Criminaliteit

Criminaliteit

Inhoud

In dit leerarrangement ga je werken aan wat een misdrijf en wat een overtreding is. Wanneer is er sprake van een misdrijf en wanneer is er sprake van een overtreding? Door wie wordt dit bepaald en wat is het leidende factor hier naar toe?

Nadat je kennis hebt gemaakt met het leerstof maak je een oefentoets; dit is een moment opname en moet jouw kennis over het onderwerp aan het licht brengen. Hierna gaan de leerlingen verder met het niveau dat zij aangewezen krijgen, op basis van het behaalde resultaat op de oefentoets. 

Op de website kom je meerdere verschillende leervormen tegen (denk bijvoorbeeld aan: clips, oefentoetsen en opdrachten). Nadat je alle theorie en passende opdrachten doorlopen hebt, vindt je aan het eind een eindtoets die je moet maken. In de eindtoets komt alle theorie weer terug naar voren. Weet je iets niet? Dan kan je nog altijd terug de theorie in duiken.

Kennisclip

Voor je gaat beginnen staat er korte kennisclip klaar om je alvast klaar te maken voor dit hoofdstuk. Na de bekijken van de kennisclip kan je verder.

Kennisclip

Oefenen

We beginnen direct met het meten van je voorkennis. Neem goed de tijd voor jezelf tijdens het maken van de oefenvragen. Aan de hand van jouw score, ga je verder op jouw niveau.

Oefentoets 1

Extra theorie over misdrijf en overtreding

We beginnen met het doornemen van wat een strafbaar feit is.

Bij een misdrijf en overtreding is er sprake van een strafbaar feit, dit betekend dat het in strijd is tegen de wet. Toch is een misdrijf en overtreding niet hetzelfde, waarom?

Het verschil zit in de heftigheid van de daad. Door rood rijden mag niet, maar bijvoorbeeld iemand vermoorden is stukken heftiger. Om de strafbare feiten goed te kunnen plaatsen en handiger te verantwoorden is, is er gekozen om de zwaardere strafbare feiten te onderscheiden van de lichtere strafbare feite.

De zwaardere strafbare feiten vallen onder misdrijf, voorbeelden hiervan zijn: moord, mishandeling, fraude, diefstal etc.

De lichtere strafbare feiten vallen onder overtreding, voorbeelden hiervan zijn: verkeersovertreding, geluidsoverlast, openbare dronkenschap etc.

 

 

Gevorderde theorie over misdrijf en overtreding

Je weet nu wat een strafbaar feit betekend, wat een misdrijf en wat een overtreding is. 

De strafbare feiten worden onder verdeeld in misdrijf en overtreding, op basis van hoe ernstig de strafbare feit is. 

Uiteindelijk is de vraag wie bepaald wanneer er sprake is van een misdrijf en wanneer van een overtreding? 

Bij de meeste gevallen is het direct duidelijk of het onder misdrijf of overtreding valt, maar dit is niet altijd het geval. 

Opzet

Of een daad gepleegd wordt met of zonder opzet speelt een grote rol. Zo kan vernieling zonder opzet bijvoorbeeld niet als strafbaar feit beschouwd worden. Zo heb je ook strafbare feiten die zwaarder beschouwd kunnen worden als de Officier van Justitie (OvJ) kan bewijzen dat de daad gepleegd is met opzet. 

 

Officier van Justitie

Wat doet de Officier van Justitie (OvJ)? De OvJ leidt het onderzoek naar strafbare feiten. Zoals eerder uitgelegd onderzoekt de OvJ naar bijvoorbeeld opzet. Dat is niet het enige waar de OvJ zich mee bezig houdt, want de OvJ kan verdachtes leiden voor laten komen bij de rechter; maar kan ook zaken seponeren. Kort gezegd alles wat strafbaar is wordt geleid door de OvJ; zij geven zelfs de agenten opdrachten naar wat zij moeten zoeken. 

Als de OvJ denkt voldoende bewijs te hebben tegen een verdachte, laten zij de verdachte voor de rechter komen. 

Als de OvJ niet voldoende bewijs heeft, hebben zij ook de macht om de zaak te seponeren (dit betekend niet voor de rechter laten komen). 

De OvJ leidt het onderzoek/ opsporen van daders, zij doen dit in samenwerking met de politie. 

Voor een overtreding kom je in de meeste gevallen niet voor de rechter; vaak is het bij herhaling van de daad en als de OvJ denkt dat jij niet leert van je fouten en zwaardere maatregelen moet treffen. 

Een misdrijf komt wel altijd voor de rechter als de OvJ voldoende bewijs lijkt te hebben. Er wordt dan door de OvJ bepaalt of de dader voor een politie rechter komt of voor een meervoudige kamer; deze meervoudige kamer bestaat uit 3 rechters. 

De uitspraak

De Officier van Justitie beslist dat je zaak wordt opgepakt door de rechter wat nu?

Je komt voor de politie rechter of de meervoudige kamer dit hangt af van de strafbare feit.

 

Politie rechter

Een politie rechter wordt ingezet bij de niet zo zware delicten, bijvoorbeeld: diefstal, kleine partijen drugs verkopen op straat etc.

Bij de politie rechter gaat het snel, het volgt als: De politie rechter luisterd naar de openbaarministerie die verteld waar de verdachte voor wordt verdacht, bewijzen worden opgenoemd, de advocaat van de verdachte verweerd zich tegen de uitspraken van de openbaarministerie, de politie rechter begint een klein gesprekje met de verdachte en daarna volgt er een uitspraak. Een zaak bij de politie rechter duurt ongeveer 15 minuten. De straffen die hier worden gegeven door politie rechter zijn nooit heel hoog. De politie rechter behandeld zaken waar maximaal een jaar gevangenisstraf zal worden geëist. 

 

Meervoudige kamer

Bij de meervoudige kamer zijn 3 rechters aanwezig; hier is sprake van een heftige strafbare feit, bijvoorbeeld: plofkraak, moord. Deze soort rechtzaken duren in het algemeen een aantal maanden, met meerdere sessie's. Voorbeelden van bekende zaken zijn: Willem Holleeder, het Marengo proces (Ridouan Taghi) en de moord op Peter R. de Vries. Al deze zaken duurde/ duren een lange tijd. Zo is het Marengo proces begonnen op 22 maart 2021. De meervoudige kamer komt uiteindelijk met een uitspraak; de meervoudige kamer kan hoge straffen uitdelen. Zo kreeg Willem Holleeder de maximale straf die je kan krijgen in Nederland: levenslang.

 

Eindtoets

Je bent alweer gekomen aan het eind. Nu gaan we je kennis testen om te zien of het allemaal goed tot je doorgedrongen is. Neem je tijd, let op; per vraag is er maar een juist antwoord!

Als je er klaar voor bent kun je hieronder klikken op 'eindtoets', veel succes!

 

Eindtoets

  • Het arrangement Criminaliteit is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    hakan
    Laatst gewijzigd
    2023-06-27 15:30:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze les is het de doel om de jongere leerlingen bewuster te maken van de samenleving waar zij inzitten. Hoe reageert de maatschappij op de criminaliteit en wanneer is er sprake van criminaliteit? Het is belangrijk dat de leerlingen er bewuster van worden, omdat zij een beïnvloedbare periode ingaan. De leerlingen zitten in de derde klas en het niveau is GL; criminaliteit krijgen zij toegelicht via het vak Maatschappijleer.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Kennisclip
    https://youtu.be/JCkA6vPj9vQ
    Video
    Eindtoets
    https://docs.google.com/forms/d/1gK8e39cExl2FBBDNeFX38ycvJ5XSyJ6G-sT4OJnKG3Y/edit
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Overtreding of Misdrijf

    Overtreding of Misdrijf

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.