Formatief artikel schrijven

Formatief artikel schrijven

Welkom!

Les 1

Welkom bij deze online les over het schrijven van een informatief artikel. Deze pagina is een onderdeel van een lessenreeks. Deze lessenreeks bestaat uit 5 lessen. In iedere les leer je een stap om een informatief artikel te kunnen schrijven. Uiteindelijk werk je toe naar een eindproduct: een informatief artikel over een zelfgekozen, actueel onderwerp.

 

Het uiteindelijke leerdoel is: 'Aan het einde van de lessenserie ken ik de opbouw van een informatief artikel en kan ik een informatief artikel schrijven over een actueel, informatief onderwerp. Hierbij schrijf ik een pakkende inleiding, een informatief middenstuk en een pakkend slot. Dit alles pas ik allemaal toe in een eindproduct: een informatief artikel.’

 

Het leerdoel van deze les

Aan het einde van de les weet je uit welke onderdelen een informatief artikel bestaat en heb je een onderwerp gekozen voor jouw eigen artikel.

 

Wat is de bedoeling?
Links staat een menu met verschillende onderdelen. Het is de bedoeling dat je alle onderdelen doorloopt, behalve het onderdeel 'Colofon', dat sla je over.

Tip: houd de volgorde van het menu aan, zo ontstaat er geen verwarring.

 

Opdrachten
In deze lessenserie zul je opdrachten gaan maken. Deze stop je allemaal in een document. Geef dit document de naam 'Nederlands informatief artikel schrijven'. De opdrachten die je gemaakt hebt, lever je in door jouw document te delen met: mzekhuis@rocvantwente.nl Zorg dat je de opdracht altijd eerst voorziet van de titel die in de opdrachtomschrijving staat aangegeven. Zo weet je zeker dat jouw opdracht goed terechtkomt!

Ik kijk uit naar jullie werk!

Voorkennis ophalen

Op de middelbare school heb je al vaker moeten schrijven. Je hebt daar moeten leren om teksten te schrijven die gericht zijn op verschillende doelen en voor verschillende doelgroepen, waaronder ook het schrijven van informatieve teksten. 

We gaan hierover klassikaal in gesprek met elkaar. Maak allereerst een tweetal. Praat onderling over onderstaande vragen. Hier komen we, na het uitwisselen in tweetallen, klassikaal op terug.

 

Wat? Je gaat nu in gesprek over onderstaande (3) vragen.

Hoe? In tweetallen.

Tijd: 5 minuten.

 

1. Noem 3 dingen waar jij aan denkt bij 'een informatief artikel'.

2. Kun jij je nog iets herinneren van het schrijven van een informatief artikel? Waar schreef je over? Waar moest je op letten?

3. Waar vind je informatieve artikelen in het dagelijkse leven? Zoek een voorbeeld op het internet.

Een informatief artikel

Wat is een informatief artikel?

Een informatieve tekst schrijf je als je de lezer wilt uitleggen hoe iets zit of als je iets wilt beschrijven of verduidelijken. Het draait daarbij om feiten. Je schrijft objectief en laat dus niet merken wat jouw mening is.

 

Een informatief artikel bestaat uit drie vaste onderdelen:

  • Inleiding – Introduceer het onderwerp en probeer je lezers daarvoor te interesseren.
    Dat kan op verschillende manieren:
    – Vertel waarom je de tekst schrijft (de aanleiding).
    – Vertel een kort, grappig (waargebeurd) verhaaltje (een anekdote).
    – Geef een voorbeeld van het onderwerp.
    – Stel één of meer vragen die je in het middenstuk gaat beantwoorden.

  • Middenstuk – Schrijf over de verschillende deelonderwerpen.

  • Slot – Geef een korte samenvatting van het belangrijkste, een toekomstverwachting, een conclusie of een advies.

 

 

ChatGTP

ChatGPT werkt door tekstinvoer te verwerken en vervolgens tekst te genereren die aansluit bij de context van het gesprek. Dit gebeurt door middel van een neural network, een soort computerprogramma dat is ontworpen om op een manier te werken die lijkt op het menselijk brein. Je kunt ChatGPT vragen stellen. Zo ook voor deze opdracht.

 

Vraag aan ChatGPT wat de vaste indeling is voor het schrijven van een informatief artikel. Vraag ChatGPT ook naar tips voor het schrijven van een informatief artikel.

https://chat.openai.com/chat

 

Controleer of de informatie die je krijgt van ChatGPT overeenkomt met de informatie op de vorige pagina. Zijn er verschillen? Bespreek deze met je docent en je buurman/buurvrouw. 

Noteer de tips die je van ChatGPT krijgt voor het schrijven van een informatief artikel in je dossier onder het kopje 'tips ChatGPT'.

Informatieve artikelen op nieuwssites

Ga op het internet op zoek naar voorbeelden van informatieve artikelen. Hier zul je de vaste indeling van zo'n artikel terugvinden. Zoek naar minstens drie actuele artikelen waarin je de vaste indeling van zo'n formatief artikel terug ziet.

 

Kijk op websites als:

www.nu.nl

www.nos.nl

www.ad.nl

 

Plak de drie gevonden artikelen in je dossier. Deel je artikelen vervolgens met je buurman/buurvrouw. Welke verschillen en welke overeenkomsten zien jullie? Zie je overal de vaste indeling van een informatief artikel terug? Bespreek dit met elkaar. 

Kenmerken van een informatief artikel

Tijdens het schrijven van een informatief artikel is het van belang dat jij overzichtelijk schrijft. Gebruik af en toe een tussenkopje, bijvoorbeeld om een nieuw deelonderwerp aan te geven. Maak verbanden tussen zinnen en alinea’s duidelijk met signaalwoorden. Je kunt bijvoorbeeld deze verbanden en signaalwoorden gebruiken:

  • opsomming: ten eerste, ten tweede, ook, verder, daarnaast, bovendien;

  • tijd: eerst, toen, daarna, vervolgens, ten slotte, voordat, nadat;

  • oorzaak-gevolg: doordat, daardoor, als gevolg van, het gevolg is;

  • tegenstelling: maar, echter, daarentegen, aan de ene kant, aan de andere kant.

Kijk in jouw drie gevonden artikelen of jij deze bovenstaande aspecten daar terugvindt. Markeer deze aspecten. Wat vindt jij van het gebruik van deze aspecten? Had de auteur dit in jouw artikelen beter kunnen doen, zo ja, waarom? Heeft de auteur dit voldoende gedaan, zo ja, waarom? Leg dit uit in een paar zinnen voor alle drie de artikelen. 

Een onderwerp kiezen

Uiteindelijk ga jij in deze lessenserie zelf een informatief artikel schrijven. Kies hiervoor een informatief, actueel onderwerp. Kijk wederom op nieuwssites en op sociale media voor inspiratie. Laat je informatieve, actuele onderwerp goedkeuren door je docent.

 

www.nu.nl

www.ad.nl

www.nos.nl 

 

Zet het onderwerp voor je eigen informatieve artikel in je dossier. Zo vergeet jij je onderwerp niet. 

Tot slot

  • Het arrangement Formatief artikel schrijven is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marre Zekhuis Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-04-25 14:39:37
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Leerdoel lessenserie: aan het einde van de lessenreeks kan iedere student een formatief artikel schrijven volgens de vaste indeling: titel, inleiding, middenstuk en slot. Nederlands, MBO, niveau 2, leerjaar 1/2
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.