Afval
Nederlandse huishoudens produceren per jaar zo'n 8,5 miljard (8.500.000.000) kilogram afval. Het bedrijfsleven produceert nog vele malen meer afval per jaar. Denk daarbij aan sloopafval, landbouwafval en afval dat overblijft bij het maken van producten. Al dat afval wordt ingezameld en verwerkt.
Er zijn verschillende soorten afval:
1. Recyclebaar afval is afval dat opnieuw kan worden gebruikt.
2. Groente-, fruit- en tuinafval (gft) is afkomstig van planten en dieren en kan worden gecomposteerd.
3. Klein chemisch afval (kca) is afval dat schadelijke stoffen bevat, zoals lege batterijen en verfresten.
4. Het afval dat niet bij een van de drie groepen hoort, heet restafval.
Een composthoop in de tuin. Voor gft afval.
In Nederland zijn er strenge regels over hoe moet worden omgegaan met afval. Zo mag je niet zomaar je afval op straat gooien, en wordt afval vrijwel altijd gescheiden ingezamelt. Door afval te scheiden kan het op verschillende manieren verwerkt worden. Dit is belangrijk omdat we in Nederland steeds meer afval zijn gaan produceren. We willen dus zo efficiënt mogelijk met ons afval omgaan, anders worden we bedolven onder een grote vuilnisbelt. Er zijn vier methoden van afvalverwerking: recycling, composteren, verbranden en storten.
De hoeveelheid afval die wordt gescheiden is de afgelopen jaren toegenomen
Opdrachten Afval
1. Welke van de vier soorten afval kan worden gecomposteert?
2. Waarom is het belangrijk dat de andere soorten afval niet op een composthoop worden gegooid?
3. Bekijk de grafiek huishoudelijk afval per inwoner. Wat wordt bedoelt met de getallen langs de verticale as (hint: dit zijn geen kilogrammen)
4. Vanaf welk jaar is de afval productie van een gemiddeld persoon 3 keer zo groot ten opzichte van een gemiddeld persoon uit 1950?
5. Bedenk zelf tenminste 2 redenen waarom mensen meer afval zijn gaan produceren sinds 1950.
6. Hoeveel miljard kilogram afval produceren huishoudens in Nederland per jaar?
7. Bekijk de grafiek Afval van huishoudens. Hoeveel miljard kilogram afval wordt gescheiden ingezamelt in 2020?
8. Waarom is het belangrijk dat afval gescheiden wordt ingezamelt, gebruik in je uitleg tenminste 2 van de vier methoden van afvalverwerking.
Plastic
Plastic zie je overal om je heen van meubels tot kleding tot electrische apparaten. Dit komt omdat plastic heel handig is om mee te werken, het is sterk en je kunt er makkelijk allerlei vormen van maken. Ook zijn er heel veel verschillende soorten plastic. PET is een hele stevige plastic soort waardoor er met weinig materiaal flessen van gemaakt kunnen worden. Nylon is een hele flexibele plastic soort die moeilijk scheurt zo kun je er kleding en parachutes van maken. Maar omdat plastic zo sterk is wordt het door de natuur maar heel langzaam afgebroken, niet handig voor op een composthoop dus. Ook het verbranden van plastic afval is niet handig omdat er giftige stoffen bij vrijkomen. Dan blijven er nog twee vormen van afval verwerking over namelijk: recyclen of storten.
Verschillende typen plastic
Hoe wij verzuipen in plastic
Omdat in veel landen plastic afval in rivieren wordt gestort komt er veel afval uiteindelijk in zee terrecht. Dit heeft als gevolg dat er in de oceanen veel plastic rond drijft. Dit plastic word dan soms door dieren opgegeten en vervolgens niet verteert. Waardoor veel dieren zoals vogels en vissen langzaam sterven aan plastic ophoping in hun maag. Recent wordt er ook meer gekeken naar kleine 'microplastics' en hoeveel die in mensen voorkomen. Het storten van plastic heeft dus ook nadelen. Namelijk dat het vaak in de natuur terecht komt of uiteindelijk als microplastic in onszelf.
Regels over wegwerpplastic
Opdrachten Plastic:
1. Hoeveel voorwerpen kun jij op dit moment zien die van plastic zijn gemaakt of waar plastic in verwerkt is? Schrijf er tenminste 3 op.
2. Leg uit waarom plastic zo veel gebruikt wordt, geef tenminste 2 voordelen van plastic.
3. In veel landen wordt plastic goedkoop gestort in rivieren, wat gebeurt er uiteindelijk met dit plastic?
4. Bekijk eerst het filmpje van SchoolTV over plastic recyclen. In Nederland proberen we plastic te recyclen, wat gebeurt er met plastic dat gerecycled wordt?
5. Waarom is het belangrijk verschillende soorten plastic van elkaar te scheiden als je het wilt recyclen?
6. Klik op de link regels over wegwerpplastic dat boven de opdrachten staat en beantwoord dan deze vraag. Welke maatregel die vanaf 2023 ingaat denk jij dat het nuttigst is om plastic afval te voorkomen? Leg je antwoord uit.
Schade
In het vorige kopje heb je van alles geleerd over plastic, dat het heel handig is maar tegelijk ook voor heel veel afval zorgt. Zo is er in de oceaan dankzij de mens veel plastic aanwezig wat schadelijk is voor dieren. Daarom vinden we het in Nederland belangrijk dat er zoveel mogelijk plastic afval gerecycled wordt.
Naast plastic zijn er nog meer soorten afval, denk aan gft, kca en restafval (bekijk het kopje 'afval' voor een uitleg van de begrippen). Deze kunnen ook schade veroorzaken aan het mileu. Dit is vooral zichtbaar bij chemisch afval (kca), dit is namelijk vaak giftig voor veel planten, dieren en ook mensen. Vooral voor grote bedrijven is het belangrijk om goed om te gaan met chemisch afval. Dit komt omdat grote bedrijven vaak grote hoeveelheden afval produceren. Het is voor bedrijven vaak goedkoper om afval te storten. Tegenwoordig mag dit vaak niet meer maar vroeger kon dat wel. Dit had een aantal schadelijke gevolgen voor het mileu. Ook gft afval kan schadelijk zijn voor het milieu. Zo kwam er door het storten van aardappelresten schuim op veel kanalen in de provincie Groningen te staan. Dit schuim kwam vanwege de rotting van de aardappels op de bodem. Het schuim stonk erg naar zwavel en was zeer giftig, bovendien kon het in brand vliegen! Bekijk het filmpje over afvalverwerking onder aan deze pagina.
Schuim op het kanaal bij een aardappelmeelfabriek, ca. 1930-1940
Opuimen
Inmiddels heb je veel geleerd over hoe we omgaan met afval. Ook weet je hoe schadelijk het kan zijn wanneer dit niet goed gebeurt. Het zou mooi zijn als we in Nederland minder afval gingen produceren. Dit kan door spullen vaker te gebruiken of opnieuw te gebruiken. Dit hergebruiken is iets anders dan recyclen. Bij hergebruiken gebruik je het zelfde voorwerp opnieuw terwijl je bij recyclen van een voorwerp, vaak door het om te smelten, een nieuw voorwerp maakt. Vroeger werd veel meer aan hergebruik gedaan dan nu.
Hoe vroeger met afval werd omgegaan
Met deze uitvinding kunnen we plastic uit de zee vissen
Opdrachten Opruimen:
1. Sinds 1950 zijn mensen in Nederland per persoon steeds meer afval gaan produceren. Leg uit hoe dat komt en gebruik in je uitleg de begrippen plastic en hergebruik.
2. Wanneer je meer afval produceert vergroot je ook jouw ecologische voetafdruk leg uit hoe dit komt.
Afval scheiden: nut en fabels
Gebruik de link hierboven bij het beantwoorden van de volgende vragen.
3. Wat zijn de voordelen van recyclen?
4. Wat is de voorwaarde voor recyclen?