Nederlands HVX 4-vwo periode 5 Renaissance+ SE Podcast 2023-2024

Nederlands HVX 4-vwo periode 5 Renaissance+ SE Podcast 2023-2024

Infographic

START HIER

Renaissance + Podcast
We gaan verder met de volgende periode, namelijk de 16e en 17e eeuw (Renaissance). Je maakt eerst een mindmap over alle begrippen die je moet kennen. Je gaat zelf onderzoeken wat jij interessant vindt en koppelt dit aan een of meer schrijvers en kunstenaars, via twee Proeven (litlab.nl). Dit mag in duo's of trio's.

Je eindopdracht wordt aan de hand van jouw eigen inbreng bepaald. De vorm is wel vast: een podcast.

Deze periode staat dus in het teken van zelf onderzoek doen en je verdiepen in een onderwerp, dat je van verschillende kanten gaat belichten. Je gaat je inlezen, vragen stellen, podcasts beluisteren en zelf een poscast maken als eindopdracht.

Hoe pak je dit aan?

Werk in het menu hiernaast deel 1, deel 2 en deel 3 door. Maak hier samen met je groepje een planning voor. Het is aan te raden dit van boven naar beneden door te werken, zo weet je zeker dat je je goed hebt voorbereid op de eindopdracht.

 

Succes!

 

Planning

Planning

Maak samen met je groepsgenoten een planning waarin je deel 1, deel 2 en deel 3 doorwerkt.

 

Deadline + Tegel

Je maakt een "tegel" aan in Egodact met de titel 'periode 5 Renaissace en Podcast'. Je vult die aan gedurende deze periode.

De podcast is de eindopdracht, die je inlevert op Deadline Dinsdag (2 juli).

Je levert de podcast aan via Egodact en stuurt meneer Hijne een bericht in Teams!

 

Blox

Tijdens de blox krijg je hulp en kun je oefenen. Kom dus zeker elke week langs!

 

 

Deel 1: de voorbereiding

Een groepje maken

Het is handig als je al een groepje hebt, voordat je aan deze quest begint. Je kunt dan samen brainstormen over jullie podcast.

 

Opdracht
> Je maakt deze podcast in een groepje van 2 of 3.
> Geef jouw groepje door aan meneer Hijne.
De deadline voor het doorgeven van jouw groepje is vrijdag 19 mei. Heb je op die datum nog geen groepje, dan word je ingedeeld.

 

De renaissance introductie

Introductie

Leonardo da Vinci, zelfportret
Leonardo da Vinci, zelfportret (ca. 1515)

Na de middeleeuwen duiken we nu dieper in de volgende periode, namelijk de zestiende en zeventiende eeuw. Al voor deze tijd ontstonden in Italië allerlei nieuwe ontwikkelingen, een nieuwe 'cultuur'. Dit werd de Renaissance genoemd, een 'wedergeboorte'.

Van gerichtheid op God en het eeuwige leven na dit leven, veranderde de blik: de mens zelf en wat die kon bereiken, kwam steeds centraler te staan. Dit heette later het 'humanisme'. Het ging niet alleen meer om God, maar ook om de mens. Van theocentrisch, werd de wereld meer antropocentrisch (anthropos = Grieks voor 'mens').

 

 

 

 

Introductieopdrachten
Bekijk onderstaande video's en beantwoord de vragen.

1) Wat zou jij willen weten over de Renaissance? Welke kunstenaar, wetenschapper of schrijver ken je al? Gebruik naast de video's ook literatuurgeschiedenis.nl. Zet je antwoorden in Egodact.
Je moet in ieder geval de volgende begrippen straks kennen: empirisme, humanisme, antropocentrisch, classicisme, sonnet, estheticisme, realisme, barok.

Van de volgende schrijvers ken je straks achtergrondinformatie en enkele werken:
Bredero, Hooft, Huygens, Vondel, Shakespeare, Petrarca.
2) Zoek elk van bovengenoemde begrippen en namen op en maak hiervan een mindmap op papier (A3). Gebruik niet te veel tekst, maar vooral kernwoorden en voorbeelden in afbeeldingen, tekeningen en foto's.

Maak een foto van je mindmap en zet deze in Egodact. Lever je papieren mindmap in bij je vakcoach.

 

De renaissance - opdrachten

Opdracht: Eigen onderzoek
Stap 1: Ga met je duo of trio naar litlab.nl en kies twee van onderstaande Proeven (onderzoeksopdrachten rond literatuur). Lees ze eerst goed door, voordat je een keuze maakt. Geef door aan je vakcoach waar jullie mee aan de slag gaan.

Stap 2: Werk de proeven samen zorgvuldig uit en bewaar je verzamelde gegevens goed.

Stap 3: Je presenteert jullie onderzoek in de vorm van een podcast. Later lees je meer over hoe je dit doet.
 

 

Proeven:

Proef 7 Bredero's liederen

Proef 13 Gekleurde taal (Bredero)

Proef 14 Vrouwelijk schrijverschap (Anna Bijns)

Proef 18 Vertalingen (Shakespeare)

Proef 19 Vondel

Proef 20 Teken en betekenis (Roemer Visser)

                                                                             

(Psst... de man op de afbeelding is een beroemd wetenschapper, Copernicus. Hij was wiskundige en astronoom en bedacht dat de aarde niet het centrum van het heelal was.)                                                                                           

Opdracht: tijdlijn aanvullen
Voordat je verder gaat, vul je eerst je tijdlijn literatuurgeschiedenis aan en bewaart deze goed! Deze heb je nog nodig tot je examen.

Hoe werkt een podcast?

Misschien luister jij al veel podcasts: een audiofragment, een soort radio, maar dan op het moment dat je het zelf wilt horen.

Net als bij radio, tv, boeken en verhalen, bestaan er verschillende genres: van verzonnen verhalen tot documentaires, nabeschouwingen of een experiment. In veel podcasts is een gast die bevraagd wordt over een bepaald onderwerp, of er zijn vaste duo's die een actueel onderwerp bespreken.

Een podcast bestaat soms uit opeenvolgende afleveringen, maar vaak ook uit 1 aflevering die prima op zichzelf kan staan.

De eindopdracht die jullie doen, is een podcast over een maatschappelijk/wetenschappelijk onderwerp maken, met een journalistiek verhalende invalshoek.

Naast deze basis, mag je ook megen met andere vormen, bijvoorbeeld docu, een fictief onderdeel of iets creatiefs waarvan jullie denken dat het passend is. Maak hiervoor wel een duidelijk plan voor.

Klik op de volgende linkjes als je meer wilt lezen/horen over podcasts. Er staan ook veel luistertips op, dus doe er je voordeel mee!

 

Wat is een podcast?

 

Luistertips voor podcasts (tips van De Volkskrant)

 

 

Een onderwerp kiezen

Nu je jullie je hebben verdiept in de renaissance, gaan jullie het onderwerp van jullie podcast kiezen.

Jullie mogen zelf kiezen waar jullie je voor de podcast nog meer in willen verdiepen: kunst, architectuur, muziek, gedichten, wetenschap, ontdekkingen, of misschien iets heel anders? De relatie met de 16e en 17e eeuw moet duidelijk zijn. Daarnaast koppel je er ook een werk of schrijver aan.

Bronnen
Uiteraard gebruik je de resultaten uit de door jouw gemaakte 'proeven', jouw eigen onderzoek, ook in deze eindopdracht. Dit geeft je veel informatie om de podcast mee te vullen.
Gebruik als bron ook literatuurgeschiedenis.nl.

Voorbeelden van eindopdrachten:

1) Je doet onderzoek naar de Amsterdamse Schouwburg en legt uit wat Vondel hiermee te maken heeft.

2) Je geeft een overzicht met de hoogtepunten van het wetenschappeljk werk van Copernicus, Galileo Galilei, Antonie van Leeuwenhoek of Christiaan Huygens. Ook leg je uit wat hun invloed was.

3) Je bespreekt de rol van vrouwen in de Renaissance: schrijvers, kunstenaars of wetenschappers. Waarom kennen we er zo weinig? Wie waren zij? Wat maakten zij?
Denk bijvoorbeeld aan kunstenares Judith Leyster, een tijdgenoot van Frans Hals, of Artemisia Gentileschi, het eerste vrouwelijke lid van de Accademia del Disegno in Florence.
Of aan de schrijvende zussen Anna en Maria Tesselschade Roemers Visscher.

 

Opdracht: onderwerp kiezen
> Bedenk samen het onderwerp waar de podcast over zal gaan.
Houd het klein, want de podcast duurt maar 7-10 minuten.
> Bespreek het gekozen onderwerp met meneer Hijne. Het moet worden goedgekeurd, voordat je de podcast gaat maken.

 

 

Deel 2: eindopdracht

De opdracht

Podcast opnemen

Aan het einde van deze periode lever je een podcast in over de renaissance (zie voorbereiding). Bespreek jullie onderwerp en de gekozen boeken wel altijd met je vakcoach!

Waar moet je podcast in ieder geval aan voldoen?

  • De podcast is 7-10 minuten lang,
  • Het heeft een titel en een inleiding,
  • Het onderwerp is duidelijk, zo ook de link met de 16e en 17e eeuw.
  • De opbouw van het verhaal is helder (verhaallijn),
  • Het geluid is van voldoende goede kwaliteit,
  • De gesprekspartners zijn goed verstaanbaar.
  • Elke gesprekspartner is minimaal 2,5 minuten aan het woord.
Opdracht
> Maken samen de podcast waarin jullie (een onderdeel van) de renaissance bespreken. Let op de eisen die hierboven staan en de voorbereiding die je hebt gedaan.
> Is je podcast af? Stuur meneer Hijne dan een berichtje.
De deadline voor de podcast is Deadline Dinsdag 2 juli 2024.

De beoordeling

RUBRIC

In de rubric in de bijlage vind je de eisen waar je podcast aan moet voldoen. Daarnaast zijn de eisen van spreektaken referentieniveau 3F erin verwerkt. Dit niveau wil je hebben bereikt aan het einde van de havo. Heb je er vragen over? Bespreek die dan zeker tijdens de blox!

Deel 3: Mindmap bij boek

Boekopdracht Mindmap

Dit jaar lees je minimaal elke periode een boek. Overleg altijd of dit boek geschikt is! Om te onthouden wat je hebt gelezen, maak je een mindmap bij je gelezen boek. De mindmap mag je digitaal maken of op papier.

Deze periode kun je een werk uit de renaissance lezen (zie proeven), maar je mag ook een ander boek kiezen voor je lijst.

Hoe je dit doet, vind je in het bijgevoegde document. Je vindt daar ook voorbeeldvragen die kunnen terugkomen in het mondeling. Doe er je voordeel mee!

Extra bronnen

Meer over podcasts:

Podcast luisteren Via deze site kun je makkelijk zoeken, inspiratie opdoen en podcasts beluisteren.

Meer over interviewen:

Experts interviewen Via deze link vind je tips over het interviewen voor een onderzoek, maar ook handig bij een podcast waarin je een expert spreekt.

 

Tips voor interviewen: Schrijfvis Deze tips komen van een ervaren journalist, doe er je voordeel mee!

  • Het arrangement Nederlands HVX 4-vwo periode 5 Renaissance+ SE Podcast 2023-2024 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-04-16 20:56:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    periode 5 Podcast
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2023).

    Nederlands HVX 4-havo periode 5 + SE Podcast 2022-2023

    https://maken.wikiwijs.nl/195509/Nederlands_HVX_4_havo_periode_5___SE_Podcast_2022_2023

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.