Heb je wel eens gehoord van schutkleuren,? Dat zijn kleuren die dieren hebben zodat ze niet opvallen in hun leefomgeving. Ze zien er bijna hetzelfde uit als de achtergrond. Zoals een witte haas in de sneeuw of een zandkleurig konijn tussen gras en struiken. Soms hebben dieren ook vlekken of strepen, zoals een gestreepte tijger, die helpen om niet op te vallen tussen de schaduwen van gras en bladeren. Dit noemen we camouflage.
Er is een nog manier om niet op te vallen in de natuur, terwijl je wel goed zichtbaar bent. Soms zijn er insecten die eruit zien als bladeren, takken of zelfs vogelpoep. Je kunt ze wel zien, maar je herkent ze niet als insect. Dit noemen we mimicry.
Aanpassing van de dieren of organismen aan hun omgeving is een belangrijk voor de evolutie. Dit proces noemen we: natuurlijke selectie. Dit bepaalt welke dieren of organismen kunnen overleven of voortplanten in hun omgeving.
Er zijn verschillende manieren waarop dieren of organismen zich aanpassen:
- adaptie
- schutkleur
- mimicry
- snelheid
In deze online opdracht, de webquest, gaan we ons richten op aanpassing van organismen. Jullie taak voor vandaag is om te begrijpen wat de begrippen adaptatie, camouflage, mimicry en snelheid inhouden, en hoe planten, dieren en mensen zich aanpassen aan factoren in hun omgeving.
De opdracht
We hebben zojuist een filmpje gekeken over hoe dieren zich aanpassen aan hun omgeving. Nu gaan we bezig met de hypothese, maar wat is dat nou precies???
Het betekent dat je gaat nadenken over wat er gaat gebeuren. Het is niet goed of fout om jouw eigen antwoord op te schrijven. En als we gaan testen, dan kijken we of jouw antwoord klopt!
Hypothese
Laten we samen ontdekken hoe organismen zich aanpassen aan hun omgeving. We gaan ontdekken hoe sommige dieren zich verstoppen door hun kleur aan te passen aan de omgeving, hoe andere dieren zich voordoen als iets anders om zich te beschermen en hoe sommige dieren snelheid gebruiken om te ontsnappen aan roofdieren.
Samen aan het werk
Wauw wat ben je al ver gekomen!
Jullie hebben helemaal zelfstandig de eerste opdracht van de webquest gedaan. Jullie hebben zelf nagedacht over de organismen die zich aanpassen aan de omgeving en aan de slag gegaan met de 'hypothese'.
Nu gaan we samenwerken. Let op: je gaat samenwerken met je maatje (stokjes). Als je helemaal alleen zit, kom dan naar mij toe en ik zal je in een groepje plaatsen. Laten we nu samen aan de slag gaan! Lees de opdracht goed door!
Jullie gaan samen op onderzoek uit wat deze vier woorden betekenen, op welke manier deze zichtbaar zijn en bij welke dieren.
- adaptie
- schutkleur
- mimicry
- snelheid
Bij elke aanpassing verzin je minimaal 3 organismen!
Informatie voor je onderzoek
Samen hebben jullie nagedacht over hoe organismen zich aanpassen aan de omgeving. Je hebt nagedacht over welke manieren, waarom en welke organismen dit doen.
Om antwoord op de vraag te krijgen heb ik voor jullie bronnen gezocht, hiermee kunnen jullie controleren of jullie de hypothese goed hadden.
Ik wil graag weten welke manieren er van aanpassingen zijn, welke organismen dit doen en waarom ze dit doen. De bronnen die je kunt gebruiken:
Kun je je informatie echt niet vinden? Dan mag je altijd zelf googlen!
Test jezelf
Jullie hebben net geleerd over organismen die zich aanpassen aan de omgeving, op welke manier ze dit doen en waarop.
Nu gaan jullie nog een keer goed nadenken over wat jullie geleerd hebben. Jullie gaan de opdracht nu zelf doen, zonder hulp!
Jouw mening
Jullie hebben gewerkt aan mijn zelfgemaakte webquest. Ik heb hier zelf veel van geleerd en vond het erg leuk. Maar nu ben ik benieuwd naar jouw mening!
Informatie voor de leerkracht
De leerlingen zijn tijdens deze les bezig met het proces van onderzoekend leren door zich te verdiepen in de manieren waarop organismen zich aanpassen aan hun omgeving. Hierbij worden de fasen van de adaptatie en de hoeveelheid fasenovergangen onderzocht.
De webquest is zo opgezet dat het zelfstandig werken van de leerlingen centraal staat. Hierdoor zullen de leerlingen de informatie die zij zelf opzoeken beter onthouden. De les is bedoeld voor groep 8 .
De les is gemaakt als onderdeel van het vak wereldoriëntatie natuur en techniek en hoort bij het kernconcept B.3 gedrag en interactie. --> B.3.3. De aspirant-student kan uitleggen dat planten, dieren en de mens zich aanpassen aan (a-) biotische factoren.
De voorkennis die de leerlingen nodig hebben kan summier zijn, iets weten over schutkleuren of waarom dieren vluchten.
De leerlingen hebben ongeveer een halfuur tot drie kwartier de tijd om de les te voltooien en hebben alleen hun Chromebook en koptelefoon nodig.
Het arrangement Gedrag en interactie is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
loes kreijkes
Laatst gewijzigd
2023-01-18 01:15:42
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0
Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.