TopDown quest Talentprojecten

TopDown quest Talentprojecten

0. Info startweek

Uitleg inhoud en eXplore miles

Waar gaat deze quest over?

Talentprojecten: wat zijn dat? Bureau Talent heeft verschillende materialen ontwikkeld voor leerlingen die graag topdown werken. De projecten bevatten nieuwe leerstof, zijn gecompliceerd en stimuleren jouw kritisch en creatief denken. De opdrachten dagen je uit om te werken op de hogere denkniveaus, zoals analyseren, evalueren en creëren. En je werkt ook aan jouw metacognitieve vaardigheden bijvoorbeeld door het zelf organiseren van je leren. De projecten bestaan altijd uit drie onderdelen: Inleiding in het onderwerp Keuzerichtingen Eindopdracht(en) Binnen ieder project heb je nog veel mogelijkheden om eigen keuzes te maken, passend bij jouw interesse.

Waar deze quest over gaat bepaal jij dus zelf door de keuze van het talentproject.

Dan wordt ook duidelijk bij welk domein deze quest gaat horen dus welke vakcoach jij moet vragen om jouw hierbij te begeleiden

De leerdoelen en vaardigheden verschillen ook per project. Die ga je zelf goed verwoorden in jouw tegel in Egodact.

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de producten opleveren die gevraagd worden in jouw project. Maar natuurlijk altijd ook een Verderkijker/reflectie.

 

VERWACHTINGEN VOORDAT JE BEGINT

Deze quest wordt ondersteund met een Topdown BloX begeleid door mw. Bruin en mw. van Leeuwen.

  • Voor deze quest heb je al een uitnodiging via email ontvangen. Als jij geen uitnodiging hebt gehad en toch deze quest wilt doen, meld je dan bij mw. van Leeuwen

  • Meld zo snel mogelijk welk project jij wilt gaan doen bij mw. van Leeuwen ivm licentie aanvraag!

  • Zorg dat je jezelf inschrijft voor de bloX (soms gebeurt dit automatisch, maar niet altijd)

  • Iedere week schrijf jij jezelf in voor de Topdown BloX!

 

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou voor een kort project 15 XM, medium project 20 XM en een lang project 30 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle producten op tijd levert.

Leerdoelen en Rubric

Leerdoelen

Voor jouw eigen project ga jij uitzoeken aan welke leerdoelen je werkt en wordt dit per project ingevuld.

Je werkt in deze quest voornamelijk aan [primaire leerdoel]. In de schuifjes van Egodact vind je dit bij [vak / categorie].

De subvaardigheid waar je aan werkt is [naam schuifje]. Hieronder zie je hoe dat is uitgewerkt. In deze quest word je voornamelijk aangesproken op [het niveau, evt highlighten in screenshot](, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen aan te tonen dat je al op een hoger beheersingsniveau zit door [uitbreidingsmogelijkheid].)

Rubric

Een rubric laat zien hoe je werk beoordeeld gaat worden. Hieronder staat de algemende rubric voor Talent projecten. Mogelijk passen er bij jouw project ook andere rubrics dan voegen we die nog toe.

Routeplanner

Maak hier jouw eigen inschatting van hoeveel tijd elk onderdeel je gaat kosten. Je weet in ieder geval dan een klein project ca. 15 uur, een medium 20 en een groot project 30 uur leertijd vraagt.

wat hoe lang concrete opbrengst / bewijs
0. Info Startweek doorlezen 15 minuten  
1. Jij begint 20 minuten goed gevulde Egodact-tegel
2. Inhoud 1 --- ---
enz    
3. Afronding 25 minuten Terugkijker in Egodact-tegel ingevuld

 

1. Jij begint

Voorbereiding

Motivatiemotor + Verderkijker

➜ Maak een tegel aan in Egodact met de titel van het project dat jij gekozen hebt en het aantal XM dat erbij hoort.
➜ Beschrijf daarin bij 'Mijn Motivatie' waarom je dit project tot een goed einde zou willen brengen.
➜ Beschrijf bij 'Wat ik er al over weet' 
➜ Beschrijf bij 'Hoe ga ik het aanpakken' hoe je te werk denkt te gaan, bijv deelname BloXen / vaak contact met coach zoeken / zelfstandig doorwerken / etc.
➜ Als je samen gaat werken, geef dat aan bij 'Met wie werk je samen'. Pas op! Maak van tevoren afspraken met de begeleidende coach over het samenwerken, omdat het effect kan hebben op de hoeveelheid werk die je verzet en de bijbehorende XMs.

 

Welke projecten kun je kiezen?

Absolute Nulpunt: Wat is dat nu precies? En hoe kom je zo dicht mogelijk bij het absolute nulpunt. Dat is al jaren een spannende jacht! Wil jij ook op jacht? Dan is dit project voor jou interessant.

Angst: Ieder mens heeft last van angst. Angst is vervelend, maar angst is ook nuttig. Hoe werkt angst in je hersenen? Hoe roepen kunstenaars angst op met hun werk? En hoe geven kunstenaars uiting aan angst? Durf jij het aan?

Beweging van de Mens: Bewegen is belangrijk, maar wat is belangrijk voor bewegen? In dit project doe je een inleiding over hoe de ontwikkeling verloopt en hoe het skelet in elkaar zit. Daarna kun je je verdiepen in aandoeningen die het bewegen belemmeren of in de topsport.

Biografie: Bij biografie denk je meestal aan het levensverhaal van een belangrijke, invloedrijke of succesvolle persoon. Dat type biografisch onderzoek kun je doen in dit project. Maar er is ook nog een ander soort biografisch onderzoek: historiometrisch onderzoek. Daarin onderzoek je een groep mensen uit een bepaalde periode of met bepaalde overeenkomsten.

Charley Toorop: Alleenstaande moeder met grote schilderambities, die leefde in interessante tijden. Welke invloed had de tijd op haar werk? Met welke kunstenaars werkte ze samen? Hoe zette ze zich af tegen haar vader Jan Toorop? En wat gaf ze haar zoon, schilder Edgar Fernhout mee? Verdiep je in het leven en de schilderkunst van een ambitieuze vrouw.

Chinese Cultuur: China is booming! Een opkomende economie. Toch blijft het ook een mysterieus land met een bijzondere taal. In dit project maak je kennis met de taal, cultuur, economie en geografie van China.

Culturele Antropologie: Hoe leven mensen over de hele wereld? En wat is cultuur nou eigenlijk precies? Culturele antropologie is de studie die de verscheidenheid aan menselijke samenlevingen en culturen bestudeerd. In dit project leer je hoe een cultureel antropoloog te werk gaat. Ook ga je de onderzoeksstrategieën van de cultureel antropoloog zelf toepassen. Hierdoor leer je verschillende bevolkingsgroepen over de hele wereld beter kennen! Reis jij mee?

Darwin en Geloof: Darwin beschreef de evolutietheorie. Daarvoor geloofden mensen dat God of Allah de wereld geschapen had. Kun je de evolutietheorie en de scheppingsverhalen met elkaar combineren? Een oefening in kritisch denken.

Design: Alles om ons heen is ooit door iemand ontworpen! We worden omringd met Design. Maar hoe werkt een ontwerper eigenlijk van idee naar product? In dit project kies je na de oriëntatie voor bouwkunde, industrieel ontwerp of mode-ontwerp.

Evolutie en Soortvorming: Hoe zijn verschillende soorten ontstaan? Wat heeft de mens gemeen met een begonia en een hamster? Maak kennis met de Tree of Life en ontdek hoe soortvorming werkt. Veel Engelstalige bronnen.

Hersenen: Hoe werken onze hersenen eigenlijk? En wat gebeurt er bij mensen die een afwijking hebben in hun hersenen? Gebruik je grijze massa en onderzoek het geheim van je brein!

Kosmologie: Hoe is het Universum ontstaan? Wat zijn de grenzen van het Universum? En wat is de toekomst van het Universum? Over deze vragen gaat Kosmologie.

Muziek: Muziek is emotie. Muziek bestaat al eeuwenlang. En er bestaat een enorme variatie in muziekgenres. In dit project duik je in de muziekgeschiedenis van een genre van jouw keuze. Ook leer je over de instrumenten en muziektheorie die bij jouw genre hoort. Én je componeert zelf een stukje.

Navigatie: Tegenwoordig gebruiken we allemaal GPS om onze weg te vinden. Maar hoe ging het voordat er GPS was? In dit project leer je alles over navigatie op het land, op zee en in de lucht!

Neanderthalers: Zijn wij familie van de Neanderthalers? Hebben onze voorouders zich vermengd met Neanderthalers? De wetenschappers hebben nog geen definitieve antwoorden. En dat maakt dit project juist een spannende zoektocht naar jouw standpunt in deze zaak!

Neurolinguïstiek: Hoe werkt taal in de hersenen? Daarover gaat neurolinguïstiek. Na de algemene introductie kun je kiezen voor verdieping in Taalontwikkelingsstoornissen of Afasie.

Oceanografie: Oceanen vormen een belangrijke bron voor het leven op aarde. Hoe zit dat in elkaar? Wat is de invloed van oceanen op het klimaat en op het weer? En op het landschap? Duik in de wereld van de oceanen.

Ondernemingsplan: Ondernemen vraagt een combinatie van creativiteit, initiatief en lef. Je moet weten wat mensen nodig hebben, hoe je jouw product of dienst kunt verkopen en je moet zorgen dat je aan de verkoop geld overhoudt om van te leven en om te investeren in je bedrijf. In dit project werk je in 5 stappen naar jouw ondernemingsplan.

Onderwereld: De oude Grieken dachten dat je na de dood in de onderwereld terecht kon komen. Maar ook in andere mythologieën vormt het leven na de dood een bron van prachtige verhalen. In dit project maak je kennis met die ideeën over het leven na de dood.

Onderzoek je eigen project: In dit project ga je een eigen onderzoek doen. Dit houdt in dat jij zelf het onderwerp van dit project mag kiezen! Zelf iets onderzoeken is ontzettend interessant maar... écht goed onderzoek doen is ook een grote uitdaging. In dit project ga je leren hoe je onderzoek moet doen.

Ontwerp je eigen project: Wil jij een eigen ontwerp maken? Een ontwerp waarmee je een maatschappelijk probleem oplost? Of waarmee je je fantasie de vrije loop kunt laten? In dit project heb je alle vrijheid. Wij bieden je de stappen die je helpen om tot een product te komen. Dat product kan van alles zijn: een werkstuk, voorwerp, film, performance of iets heel anders.

Ontwerp je eigen woonwijk: Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen van een nieuwe woonwijk? In dit project leer je dat al doende. Aan het eind van het project heb jij je eigen woonwijk ontworpen!

Paradoxen: Als je naar het verleden reist en er dan voor zorgt dat jij niet geboren wordt, hoe kom je dan weer terug naar je eigen tijd? Een paradox is een schijnbare tegenstelling. Paradoxen vind je onder andere in de taal en in de kunst. Hoe maak je een paradox? En hoe los je een paradox op? Daarover gaat dit gekke project.

Patagonië: Het land dat het dichtst bij Antarctica ligt! Wie wonen/woonden daar? Hoe is de natuur? Wat kun je er zoal zien? Maak een reis door Patagonië of organiseer die reis zelf! Dit is een combinatie van een onderzoeksproject en een project ondernemen

Psychologie: Wil je meer weten over hoe de menselijke geest werkt? In dit project leer je meer over de grote psychologen en over de psychologie van pubers.

Relativiteit: Einstein formuleerde de speciale relativiteitstheorie. Wat houdt die theorie in? En wat kun je ermee? En wie was Einstein eigenlijk? Een pittig project voor geïnteresseerde bèta's.

Scene Investigation: Hoe komt het dat er terpen zijn? En hoe is een donk ontstaan? Doe onderzoek als een Scene Investigator en ontdek hoe bijzondere verschijnselen in het Nederlands Landschap zijn ontstaan.

Schoonheid en Wiskunde: Wat is eigenlijk schoonheid en waarom is het zo belangrijk voor mensen? Wat heeft wiskunde te maken met schoonheid? En wat is eigenlijk 'De Gulden Snede'? In dit project ga je het begrip schoonheid bekijken vanuit wiskundig perspectief.

Sterrenkunde: Wil je alles weten over sterren, planeten, het heelal? Ben je gefascineerd door de enorme afstanden? Of wil je weten wat zwarte gaten zijn? Ga op ruimtereis met dit project!

Strafrecht: Hoe zit het Nederlandse strafrechtsysteem eigenlijk in elkaar? Leer werken met wetboeken, kruip in de huid van advocaat, officier van justitie of rechter en leer hoe je pleit of een vonnis schrijft.

Talen: Communiceren doen mensen al heel erg lang. Maar hoe zijn talen eigenlijk ontstaan en hoe hebben ze zich verspreid? Welke schriften zijn er en zijn die familie van elkaar? In dit project krijg je over deze vragen een inleiding. Vervolgens kies je een talenonderzoek dat jij wil doen.

Terrorisme: Is terrorisme iets van nu of bestaat het al veel langer? En is het altijd gekoppeld aan religie of hoeft dat niet? Hoe komt het dat sommige mensen terrorist worden? Geschiedenis, psychologie en politiek. Dat zijn de richtingen die je kunt kiezen.

Uitvinden: Uitvinden betekent dat je iets verzint dat nog niet bestaat. Het vraagt veel van je creativiteit om een nieuwe uitvinding te doen. Dat is de grote uitdaging! Een uitvinding begint bij een probleem. Vervolgens verzin je verschillende mogelijke oplossingen. Daarna ga je ontwerpen en maken. Tot slot presenteer je jouw uitvinding aan publiek.

Wetenschapsfilosofie: Wat kan ik weten? Wat moet ik geloven? Wat is de zin van mijn bestaan? Wanneer jij je wel eens bezighoudt met één van bovenstaande vragen, ben je zonder dat je het weet een filosoof! Eigenlijk is het heel eenvoudig: een filosoof stelt zichzelf en anderen vragen over ons bestaan

Uitvoering

Checklist

➜ Maak voor jezelf een checklist van alle producten die je in dit project moet gaan opleveren
 ➜ Neem de checklist over in je logboek in je Egodact-tegel.
➜ Link gedurende de quest de onderdelen van de checklist aan je werk in Seesaw

2. Talentprojecten

2a. Onderzoek

Onderzoek

  • Feiten op een rij zetten
  • Levert een procesproduct op dat in Seesaw/Egodact geplaatst wordt

 

 

2b. Verwerking

Verwerking

  • Diepere laag verkennen, feiten verwerken
  • Resultaat is ook weer een concreet procesproduct
  • Dus een post in Seesaw en link in Egodact

 

2c. Reflective journal

Reflective journal

➜ Werk je reflective journal bij door in je logboek in Egodact antwoord te geven op de volgende vragen:
  • Vraag 1. Ben je tevreden over het project dat je gekozen hebt? Leg uit
  • Vraag 2. Heeft het project jouw uitgedaagd tot 'leren'? Leg uit

3. Afronding

3a. Assessment

Leerdoelen

➜ Ga naar de schuifjes van Egodact en zoek bij de categorie jouw [primair leerdoel] op. Zet het schuifje op de plek waar jij denkt dat jij nu staat. Zorg dat je dit kunt onderbouwen met leeropbrengsten.

➜ Klik op de subvaardigheid '[naam categorie]'.Zelfde stappen

➜ Schuif je eigen schuifje naar waar jij denkt deze vaardigheid comfortabel te beheersen.

 

Rubric

In de rubric hieronder zie je hoe je werk beoordeeld gaat worden. Hoe vind je zelf dat je het gedaan hebt? Maak jouw eigen beoordeling en onderbouw deze.

3b. Terugkijker

➜ Schrijf in Egodact onderaan je tegel bij 'Terugkijker' een evaluatie aan de hand van de vragen en rubric hieronder waarin je onderstaande vragen beantwoordt:
  • Hoe lang heb je aan deze quest gewerkt?
  • Hoe heb je het gedaan volgens de rubric hieronder? Ben je het daar mee eens?
  • Hoe vond je je werkhouding tijdens deze quest? Heb je eruit gehaald wat erin zat?

 

Rubric for self-assessment:

  Uitstekend Voldoende Nog verbeteren
Vakinhoud omschrijving uitstekend omschrijving voldoende omschrijving nog verbeteren
Verwerking Ik heb in mijn opdracht(en) zorg besteed aan inhoud en afwerking. Mijn product(en) is/zijn interessant en inspirerend. Ik heb mijn opdracht(en) met enige zorg uitgewerkt. Mijn product(en) zijn voldoende. Ik heb de opdracht(en) zo snel mogelijk gedaan. Ik heb weinig zorg besteed aan de afwerking ervan.

Bronnen

Aanvullende bronnen, links enz. horend bij het onderwerp worden hier op een volgende pagina geplaatst

  • Het arrangement TopDown quest Talentprojecten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-03-12 19:28:17
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    -
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2023).

    M&M - Duurzame ontwikkeling

    https://maken.wikiwijs.nl/192666/M_M___Duurzame_ontwikkeling

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.