les 1
les 2
In deze les ga je zelf op zoek naar de informatie. Je gaat deze verzamelen en in een powerpoint of collage zetten. Als je alle informatie hebt stuur je de presentatie of collage op naar je docent.
Je mag de opdracht uitvoeren in tweetallen. je mag kiezen uit een rund of een varken.
Je zoekt de volgende informatie van het dier:
- Het natuurlijke gedrag dat het dier vertoont in het wild. Geef aan wat typisch gedrag is voor het diersoort. ( een voorbeeld hiervan is het nemen van een zandbad voor kippen)
- Hoe lang duurt de bronstcyclus van het dier. Geef ook aan hoeveel dagen/uren het dier in deze periode vruchtbaar is.
- Wat veranderd er aan het gedrag van het vrouwtje tijdens de bronstcyclus? (een voorbeeld hiervan is bij loopse teven: veel meer plassen als normaal, janken, slecht eten)
- Hoe heet het mannelijk dier, het vrouwelijk dier en hoe worden de jongen genoemd.
- Wat is de draagtijd van het dier.
- Is het dier een nestvlieder/nestblijver en een unipaar/multipaar
- leg uit wat er in de volgende drie fasen van de geboorte gebeurd: de ontsluitingsfase, de uitdrijving en de nageboorte.
Heel veel succes
les 3 gedrag varken en rund
Vandaag gaan we het hebben over het natuurlijke gedrag van het varken en een rund. Als je weet hoe het dier zich normaal hoort te gedragen, kan je ander/afwijkend gedrag sneller herkennen. Door hier als dierverzorger goed allert op te zijn, kun je tijdig ingrijpen. Zo wordt stress beperkt en is de kans op stereotiep gedrag kleiner.
Als we gaan kijken naar mensen dan is stress iets dat voor iedereen anders is. De ene persoon ervaart eerder stress als de andere persoon. Ook de uiting van teveel stress is bij elke persoon anders. Zo is dit ook bij dieren. Neem bijvoorbeeld de traditie om vuurwerk af te steken rond middernacht van het oude jaar.
Heel veel honden en katten vinden deze periode van het jaar vreselijk. Door de harde geluiden en het felle licht elke keer worden de dieren bang. Ze ervaren veel stress in deze periode. Maar er zijn ook honden of katten die hier helemaal geen last van hebben.
Een beetje stress tijdens het leven van mens of dier is normaal en ook niet schadelijk. Op het moment dat een dier of mens langer aan stress wordt bloodgesteld, dan kan het lichamelijke klachten (= fysiologische klachten) of zelf afwijkend gedrag opleveren
Net als mensen ervaren dieren stress in spannende situaties. Vaak zijn dit situaties die onvoorspelbaar en/of oncontroleerbaar zijn. Dat wat de stress veroorzaakt, noem je een stressor. Bij mensen kan een stressor bijvoorbeeld een belangrijke presentatie zijn. Bij dieren kan een stressor een dag naar de dierenopvang zijn. Het dier weet dan niet hoe de dag gaat verlopen (onvoorspelbaar) en kan niet bepalen hoe andere dieren en medewerkers op hem reageren (oncontroleerbaar).
Maar wat is stress nu eigenlijk?
Stress is een vorm van spanning in het lichaam die veroorzaakt wordt door een stressor. Dieren ervaren meestal stress in onvoorspelbare en/of oncontroleerbare situaties, denk aan situaties die nieuw zijn of waarin veel van het dier wordt verwacht.
Je spreekt van acute stress als de stress maar kort duurt. Bij acute stress helpen stresshormonen een dier om een situatie goed op te vangen. Hierdoor kan een dier zich aanpassen aan de veranderingen. Stress die langer aanhoudt of zelfs blijvend wordt, noem je chronische stress.
Bij stress wordt het hormoon adrenaline vaak aangemaakt. Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam een boost krijgt en heel allert is en snel kan reageren. Een muis die bijna ten prooi valt aan een kat, kan door de adrenaline harder wegrennen wat de kans op onstnappen voor de muis groter maakt.
Stress kan dus door heel veel verschillende zaken veroorzaakt worden. Door een reactie van een ander dier (muist schrikt van de kat die de muis wil vangen), door de omgeving (vuurwerk dat afgestoken wordt), door gebrek aan soortgenoten ( een groepsdier wordt zonder soortgenoten gehouden) maar ook door slecht welzijn (geen natuurlijke leefomgeving, slechte voeding, verveling)
Lezen en maken
Je gaat nu inloggen op de site van animalis. Ga naar de module: stress en afwijkend gedrag en lees en maak de vragen van de les: ontstaan van stress.
Ontwikkelcentrum (degroenewereld.nl)