Vaardigheden algebra

Vaardigheden algebra

Algebraïsche vaardigheden oefenen

Ken jij dit probleem?

 

Algebra! (Tip: versneld afspelen)

Algebraïsche vaardigheden leer je door te oefenen, te oefenen en nog eens te oefenen. Dit digitaal leerarrangement is een uitbreiding op het lesboek.

Allereerst gaan we met behulp van een oefentoets jouw huidige niveau algebraïsche vaardigheden bepalen. Zie daarvoor het volgende submenu.

 

Instaptoets

Hieronder vind je een instaptoets. Met behulp van deze instaptoetsen kun je per onderdeel toetsen of je vaardigheid al op het niveau is dat nodig is aan het einde van dit hoofdstuk. Maak vooral eerst deze instaptoetsen om te kijken welke hoofdstukken je over kunt slaan.

Als je de instaptoetsen nog moeilijk vindt, of er een lage score bij haalt, werk dan het hoofdstuk hierover stap voor stap door. In de hoofdstukken vind je eerst een kennisclip waarin de regels worden uitgelegd, en voorgedaan. Vervolgens zijn oefenopgaves die oplopen in moeilijkheid.

 

 

Instaptoets

Jouw niveau algebraïsche vaardigheden

Algebraïsche vaardigheden leer je door te oefenen, oefenen en nog eens te oefenen. Vandaar ook dit digitaal leerarrangement. Je hoeft natuurlijk niet onder jouw niveau te beginnen. Dit digitaal leerarrangement bestaat uit drie oefenniveaus: brons, zilver en goud.

De oefentoets uit het vorige submenu helpt om jouw niveau algebraïsche vaardigheden te bepalen.

Score instaptoets 7 punten of minder: oefenniveau brons.

Jouw niveau algebraÏsche vaardigheden is brons. Niets aan de hand, tijd om te oefenen! Precies waarvoor je hier bent! Maak de Voorkennis. Bekijk van elk onderdeel de kennisclip en maak de bronsopgaves. Doe daarna in een tweede ronde (of volgende les) van elk onderdeel de zilver opgaves. Hierna maak je een oefentoets uit 'alles door elkaar' om te kijken of je een niveau omhoog bent.

 

Score instaptoets meer dan 7 of minder dan 18 punten: oefenniveau zilver.

Goed bezig! Maak de voorkennis. Bekijk alleen de kennisclips van die onderdelen die je nog moeilijk vindt, waar je bij de instaptoets nog foutjes in hebt gemaakt. Maak ook van elk onderdeel de zilver opgaves. Doe daarna in een tweede ronde (of volgende les) van elk onderdeel de goud opgaves. Hierna maak je een oefentoets uit 'alles door elkaar' om te kijken of je een niveau omhoog bent.

Score instaptoets 18 punten of meer: oefenniveau goud.

Geweldig! Met jouw algebraïsche vaardigheden zit het goed, houd dit vast! Oefen om dit niveau vast te houden met de goud opgaves van elk onderdeel. Mocht je er niet uikomen, pak er dan eens een kennisclip bij. Maak daarna een oefentoets uit 'alles door elkaar' om te kijken of je je niveau weet vast te houden.

Voorkennis: Herleiden, oplossen

A
A
B
B

1. Haakjes wegwerken

Haakjes uitwerken

Kennisclip haakjes uitwerken

Na de kennisclip weet je hoe je haakjes moet uitwerken. Ook heb je geleerd wat de drie merkwaardige producten zijn. Nu is het tijd om hiermee te oefenen.

Merkwaardige producten kennen

De drie merkwaardige producten

Om complexe algebraïsche vergelijkingen op te lossen moet je de de merkwaardige producten goed kennen, dat maakt het leven een stuk gemakkelijker!

Koppel ieder merkwaardig product aan de juiste uitkomst. Als je twijfelt kun je het uiteraard met tussenstappen uitwerken. Maar als je de merkwaardige producten goed kent mag je die tussenstap voortaan altijd overslaan!

Merkwaardige producten herkennen

Merkwaardige producten herkennen

Nu je de merkwaardige producten kent is het de kunst om deze ook te herkennen als het niet om a'tjes en b'tjes gaat, maar er desondanks wel sprake is van dezelfde structuur. Dit is nog niet zo gemakkelijk. Tijd om hier mee te oefenen!

Merkwaardig product !?
Merkwaardig product !?

Speel het kikkerspel op jouw niveau om te oefenen met het snel herkennen van merkwaardige producten. LET OP: je hoeft de opgaves nu nog niet verder uit te werken, het gaat hier echt alleen om het herkennen van het merkwaardig product.

Merkwaardige producten toepassen

Merkwaardige producten toepassen

Nu je de merkwaardige producten kent, en ook terug kunt herkennen in andere uitdrukkingen, is het tijd voor het oefenen met het toepassen van deze kennis!

2. Breuken herleiden

Breuken optellen en aftrekken

Na de kennisclip weet wat de rekenregels zijn voor het optellen van breuken, en ook waarom deze regels gelden. Nu is het tijd om hiermee te gaan oefenen!

Breuken vermenigvuldigen

Delen door een breuk

3. Machten herleiden

Machten optellen en aftrekken

Kennisclip machten optellen

Machten vermenigvuldigen

Machten vermenigvuldigen

Machten van machten

Kennisclip machten van machten

Machten delen

Kennisclip machten delen

Goud het Machtsspel
Oefen rekenen met machten (speel in de 'solo' mode)

Alles door elkaar

In deze oefentoetsen komen alle algebraïsche vaardigheden tegelijk aan bod. Succes!

 

Oefentoets 1

Oefentoets 2

Evaluatie

Bronnenvermelding