ICT - Javascript vervolg, games in Javascript

ICT - Javascript vervolg, games in Javascript

Info startweek, inhoud en XM

Inhoud en Explore miles

Wat kun je verwachten:

-Je maakt de quest alleen. Je mag samenwerken maar dan maak je allebei alle opdrachten en een eigen eindproduct.

-Deze quest is digitaal in de Khan Academy leeromgeving. De filmpjes zijn in het engels dus als je engels lastig vindt maakt dat de quest een stuk moeilijker.

0. Jij begint

Planning

Onderdeel tijdsindicatie
Intro to games and visualisations 5 min
scene changes 40 min
Challange: story teller 45 min
Animated scenes 40 min
Interactive scenes 40 min
Button controled scene changes 40 min
"What are buttons" en "A button function" 100 min
A Button object type (als je object oriented disgn hebt over geslagen in de basis cursus doe dan deze voordat je aan dit onderdeel begint). 100 min
Challenge: Rabbit racer  45 min
   
Side scroler hoppy beaver 4 uur
   
Making a memory game 4 uur
   
Eigen project  5 uur
   
 

 

De onderdelen "Scene management" en "Buttons" moet je maken. Bij de onderdelen "Sidescroler happy beaver" en "Making a memory game" mag je een keuze maken. Je mag kiezen of je 1 van de twee maakt of allebei. Per afgerond spelletjes onderdeel kijg je 4 xm. 

 

 

1. De cursus

Het grootste gedeelte van deze Quest bestaat uit het doorlopen van de cursus: Advanced JS: Games &  Visualisations.

https://www.khanacademy.org/computing/computer-programming/programming-games-visualizations

!!! In deze cursus wordt er veel gebruik gemaakt van object georienteerd programmeren. Dat was een niet verplicht onderdeel bij de basis Quest. Als je die toen hebt overgeslagen doe hem dan alsnog.

Er is veel tekst in het engels. Deze Khan Academy curses is niet beschikbaar in het nederlands. Je  kunt de pagina wel vertalen in de brouwser door de vertaal functie aan te zetten.

Je gaat alle filmpjes kijken, teksten lezen en opdrachten maken. Kijk in de planning voor de tijdsindicatie voor elk onderdeel. Lees steeds de hele tekst en kijk steeds het hele filmpje, daar wordt alles verteld dat je moet weten om de opdracht goed te maken. Er staan in de tekst ook interactieve voorbeelden. Kijk hier naar en check of je begrijpt wat er gebeurd door de code aan te passen. Gebeurd er wat je verwachte dat er ging gebeuren? Dan snap je het waarschijnlijk.

Probeer zo min mogelijk naar de hint te kijken bij challanges. Denk eerst zelf goed na. Bedenk als je de verleiding van de hint moeilijk kan weerstaan: Ik wil zelf spelletjes kunnen programmeren en dan heb ik ook geen hints. Dus ik moet echt snappen wat ik doe en niet de hint overnemen zonder te snappen wat er gebeurd. Als ik dat doe heb ik uiteindelijk alleen mezelf ermee.

Als je een fout maakt krijg je vaak een foutmelding van de "ooh nooh's guy", de avatar van de programmeer omgeving van Khan Academy. Vaak kan je met deze tip er achter komen wat je fout hebt gedaan. Als je er toch niet uikomt kom langs bij een ICT BloX dan kun je samen met de coach kijken naar de opdracht.

Om je werk te bewaren kun je op Khan Academy een acount aanmaken. Khan academy is een non-profit organisatie die privacy hoog in het vaandel heeft. Ze delen je gegevens niet deelt met derde partijen. Toch is het goed om voorzichtig om te gaan met je privacy en persoonsgegevens. Gebruik niet je eigen naam als gebruikersnaam en deel geen persoonlijke informatie op Khan Academy.

2. Eigen project

Je gaat nu een simpel eigen spelletje maken in javascript. Probeer zo veel mogelijk vaardigheden te gebruiken die je in de cursus geleerd hebt. Voordat je begint te programmeren ga je kort nadenken wat je gaat doen. Maak een game canvas en bespreek dat met de coach voordat je aan de slag gaat.

Game Canvas:

https://juniorgamecreators.co.uk/wp-content/uploads/2016/05/JGC-Video-Game-Canvas.pdf

Je maakt je spelletje in een leeg Khan Academy project. Zeg ervoor dat je regelmatig backups maakt door je code te kopieren naar een tekst bestand waar je altijd bij kunt. Als je project op Khan Academy dan kwijt raakt (gebeurt regelmatig) dan kun je de code uit het tekstbestand weer kopieren naar een nieuw project.

Leeg Khan Academy project:

https://www.khanacademy.org/computer-programming/new/pjs

  • Het arrangement ICT - Javascript vervolg, games in Javascript is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-01-06 11:58:25
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Als je de basis van programmeren weet en je kunt met blokjes werken. Dan is de volgende stap programmeren met code. Leer de basis concepten van programmeren toe te passen in javascript.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Coughlan, Oscar. (2022).

    Basis javascript, van blokjes naar code,

    https://maken.wikiwijs.nl/190853/Basis_javascript__van_blokjes_naar_code_

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.