Pool West wil het vak burgerschap ontwikkelen voor gebruik binnen de DoeDagen. Daarnaast wil zij de lessenserie die ontwikkeld gaat worden voor midden- en bovenbouw primair onderwijs beschikbaar stellen open leermateriaal voor haar eigen scholen en alle collega-scholen in Nederland. In schooljaar ‘22/’23 wil Pool West samen met Ontwerpbureau Meeple en een ontwikkelgroep een lessenserie van zes lessen (van anderhalf uur) burgerschap ontwikkelen. De ontwikkelgroep zal bestaan uit experts en mensen van de werkvloer met verschillende achtergronden in het onderwijs. De lessen zullen aan de verschillende aspecten van burgerschap raken en een doorgaande lijn bieden. De lessen sluiten aan bij de didactiek van ontwerpend leren en hebben aandacht voor ontwerp- en executieve vaardigheden. Na ontwikkeling zal de lessenserie worden getest op twee scholen binnen de pilot DoeDagen en vervolgens zal de lessenserie worden geoptimaliseerd. Om het gebruik van open leermaterialen te stimuleren zal Pool West samen met Ontwerpbureau onderwijsprofessionals inspireren om open leermaterialen (meer) in te zetten. Een promotie campagne zal hiervoor ontwikkeld worden. De campagne zal regionaal en landelijk via het netwerk van Pool West (o.a. RTC’s en andere invalpools) en www.ontwerpenindeklas.nl worden uitgerold. Om een grote verspreiding te genereren willen we ons netwerk verbreden door gebruik te maken van de kennis en het netwerk van de organisatie van en deelnemende pilots binnen Impuls Open Leermateriaal (o.a. Kennisnet, Wikiwijs, SLO).
Impuls Open Leermateriaal steunt dit project
De jury vond de aanvraag overzichtelijk en helder in de uitvoering. Daarnaast maakte dat het onderwerp van deze pilot, de sector en het netwerk het een waardevol onderdeel is van de selectie van pilots.
De pilots hebben de beschikking over een gezamenlijke communitypagina. Op die pagina kunnen de deelnemers aan de pilots kennis delen door elkaar vragen stellen, documenten te plaatsen, nieuwsberichten te delen en de agenda van alle activiteiten in te zien.
Iedereen kan de pagina bekijken. Maar wil je zelf artikelen of reacties plaatsen, dan kun je lid worden.
Klik rechtsboven op 'inloggen'. Er verschijnt een melding. Klik nogmaals op 'inloggen'.
Meld aan met je schoolaccount of een persoonlijk entree-account.
Nadat je aanvraag is goedgekeurd krijg je hiervan bericht in de mail. Klik in de mail op de bevestigingslink.
Je bent nu lid van de community.
<Opmerking: soms hebben pilots een eigen werkgroep binnen de community aangevraagd. Leg hieronder dan uit hoe mensen lid kunnen worden van die eigen werkgroep. Het maakt daarbij uit hoe de community is ingericht: semi-open (mensen kunnen vragen om lid te mogen worden) of besloten (lidmaatschap is alleen op uitnodiging).
Als je aanvraag is geaccepteerd ontvang je een mail met een bevestigingslink.
Besloten:
Stuur een mail aan <contactpersoon>
Je ontvangt via de mail een uitnodiging met acceptatielink.
Wat gaan we opleveren?
Doelstelling voor 22-23
Met de subsidie van het Programma Impuls Open Leermateriaal willen we met onze scholen en de betrokken educatief ontwikkelaars het vak burgerschap ontwikkelen, bestaand uit een lessenserie voor midden- en bovenbouw van het primair onderwijs. Beoogde resultaten:
Een lessenserie van zes open source lessen burgerschap van elk 90 minuten is ontwikkeld; we willen hiermee tegemoet komen aan de wens en vraag van scholen om het vak burgerschap in te vullen en deze bereikbaar te maken.
Een communicatiecampagne is gemaakt; we willen onderwijsprofessionals middels de campagne inspireren om open leermaterialen in te zetten en specifiek over het nieuw ontwikkelde open leermateriaal rond burgerschap.
Ontsluiten van de lessenserie is geregeld; we willen de lessenserie ontsluiten via www.ontwerpenindeklas.nl en we zullen een koppeling zoeken met andere platformen in ons netwerk om de lessenserie te ontsluiten. ‘Klein onderhoud’ wordt gedaan door Ontwerpbureau Meeple en voor ‘groter onderhoud’ zullen we t.z.t. extra subsidie aan moeten vragen. Na schooljaar 2022-2023 zal het ontwikkelde leermateriaal beheerd en actueel gehouden worden door www.ontwerpenindeklas.nl (net als alle andere leermaterialen op deze website) en door de organisatie van de DoeDagen.
Hoe bereiken we dat:
We organiseren twee bijeenkomsten met de ontwikkelgroep; we willen onze scholen betrekken bij de invulling van de lessen burgerschap. De ontwikkelgroep zal bestaan uit acht onderwijsprofessionals (denk aan leerkrachten, directies, studenten en onderwijsadviseurs) van scholen van verschillende schoolbesturen.
We realiseren een pilot op 2 scholen binnen het DoeDagen project; we willen de lessenserie burgerschap testen binnen het project DoeDagen en vervolgens optimaliseren.
We werken samen en leren van en met elkaar; we doen een inventarisatie naar bestaande materialen, kaders en onderzoeksresultaten. We willen gebruikmaken van de netwerken van de organisatie en deelnemers aan de Impuls Open Leermateriaal.
We regelen de verspreiding en communicatie; we willen scholen kennis laten maken met het nieuw ontwikkelde leermateriaal zowel regionaal (250 scholen) en landelijk via het netwerk van Pool West met niet-commerciële invalpools en via het netwerk van www.ontwerpenindeklas.nl. Ook hierbij willen we gebruikmaken van de netwerken van de organisatie en deelnemers aan de Impuls Open Leermateriaal.
In schooljaar 23-24 gaan we door!
Leermateriaal
Burgerschap
In schooljaar 22-23 hebben we het volgende leermateriaal voor het PO ontwikkeld:
We hebben geen specifiek kennismateriaal opgeleverd.
Vraag en aanbod
Aansluiten bij de pilot
n.v.t
Activiteiten
Een overzicht van de activiteiten die we hebben ondernomen en nog gaan ondernemen.
Logboek met ondernomen stappen.
Impuls Open Leermateriaal
Dit project valt onder de pilotregeling van Impuls Open Leermateriaal. Dat betekent dat dit Groeifonds-programma het project steunt met expertise en subsidie. De kennis die tijdens het project wordt opgedaan, wordt geborgd en beschikbaar gemaakt voor anderen. Zo geven we open leermateriaal gezamenlijk een rotsvast fundament.
“Open leermateriaal maken of inpassen op school vraagt tijd en ruimte. Die willen we met ons pilotprogramma bieden aan scholen, netwerken en organisaties. We hebben bijvoorbeeld kennis en deskundige mensen in ons netwerk, waardoor projecten goed voorbereid van start kunnen en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarnaast bieden we subsidie, waardoor ze ook tijd en mensen kunnen vrijmaken om echt met open leermateriaal aan de slag te gaan. Zo ontstaan mooie open collecties en best practices die andere scholen ook weer kunnen gebruiken. Met onze regeling helpen we ook professionals in het onderwijs om hun kennis en skills in te zetten bij andere projecten rondom open leermateriaal.”
Over Impuls Open Leermateriaal
Het programma Impuls Open Leermateriaal wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het is in het leven geroepen om het gebruik van open leermateriaal te stimuleren. Dat doet het door docenten te ondersteunen, scholen te verbinden, materiaal te verrijken, de infrastructuur te verbeteren en onderzoek te doen. Het gebruik van open leermateriaal wordt gezien als belangrijk middel om beter in te kunnen spelen op de talenten en behoeftes van leerlingen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Open leermateriaal is een belangrijke aanvulling op het materiaal van uitgevers. Daarom hebben meer dan twintig scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties hun krachten in het programma gebundeld. Meer weten hierover? Kijk op de website: www.openleermateriaal.nl
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.