Beste leerlingen,
Vandaag gaan jullie iets heel leerzaams doen!
Jullie krijgen vandaag les via deze Wikiwijs. De bedoeling is dat je zelf, op je eigen tempo de Wikiwijs doorloopt en de bijbehorende opdrachten maakt. Als je klaar bent met het lezen van een kopje klik je verder naar het volgende kopje (van boven naar onder werken). Aan het einde van deze Wikiwijs maak je een oefentoets, daarna eindig je met een beoordeling van de les. Als je vragen hebt steek je je vinger op en dan loop ik naar je toe.
Aan de hand van deze WikiWijs gaan jullie zelfstandig aan de slag met het nieuwe hoofdstuk. Aan het einde van deze les hebben jullie deze leerdoelen behandelt:
Aan het einde van deze Wikiwijs weet je wat voor invloed Schiphol heeft in de wereld.
Aan het einde van deze Wikiwijs weet je waarom mensen (via Schiphol) reizen
Aan het einde van deze Wikiwijs kun je benoemen wat voor soort diensten Schiphol verleent.
Aan het einde van deze Wikiwijs begrijp je waarom er een goede infrastructuur nodig is rondom Schiphol.
Veel Succes!
Bron 1: Schiphol
Start Hoofdstuk 6 - Nederland in de wereld
Hier begint jullie les. Als jullie op de link hieronder klikken, krijgen jullie een inleiding van het onderwerp en een uitleg over hoe de Wikiwijs werkt. Doe voor nu je oortjes/koptelefoon op en luister naar de introductievideo.
Wat weet je eigenlijk allemaal al van Schiphol? Als je op onderstaande link klikt kom je terecht op Mentimeter. Op Mentimeter kan je een korte zin of woord typen. Dit kan je een aantal keer doen en dan stuur je je antwoorden in. Als je dit hebt gedaan mag je Mentimeter afsluiten en komen alle antwoorden in een soort van Mindmap te staan. Aan het einde van deze les of volgende les gaan we jullie voorkennis bekijken en gaan we nieuwe antwoorden toevoegen. Zo kunnen we samen kijken wat jullie deze les hebben geleerd.
Schiphol is de grootste en drukste luchthaven van Nederland. Het ligt in de buurt van Amsterdam in een gebied die het Haarlemmermeer wordt genoemd. Het gebied heet zo, omdat op de plek waar nu Schiphol ligt er eerst een groot meer lag en dat werd het Haarlemmermeer genoemd. Meer dan 170 jaar geleden werd deze polder drooggelegd en ontstond er een groot stuk land. Op een deel van dat grote stuk land ligt Schiphol nu.
Schiphol is de op twee na drukste luchthaven van Europa met 71 miljoen passagiers per jaar. Op een luchthaven vertrekken en komen vliegtuigen aan met passagiers, maar er bestaan ook vrachtvliegtuigen. Een vrachtvliegtuig is een vliegtuig dat goederen vervoert. Dit kan van alles zijn, zoals vers fruit, ijzer of bijvoorbeeld jouw Nike schoenen. Een vliegtuig dat passagiers vervoert noem je een passagiersvliegtuig. Zo'n vliegtuig neemt jou mee naar je vakantiebestemming en gaat de hele wereld rond.
Bron 2: Passagiersvliegtuig Bron 3: Vrachtvliegtuig
Doordat er elke dag veel mensen op Schiphol aankomen en vertrekken wordt er goed nagedacht over hoe al die mensen in en uit Schiphol komen. Er zijn bijvoorbeeld veel parkeerplaatsen voor auto's en er staan veel taxi's voor het vliegveld te wachten. Ook zijn er speciale punten waar vrachtwagen naar toe komen om te laden en lossen. Helaas werden hierdoor wel de wegen steeds drukker, dus moest er wat anders bedacht worden. Sinds 1981 is er een treinstation die recht onder Schiphol loopt. Hierdoor kunnen mensen gemakkelijk in en uit Schiphol zonder te betalen voor taxi's en parkeerkosten. Ook worden de wegen rondom Schiphol hierdoor minder druk. Er rijdt bijvoorbeeld een directe trein tussen Breda - Rotterdam Centraal - Schiphol - Amsterdam Centraal. Alle voorzieningen* die nodig zijn om personen, goederen of informatie te vervoeren noem je infrastructuur. Je kan dus zeggen dat de infrastructuur rondom Schiphol goed geregeld is.
*Voorzieningen = Iets waar iedereen gebruik van kan maken, zoals een winkel, school of een park.
Schiphol in Nederland
Zonder Schiphol zou Nederland er heel anders uitzien. Voor een klein landje als Nederland is het heel knap dat we zo'n grote luchthaven hebben. De luchthaven zorgt alleen al voor ongeveer 100.000 banen! De banen die je op Schiphol vindt zijn bijvoorbeeld stewardess, luchtverkeersleider, secretaris en engineers die de vliegtuigen repareren. Deze banen zijn ook hard nodig, want Schiphol wordt steeds groter en ze hebben nu alsnog een personeelstekort. Misschien zijn jullie vorig of dit jaar op vakantie gegaan en hebben jullie dit personeelstekort ook wel gemerkt. Het is namelijk de laatste tijd heel druk op Schiphol en door het personeelstekort stonden er wel wachtrijen van 8 uur lang!
Bron 4: Een vertekhal op Schiphol
Naast dat Schiphol voor veel banen zorgt levert het ook heel veel geld op. De eigenaren van Schiphol zijn namelijk de Nederlandse Staat, gemeente Rotterdam en gemeente Amsterdam. Dat betekent dat al het geld wat verdient wordt naar Nederland zelf gaat. Met dat geld wordt Schiphol ook uitgebreid en wordt het salaris van de werknemers betaald. Schiphol verdient jaarlijks ongeveer 8 miljard euro!
Eigenlijk verdient Nederland nog veel meer aan Schiphol. Alle toeristen die naar ons land komen via Schiphol leveren natuurlijk ook veel geld op. Een toerist is iemand die minstens 24 uur en niet langer dan een jaar ergens anders verblijft. Die mensen hebben bijvoorbeeld een slaapplaats nodig in een hotel en gaan eten in restaurants. Zo levert Schiphol ook nog eens extra geld op door het aantal toeristen wat er aan komt. Het reizen naar en verblijven op een plaats buiten je normale omgeving noem je toerisme. Een toerist doet dus aan toerisme.
Bron 5: Veel toeristen bezoeken de musea in Amsterdam
Op reis via Schiphol (kennisclip)
Hieronder kunnen jullie de kennisclip van meneer Verhaar bekijken over op reis via Schiphol. Na het kijken van de kennisclip maken jullie een (korte) opdracht. Vond je de opdrachten lastig om te maken? Lees dan de extra tekst onder de kennisclip door of kijk het filmpje opnieuw.
Kennisclip Schiphol
Op reis via Schiphol (extra)
Veel mensen gaan via Schiphol op vakantie. Het is de grootste luchthaven van Nederland en veel Nederlanders gaan op vakantie met het vliegtuig. Ze vliegen bijvoorbeeld naar landen als Spanje, Portugal of Griekenland. Een vakantie is een reis voor je plezier (niet voor werk of school). De meeste vluchten vanaf Schiphol gaan binnen Europa. Er zijn ook vluchten die naar buiten Europa gaan. Een reden waarom er zoveel mensen via of van Schiphol vliegen is, omdat er niet op elk vliegveld vluchten naar buiten Europa vertrekken.
Ook komen er veel mensen aan op Schiphol. Dit kunnen Nederlanders zijn, die terug komen van hun reis of buitenlandse toeristen. Naast het 'normale' toerisme (op vakantie gaan) bestaat er ook zakelijk toerisme. Bij zakelijk toerisme ga je op reis voor je werk. Bij deze vorm van toerisme ga je geen vakantie houden, maar ben je er alleen om te werken.
Daarnaast zijn er ook veel mensen die een tussenstop op Schiphol houden en stappen dan over op een ander vliegtuig, omdat ze bijvoorbeeld buiten Europa willen reizen.
Opdracht Kennisclip
Begrippen oefenen
In de lesstof hierboven stonden een aantal dikgedrukte begrippen. Aan de hand van de tekst kan je achterhalen wat die begrippen precies betekenen. Nu kan je gaan oefenen met de begrippen voordat je de opdrachten gaat maken.
Druk op het spel hieronder om met de begrippen te oefenen. Druk rechtsonderin in het spel op 'Kies een leermethode' en kies 'kaarten' .Je krijgt kaartjes te zien en als je op het kaartje klikt krijg je de betekenis te zien. Wanneer je het begrip kent, druk dan door op het pijltje en ga naar het volgende begrip. Als je klaar bent en je hebt het idee dat je de begrippen nog niet helemaal goed kent, probeer het dan opnieuw.
Tip: Kijk eerst nog even in de tekst welke begrippen er van je gevraagd gaan worden en leer ze goed, want ze worden zometeen aan je gevraagd.
Opdrachten
Hier beginnen de opdrachten. Je begint met een aantal startopdrachten, die hieronder staan. Na deze startopdrachten krijg je een advies op welk niveau je verder mag gaan. Er zijn beginner, gemiddeld en expert vragen, waarbij expert vragen de lastige vragen zijn.
Veel succes!
Heb je 0-1 vragen goed, dan mag je starten bij de 'beginner' vragen. Heb je 2 vragen goed, dan mag je starten bij de 'gemiddeld' vragen. Heb je alle 3 de vragen goed mag je de 'expert' vragen maken.
Beginner
Goed bezig! Ga nu verder met de vragen van 'gemiddeld' of oefen nog even met de begrippen en de lesstof.
Gemiddeld
Goed bezig! Ga nu verder met de vragen van 'expert' of oefen nog even met de begrippen en de lesstof.
Expert
Goed gedaan! Als je de vragen van 'gemiddeld' nog niet hebt geprobeerd of je hebt deze vragen nog niet helemaal goed, ga dan de vragen van 'gemiddeld' maken. Als je bij de startvragen niveau 'expert' kreeg hoef je dit niet te doen, maar het mag zeker wel!
Klaar? Ga verder naar het volgende kopje.
Oefentoets
Lekker bezig!!!
Je bent aangekomen bij de oefentoets. Je hebt aan het begin van deze Wikiwijs je voorkennis geactiveerd en hebt daarna de lesstof gelezen. Daarna heb je een kennisclip bekeken en de daar bijbehorende opdrachten gemaakt. Als laatste heb je met de begrippen geoefend en opdrachten gemaakt op je eigen niveau. Je hebt veel informatie gekregen en veel geoefend en waarschijnlijk ben je ook al wat vergeten. Lees daarom nu opnieuw de tekst door en leer de begrippen opnieuw.
Ben je goed voorbereid? Klik dan door naar het volgende kopje.
Google Forms
Deze oefentoets maak je via de onderstaande Google Forms. Denk goed en rustig over de vraag na en vergeet niet: Dit is voor jezelf en het maakt niet uit als de oefentoets iets minder gaat. Het is ook geen wedstrijd voor wie het eerste klaar is, dus neem je tijd.
Klaar? Ga door naar het volgende kopje en vul daar de beoordeling van de les in.
Beoordeling van de les
Dank je wel voor het maken van deze Wikwijs. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om deze manier van lesgeven ook een keer mee te maken. Laat hieronder in Google Forms weten, wat je er van vond. Antwoord eerlijk, want ook als je dit helemaal niks vond wil ik dat graag weten!
Afsluiting
Dit is het einde van de Wikiwijs. Kijk nog een keer naar de leerdoelen. Kan je ze nu allemaal beantwoorden?
Aan het einde van deze Wikiwijs weet je wat voor invloed Schiphol heeft in de wereld.
Aan het einde van deze Wikiwijs weet je waarom mensen (via Schiphol) reizen
Aan het einde van deze Wikiwijs kun je benoemen wat voor soort diensten Schiphol verleent.
Aan het einde van deze Wikiwijs begrijp je waarom er een goede infrastructuur nodig is rondom Schiphol.
Vind je het nog lastig om ze te beantwoorden, lees dan even de tekst opnieuw door.
Volgende les gaan we verder met het nieuwe hoofdstuk!
Klaar? Kijk op het bord of steek je vinger op voor wat je nu verder kan doen.
Bronvermelding
Alle afbeeldingen in deze Wikiwijs hebben geen auteursrecht. De bronnen zijn afkomstig van:
Het arrangement Wikiwijs Schiphol is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Robin Verhaar
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-04-11 20:29:37
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.