Bron de stad weer in

Bron de stad weer in

Thema steden § 2

De stad weer in

Lees de tekst en bekijk de afbeelding.

 

 

Terug naar de stad

Met de komst van de groeikern, kwam ook de forens op. Een forens is iemand die in één plaats woont en in een stad werkt. Een forens reist elke dag op en neer van huis naar werk en weer terug. Er kwamen na 1960 steeds meer forensen en daardoor groeide het verkeer. De snelwegen raakten vol en er ontstonden files.

Als gevolg vanSuburbanisatie na 1960 ontstonden er files

Na 1990 probeerde de regering dit probleem op te lossen door aan de randen van een stad ruime wijken te bouwen. Dit waren de Vinex-wijken. Vinex betekent Vierde Nota van de Ruimtelijke Ordening Extra. Door mensen aan de rand van een stad te laten wonen was de afstand naar hun werk veel korter. Daardoor konden veel mensen met de fiets naar het werk. De mensen stonden niet meer in de file, dat scheelde weer tijd. Bovendien was dit ook beter voor het milieu. Deze terugkeer naar de stad noemen we re-urbanisatie. Helaas is het probleem van de files niet opgelost: het zijn er steeds meer geworden.

 

Een Vinex-wijk in Groningen

 

 
 

 

Stadsvernieuwing

Door suburbanisatie liepen steden leeg. Veel mensen vertrokken naar de groeikernen. Daardoor werd de leefbaarheid steeds slechter: het werd steeds minder aantrekkelijk om in een stad te gaan wonen. De grote steden wilden hier iets aan doen. Daarom gingen ze na 1970 woonwijken vernieuwen. Dit wordt stadsvernieuwing genoemd. Dit werd eerst in de oude woonwijken gedaan.

Stadsvernieuwing kan op drie manieren gebeuren.

1. Sloop en herbouw

2. Renovatie en restauratie

3. Lege plekken opvullen

Bij sloop en herbouw worden slechte oude huizen volledig gesloopt en komen hiervoor nieuwe woningen in de plaats. Bij renovatie worden oude huizen opgeknapt tot moderne woningen. Zo worden oude pakhuizen verbouwd tot appartementen.

Een oud pakhuis is gerenoveerd tot appartementen.

Restauratie is een vorm van renovatie, maar dan gaat het om herstellen van oude monumenten zoals kerken of een oud grachtenpand. Bij restauratie wordt een gebouw hersteld en blijft het uiterlijk gehouden zoals het was. Bij lege plekken opvullen worden kale stukken opevuld met nieuwe woningen. Ook worden oude verlaten bedrijfspanden en fabrieken weggehaald en vervangen door nieuwe woningen. Op deze manier wordt de stad mooier en gaat de leefbaarheid omhoog.

Bij restauratie wordt het uiterlijk behouden.

 

Voorbeeld van restauratie

Restauratie van een pand in Groningen

 

Het omstreeks 1630 gebouwde pand aan de Oude Ebbingestraat 52 werd in 1996 gerestaureerd. Bij deze restauratie kreeg het bovenste deel van de voorgevel weer de oorspronkelijke kleuren rood en een lichte okerkleur terug. De vensters hebben een boogrand, versierd met blokjes en een vulling met een schelpmotief. Ter weerszijden van het venster in de geveltop bevinden zich twee nissen. In de linkernis is een reliëf met de afbeelding van Johannes de Doper met het lam Gods en in de rechternis is een reliëf met de afbeelding van Johannes de evangelist met in zijn hand een kelk met een slang. In de nisrand zijn decoratieve blokjes aangebracht. De trapgevel bezit klauwstukken en siervazen op de treden.

De vormgeving van de onderpui dateert uit de periode van de jugendstil en is ontworpen door de Groninger architect Antonius Theodorus van Elmpt. In de langgerekte gepleisterde zijgevel in de Butjesstraat is een dakkapel met een hijskap aangebracht. In het pand is een onderdelenwinkel gevestigd. Het gebouw is erkend als rijksmonument.

Vragen

Steden in Nederland: de stad weer in

 

Ga naar de website Wat is leefbaarheid? [Kennisbank Corporatiebeleid] (corporatiestrateeg.nl)

 

  1. Wat wordt er bedoeld met leefbaarheid?
  2. Welke drie dingen bepalen leefbaarheid?
  3. Ga op zoek op het internet. Waar staan de letters VINEX voor?
  4. Krant silhouet    Klik op de link en lees de tekst. Werkt de link niet: klik op "De stad weer in", links in het menu.Vanaf welk jaar kwamen de Vinex-wijken op?
  5. Geef twee redenen waarom de Vinex-wijken werd ingevoerd.
  6. Wat hebben re-urbanisatie en Vinex-wijken met elkaar te maken?
  7. Wat is stadsvernieuwing?
  8. Op welke drie manieren wordt er aan stadsvernieuwing gedaan?
  9. Bedenk een reden waarom veel steden aan stadsvernieuwing doen.
  10. Wat is het verschil tussen renovatie en restauratie?

 

  • Het arrangement Bron de stad weer in is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-04-02 10:00:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Over re-urbanisatie en Vinex-wijken
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Sectie AK GL GS. (2023).

    Bron de stad in- de stad uit

    https://maken.wikiwijs.nl/194985/Bron_de_stad_in__de_stad_uit

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.