Herhalingsles van het oog

Herhalingsles van het oog

Welkom!

Instructie

Beste leerlingen,

Welkom op deze wikiwijs over het oog. Op deze website is allerlei informatie te vinden over het oog van de mens, bijvoorbeeld de verschillende onderdelen en de taken, en wordt er uitgelegd wat een lichtbron is en wat lenzen zijn. Aan de linkerkant zien jullie allerlei kopjes staan. Als je op zo'n kopje klikt, krijg je meer informatie over bijvoorbeeld de onderdelen van het oog. Je kan ook rechts onderin steeds op het pijltje vooruit klikken om door de wikiwijs heen te gaan. Er zijn op deze website kennisclips (filmpjes) te vinden, oefeningen die je kunt maken en je kan jezelf testen met een online oefentoets. Scroll maar eens door deze wikiwijs heen en dan zul je erg veel informatie ontdekken.

Succes!

Lesdoelen & Voorkennis

Lesdoelen

Aan het einde van deze les:

  • weten jullie wat een lichtbron is.
  • weten jullie hoe lichtstralen breken bij een bolle en een holle lens.
  • kennen jullie alle onderdelen en hun taken van het oog.
  • kunnen jullie de onderdelen van het oog herkennen uit een plaatje.

 

Voorkennis

Hoe zat het ook alweer?!

Vorige keer hebben we het vooral gehad over zintuigen en waarnemen. Ook hebben we gekeken naar de onderdelen van het oor en weten we nu wat het begrip geluid inhoudt. De begrippen zintuig, prikkel, waarnemen, reflex en impuls zijn belangrijk om te weten als we gaan kijken naar het oog. Hieronder worden de begrippen nog even kort herhaald.

Zintuig: Orgaan dat een prikkel kan opvangen en omzetten in impulsen.

Prikkel: Invloed uit de omgeving.

Waarnemen: Iets met je zintuigen opmerken. Door bijvoorbeeld iets te voelen, te zien, te proeven of te ruiken.

Reflex: Automatische reactie van een spier op een prikkel.

Impuls: Elektrisch signaaltje.

Kennen jullie deze tabel nog?

In deze tabel zie je duidelijk het verschil tussen een orgaan, een zintuig en een prikkel.

Orgaan Zintuig Prikkel
Oor Gehoorzintuig Geluid
Neus Reukzintuig Geur
Oog Gezichtszintuig Licht

 

 

 

Uitleg

Uitleg lichtbron & lenzen (tekst)

Lees onderstaande tekst

Als het donker is, zien wij als mensen erg weinig. Gelukkig bestaat er licht waardoor wij beter kunnen zien. Maar waar komt dat licht eigenlijk vandaan?

Licht komt van een lichtbron. Alles wat licht geeft is een lichtbron. Denk bijvoorbeeld aan de zon of een lamp, deze twee geven licht, dus zijn het lichtbronnen. Zo'n lichtbron geeft lichtstralen af. Deze lichtstralen gaan altijd rechtdoor totdat het een voorwerp tegenkomt. Het voorwerp weerkaatst dan het licht. Zodra het weerkaatste licht in jouw ogen terechtkomt neem je het voorwerp waar.

Een lichtstraal kan dus van richting veranderen, dit noem je lichtbreking. Vaak breken lenzen zo'n lichtstraal. Voorwerpen met lenzen zijn bijvoorbeeld je camera van je telefoon, een bril, maar ook een verrekijker. Als we het hebben over het oog, dan kennen we twee soorten lenzen: Bolle lenzen & Holle lenzen. Bolle lenzen breken het licht door alle lichtstralen tot 1 punt te brengen. De lichtstralen komen allemaal samen. Bij holle lenzen komen de lichtstralen niet samen, maar gaan ze juist steeds verder uit elkaar. Kijk maar eens naar het plaatje hieronder.

 

 

 

 

 

Uitleg onderdelen oog (tekst)

Lees onderstaande tekst

Het oog is een belangrijk orgaan, want doordat wij een oog hebben kunnen wij zien. Wij kunnen dingen waarnemen met ons oog (vind je de term waarnemen lastig, kijk dan even terug in de voorkennis, klik hier om terug te gaan naar de voorkennis).

Als we gaan kijken naar het oog dan kunnen we veel verschillende onderdelen herkennen. Laten we eerst eens kijken naar de onderdelen die ons oog beschermen. Onderdelen die ons oog beschermen zijn wenkbrauwen, wimpers en traanvocht. Deze drie onderdelen zijn erg belangrijk. Wenkbrauwen zorgen er namelijk voor dat zweet niet in onze ogen terechtkomt, dat zou namelijk pijn doen. Onze wimpers zorgen ervoor dat er geen vuiltjes in ons oog komen en beschermen het oog tegen te fel licht. En als laatste traanvocht (dat wordt gemaakt door traanklieren) houdt het oog vochtig, spoelt vuiltjes weg en doodt ziekteverwekkers.

Zodra we het oog doormidden hakken kunnen we nog meer onderdelen herkennen. Kijk maar eens naar het plaatje hieronder. Door op de ogen te klikken/drukken kan je zien wat het onderdeel is en wat de taak ervan is.

Kennisclips lichtbron, lenzen & oog

Bekijk onderstaande video's

Druk op play om de kennisclip over lichtbron en lenzen te bekijken.

Druk op play om de kennisclip over de onderdelen van het oog te bekijken.

(Cactussclass, 2017)

Oefenen

Quizlet oefening

Instructie van de oefening:

Op deze pagina ga je aan de slag met de belangrijke begrippen van het oog via Quizlet. Rechtsonderin de Quizlet zie je 'kies een leermethode' staan. Door hier op te klikken kan je kiezen op welke manier je wilt oefenen met de onderdelen van het oog. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor flashcards (kaarten), een toets (test), een spel genaamd combineren enzovoort. Kies iets wat jij fijn vindt en ga ermee aan de slag!

Succes!

 

Educaplay oefening

Instructie van de oefening:

Op deze pagina ga je aan de slag met een Educaplay oefening. Door op start te klikken krijg je een plaatje van het oog te zien. Bovenaan zie je een begrip staan, bijvoorbeeld de iris. Je moet dan de juiste plaats, van bijvoorbeeld de iris, in het oog aanklikken. Vind je deze opdracht nog erg lastig? Kijk dan even terug op de pagina over de uitleg van de onderdelen van het oog. Klik hier om terug te gaan naar de uitleg over het oog.

Succes!

Voor de experts (extra uitleg)

Regenboog & straling

Wil jij je kennis nog meer verbreden? Lees dan onderstaande teksten over de regenboog en verschillende soorten straling.

De regenboog:

Op het moment dat de zon schijnt en het regent komt er af en toe een regenboog tevoorschijn. De regendruppels zorgen ervoor dat het witte licht, dat de zon afgeeft, niet meer wit is. Het witte licht verandert in 7 verschillende kleuren. De kleuren van de regenboog zijn belangrijk om te weten. Hiervoor is een handig ezelsbruggetje: ROGGeBrood Is Vies. De dikgedrukte letters staan voor de volgende kleuren; Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw, Indigo en Violet.

Soorten straling:

De zon zendt verschillende soorten straling uit die wij niet kunnen zien. Eén van deze straling noemen we Ultraviolette straling (uv-straling). Van uv-straling kan je bruin worden in de zomer. Maar teveel uv-straling is niet goed voor je. Teveel uv-straling kan de kans namelijk vergroten op huidkanker. Daarom is het belangrijk om altijd zonnebrand op te smeren als je in de zon gaat liggen. De andere straling die de zon uitstraalt is Infrarode straling (ir-straling). Deze straling kan je niet zien, maar wel voelen. De straling voelt namelijk warm aan. Infrarode straling wordt ook gebruikt om reptielen warm te houden.

Nu bestaan er nog twee verschillende soorten straling die hieronder kort even behandeld worden.

Röntgenstraling = Straling die wordt gebruikt om foto's te maken van botten.

Microgolven = Straling die bijvoorbeeld een magnetron gebruikt om eten op te warmen.

 

Eindtoets

De eindtoets

Maak onderstaande toets

Tijdens deze toets gaan we eens kijken of jullie een beetje hebben opgelet en wat hebben geleerd tijdens het bekijken van de Wikiwijs. Op het moment dat je gaat beginnen met de toets probeer deze dan zo goed mogelijk te maken om te kijken hoe goed jij al bent voorbereidt op de echte toets. Maak hem alleen zodat je dan een goed beeld krijgt van je eigen kwaliteiten.

Succes!!

  • Het arrangement Herhalingsles van het oog is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Rachel Flore Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-01-31 16:15:00
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De lesdoelen van het arrangement is begrijpen wat de onderdelen en de taken zijn van het oog, de onderdelen van het oog herkennen uit een plaatje, uitleggen wat een lichtbron is en hoe lichtstralen breken & het verschil weten tussen holle en bolle lenzen. Het leerniveau is eerste klas (middelbaar onderwijs) basis/kader voor het vak biologie.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.