Wgu

Wgu

voorwoord

Wij zijn Linsey, Cristy, Joyce,Thijs en donya.

wij maken een wikwijs over de huid. we gaan hierin doorlopen welke delen en functies de huid heeft. wij maken deze wikiwijs om meer te leren over de huid en om te leren werken met dit programma. deze opdracht is een deel van de opdracht van the 21st century.

 

                                                   Functies van de huid | Huid | Menselijk Lichaam

inhoudsopgaven

waar gaat onze wikiwijs over:

- De opbouw van de huid                                     

- De functies van de huid

- De aandoeningen van de huid

- Het slot

 

De opbouw van de huid

We beginnen van boven naar beneden.

Opperhuid: ook wel de edermis genoemd is de huidlaag die vanaf de buitenkant zichtbaar is. het is ook de huid die zich voortdurend vernieuwd. de opperhuid bestaat uit 2 onderdelen: de hoornlaag ligt op de oppervlakte van de huid en zorgt voor stevigheid en bescherming dan heb je nog de tweede laag en dat is de slijmlaag de slijmlaag ligt net onder de huidlaag. Vanuit de slijmlaag groeien nieuwe huidcellen aan die afgestorven cellen van de hoornlaag vervangen. Dit proces gaat je hele leven door.

 

Lederhuid:  is de tweede grote huidlaag die ook zeker niet te missen is. De lederhuid bestaat uit bindweefsel In de lederhuid bevinden zich zweetklieren, haarwortels, talgklieren, bloed- en lymfevaten, zintuigcellen en zenuwuiteinden. Deze onderstel laag dient als steunweefsel en bestaat voornamelijk uit vetcellen.

 

Onderhuids bindweefsel: Het onderhuids bindweefsel ook wel subcutis scheidt de huid van de spieren en pezen in het lichaam. het dient als een bescherming voor de onderliggende organen. Deze laag bestaat vooral uit vet en bindweefsel. tevens dient het ook als isolatie en is het eelln bron voor energy.

 

                                               Huid anatomie: bouw en functie | Kennisplein Zorg voor Beter

De functies van de huid

functies van de huid.

De huid is een barriére tegen ziekteverwekkers en heeft daarom een belangrijke rol, het lichaam te beschermen tegen ziektenverwekkers. De huid is erg belangerijk omdat, de huid veel op moet vangen door bijv; Micro-organismes die er op een dagelijkse basis verspreiden door lucht, aanraking etc. ook krijgt de huid te maken met wonden. De huid beschermt al het kwetsbare dat er voorderest in het lichaam zit en kan zichzelf ook weer in een vrij korte tijd vernieuwen.

Er zijn 3 hoofdlagen, dit zijn de opperhuid, lederhuid en onderhuids bindweefsel.

 

Opperhuid.

De epidermis is de bovenste laag van de huid en bestaat uit 4 of 5 lagen. opperhuid – Loesje.info

  • Hoornlaag.
  • Heldere laag ( op delen van de huid met eelt).
  • Korrellaag.
  • Stekelcellige laag.
  • Basale cellaag.

 

 

De basale cellaag is erg belangrijk, omdat hierin de stamcellen zich bevinden van de huid. Deze stamcellen kunnen zichzelf steeds delen, om zich daarna in een ander celtype te vormen. De stamcellen delen zich waardoor er steeds nieuwe huidcellen ontstaan, dit is de keratinocyten: De soort cel waar de opperhuid gebouwd van is. Door het constant vermeerderen van deze stamcellen duwen de nieuw gemaakte keratinocyten, eerder gemaakte keratinocyten naar boven. Daardoor vernieuwd de opperhuid zich de hele tijd door en ontstaan er verschillende sublagen van de opperhuid.

Aangezien er keratinocyten gemaakt blijven worden en er moeilijk voedingstoffen naar de buitenste cellen komt, sterft de buitenste laag af. Deze laag van dode huidcellen vormen een moeilijk doordringbare laag, hierdoor ben je beschermt tegen ziektenverwekkers maar ook tegen uitdroging. Deze dode cellen worden ook wel hoorncellen genoemd, de opperhuid verhoornt en schilfert er langzaam ook weer af.

Naast stamcellen en keratinocyten is er ook nog een ander celtype in de basale cellaag: Melanocyten, deze zijn verantwoordelijk voor het aanmaken van het organische pigment melanine, dit pigment kleurt de huid. Als reactie op UV-straling gaat melanocyten meer malanine produceren. UV-straling kan mutaties aanbrengen in het DNA van een cel, dit kan leiden tot schade of tot tumorvorming in die cellen. Melanine absobeert de zonnenstralen en vormt een parasol om de celkern heen van de keratinocyten, zodat hun DNA word beschermt. Dit is dus een schild voor de huid en voorkomt huidkanker.

Lederhuid.

De dermis bestaat vooral uit bindweefsel, bindweefsel zorgt voor stevigheid in de huid. Het eiwit collageen zorgt voor deze stevigheid. De cellen in de lederhuid maken veel collageen aan, om stevigheid en duurzaamheid aan de huid te geven. Huidfuncties; uw huid is een levend en heel complex orgaan.

De lederhuid maakt de huid ook elastisch, dit komt door het eiwit elastine. Elastine word gemaakt in de cellen van de lederhuid. Hierdoor heeft de huid meer veerkracht en kan je je huid een beetje uit elkaar trekken maar komt het terug in zijn oorspronkelijke vorm. Daarnaast bevat de lederhuid ook; Aftakkingen van bloedvaten, zenuwen, talgklieren, lymfevaten, zweetklieren en haarfollikels.

Het onderhuidsbindweefsel

Het subdermis bestaat uit een netwerk van collageen en bevat ook veel vetcellen. Deze vetcellen slaan vet op zodat dit later kan worden omgezet in energie. GroteStructuur en functie van de huid | SpringerLink huidbloedvaten lopen door het onderhuisbindweefsel heen en takken naar boven in de de lederhuid af. Ook takken veel lymfevaten van het onderhuidsbindweefsel, af naar de lederhuid. In het onderhuids bindweefsel bevinden zich ook haarzakjes waar de haar schacht uit groeit.

De volgende functies nog opgesomt;

  • Bescherming.
  • Zintuig en tast.
  • Thermoregulatie.
  • Stofwisseling.

 

 

De aandoeningen van de huid.

Wat zijn aandoeningen in de huid?

acne, Contactallergie, Huidkanker en jeuk, Dermatitis perioalis.
Wat voor soorten aandoeningen hebben we?

extreme droge huid, donkere kringen. HIV, koortslip en kalknagels.
Hoe ontstaan de aandoeningen ?

door virusinfecties parasieten, schimmels en te korte aan vitamines of door een allergie door een bepaalde stof.

Huidaandoeningen - Geef de hoop op een gezonde huid niet op!

 

Het slot

dit was onze wikiwijs over de huid.

wij zijn bij deze opdracht dieper ingegaan op de huid en hebben hier veel van geleerd. we hebben geleerd wat de onderdelen van de huid zijn, de functies en de aandoeningen. we vonden het leuk om ook een keer op een andere manier een opdracht te maken.

 

Linsey, Cristy, Joyce, Thijs en Donya

  • Het arrangement Wgu is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Wgu groepje 2
    Laatst gewijzigd
    2023-02-01 10:55:36
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    .
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.