Doel
Doel van de opdracht
Oefenen met de executieve functies planning en organisatie - denkvaardigheden
Niveau
Brons
Wanneer?
Na het invullen in de les van de checklist executieve vaardigheden weet je welke executieve vaardigheden je moet trainen.
Alle uitdagingen
Deze uitdaging maakt deel uit van een groter geheel. Alle uitdagingen zijn hier te vinden.
|
Ontwikkeling
Via deze uitdaging ontwikkel je jezelf op de volgende gebieden: |
Ik weet waar ik goed en minder goed in ben bij het maken van een plan van aanpak.
|
Ik kan verband leggen tussen eerder ervaringen in mijn leven met betrekking tot het uitvoeren van strategieen en het maken van een plan van aanpak
|
Zelfreflectie
|
Keuzes maken |
Oplossingen bedenken |
|
Oriëntatie
Planning: het vermogen om een plan te bedenken om een doel te bereiken of een taak te voltooien. Het gaat daarbij ook om het vermogen om beslissingen te nemen over waar wij onze aandacht op moeten richten of niet.
Bijvoorbeeld: Het plannen van je schoolwerk in combinatie met je trainingen en wedstrijden.
Organisatie: Het vermogen om dingen volgens een bepaald systeem te arrangeren of te ordenen.
Bijvoorbeeld:
- Je spullen op orde houden.
- Een systeem ontwikkelen dat je helpt je materialen te sorteren.
- Alle nodige informatie voor een taak klaar hebben liggen.
- De dingen in logische volgorde zetten.
- Een bepaald proces bedenken en je daar aan houden.
Uitdaging
Stap 1
Je gaat bij deze uitdaging de vaardigheden planning en organisatie oefenen door middel van een spel te spelen.
Kies 1 van de volgende spellen (zorg dat je het spel al kent!) om te gaan spelen:
Skipbo |
Vier op een rij |
Toren van Pisa
|
Qwixx |
Jenga |
Dammen |
Zeeslag |
Monopoly |
Rummicub |
Schaken |
kolonisten van Catan |
Stel jezelf, voor dat je aan het spel begint, een doel. Maak daar een plan van aanpak bij, bedenk een strategie om dit spel te winnen. Beschrijf dit.
Voorbeelden van strategieen zijn:
-
Offensieve strategie: Deze strategie is gericht op het aanvallen en overweldigen van je tegenstanders. Het doel is om agressief te spelen en hun posities te verzwakken. Dit kan onder meer inhouden dat je sterke zetten doet, middelen verzamelt om je tegenstanders te overtreffen, of hun stukken/kaarten elimineert.
-
Defensieve strategie: Bij een defensieve strategie concentreer je je op het beschermen van je eigen positie en het minimaliseren van verliezen. Je kunt proberen om jezelf te versterken of te verdedigen tegen aanvallen van je tegenstanders. Dit kan betekenen dat je tactisch speelt, sterke verdedigingslinies opzet of je grondgebied beschermt.
-
Diplomatieke strategie: In spellen waarbij interactie met andere spelers een rol speelt, kan de diplomatieke strategie effectief zijn. Hierbij onderhandel je met andere spelers en probeer je samenwerking te hebben. Dit kan je helpen om meer middelen te krijgen, je positie te versterken en mogelijke bedreigingen te verminderen.
-
Ressourcenbeheer: Bij spellen waarbij het beheer van middelen een belangrijke rol speelt, is het slim om een strategie te volgen om je middelen efficiënt te gebruiken. Dit omvat het plannen van je acties op basis van de beschikbare middelen, het investeren in de juiste bronnen en het vermijden van verspilling.
-
Tactische strategie: Deze strategie is gebaseerd op het maken van zetten op korte termijn die direct voordeel opleveren. Het draait om het identificeren van de beste zet in een specifieke situatie en het maximaliseren van je winstkansen. Tactische strategieën zijn vaak van toepassing in schaak, poker en andere spellen met veel zetopties.
-
Lange termijn strategie: Een langetermijnstrategie richt zich op het plannen en nemen van beslissingen die op de lange termijn gunstig zijn. Dit kan bijvoorbeeld het ontwikkelen van een economie, het opbouwen van infrastructuur, het verwerven van belangrijke posities of het vergaren van kennis zijn. Het doel is om een duurzaam voordeel op te bouwen dat je helpt om succesvol te zijn gedurende het hele spel.
-
Blufstrategie: In spellen waarin psychologische aspecten een rol spelen, zoals poker, kan het effectief zijn om te bluffen. Hierbij laat je je tegenstanders denken dat je een bepaalde handeling gaat doen of een bepaalde strategie volgt, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. Het doel is om verwarring te zaaien en je tegenstanders te misleiden.
Mocht tijdens het spelen van het spel blijken dat je plan / strategie niet werkt, stel het dan voor jezelf bij. Noteer dit bij je plan van aanpak.
Stap 2
Als het spel afgelopen is beantwoord je de volgende vragen:
1. Is je plan / straegie uitgekomen? Beschrijf hoe en waarom wel of waarom niet.
2. Heb je je plan /strategie tijdens het spel moeten bijstellen? zo ja leg uit hoe, zo nee waarom niet.
3. Zou je het volgende spel anders aanpakken? Leg je antwoord uit.
4. Hoe kun je deze aanpak ook gebruiken bij het leren van toetsen?
5. Hoe kun je deze aanpak ook gebruiken bij je training? Bijvoorbeeld bij het leren van nieuwe techniek of tactiek.
Je verslagen (plan van aanpal en de evaluatie) kun je plaatsen in je portfolio.