onderaan de pagina vinden.

Je gaat op zoek naar:

  • twee vergelijkingen, deze staan in alinea 2 t/m 4;
  • zeven metaforen, deze staan in alinea 3, 4, 5, 7 en 8;
  • drie personificaties, deze staat in alinea 1, 4 en 6.

Nu je deze allemaal hebt gevonden, kun je in de volgende sectie schrijven of de titel beeldspraak bevat of niet. Geef argumenten voor of tegen.

Als je deze secties hebt ingevuld, kun je de vijf uitdrukkingen die in de tekst staan noteren. Ze staan in alinea 2, 3 en 8.

Let op! Lukt het niet alle vormen van beeldspraak uit de tekst te halen? Geen probleem, ga dan eerst verder met de volgende opdracht en ga later terug naar deze opdracht.

 

De tekst en het invulformulier kun je hieronder vinden.

Succes!

 

Invulformulier eindopdracht

Ben je klaar? Dan kun je verder naar het nakijkmodel.

Extra

Herhaling

Wil je extra uitleg over deze drie vormen van beeldspraak? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

Beeldspraak

Plusopdracht

In het onderstaande filmpje worden 25 uitspraken verkeerd uitgesproken. Raad jij ze alle 25? Zo ja, probeer dan de betekenis bij de beeldspraken te noteren.

Draadstaal spreekwoorden

  • Het arrangement Woordenschat is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Rinke van Keulen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-06-27 23:07:52
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Woordenschat klas 2
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Begrippenlijst en taalverzorging;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Beeldspraak
    https://www.youtube.com/watch?v=tJTJfhutwgk
    Link
    Draadstaal spreekwoorden
    https://www.youtube.com/watch?v=WO9DO755g_0
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.