voorwoord
Wij zijn Janne, Julia, Sem, Shaniqua en Tristan. Wij hebben de opdracht gekregen tijdens wgu om een wikiwijs te maken over het onderwerp 'de nieren'. Dit hebben wij verwerkt in een mooi verslag met gebruik van plaatsjes. We keken er heel erg naar uit om om dit te maken en nog meer te leren over de nieren.
Inleiding
Inhoudsopgave
- opbouw van de nieren
- functies van de nieren
- aandoeningen van de nieren
- slot
opbouw van de nieren
Je nieren hebben een buitenkant (cortex of schors) en een binnenkant (medulla of merg). Het merg bestaat uit piramidevormig weefsel. De top van de piramiden wijst naar binnen, naar het nierbekken (het pelvis) dat urine opvangt en doorvoert naar de ureter.
Een nier bestaat uit drie delen: nierschors, niermerg en nierbekken. In de schors en het merg liggen kleine filtertjes die afvalstoffen en water, en ook het teveel zouten en vitaminen door laten. De bloedcellen blijven in het bloed, deze zijn te groot. Een deel van het water gaat terug door het filter.
opbouw nieren
functies van de nieren
de functie van de nieren:
- afvalstoffen uit het bloed te filteren. De componenten die hierbij uitgescheiden worden zijn.
water: meer of minder wateruitscheiding beïnvloedt het bloedvolume en daardoor de bloeddruk.
zouten: heeft ook inlvoed op het bloedvolume en de bloeddruk.
zure en basische stoffen: uitscheiding ervan heeft invloed op de zuurgraad van het bloed.
afvalstoffen en de overtollige stoffen afkomstig van de stofwisseling.
de nieren filteren het bloed en produceren urine. Via de nier ader komt het bloed in de nieren. Het boed word via het kapsel van bouwman en de Lis van Henle gefiltert tot 180 liter voor urine. Hier blijft in totaal maar 1,5 tot 2 liter urine van over. Dit word via de urine leider naar de urine blaas afgevoerd. In de urine blaas word de urine opgeslagen. Als de blaas goed gevuld is word er een seintje gegeven aan de hersenen dat de blaas vol zit. Vervolgens ga je naar de wc om je urine blaas te legen.
De nieren verwijderen ook de afbraakproducten van de stofwisseling en stoffen waar het lichaam niets aan heeft, zoals zouten of teveel aan zuren. deze overtollige stoffen verlaten met urine het lichaam. Ze zorgen niet alleen dat stoffen verwijderd worden uit het lichaam maar ook dat bepaalde stoffen juist blijven in het lichaam, zoals eiwitten en rode bloedcellen.
aandoeningen in de nieren
De nierschade en andere nieraandoeningen ontstaan plotseling of geleidelijk. Bij nierschade dat plotseling ontstaat, vallen de nieren vaak helemaal uit. Soms herstellen de nieren zichzelf, als de oorzaak van de schade is weggenomen. Maar meestal blijven de nieren wel nog kwetsbaar.
Nierziekten zijn soms erfelijk. De oorzaak is dan genetisch bepaald. Nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of nieraandoeningen, zoals cystenieren, de ziekte van Alport en nog vele anderen.
Er zijn ook andere nieraandoeningen die voor nierschade kunnen zorgen, zoals nierstenen die ontstaan door het samenklonteren van afvalstoffen in je urine. Maar als je vast komen te zitten veroorzaakt het een verstopping en kan het de nier beschadigen.
nierfilterontsteking dan zijn je nierfilters beschadigd. Daardoor kunnen ze het bloed niet meer zuiveren. Het kan komen door een ziekte in de nieren of door een ziekte elders in het lichaam.
slagaderverkalking dat is het nauwer en stugger worden van de slagaders. dit kan dus ook gebeuren met de slagaders die de nieren van bloed voorzien.
Slot
Dit was onze wikiwijs. Wij hebben veel geleerd over de functies van nieren, de opbouw en de aandoeningen die je kan krijgen aan je nieren. Het maken van het verslag was goed te doen, informatie zoeken plus bijpassende plaatsjes in het verslag. Wij hopen na dit verslag gemaakt te hebben dat mensen meer besef krijgen over hoe kwetsbaar je nier eigenlijk is.