Paragraaf 3.4

Paragraaf 3.4

Welkom

Vandaag kan ik, wederom, helaas niet in de les aanwezig zijn om jullie les te geven. Ik heb voor jullie deze wikiwijs gemaakt. De wikiwijs heeft een aantal opdrachten voor jullie in petto. Daarnaast is hier ook informatie te vinden die niet in het boek aanwezig is. Dit kan gaan om bronnen, filmpjes of verdiepende tekst.

Veel succes met het doorlopen van deze wikiwijs!

Leerdoelen

Aan het einde van deze tekst weet/kun je:

- de regionale gevolgen van de opwarming van de aarde voor Europa.

- wat het klimaatakkoord van Parijs is en de belangrijkste afspraken.

- uitleggen waarom het nuttig is om klimaatadaptatie toe te passen.

- aangeven op een kaart welke gebieden het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering en welke gevolgen daar optreden.

Paragraaf 3.4

Voorkennis

Sinds 2005 moeten bedrijven voor elke ton uit te stoten broeikasgas een vrijverhandelbaar emissierecht kopen. Een kolencentrale stoot bij eenzelfde stroomproductie dubbel zoveel CO2 uit als een gascentrale en zal dus veel meer last hebben van een prijsstijging van de emissierechten. Een groene centrale kent geen CO2 uitstoot. In deze paragraaf leer je over de gevolgen van klimaatverandering voor Europa en welke maatregelen er tegen worden genomen.

Bedreigingen voor Europa

In de vorige paragraven heb je de gevolgen van klimaatverandering kunnen zien voor het mondiale schaalniveau. Nu gaan we inzoomen op het continentale schaalniveau. Europa warmt als geheel, sinds de industriële revolutie, op met 1,3 graden. Deze temperatuur ligt hoge dan het wereldwijde gemiddelde van 0,8. Je kunt dus stellen dat Europa sneller opwarmt! Er zijn een heel aantal bedreiging die klimaat verandering met zich meebrengen. Door het stijgen van de temperatuur op aarde krijgen we:

  • een hoger aantal doden per jaar;
  • meer en nieuwe soorten insecten die een bedreiging vormen voor landbouw;
  • een nieuwe kans op besmettelijke ziekten;
  • minder vruchtbare landbouwgrond om te verbouwen;
  • Meer politieke spanningen omdat er minder recources beschikbaar zijn.

 

Europe's climate 2050

Regionale verschillen

Het IPCC (International Panel Climate Change) brengt om de 5 à 6 jaar een rapport uit over klimaatverandering. Dit zijn de voorspellingen van het afgelopen klimaatrapport. Hier zie je 'extremen' die de komende jaren Europa zullen gaan treffen.

  • Extreme hittegolven, ook op zee, zijn de afgelopen decennia toegenomen in frequentie en intensiteit en zullen naar verwachting blijven toenemen, ongeacht het scenario voor de uitstoot van broeikasgassen.
  • De hoeveelheid koude periodes en vriesdagen zal afnemen. Dat stelt het IPCC-rapport voor elk scenario, ongeacht de uitstoot van broeikasgassen of de duur van de periode.
  • De waarnemingen tonen aan dat de seizoensgebonden neerslag zal veranderen. In de zomer zal er een langere periode van droogte zijn en in de nazomer worden de buien veel intenser dan nu. Het worden stortbuien! Hierdoor zal het aantal overstromingen in het najaar toenemen, omdat de rivieren de hoeveelheid water niet meer kunnen afvoeren.
  • De neerslag zal zich verplaatsen naar het Noorden, waardoor het in het Middellandse Zeegebied veel droger wordt dan nu. Grote delen van deze regio zijn vatbaar voor verwoestijning.
  • de zeespiegel zal in alle Europese regio’s van Europa stijgen met een snelheid die dicht bij of boven het wereldwijde gemiddelde ligt. Het IPCC verwacht dat de veranderingen minstens tot na 2100 zullen doorgaan.
  • Extreme gebeurtenissen rondom de zee, denk aan overstromingen,  zullen steeds vaker voorkomen en heviger worden.
  • Gletsjers, permafrost en eeuwige sneeuw zullen in hoeveelheid afnemen. Dit zal gebeuren in de bergen als op de hoge breedtegraden op aarde. Dit resulteert in meer water in de rivieren wat zorgt voor een hogere piekafvoer.

Over het algemeen zou je kunnen stellen dat het ijs smelt, de zeespiegel stijgt, het droger wordt in de zomer en in de winter veel intensere neerslag valt. Dit lijdt tot overstromingen van rivieren en zeeën, ecosystemen die verdwijnen en minder vruchtbare landbouwgrond.

De aanpak van de EU

Klimaatakkoord van Parijs (2015) dit is een akkoord wat heel veel landen in de wereld hebben gesloten om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De EU heeft ook een voorstel gedaan en hierin staat dat:

  • er in 2030 40% minder CO2 uitgestoten moet worden ten opzichte van 1990.
  • 27 procent van het energie verbruik duurzaam moet zijn.
  • een energie besparing van 30% moet plaatsvinden.
  • een verbetering van het onderlinge transport netwerk, zodat schone energie uit andere landen naar Nederland en de rest van Europa kan komen.
  • kennis om Europa beter voor te bereiden op klimaatverandering te delen.

Klimaatadaptatie

Dit is het aanpassen van de inrichting van de landbouw om beter voorbereid te zijn op klimaatverandering. De EU geeft heel veel van haar budget tegen klimaatverandering uit aan klimaatadaptatie. Ze brengen in kaart welke Europeese regio te maken krijgt met welke verandering. Ze kijken in Nederland bijvoorbeeld hoe we zoveel mogelijk water op kunnen bergen. Door bijvoorbeeld rivieren te verbreden en meer groen aan te leggen in de stad. Hierdoor kunnen steden zwaardere buien verwerken en komen de straten minder snel blank te staan.

 

 

Spel: Welke gevolgen waar!

Opgaven

Niveau 1

Niveau 2

Energiekaart
Energiekaart

Niveau 3

Oefening: Europe's Climate 2050

Start

Begrippen

Leerdoelen Toets

Toets

Extra

  • Het arrangement Paragraaf 3.4 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Sybren van Beest Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-02-08 13:09:54
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    We gaan deze les van start met paragraaf 3.4
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/l7psaI1K3tY
    https://youtu.be/l7psaI1K3tY
    Video
    Europe's climate 2050
    https://youtu.be/n9Ej5E47TNI
    Video
    https://youtu.be/Rm7iudNB18U
    https://youtu.be/Rm7iudNB18U
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Energie in Marokko

    Europe's Climate 2050

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.