Temperatuur

Temperatuur

Startpagina

Instructie

Voor deze les ga je het volgende doen:

  • Je leest de leerdoelen.
  • Je maakt de instaptoets.
  • Je kijkt de kennisclip
  • Je maakt de opdrachten die de instaptoets je vertelt te maken. 
  • Je maakt de eindtoets 

Leerdoelen

In deze les leer je:

  • Hoe je temperatuur meet en uitdrukt.
  • Welke invloed de zonhoogte op de temperatuur heeft.
  • Wat een weerhut is en je kan uitleggen hoe de weerhut werkt.
  • Je kunt 3 verschillende thermometers benoemen en je kunt uitleggen hoe ze werken.
  • Je kent de thermen: ijken, smeltpunt, kookpunt.

Instaptoets

Instaptoets

 

Om te kunnen beginnen aan de opdrachten moet je eerst de instaptoets maken. De instaptoets geeft aan het einde jouw behaalde punten, en die vertellen waar je moet beginnen.  

 

0 - 3 punten: Je mag de beginner leerstof gaan maken.

4 - 6 punten: Je mag de gemiddelde leerstof gaan maken.

7 - 8 punten: Je mag de expert leerstof gaan maken.

 

You can do this!

Beginner

Instructie

De instaptoets heeft jou verteld dat je de beginner leerstof mag gaan maken.Dit betekend dat je dit onderwerp nog wat lastig vind. Je mag het volgende gaan doen:

  1. Bekijk de kennisclip
  2. Maak de opdrachten met behulp van de flashcards op quizlet,  en de informatie die gegeven is in de kennisclip.
  3. klaar? Je mag door naar gemiddeld. 
  4. Maak de eindtoets
  5. Helemaal klaar? Wacht dan op verdere instructie van de docent.

Kennisclip

Opdrachten

De temperatuur wordt uitgedrukt in graden celcius, en wordt gemeten met een thermometer.

 

Bekijk de filmpjes en maak daarna de vragen.

ps: Gebruik quizlet om je opdrachten te maken. Kaarten: Temperatuur | Quizlet

Korte uitleg

Voor het meten van de temperatuur van de buitenlucht, wordt een vloeistofthermometer gebruikt. Als de temperatuur stijgt, dan stijgt de vloeistof in de thermometer ook. Als de temperatuur daalt, dan daalt ook de vloeistof in de thermometer. Op de schaalverdeling kan je de temperatuur aflezen. 

Korte uitleg

Om een schaalverdeling van een thermometer te maken, wordt er gebruik gemaakt van ijken. De  thermometer wordt in kokend water gezet, waar de vloeistof in de stijgbuis stopt met stijgen, wordt een streepje gezet. Dit streepje geeft 100 °C aan. Daarna zet je de thermometer in smeltend ijs. De vloeistof daalt. Waar de vloeistof stopt met dalen wordt een streepje gezet. Dit streepje geeft 0 °C aan. Daarna wordt het stuk tussen 0 °C en 100 °C verdeelt in 100 gelijke delen.

Je bent aan het einde gekomen van beginner leerstof, wat goed! Je mag nu door naar gemiddelde leerstof. Heel veel succes!

Gemiddeld

Instructie

De instaptoets heeft jou verteld dat je de gemiddelde leerstof mag gaan maken. Dit betekend dat je over dit onderwerp al wat weet. Je mag het volgende gaan doen:

  1. Bekijk de kennisclip
  2. Maak de opdrachten met behulp van de flashcards op quizlet,  en de informatie die gegeven is in de kennisclip.
  3. Maak de woordzoeker om te oefenen voor de eindtoets.
  4. Maak de eindtoets
  5. Helemaal klaar? Wacht dan op verdere instructie van de docent.

Kennisclip

Opdrachten

De temperatuur geef je aan in graden Celsius . Je meet de temperatuur met een thermometer. In  Nederland komt de temperatuur zelden onder de -10 °C of boven de 35 °C.

 

Ps: Gebruik quizlet om je opdrachten te maken. Kaarten: Temperatuur | Quizlet

De zonhoogte en de temperatuur

De zon verwarmt de aarde. Als veel zonnestralen een stukje aardoppervlak bereiken, dan is de opwarming sterker. Maar bewolking houdt zonnestralen juist tegen.

Ook de hoek waarin de zonnestralen op het aardoppervlakte vallen beïnvloedt het opwarmen. In Nederland vallen in de winter de zonnestralen schuin in. De zonnestralen geven dan weinig warmte af. In de zomer vallen zonnestralen minder schuin in. De invallende stralen geven dan juist meer warmte af.

Goed meten

 De temperatuur meet je anderhalve meter hoogte in een open veld, maar wel afgeschermd voor de zon. Een temperatuur van 23 graden in een weersvoorspelling, betekent dus 23 graden in de schaduw.
De temperatuur wordt gemeten in een weerhut. Dit is een wit kastje waarin de thermometer op anderhalve meter hoogte staat. De wind kan door het kastje blazen, maar zon en regen kunnen de meting niet beïnvloeden.

Verschillende resultaten

In de volle zon is de temperatuur hoger dan in de schaduw. Dicht bij de grond is de temperatuur lager dan op grotere hoogte. Daarom meten weerstations de temperatuur allemaal op dezelfde manier. Alleen dan kun je de metingen van verschillende weerstations met elkaar vergelijken.

Je mag nu een deel van de opdrachten maken. Hierna komt er weer wat uitleg, en vervolgens weer opdrachten. 

Vloeistofthermometer

 

Voor het meten van de temperatuur van de buitenlucht, wordt een vloeistofthermometer gebruikt. Als de temperatuur stijgt, dan stijgt de vloeistof in de thermometer ook. Als de temperatuur daalt, dan daalt ook de vloeistof in de thermometer. Op de schaalverdeling kan je de temperatuur aflezen.

De vloeistofthermometer bestaat uit een vloeistofreservoir, een stijgbuis en een schaalverdeling

Ijken 

Om een schaalverdeling van een thermometer te maken, wordt er gebruik gemaakt van ijken. De  thermometer wordt in kokend water gezet, waar de vloeistof in de stijgbuis stopt met stijgen, wordt een streepje gezet. Dit streepje geeft 100 °C aan. Daarna zet je de thermometer in smeltend ijs. De vloeistof daalt. Waar de vloeistof stopt met dalen wordt een streepje gezet. Dit streepje geeft 0 °C aan. Daarna wordt het stuk tussen 0 °C en 100 °C verdeelt in 100 gelijke delen.

Andere thermometers

 

Er zijn verschillende soorten thermometers, zoals een digitale thermometer en een bimetaalthermometer. Een koortsthermometer is een voorbeeld van een digitale thermometer.

In een bimetaalthermometer zit een bimetaal. Dat bimetaal bestaat uit twee plaatjes van verschillende metalen. Bij temperatuurstijging zet het ene metaal meer uit dan het andere. Daardoor trekt het bimetaal krom en beweegt de wijzer die aan het bimetaal is vastgemaakt.

 

Oventhermometers zijn vaak bimetaalthermometers. Ze zijn niet erg nauwkeurig maar kunnen hoge temperaturen aan.

Oefening: Temperatuur

Start

Je bent aan het einde van de gemiddelde leerstof gekomen. Je mag een keuze maken uit het volgende:

- Woordzoeker maken   https://bit.ly/42JSxJT

- Door met expert leerstof

 

Heel veel succes!

Expert

Instructie

De instaptoets heeft jou verteld dat je de expert leerstof mag gaan maken. Dit betekend dat je al best veel weet over dit onderwerp. Je mag het volgende gaan doen:

  1. Bekijk de kennisclip
  2. Maak de opdrachten met behulp van de flashcards op quizlet,  en de informatie die gegeven is in de kennisclip.
  3. Maak de woordzoeker om te oefenen voor de eindtoets.
  4. Maak de eindtoets
  5. Helemaal klaar? Wacht dan op verdere instructie van de docent.

Kennisclip

Opdrachten

Je mag de opdrachten gaan maken met behulp van de begrippen op quizlet en met de gegeven informatie in de kennisclip. Hieronder heb je wat extra informatie. Lees dit goed door, want er zullen hier wat vragen over komen.

Kaarten: Temperatuur | Quizlet

Asperges

Asperges komen pas boven de grond bij een temperatuur boven de 12 °C. Door zwart of wit plastic over de grond te leggen, kunnen de telers de temperatuur van de grond beïnvloeden. De asperges kunnen dan begin april al worden geoogst.

Koorts meten

Als je ziek bent, kun je meten of je koorts hebt. Je kunt dat doen op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld de temperatuur meten onder je tong. Die temperatuur is ongeveer 0,5 graden lager dan je echte lichaamstemperatuur. Onder je oksel meet je een temperatuur die ongeveer 1 graden te laag is. Meet je lichaamstemperatuur niet nadat je hebt gerookt, gegeten of iets kouds of warms hebt gedronken. De meting is dan niet betrouwbaar. Voor een betrouwbare meting moet je twintig tot dertig minuten wachten. Dat is ook zo als je net hebt gesport of een heet bad hebt genomen.

Oefening: Temperatuur

Start

Je bent aan einde van de expert leerstof gekomen. Je mag ter voorbereiding van de eindtoets, de woordzoeker gaan maken. https://bit.ly/42JSxJT

 

Heel veel succes!

Eindtoets

Je mag nu de eindtoets gaan maken. De eindtoets bestaat uit 8 meerkeuze vragen. Druk op de link om te beginnen. 

Bronvermelding

 

 

Inloggen Learnbeat. (z.d.). Learnbeat. https://inloggen.learnbeat.nl/activities/show/25653738/301129

 

Login Hogeschool Rotterdam. (z.d.). https://hrnl-my.sharepoint.com/personal/1029134_hr_nl/_layouts/15/onedrive.aspx?login_hint=1029134%40hr%2Enl&id=%2Fpersonal%2F1029134%5Fhr%5Fnl%2FDocuments%2FDocumenten%2FICT%2F4%2E4%201EK%2Emp4&parentview=1

 

Microsoft Forms - Easily create surveys, quizzes, and polls. (z.d.). https://forms.office.com/Pages/DesignPageV2.aspx?origin=NeoPortalPage&subpage=design&id=zrpvyrp8U02GgaBihPf_RlgjYqQ_HzpGrk4pVOUFz5VUNlhPRE5GODBPTTc3Nlo2UzBUQUU2R1FUSi4u

 

Omroep NTR. (z.d.). Schooltv: De thermometer - Warm en koud en alles daar tussen. SchoolTV. https://schooltv.nl/video/de-thermometer-warm-en-koud-en-alles-daar-tussen/#q=temperatuur

 

Omroep NTR. (z.d.-b). Schooltv: De zon geeft ons warmte  - Temperatuurverschillen op aarde. SchoolTV. https://schooltv.nl/video/de-zon-geeft-ons-warmte-temperatuurverschillen-op-aarde/#q=temperatuur

 

Quizlet temperatuur. (z.d.). https://quizlet.com. https://quizlet.com/latest

 

WOORDZOEKER maken | Online | Met oplossing. (z.d.). https://www.woordzoekers.org/