Confucianisme, Boeddhisme en Daoïsme

Confucianisme, Boeddhisme en Daoïsme

0. Info startweek

Uitleg inhoud en eXplore miles

Waar gaat deze quest over?

Deze quest gaat over Confucianisme, Buddhisme en Daoïsme

Hij hoort bij het domein Mens en Maatschappij / Chinees

Je leert hier over verschillende filosofieën en belangrijke begrippen die erbij horen. Ook gaat een deel van de quest over China.

 

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:

  • Antwoorden geven op vragen
  • Collage Yin en Yang
  • Een poster

 

VERWACHTINGEN VOORDAT JE BEGINT

Deze quest wordt is zelfstandig doorloopbaar.

  • Je maakt deze quest alleen. Je kunt natuurlijk met een klasgenoot overleggen, maar je formuleert je eigen antwoorden en maakt je eigen uitwerkingen.

  • Zorg dat je jezelf inschrijft voor de bloX om vragen te stellen

  • Geef antwoord in jouw eigen woorden, kopiëer geen tekst.

 

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 10 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle producten op tijd levert.

 

Leerdoelen en Rubric

Leerdoelen

Om meer van China te begrijpen, kan je niet om de klassieke filosofie heen. De drie klassieke filosofieën van China zijn confucianisme, daoïsme (dit wordt ook geschreven als taoïsme) en boeddhisme en worden ook wel de Drie Leren genoemd (三教, sānjiào). Confucianisme en daoïsme zijn in China ontstaan.

In het Chinees gedeelte van deze quest focus jij je op het Confucianisme.
Leerdoelen:

  • Je kunt uitleggen wat het Confucianisme inhoudt
  • Je kunt uitleggen wie Confucius is en hoe zijn leven verliep
  • Je kent minstens drie kernbegrippen van het confucianisme en kunt de betekenis ervan uitleggen
  • Je kunt uitleggen wat het belang is van het confucianisme in het huidige China
  • Je kunt uitleggen wat de rol is van respect voor autoriteit en deugdzaam gedrag binnen het Confucianisme
  • Je kunt een voorbeeld geven van volksgeloof en van bijgeloof uit het huidige China

In het GD gedeelte van deze quest leer je meer over het Boeddhisme en Daoïsme. 

Leerdoelen:

  • Je kunt uitleggen wat het Boeddhisme en Daoïsme inhouden
  • Je kunt uitleggen wie de grondleggers van deze levensbeschouwingen zijn
  • Je kent minstens drie kernbegrippen van het boeddhisme en kunt de betekenis ervan uitleggen
  • Je kunt uitleggen wat het belang is van het boeddhisme (en daoïsme) in verschillende delen van de wereld
  • Je denkt na over hoe het boeddhisme en/of daoïsme al invloed heeft op jouw leven en/of wat jij van deze levensbeschouwingen zou willen leren

Rubric

In de rubric hieronder zie je hoe je werk beoordeeld gaat worden.

Routeplanner

1. Jij begint

Voorbereiding

Motivatiemotor + Verderkijker

➜ Maak een tegel aan in Egodact met de titel van deze quest en het aantal XM dat erbij hoort.
➜ Beschrijf daarin bij 'Mijn Motivatie' waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.
➜ Beschrijf bij 'Wat ik er al over weet' [stel hier een licht gerichte vraag om tot een soort kennisoogst te komen].
➜ Beschrijf bij 'Hoe ga ik het aanpakken' hoe je te werk denkt te gaan, bijv deelname BloXen / vaak contact met coach zoeken / zelfstandig doorwerken / etc.
'Met wie werk je samen'. Pas op! Je maakt deze quest zelfstandig. Natuurlijk kun je met een vriend overleggen, maar je maakt je eigen uitwerkingen in je eigen woorden. Op die manier leer je het meeste van deze quest.

 

Uitvoering

Checklist

➜ Kopieer de checklist hieronder in je logboek in je Egodact-tegel.
➜ Link gedurende de quest de onderdelen van de checklist aan je werk in Seesaw.

 

  • Chinese filosofie
    • Chaos
    • Respect voor autoriteit
    • Deugdzaam gedrag
    • China nu
    • 2b. Verwerking (posteropdracht)
  • Boeddhisme en Daoïsme
    • Het ontstaan van het Boeddhisme
    • Het ontstaan van het Daoïsme
    • Kernbegrippen van het Boeddhisme
    • Kernbegrippen van het Daoïsme
  • Reflective journal
    • Assessment
    • Terugkijker

2. Chinese filosofie

2a. Onderzoek

Hieronder kan je informatie lezen over het Confucianisme. Na een stuk tekst, staan een aantal vragen zo dat je kan nakijken of je de informatie goed hebt begrepen. Deel de gemaakte vragen in Egodact.

Vind je onderdelen van de tekst lastig te begrijpen? Vraag dan hulp in de Chinees blox! Gebruik ook het internet om de betekenis van woorden op te zoeken.

We starten met een korte video van Mr. Chadd over het Confucianisme. De informatie uit de video zal in de teksten verder worden uitgelegd.
 

 

 

Chaos

! Let op ! Beschrijf de antwoorden in jouw eigen woorden, om te zien of je het echt begrijpt.

Chaos
In het oude China lijken filosofische overdenkingen en gesprekken een manier te zijn geweest om orde scheppen in de chaos (乱, luàn) van de vele koninkrijkjes en  hertogdommen die elkaar bestreden. Orde scheppen in de chaos, werd deels gedaan door het opstellen van strikte regels over verhoudingen tussen heersers en onderdanen en tussen mensen onderling. In de Chinese filosofie gaat het vooral om een zoektocht naar hoe de mens zich zou moeten gedragen. In de westerse filosofie wordt juist vaak een antwoord gezocht op de vraag wat het wezen van de mens is.

 

Confucius
Confucius leefde van 552 tot 479 voor Christus, dus rond 500 voor Christus. China is dan nog geen keizerrijk, maar een verzameling van kleine hertogdommen en vorstendommen, die vaak met elkaar overhoop liggen. Meester Kong (孔子, Kǒng Zǐ), zoals Confucius in China genoemd wordt, stamt uit een verarmde adellijke familie. Zijn status was laag. Hij bood zijn diensten aan als adviseur bij verschillende heersers. Langzaamaan verwerfde hij bekendheid en kwam er een groep volgelingen. Hij zwierf van staat naar staat en werd regelmatig verbannen of weggejaagd als een heerser niet meer gediend was van zijn adviezen. Uiteindelijk stichtte Confucius een school in de staat Lu, waar hij geboren was. Volgens overlevering wordt hij 73 jaar oud.

Vragen
Wanneer leefde Confucius?
Hoe wordt Confucius in China genoemd?
Noem 3 punten over het leven van Confucius



De kern van Confucius’ filosofie

Confucius vond ‘deugdzaam gedrag’ belangrijk en geloofde dat de mens gekneed kon worden tot een deugdzaam mens. Dat brengt hij over aan zijn volgelingen: iedereen kan door opvoeding en onderwijs gekneed worden tot een nuttig lid van de samenleving, tot een ‘hoogstaand mens’. Zelf probeert hij ook als een deugdzaam mens te leven. Een manier om de status van hoogstaand mens te bereiken is om zoveel mogelijk kennis te verwerven over enorm veel rituelen. En om zich daar vervolgens aan te houden. Afkomst speelt geen belangrijke rol. Je hoeft niet van adel te zijn om gezien te worden als hoogstaand mens. Rituele handelingen (礼, lǐ) – dat zijn handelingen die steeds herhaald worden – helpen om deugdzaam gedrag in te laten slijten, is de overtuiging van Confucius. Zo zijn er strikte regels voor het eren van voorouders en goden, vaste gebruiken in de omgang met politieke instituties en vele voorschriften voor de dagelijkse omgang. Veel van die regels en handelingen leven nog steeds voort.

Vragen
Zoek op internet de definitie van deugdzaam. Wat is de betekenis?
Hoe kon volgens Confucius iemand gekneed worden tot nuttig lid van de samenleving?
Speelt volgens Confucius de afkomst van een persoon een rol in de status van de persoon?
Wat helpt volgens Confucius om deugdzaam gedrag een gewoonte te laten worden?
Confucius
Confucius

Respect voor autoriteit

Respect voor autoriteit
Confucius legde veel nadruk op respect voor autoriteit. Aan de basis van alle omgangsvormen staan de zogenaamde ‘vier hiërarchische relaties’: de relatie tussen vorst en onderdaan, vader en zoon, oudere en jongere broer en tussen man en vrouw. Later voegden zijn volgelingen daar de relatie tussen vrienden onderling aan toe. Als iedereen zijn rol kent en als die relaties in balans zijn, is de gedachte van Confucius, dan is er ruimte voor vrede en voorspoed in het Chinese rijk. Dan heerst er sociale harmonie. Iedereen in China kent deze uitspraak van Confucius:

“Laat de vorst een vorst zijn en de onderdaan een onderdaan,
de vader een vader en de zoon een zoon.” (De Gesprekken XII:11)

Deze uitspraak vormt de kern van het confucianisme en in het (klassiek) Chinees ziet hij er
kinderlijk eenvoudig uit:

君君  臣臣  父父  子子
jūn jūn chén chén fù fù zǐ zǐ.

Begrippen als gehoorzaamheid en respect vormen de basis van de vier hiërarchische relaties. Een onderdaan moet zijn vorst te allen tijde dienen. Een zoon moet zijn ouders en voorouders eren, dat heet ‘kinderlijke piëteit’. In beide gevallen is dat geen eenzijdige relatie. Het systeem is pas in evenwicht als degene die hoger staat in de relatie, de vorst of de vader dus, ook verantwoordelijkheid neemt voor het welzijn van zijn ondergeschikten. Degenen die de macht hebben in de relaties, hebben daar ook verantwoordelijkheden en verplichtingen bij. Een vorst moet ‘als een vader’ voor zijn volk zorgen, zijn onderdanen beschermen, zorgen dat ze te eten hebben, gezond zijn en onderwijs kunnen volgen.

Een gebrek aan verantwoordelijk handelen heeft in deze filosofie verregaande gevolgen. Zolang de vorst bekwaam en deugdzaam is, behoudt hij het ‘mandaat van de hemel’. Zo niet, dan heeft het volk het recht om in opstand te komen. Waarden als rechtvaardigheid en integriteit zitten ingebouwd in het systeem. Confucius geeft voorbeelden van hoe een vorst het goede in zijn onderdanen kan stimuleren:

“Bevorder integere lieden en plaats ze boven de onbetrouwbaren. Dan zal het volk zich volgzaam tonen. Doe het omgekeerde, en het volk zal in opstand komen.” (De Gesprekken II:19)
 

Vragen
Wat betekent autoriteit?
Welke ‘vier hiërarchische relaties’ zijn de basis, volgens Confucius?
Wat is het gevolg voor het land als deze relaties in balans zijn?
Wat betekent ‘kinderlijke piëteit’
Wat word er volgens jou bedoeld met de zin uit het boek ‘De Gesprekken’ : “Laat de vorst een vorst zijn en de onderdaan een onderdaan, de vader een vader en de zoon een zoon.”?

Deugdzaam gedrag

Deugdzaam gedrag
Een ander begrip dat centraal staat in het confucianisme is deugdzaam gedrag (德, dé): het leven volgens vastgestelde normen en waarden. Hoe gedraagt een Chinees zich deugdzaam? Natuurlijk moet hij of zij zich houden aan de regels rondom de al genoemde hiërarchische verhoudingen. Daarnaast zijn begrippen als eerlijkheid, rechtvaardigheid, trouw en ijver van belang voor de deugdzame mens, maar ook ruimdenkendheid en zuinigheid. Een paar uitspraken van Confucius over deugdzame mensen – of ‘hoogstaande mensen’ zoals Kristofer Schipper ze noemt in zijn uitstekende Nederlandse vertaling van De Gesprekken van Confucius (alle hier genoemde citaten van Confucius komen uit zijn vertaling):

“Een hoogstaand mens is ruimdenkend en onpartijdig.” (De Gesprekken II:14)

“Een hoogstaand mens geeft er de voorkeur aan om traag te zijn in zijn spreken, maar snel in zijn handelen.” (De Gesprekken IV:24)

“Verkwisting maakt arrogant, zuinigheid maakt gehard. Dan is gehard zijn altijd nog beter.” (De Gesprekken VI:36)
 

Vragen
Hoe kan je deugdzaam gedrag uitleggen?
Welke begrippen zijn belangrijk als het gaat om deugdzaam gedrag?

 

Het verwerven van kennis is in de tijd van Confucius al een logische manier om op te klimmen in de maatschappij. Veeleisende examens waarin die kennis getoetst wordt, vormen de belangrijkste toegang tot een hogere functie. Nog steeds vormen examens de toegangspoort tot universiteiten en leiden excellente examenresultaten tot betere kansen op de arbeidsmarkt. Jaarlijks zwoegen miljoenen zeventien- en achttienjarigen maandenlang op het stampen van de examenstof, om zo hoog mogelijk te eindigen bij het nationale toelatingsexamen (gaokao). Daardoor maken ze kans op een plaats aan een van de topuniversiteiten van China.

Het gaat bij Confucius echter niet alleen om het verwerven van kennis, maar vooral om de combinatie van nadenken en leren. Hij schrijft:

“Leren zonder na te denken maakt verward, maar nadenken zonder daarbij ook te leren, dat is [zelfs] gevaarlijk.” (De Gesprekken II:15)

Dat is opvallend, als je bedenkt dat het Chinese onderwijssysteem een sterke focus heeft op het uit het hoofd leren van grote hoeveelheden informatie. Het stampen van kennis zou niet het uiteindelijke doel moeten zijn, vond Confucius. Kennis moet worden toegepast en alleen dan kan kennis leiden tot deugdzaam gedrag.

 

Vraag
Wat was in de tijd van Confucius een manier om op te klimmen naar een hogere functie werk en een hogere positie in de maatschappij?
Hoe is dat nu te zien in de samenleving in China?

 

Binnen het confucianisme staat de mens centraal (antropocentrisch) en niet een god die alles gecreëerd heeft (zoals in het theocentrische christendom). Waar God in het christendom bepaalt dat je je naasten moet liefhebben, zwakkeren moet helpen en niet moet stelen of moorden, is in China het bereiken van harmonie tussen hemel en aarde een belangrijk doel. Die balans wordt bereikt als mensen zichzelf ontwikkelen en zo ‘goede mensen’ worden.

Waarden als respect voor autoriteit, zelfopoffering en deugdzaam gedrag zijn onlosmakelijk verbonden met het confucianisme. Zelf schrijft Confucius geen teksten, maar hij geeft steeds antwoord op vragen van zijn leerlingen. Zijn uitspraken werden opgeschreven door leerlingen en zijn veel later samengevoegd tot een boek dat De Gesprekken heet.

Vraag
Hoe heet bet boek waar de uitspraken van Confucius zijn vastgelegd?
Wat is er precies vastgelegd in het boek en door wie?

Opdracht
Maak een woordweb over Confucius en het Confucianisme. Graaf in je geheugen en bedenk eerst zelf wat je erover weet. Gebruik daarna de informatie en gemaakte vragen om het aan te vullen.
Deel jouw woordweb in Egodact.

China nu

China nu
Veel van het gedachtengoed van Confucius sijpelt door in het leven en denken van moderne Chinezen. Confucianistische waarden worden met de paplepel ingegeven, zoals in Nederland veel christelijke waarden een vast onderdeel vormen van de opvoeding. De zorg van ouders en kinderen voor elkaar, het belang van onderwijs, respect voor de leraar, dit zijn zomaar een paar confucianistische waarden die we in hedendaags China nog steeds tegenkomen. Mao Zedong, president van China van 1945 tot 1976, had een uitgesproken hekel aan Confucius, maar de huidige president, president Xi Jinping, maakt veel gebruik van confucianistische waarden als respect voor hiërarchie en autoriteit en beschouwt Confucius als een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur.
 

Vraag
Welke Confucianistische waarden zijn nu nog steeds van belang bij de opvoeding in China?
Wat weet je over Mao Zedong, buiten de informatie uit de tekst? Noem 5 zaken die je over hem weet, je mag het internet gebruiken.
Wie is de huidige president van China? En wat vind hij van het Confucianisme?

 

Volksgeloof en bijgeloof
Het gaat in het China van nu niet alleen om religie, maar ook om allerlei vormen van volksgeloof. Veel Chinezen geloven in een leven na de dood. Een kenmerkend begrafenisritueel is om de dode allerlei aardse zaken mee te geven om het hiernamaals te gebruiken: geld, een telefoon, een laptop, een auto en nog veel meer … allemaal van papier of karton. En vaak moeten bij een huisaltaar offers worden gebracht aan de voorouders. Eens per jaar, tijdens het Qingming (清明) festival, ook wel Tomb Sweeping Day genoemd, komen families samen bij het graf van de voorouders, waar ze gezamenlijk offeren en met de hele familie eten. Nu crematies gebruikelijk zijn, zijn de rituelen vereenvoudigd, maar eerbetoon aan de doden blijft belangrijk.

Er is veel bijgeloof in China. Iedereen in China kent wel het voorbeeld van het cijfer 4 dat ongeluk zou brengen, omdat het klinkt als ‘doodgaan’. Dus ontbreken de vierde en de veertiende verdieping vaak in gebouwen. De getallen 6, 8 en 9 zouden juist geluk brengen, dus een Chinees is bereid heel veel geld te betalen voor een nummerplaat met allemaal zessen of achten. De uitspraak van het getal 6 (liù) lijkt op het de uitspraak van het karakter 流 (liú) en dit betekent ‘stromen’. De Olympische Spelen in Beijing, die plaatsvonden in 2008, startten op een uiterst voorspoedig tijdstip: 8 augustus (de 8e maand) om exact 8 seconden over 8. Het woord voor 8, bā, lijkt namelijk op fa in het Kantonees, dat geluk of voorspoed betekent.

Chinezen geloven dat iedere plaats een goede of juist slechte fengshui (风水, fēngshuǐ, letterlijk ‘wind en water’) kan hebben, met een goede of slechte kosmische energie. Gebouwen moeten op de juiste plek staan, de voordeur moet voorspoedig geplaatst zijn, het bed in de slaapkamer moet nauwkeurig geplaatst worden om geen ongeluk of slapeloze nachten te krijgen, enz. Een fengshui-meester wordt dan ook vaak ingeroepen bij het inrichten van een huis. Water op de juiste plek, bijvoorbeeld in de vorm van een vissenkom, kan het kwaad afwenden en de juiste plaatsing van je bureau kan je studieresultaten verbeteren!

Vraag
Leg uit wat een begrafenisritueel in China inhoudt.
Leg uit wat gebruikelijk is tijdens het Qingming (清明) festival
Noem de verschillende punten van bijgeloof in China en de gedachte erachter.
Zoek op internet nog 2 voorbeelden van bijgeloof in China en leg deze uit.

2b. Verwerking

In deze verwerkingsopdracht maak je een poster. Je mag kiezen uit de volgende twee keuzes: 
- Confucianisme
- Bijgeloof in China

Lees de opdracht goed door!

 

Keuze 1:
Maak een poster over het Confucianisme

Criteria:

Inhoud
- Confucius, feiten over zijn leven, zijn Chinese naam en de uitspraak
- Het belang van rituelen uitleggen
- Respect voor autoriteit uitleggen, en kinderlijke piëteit
- Deugdzaamheid uitleggen
- De betekenis van antropocentrisch

Vorm
- A3 papier
- Verdeel het papier in duidelijke vlakken per onderwerp
- Print de teksten
- Lettertype en grootte Om een poster goed te kunnen lezen is het belangrijk dat de tekst voldoende groot is en een strak lettertype zonder schreef gebruikt wordt, zoals Arial. Gebruik een lettergrootte van tenminste 28 punts in de tekst, 40 punts voor de kopjes
- Gebruik in de gehele poster (dus zowel in de tekst als in de figuren) hetzelfde lettertype.
- Kolommen Verdeel je poster in kolommen waardoor de poster makkelijk leesbaar wordt. In het algemeen geldt dat het publiek een voorkeur heeft om een tekst van boven naar beneden en van links naar rechts te lezen. Probeer accenten in de kolommen aan te brengen zodat de lezer geleid wordt naar de belangrijke delen van de poster. Dit kan je doen door de belangrijke leeropbrengsten groter te maken ten opzichte van de minder belangrijke.
- Kopjes Maak voor het overzicht gebruik van kopjes. Onder deze kopjes vallen de titel van de quest en onderdelen van de quest.
- Afbeeldingen Zorg voor afbeeldingen die jouw leeropbrengsten ondersteunen en illustreren.

 

Keuze 2:
Maak een poster over bijgeloof in China


Criteria
Inhoud
- Begrafenis rituelen uitleggen
- Qingming (清明) festival uitleggen
- 5 voorbeelden van bijgeloof noemen en uitleggen

Vorm
- A3 papier
- Verdeel het papier in duidelijke vlakken per onderwerp
- Print de teksten
- Lettertype en grootte Om een poster goed te kunnen lezen is het belangrijk dat de tekst voldoende groot is en een strak lettertype zonder schreef gebruikt wordt, zoals Arial. Gebruik een lettergrootte van tenminste 28 punts in de tekst, 40 punts voor de kopjes
- Gebruik in de gehele poster (dus zowel in de tekst als in de figuren) hetzelfde lettertype.
- Kolommen Verdeel je poster in kolommen waardoor de poster makkelijk leesbaar wordt. In het algemeen geldt dat het publiek een voorkeur heeft om een tekst van boven naar beneden en van links naar rechts te lezen. Probeer accenten in de kolommen aan te brengen zodat de lezer geleid wordt naar de belangrijke delen van de poster. Dit kan je doen door de belangrijke leeropbrengsten groter te maken ten opzichte van de minder belangrijke.
- Kopjes Maak voor het overzicht gebruik van kopjes. Onder deze kopjes vallen de titel van de quest en onderdelen van de quest.
- Afbeeldingen Zorg voor afbeeldingen die jouw leeropbrengsten ondersteunen en illustreren.

3. Boeddhisme en Daoisme

3a. Onderzoek

In dit gedeelte van de quest ga je je verder verdiepen in het Boeddhisme en Daoisme. Je rondt dit deel van de quest af door een poster over deze twee levensbeschouwingen te maken. Naast de blox voor Chinees, kun je ook hulp vragen in de blox Mens en Maatschappij.

 

 

Het ontstaan van het Boeddhisme

→ Lees de onderstaande tekst en beantwoord de vragen.

 

Het boeddhisme is een oude en wijze leer die ontstond in een land genaamd Nepal, heel lang geleden. Het begon allemaal met een bijzondere persoon genaamd Siddhartha Gautama. Hij werd geboren in een klein dorpje ongeveer 2500 jaar geleden.

Siddhartha was geen gewone jongen. Zijn vader was een koning, dus hij groeide als prins op in een groot paleis omringd door luxe en rijkdom. Maar Siddhartha voelde dat er meer in het leven moest zijn dan alleen maar rijkdom. Hij wilde begrijpen waarom mensen lijden en of er een manier was om dat lijden te stoppen.

Op een dag besloot Siddhartha om zijn paleis te verlaten en de wereld buiten te verkennen. Hij was geschokt toen hij mensen zag die ziek waren, oud werden en zelfs stierven. Dit maakte hem verdrietig en hij besloot zijn leven te wijden aan het vinden van manieren om het lijden te verminderen.

Siddhartha begon te mediteren en na jaren van diepe gedachten en contemplatie, zat hij onder een enorme boom die nu bekend staat als de Bodhiboom. Hier, op een mooie ochtend, terwijl hij diep mediteerde, bereikte hij een staat van ultieme verlichting. Hij begreep de oorzaken van lijden en hoe het te overwinnen.

Vanaf dat moment stond Siddhartha bekend als Boeddha, wat "de Verlichte" betekent. Hij begon zijn wijsheid te delen met anderen. Hij leerde dat het verlangen naar dingen en vastklampen aan rijkdom ons lijden veroorzaakt. Hij legde uit dat als we ons denken en gedrag veranderen, we vrede en geluk kunnen vinden.

Boeddha's leringen verspreidden zich snel. Mensen uit verschillende delen van Nepal en omringende landen kwamen naar hem toe om te leren over zijn wijze woorden. Hij benadrukte vriendelijkheid, mededogen en het belang van een evenwichtig leven.

Het boeddhisme werd een nieuwe religie en levensfilosofie. Het verspreidde zich niet alleen door Nepal, maar reisde ook naar andere delen van de wereld. In het boeddhisme draait het niet om aanbidding van goden, maar om innerlijke vrede en persoonlijke groei.

Dus, het boeddhisme begon met een nieuwsgierige prins die zijn paleis verliet om de betekenis van het leven te begrijpen. Door zijn inspanningen ontdekte hij de weg naar verlichting en vrede. Zijn wijsheid wordt tot op de dag van vandaag gevolgd door miljoenen mensen over de hele wereld die streven naar een leven vol begrip, vriendelijkheid en geluk.

→ Maak een pages bestand aan en beantwoord daarin de volgende vragen:

Opdracht 1 - Ontstaan van het Boeddhisme
  1. Waarom besloot Siddharta zijn paleis te verlaten?
  2. Waarom denk jij dat Siddharta Gautama besloot om zijn rijke leven als prins op te geven?
  3. Wat bereikte Siddharta onder de Bodhiboom en hoe beïnvloedde dit zijn leven?
  4. Wat is het verschil tussen het boeddhisme, waar je hierboven iets over hebt gelezen, en een andere godsdienst die je al (een beetje) kent?

Het ontstaan van het Daoïsme

→ Lees de onderstaande tekst en beantwoord daarna de vragen.

 

Het Ontstaan van het Daoïsme: De Weg van Balans en Harmonie

Het Daoïsme is een oude levenswijze die begon in China, lang geleden. Het draait allemaal om een idee dat "Dao" wordt genoemd, wat simpelweg "de Weg" betekent. Deze leer gaat over hoe je in balans en harmonie kunt leven met de natuur en alles om je heen.

Het Daoïsme begon met een wijze man genaamd Laozi. Hij werd geboren in China en werkte als bibliothecaris in de keizerlijke bibliotheek. Laozi was daarnaast filosoof. We weten niet wanneer hij precies leefde, maar historici schatten in dat dat zo’n 2500 jaar geleden was. Laozi was niet zomaar een gewone man; hij had diepe gedachten over het leven en hoe mensen gelukkig kunnen zijn.

Op een dag besloot Laozi dat hij genoeg had van de drukte van het dagelijkse leven en wilde terugkeren naar de natuur. Dus begon hij te reizen, dieper de bergen in. Onderweg stopte hij niet alleen om na te denken, maar ook om zijn ideeën op te schrijven in een boek dat we nu "Tao Te Ching" noemen.

Het belangrijkste idee in het Daoïsme is het volgen van de weg van de natuur. Laozi geloofde dat de natuur een perfecte balans heeft tussen actie en rust. Hij leerde dat als mensen meer als de natuur zouden leven, ze ook meer vrede en harmonie zouden vinden. Een egel bijvoorbeeld houdt een winterslaap, maar wij mensen verwachten dat we het hele jaar door dingen blijven presteren. Volgens Laozi kunnen we veel leren van de natuur.

Een ander Daoïstisch idee is "Wu Wei", wat betekent "niet-doen". Dit betekent niet dat je helemaal niets doet, maar eerder dat je dingen doet zonder te veel kracht of inspanning. Net zoals een rivier van nature zijn weg vindt rond obstakels, zo zouden mensen ook moeten proberen om dingen op een soepele en natuurlijke manier te laten gebeuren.

Het Daoïsme heeft invloed gehad op kunst, filosofie en zelfs vechtsporten in China. Mensen die het Daoïsme volgen, streven ernaar om in vrede te leven, zowel met zichzelf als met anderen, en om de schoonheid van de wereld om hen heen te waarderen.

In een wereld vol drukte en verwarring, biedt het Daoïsme een eenvoudige gids voor een leven van rust, balans en respect voor alles om ons heen.

Beantwoord de volgende vragen:

Opdracht 2

  1. Wat betekent ‘Dao’ en waarom past deze naam goed bij deze levensbeschouwing volgens jou?
  2. Wat betekent ‘Wu Wei’? Op welke manier komt dit idee wel of niet terug in jouw eigen leven?
  3. Op welke manier zou het Daoïsme kunnen helpen om mensen innerlijke rust te geven?
  4. Je hebt nu kort kennisgemaakt met het boeddhisme en het Daoïsme. Welke twee verschillen tussen deze levensbeschouwingen zou je kunnen noemen?
  5. Het Daoïsme en het Boeddhisme gaan allebei over het groeien naar innerlijke vrede en harmonie. Op welke verschillende manieren helpen deze levensbeschouwingen om dit te bereiken?
  6. Welke elementen van deze levensbeschouwingen spreken jou wel aan?
  7. En welke helemaal niet?

Boeddhisme en Daoïsme vandaag

→ Lees de onderstaande teksten en maak de opdrachten

 

Boeddhisme vandaag

Het Boeddhisme heeft zich in de loop der tijd heeft verspreid naar verschillende delen van de wereld. Op dit moment speelt het Boeddhisme nog steeds een belangrijke rol, zowel in China als in andere delen van de wereld. Laten we eens kijken naar hoe het Boeddhisme vandaag de dag van invloed is op deze gebieden.

In China heeft het Boeddhisme een rijke geschiedenis die teruggaat tot meer dan 2000 jaar geleden. Het boeddhisme heeft diepe wortels in de Chinese cultuur en heeft een blijvende invloed gehad op de kunst, architectuur en spiritualiteit van het land. Vandaag de dag zijn er duizenden boeddhistische tempels en kloosters in China, waar monniken en nonnen hun religieuze praktijken beoefenen en mensen uit alle lagen van de bevolking samenkomen om te mediteren en te bidden. Het Boeddhisme heeft nog steeds een grote aanhang in China, ondanks de opkomst van andere religies en levensbeschouwingen.

De rol van het Boeddhisme in de rest van de wereld is ook groot. Boeddhisme is één van de vijf grote religies. In veel landen, waaronder Thailand, Japan, Sri Lanka en Nepal, is het Boeddhisme de dominante religie. Deze landen hebben hun eigen unieke tradities en praktijken ontwikkeld die geworteld zijn in het Boeddhisme. In het Westen is het Boeddhisme populair geworden als een levensbeschouwing die mensen helpt omgaan met stress, lijden en de uitdagingen van het moderne leven. Mindfulness, een meditatietechniek die geworteld is in het Boeddhisme, is bijvoorbeeld enorm populair geworden in de westerse wereld.

Een van de redenen waarom het Boeddhisme wereldwijd blijft groeien, is de nadruk op innerlijke vrede, meeleven met mensen en dieren en het begrijpen van de menselijke geest. Mensen met allerlei verschillende achtergronden vinden deze dingen ook belangrijk. Het Boeddhisme moedigt mensen aan om na te denken over hun eigen gedrag en keuzes en streeft naar persoonlijke groei en verlichting.

Het Boeddhisme heeft ook een rol gespeeld in het op gang brengen van gesprekken tussen mensen en groepen met verschillende godsdiensten. In een wereld die vaak wordt geconfronteerd met conflicten en verdeeldheid, heeft het Boeddhisme bijgedragen aan het bevorderen van begrip en respect tussen verschillende religies en culturen.

Of je nu geïnteresseerd bent in meditatie, filosofie of gewoon een vreedzamer leven wilt leiden, het Boeddhisme biedt waardevolle inzichten en praktijken die voor iedereen relevant zijn.

→ Beantwoord de volgende vragen:

Opdracht 3
1. Waarom denk jij dat het Boeddhisme de laatste jaren ook buiten Nepal en China populair is geworden?
2. Hoe zou je het begrip mindfullness kunnen uitleggen? Gebruik je eigen woorden en geef je antwoord in minstens 3 zinnen.
3. In de tekst heb je gelezen dat het Boeddhisme mensen kan helpen om in vrede samen te leven. Noem twee dingen uit het leven van Siddharta Gautama (later:Boeddha) die laten zien dat zijn leven een voorbeeld is voor vreedzaam samenleven.

 

Daoïsme vandaag

In China heeft het Daoïsme diepe wortels die teruggaan tot meer dan 2000 jaar geleden. Het is gebaseerd op het idee van de "Tao" of "Dao," wat zich vertaalt naar "de Weg" of "het Pad." Dit concept moedigt mensen aan om in harmonie te leven met de natuur en om de stroom van het leven te volgen zonder te proberen deze te beheersen. Daoïstische praktijken omvatten meditatie, tai chi en qigong, die gericht zijn op het krijgen van innerlijke rust en balans.

In China zijn er nog steeds veel mensen die het Daoïsme beoefenen en eren. Daoïstische tempels en heiligdommen zijn verspreid over het land, en veel mensen vragen hulp aan Daoïstische priesters voor spirituele begeleiding en rituelen, vooral bij belangrijke levensgebeurtenissen zoals huwelijken en begrafenissen.

Buiten China heeft het Daoïsme ook invloed gehad. In Europa is er een groeiende belangstelling voor de filosofie en praktijken van het Daoïsme, vooral in verband met gezondheid en welzijn. Tai chi en qigong worden bijvoorbeeld beoefend om stress te verminderen en de gezondheid te verbeteren. Bovendien vinden veel mensen het een fijn idee om te leven in harmonie met de natuur en te streven naar innerlijke vrede.

Een andere interessante invloed van het Daoïsme in de moderne wereld is op het gebied van milieubewustzijn. Het idee van respect voor de natuur en het streven naar een goede relatie met de omgeving sluit goed aan bij het maken van keuzes die goed zijn voor het klimaat.

Kortom, het Daoïsme is niet alleen een oude filosofie, maar het blijft ook relevant in de hedendaagse wereld. Het biedt waardevolle inzichten over het vinden van innerlijke rust, het omgaan met stress en het streven naar harmonie met de natuur. Of je nu geïnteresseerd bent in meditatie, fysieke gezondheid of milieubewustzijn, het Daoïsme heeft iets te bieden voor iedereen, waar ter wereld je ook bent.

Opdracht 4 - Vergelijken Tai Chi, Qigong en Yoga

Neem de onderstaande tabel over in je eigen uitwerkingen en vul die in:
 
  Yoga Tai Chi Qigong
1. Waar is deze sport ontstaan?      
2. Wat is het doel van deze sport?      
3. Welke gezondheidsvoordelen heeft deze sport?      
4. Plak bij elke sport een bijpassend plaatje.      
5. Geef een cijfer voor hoe groot de kans is dat jij deze sport ooit gaat beoefenen      

3b. Verwerking

Je hebt nu kennisgemaakt met het Boeddhisme en het Daoïsme. In de verwerkingsopdrachten ga je dieper in op een aantal kernbegrippen die bij deze levensbeschouwingen horen.

Kernbegrippen van het Boeddhisme

Opdracht 5 - Kernbegrippen Boeddhisme

Hieronder staan 5 kernbegrippen van het boeddhisme. Leg elk begrip uit in 2 - 3 zinnen. Zoek ook bij elk begrip een bijpassende afbeelding op.
  1. Verlichting of Nirvana
  2. De vier edele waarheden (schrijf ook op wat deze 4 waarheden zijn, in je eigen woorden)
  3. Het achtvoudige pad (schrijf ook op wat deze 8 dingen zijn, in je eigen woorden)
  4. Samsara
  5. Karma

Kernbegrip van het Daoïsme: Yin en Yang

→ Lees de onderstaande tekst

 

Yin en Yang

 

Yin en Yang zijn twee belangrijke begrippen binnen het Daoïsme, een oude Chinese filosofie en levenswijze. Ze helpen ons te begrijpen hoe de wereld in balans is en hoe alles met elkaar verbonden is.

Yin staat voor het vrouwelijke, donkere, en passieve aspect. Denk aan de nacht, de maan en rust. Het is ook gekoppeld aan kou en vochtigheid. Yin vertegenwoordigt de ontvangende en zachte krachten in de natuur.

Yang daarentegen staat voor het mannelijke, lichte, en actieve aspect. Denk aan de zon, de dag en beweging. Het is gekoppeld aan warmte en droogte. Yang symboliseert de krachten van actie en energie.

Wat zo bijzonder is, is dat Yin en Yang elkaar aanvullen en in evenwicht moeten zijn. Dit betekent dat in alles wat er gebeurt, er altijd een balans is tussen deze twee tegenovergestelde krachten. Denk aan de zon die opkomt na de nacht (Yang volgt op Yin) en hoe je na een actieve dag rust nodig hebt (Yin volgt op Yang).

Daoïsten geloven dat als we proberen deze balans in ons leven te behouden, we harmonie, gezondheid en geluk zullen vinden. Het is een herinnering dat niets voor altijd hetzelfde blijft en dat verandering een natuurlijk onderdeel van het leven is. Yin en Yang helpen ons te begrijpen hoe we met deze veranderingen kunnen omgaan en in harmonie kunnen leven.

Opdracht 6 - Collage Yin en Yang

Doel
: Ontwerp een collage die de begrippen van yin en yang uitbeeldt en de balans tussen tegengestelde krachten in de natuur weergeeft.

 

Benodigdheden:

Wit en zwart tekenpapier of karton

Potloden, kleurpotloden, stiften of verf

Schaar en lijm

Stap 1: Kies een onderwerp dat je wilt uitbeelden met yin en yang. Dit kan bijvoorbeeld dag en nacht, mannelijk en vrouwelijk, zon en maan, of zelfs iets persoonlijks zijn, zoals stilte en lawaai.
Stap 2: Teken op een vel papier het Yin en Yang symbool.
Stap 3: Teken of schilder afbeeldingen die bij jouw onderwerp horen. Gebruik lichte kleuren als ze bij Yang horen, en donkere kleuren als ze bij Yin horen.
Stap 4: Plak de getekende of geschilderde afbeeldingen in het Yin en Yang symbool. Knip het symbool uit en geef het een mooie plek op de afdeling.
Stap 5: Maak een goede foto van je collage en zet deze foto in Egodact.
Stap 6: Schrijf 4-5 zinnen over wat je hebt geleerd door deze collage te maken. Hoe heb je geprobeerd de balans en harmonie tussen tegengestelde krachten uit te drukken? Wat kun je meenemen uit deze collage naar je dagelijks leven?

 

4. Reflective journal

→ Schrijf een verslag van 200 woorden:
Een gezegde luidt: “Confucianisme is voor de staat, daoïsme is voor het lichaam en boeddhisme is voor de geest.” Leg uit wat dat zou kunnen betekenen. Vertel daarna welke levensbeschouwing jou het meest aanspreekt en waarom.

 

 

5. Afronding

5a. Assessment

Leerdoelen

➜ Maak een screenshot van de rubric en omcirkel bij elk leerdoel jouw beoordeling over jezelf. Deel dit in Egodact.

 

Rubric

In de rubric hieronder zie je hoe je werk beoordeeld gaat worden. Hoe vind je zelf dat je het gedaan hebt?

 

5b. Terugkijker

➜ Schrijf in Egodact onderaan je tegel bij 'Terugkijker' een evaluatie aan de hand van de vragen en rubric hieronder waarin je onderstaande vragen beantwoordt:

 

{editor's note: maak een selectie uit onderstaande vragen of bedenk zelf evaluerende vragen over zaken waar je input over wilt}

  • Hoe lang heb je aan deze quest gewerkt?
  • Hoe heb je het gedaan volgens de rubric hieronder? Ben je het daar mee eens?
  • Had je van tevoren zin in deze quest? Waarom wel/niet?
  • Wat had je verwacht van deze quest? Hoe zijn die verwachtingen uitgekomen?
  • Wat vond je de leukste opdracht tijdens deze quest? Wat vond je de saaiste?
  • Hoe vond je je werkhouding tijdens deze quest? Heb je eruit gehaald wat erin zat?
  • Hoe had deze quest (nog) beter kunnen zijn?

Rubric for self-assessment:

  Uitstekend Voldoende Nog verbeteren
Vakinhoud omschrijving uitstekend omschrijving voldoende omschrijving nog verbeteren
Verwerking Ik heb in mijn opdracht(en) zorg besteed aan inhoud en afwerking. Mijn product(en) is/zijn interessant en inspirerend. Ik heb mijn opdracht(en) met enige zorg uitgewerkt. Mijn product(en) zijn voldoende. Ik heb de opdracht(en) zo snel mogelijk gedaan. Ik heb weinig zorg besteed aan de afwerking ervan.

Bronnen

Aanvullende bronnen, links enz. horend bij het onderwerp worden hier op een volgende pagina geplaatst

  • Het arrangement Confucianisme, Boeddhisme en Daoïsme is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-09-07 16:55:11
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De drie klassieke filosofieën in China zijn confucianisme, daoïsme (dit wordt ook geschreven als taoïsme) en boeddhisme en worden ook wel de Drie Leren genoemd (三教, sānjiào). Leer in deze quest meer over deze stromingen!
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/sTj2g5legyE?si=ODrFBqQ0Meolk1up
    https://youtu.be/sTj2g5legyE?si=ODrFBqQ0Meolk1up
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.