Welkom op deze Wikiwijs over paragraaf 4.7: milieu en gezondheid!
Deze les is iets anders dan alle andere, want vandaag gaan jullie zelf aan de slag door deze Wikiwijs te doorlopen. Hierbij krijg je alle informatie individueel via tekst en film te zien in plaats van dat het klassikaal wordt besproken. Aan het einde van de les maak je een oefentoets om te kijken of je het begrepen hebt, en volgt nog een enquête over wat je van de les vond.
Hier links zie je kopjes staan. Deze werk je van boven naar beneden af. Ben je klaar met een bepaald kopje? Klik dan links op het volgende kopje om verder te gaan, of op het grijze pijltje naar rechts hier beneden.
Leerdoelen bij deze les zijn:
Na deze les kan je:
uitleggen wat de invloed is die het milieu heeft op de gezondheid van de bevolking.
verklaren hoe de overheid met milieubeleid en ruimtelijke ordening de gezondheid van de bevolking kan verbeteren.
Veel plezier en succes bij het uitvoeren van deze zelfstandige les! Je kunt nu op het volgende kopje 'Voorkennis' klikken.
(AndreasAux, z.d.)
Voorkennis
Eerst kijken we even terug op de vorige paragrafen door wat oefenvragen te beantwoorden. Geef antwoord op de volgende vragen en kijk of je nog weet waar we het de afgelopen weken over gehad hebben.
Theorie 4.7
Kennisclip
Kijk naar onderstaande kennisclip. Let goed op! Deze informatie heb je nodig voor de opdrachten en oefentoets zometeen!
Heb je het filmpje gekeken? Klik dan op het pijltje rechtsonder.
Achterliggende oorzaken
Als je wil zorgen dat de kans zo klein mogelijk is dat mensen gezondheidsklachten krijgen door problemen in het milieu, dan moet je kijken naar achterliggende oorzaken van deze milieuproblemen. Hierbij een paar voorbeelden:
We delen deze aarde met veel mensen. Er wordt dus ook heel veel geproduceerd en vervoerd om aan de behoeften van alle mensen te voldoen. Dit willen we graag zo goedkoop mogelijk doen. Om de prijs van productie en vervoer zo laag mogelijk te houden, worden er soms productiemethoden en vervoersmogelijkheden gebruikt die nadelig zijn voor het milieu.
(Transmission, z.d.)
In Nederland kennen wij strenge milieuwetten. Je mag bijvoorbeeld als fabriek niet zomaar je afval in de rivier gooien. In armere landen zie je vaker dat er weinig aandacht is voor het milieu. Dit komt vaak door geldgebrek. Als je als land soepele milieuwetten hebt, kun je daarmee buitenlandse bedrijven aantrekken.
Mensen en bedrijven kunnen illegaal hun afval of schadelijke stoffen weggooien. Dit heet milieucriminaliteit.
Vaak zijn er wetten en regels over de maximale hoeveelheid die je mag gebruiken van een schadelijke stof. Toch kunnen kleine hoeveelheden van een schadelijke stof schadelijk zijn, zo kunnen ze zich opstapelen in het milieu of in je lichaam.
Een ongeluk zit in een klein hoekje: grote hoeveelheden van schadelijke stoffen of radioactieve straling kunnen door een ongeluk in het milieu terechtkomen. Als dit voor schade zorgt in het ecosysteem spreken we van een milieuramp
(Combined Military Service Digital Photographic Files, 2004)
Milieubeleid
Hoe moeten we er dan voor zorgen dat wij in Nederland geen gezondheidsklachten door milieuproblemen krijgen?
Daar is de overheid druk mee bezig. Door een goed milieubeleid (regels en maatregelen van de overheid die de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren) wordt gezorgd dat het milieu niet makkelijk aangetast wordt. Zo zijn er grenzen aan hoeveel fijnstof je mag uitstoten, of hoe veel bestrijdingsmiddelen je op je land mag gebruiken. En kijk maar eens naar de stikstofcrisis! Dat is ook een kwestie op het gebied van milieubeleid.
Met milieubeleid kan een land er dus voor zorgen dat bepaalde schadelijke stoffen niet meer gebruikt mogen worden, of maar tot een bepaalde hoeveelheid. Ook kunnen ze met subsidies en belastingvoordelen de bevolking aanmoedigen een betere keuze te maken voor het milieu. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zonnepanelen of elektrische auto's.
(Wikimedia Commons, z.d.)
Ruimtelijke ordening
Naast milieubeleid kun je de gezondheid van de bevolking ook verbeteren door ruimtelijke ordening. Ruimtelijke ordening gaat over hoe je leefomgeving is ingericht. De overheid kan met ruimtelijke plannen doelmatig de ruimte inrichten om de gezondheid van de bevolking te verbeteren.
Maar hoe dan?
Nou: als er in jouw stad veel auto's rijden in het centrum, komt hier veel roetuitstoot en fijnstof in de lucht. Dit is schadelijk voor de mensen die hier bijvoorbeeld net op een terrasje zitten. De gemeente kan dan door ruimtelijke ordening de stad zo inrichten dat het centrum minder goed bereikbaar is met de auto, en juist heel goed bereikbaar is met de fiets. Hierdoor is er minder fijnstof in de lucht in het centrum, en is de luchtkwaliteit dus beter.
Een andere manier om het milieu te verbeteren via ruimtelijke ordening is bijvoorbeeld het aanleggen van groen. Planten vangen fijnstof op en zorgen ook voor zuurstof. Ook kan je kijken waar je het best een basisschool kan bouwen. Wanneer je dit doet naast een drukke weg met veel roetuitstoot en fijnstof in de lucht, kan je hiermee de gezondheid van jonge kinderen aantasten.
Hiernaast kun je met ruimtelijke ordening ook de klimaatverandering aanpakken. Heb je grote geluidswallen in jouw stad? Plaats hier dan eens zonnepanelen op. Zijn er woonwijken die aangesloten zijn op aardgas? Kijk eens of er manieren zijn om dit op een groene manier te vervangen. Ook kun je de bevolking aanmoedigen om elektrisch te rijden door genoeg laadpalen in de stad aan te leggen.
(Wikimedia Commons, z.d.)
Oefeningen
Mindmap
Maak een mindmap waarin duidelijk wordt wat voor jou milieu inhoudt. Wat vind jij belangrijk aan het milieu. Het is een vrije opdracht.
Maak als je klaar bent met je mindmap stuur je deze via de site of via e-mail naar sybevandergracht@hotmail.com.
Klik op het woord 'Mindmap' hieronder om naar de opdracht te gaan.
Om te kijken hoe goed je de stof hebt onthouden, kun je het spel hieronder spelen. Hier kun je tien vragen beantwoorden om de kikker aan de overkant te krijgen. Hoeveel antwoorden je goed hebt, is afhankelijk van welke vragen je hierna gaat maken in het kopje 'Opdrachten'.
Heb je 0-5 antwoorden goed, maak dan de beginner opdrachten.
Heb je 6-7 antwoorden goed, maak dan de gemiddelde opdrachten.
Heb je 8-10 antwoorden goed, maak dan de expert opdrachten.
Opdrachten
Had je bij het spel met de kikker 0-5 antwoorden goed, maak dan de beginner opdrachten.
Had je er 6-7 goed, maak dan de gemiddelde opdrachten.
Had je er 8-10 goed, maak dan de moeilijke opdrachten.
Beginner opdrachten
Dat waren de vragen!
Heb je er 0-2 goed, kijk dan nog even naar de informatie voordat je de oefentoets maakt.
Heb je er 3-4 goed, maak dan nu de oefentoets.
Gemiddelde opdrachten
Dat waren de vragen!
Heb je er 0-2 goed, kijk dan nog even naar de informatie voordat je de oefentoets maakt.
Heb je er 3-4 goed, maak dan nu de oefentoets.
Expert opdrachten
Dat waren de vragen!
Heb je er 0-2 goed, kijk dan nog even naar de informatie voordat je de oefentoets maakt.
Heb je er 3-4 goed, maak dan nu de oefentoets.
Oefentoets
Je hebt de opdrachten gemaakt en bent nu klaar voor de oefentoets. Hieronder kun je de vragen invullen en daarna klikken op 'verzenden'. Succes!
Enquête
Super! Je hebt de oefentoets gemaakt!
Hopelijk kan je nu beter:
uitleggen wat de invloed is die het milieu heeft op de gezondheid van de bevolking.
verklaren hoe de overheid met milieubeleid en ruimtelijke ordening de gezondheid van de bevolking kan verbeteren.
Nu kan je hieronder de enquête invullen waarin je kan laten weten wat je van de les vond, en of je het werken in Wikiwijs fijn vindt of niet. Wanneer je dit hebt afgerond, druk je op verzenden en ben je helemaal klaar. Dan mag je de Wikiwijs afsluiten. Ga dan in stilte aan de slag met de opdrachten van deze paragraaf 4.7. Hierbij mogen natuurlijk geen telefoons worden gebruikt.
Het arrangement Milieu en gezondheid is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Sybe van der Gracht
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-04-03 13:48:59
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Een aardrijkskundeles voor 3vbp-leerlingen op Roncalli Scholengemeenschap in Bergen op Zoom. De les gaat over milieu en gezondheid, paragraaf 4.7 van De Wereld Van 3havo/vwo. Lesdoel is dat de leerling na de les kan uitleggen wat de invloed is die het milieu heeft op de gezondheid van de bevolking en dat de leerling na de les kan uitleggen hoe de overheid met milieubeleid en ruimtelijke ordening de gezondheid van de bevolking kan verbeteren.
Een aardrijkskundeles voor 3vbp-leerlingen op Roncalli Scholengemeenschap in Bergen op Zoom. De les gaat over milieu en gezondheid, paragraaf 4.7 van De Wereld Van 3havo/vwo. Lesdoel is dat de leerling na de les kan uitleggen wat de invloed is die het milieu heeft op de gezondheid van de bevolking en dat de leerling na de les kan uitleggen hoe de overheid met milieubeleid en ruimtelijke ordening de gezondheid van de bevolking kan verbeteren.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.