Module 6: Voorbereiden & uitvoeren

Module 6: Voorbereiden & uitvoeren

Module 6: Voorbereiden & uitvoeren

Als onderwijsassistent is het van belang dat je passende leeractiviteiten kunt voorbereiden die aansluiten op het niveau van leerlingen waarmee je werkt. Leerlingen beheersen de lesstof op verschillende niveau's, waardoor het vorobereiden van lesactiviteiten van groot belang is. Het is belangrijk dat je als onderwijsassistent de inhoud van de leeractiviteiten en de didactische aanpak ervan voorafgaand aan de uitvoering bedenkt. Op die manier kan de leeractiviteit juist uitgewerkt worden in een lesvoorbereiding.

Nadat je als onderwijsassistent leeractiviteiten hebt voorbereid, ga je aan de slag met het uitvoeren van deze leeractiviteiten. Je voert leeractiviteiten uit in overleg met je stagebegeleider. Als onderwijsasistent neem je leeractiviteiten over of voer je leeractiviteiten uit tijdens de les van je begeleider. Je geeft individuele leerlingen en/of groepen instructies, uitleg en /of demonsteert een aanpak en volgt daarbij de aanwijzigngen op van een leraar. Je laat zien dat je leerlingen kunt motiveren, stimuleren en flexibel kunt reageren op veranderingen en daarbij pedagogische/didactische beslissingen kunt nemen.

 

De werkprocessen

Hierover gaan de examens in deze module:

P3-K1-W2 Bereidt de uitvoering van leeractiviteiten voor

P3-K1-W3 Voert leeractiviteiten uit

 

De vakken

De lessen die je krijgt geven je genoeg houvast om de examens goed te kunnen maken. Je krijgt les in de volgende onderdelen:

Periode 7

Lesactiviteiten: Taal, Rekenen & wiskunde en Wereldoriëntatie

 

Periode 8

Lesactiviteiten: Kunstzinnige oriëntatie, bewegingsonderwijs en VMBO & MBO

Onderdelen periode 7

Lesactiviteiten

Het overgrote deel van de studenten ‘onderwijsassistent’ (OA) wil aan de slag in het basisonderwijs.

Een klein deel kiest bewust voor vo of mbo. We gaan daarom vooral uit van het primair onderwijs, maar nemen waar dat mogelijk is de taken in andere onderwijsvormen mee.

Lesactiviteiten in het primair onderwijs zijn gebaseerd op de kerndoelen. In de praktijk heb je echter vooral te maken met verschillende uitwerkingen van die kerndoelen. Er zijn uitwerkingen op landelijk niveau, uitwerkingen van uitgevers van lesmethoden en natuurlijk uitwerkingen van scholen en leerkrachten zelf.

De verschillende leergebieden kun je ook prima (en bij voorkeur) met elkaar combineren.
Als je dat doet, werk je aan de brede vorming van je leerlingen of studenten.
Bij het uitwerken van lesactiviteiten werk je methodisch.
Je brengt achtereenvolgens de beginsituatie, de leerdoelen, de activiteit zelf, de uitvoering en de evaluatie in beeld.

Je lesactiviteiten ontwikkel je gericht op een specifieke doelgroep. Dat kan een hele klas zijn, een individuele leerling of een zorgleerling. Een zorgleerling is een leerling die vanwege een beperking of ontwikkelingsstoornis, zonder extra zorgbegeleiding niet of moeilijk mee kan komen op school.

 

Taal

Taal is voor alle mensen van groot belang. Door taal kun je contact maken met anderen. Daarom is het misschien wel het belangrijkste vak in het basisonderwijs. Overigens gaat er ook in vo en mbo veel onderwijstijd naar mondelinge én schriftelijke taalvaardigheid. Basisschoolleerlingen leren taal actief te gebruiken in situaties die zij dagelijks tegenkomen. Bij taal gaat het dan niet alleen om Nederlands, maar ook om Engels en Fries.

 

Rekenen en wiskunde

Kunnen rekenen is in ieders leven belangrijk. Denk aan kunnen inschatten hoeveel iets met korting kost en kunnen rondkomen met geld.

 

Wereldoriëntatie

In het leergebied ‘Wereldoriëntatie’ leren leerlingen over zichzelf, hun plek in de samenleving, dieren en planten, verre landen, andere tijden en nog veel meer. Wereldoriëntatie heeft in het basisonderwijs verschillende domeinen.

 

Planning

Lesweek Onderwerp
1 Introductieles
2 Taal
3 Taal
4 Taal
5 Rekenen
6 Rekenen
7 Rekenen
8 Wereldoriëntatie
9 Wereldoriëntatie
10 Inleveren opdrachten

 

Opdrachten

Opdracht 1: Verkenning van de lesmethodes taal- en rekenen

Bestudeer een taal- en rekenmethode die in je stageklas wordt gebruikt. Bespreek met je stagebegeleider hoe deze methode wordt gebruikt. Maak hier aantekeningen en/of een beknopt verslag van.

 

Opdracht 2: Inventariseer didactische instructie- en werkvormen

Zet op een rijtje welke didactische instructie- en  werkvormen er in de taal- en rekenmethode in je stageklas worden gebruikt. Ga daarnaast op zoek naar een bron op Internet en zoek hierop nog drie werkvormen voor taal en drie werkvormen die je voor een rekenles goed zou kunnen gebruiken.

Werk in totaal 5 werkvormen uit die je kunt gebruiken in je taalles en 5 die je kunt gebruiken in je rekenles.

 

Opdracht 3: Bereidt twee leeractiviteiten voor

Bereidt 2 leeractiviteiten voor. Gebruik hierbij het DA-model.
Eén leeractiviteit is gericht op leesbevordering van leerlingen. Het tweede leergebied is (voorbereidend) rekenen. Gebruik hierbij de lesmethodes die in je stageklas worden gebruikt.

 

Opdracht 4: Voor twee leeractiviteiten uit en geef daarbij gepaste begeleiding aan leerlingen

De twee leeractiviteiten die je hebt voorbereidt in het oefenexamen P3-K1-W2 ga je nu uitvoeren in overleg met je stagebegeleider.

Onderdelen periode 8

Lesactiviteiten

  • Het arrangement Module 6: Voorbereiden & uitvoeren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jason Arends Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-02-21 09:59:26
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    OA, Leerjaar 2, leeractiviteiten
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.