Een analyse op basis van het competentiemodel van Mediawijzer.net toont aan dat 42% van de Nederlanders niet mediawijs is. Dat ruim 5 miljoen mensen. Daardoor missen Nederlanders daardoor kansen en lopen soms ook flink risico. Met wachtwoorden en privacy-instellingen gaat bijvoorbeeld lang niet iedereen mediawijs om. Privacy vinden veel mensen belangrijk, maar zo staan instellingen bij een grote meerderheid niet zo streng of zelfs helemaal niet streng ingesteld (Plantinga, 2018). Met deze wiki-wijs krijg je een klein beetje inzicht in jouw eigen competenties van mediawijsheid en wordt je je bewust welke risico's er schuilen in bepaald gedrag ten aanzien van media. We hopen je hiermee iets meer kennis mee te geven en bewustwording te creëren over je eigen mediagebruik. Veel plezier en succes bij het volgen van deze les.
Wat is mediawijsheid?
Wat is precies mediawijheid? hieronder volgt een defenitie geformuleerd door de Raad voor Cultuur:
'Mediawijsheid is het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld'.
Het komt er op neer dat door het veilig en slim inzetten van alle beschikbare media – digitaal en analoog – je de kwaliteit van leven zelf kan vergroten én volledig aan de wereld om je heen deelnemen.
Mediawijsheid omvat alles wat te maken heeft met nieuwe media, sociale media, internet, smartphones, tablets en hoe je hiermee moet omgaan.
Waarom is dit zo belangrijk?
Media zijn er altijd en overal. De invloed van media op ons dagelijkse leven – wonen, werken, kopen, zorgen, ontspannen en leren – wordt steeds groter.
Om maximaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die media bieden (en zo volledig deel te kunnen nemen aan de samenleving), is het belangrijk om over bepaalde competenties te beschikken die ons mediawijs maken.
Wat zijn dan die competenties?
Het gaat om de combinatie van kritisch begrip van media, actief gebruik, zelfreflectie en participatie in de mediasamenleving. Om bijvoorbeeld een online aankoop te doen of het vinden van een baan, heb je vaak meerdere mediawijsheidcompetenties nodig. In het Mediawijsheid competentiemodel zie je de acht mediawijsheidcompetenties en tien gebieden waarbinnen de uitkomsten van mediagebruik invloed kan hebben. Lees de toelichting en bekijk het filmpje met de uitleg van dit model.
Vraag: welke competenties zijnop jou van toepassing of welke zou je nog willen ontwikkelen? Welk nut heeft de media voor jou op dit moment in je leven?
Acht competenties & tien gebieden
In het midden van het competentiemodel staan de 17,5 miljoen burgers van ons land die zich ontspannen, studeren, werken, sporten, genieten van hun pensioen, hobby's uitvoeren, vriendschappen sluiten en verliefd worden in de huidige mediasamenleving.
In de binnenring staan de acht mediawijsheidcompetenties: Bedienen, Exploreren, Vinden, Creëren, Verbinden, Discussiëren, Doorgronden en Reflecteren. Deze acht mediawijsheidcompetenties komen voort uit de definitie door de Raad voor Cultuur: het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit die iedere burger nodig heeft.
In de buitenring staan de tien gebieden waarbinnen burgers door hun mediagebruik concrete doelen kunnen behalen. het model laat hiermee zien dat mediawijsheid heel praktisch toepasbaar is in het dagelijks leven en geen theoretisch verhaal. Het gaat er bij mediawijsheid om dat je door media een betere kwaliteit van leven hebt: gelukkig wordt, goede vriendschappen krijgt, gezond blijft, een leuk werk vindt, fijn je vrije tijd besteedt, je gehoord en gezien weet, enz.(Netwerkmediawijsheid.nl).
Hoe meer filmpjes je op YouTube bekijkt, hoe extremer de inhoud die je krijgt voorgeschoteld. Hoe kan dat eigenlijk? En wat doet dit met jou? Bekijk de video van "zondag met Lubach" waarin hij verteld over hoe dit werkt.
De fabeltjesfuik van Arjen Lubach
Nepnieuws
Deze video van de NOS gaat over hoeveel invloed nepnieuws kan hebben.
Het arrangement Mediawijsheid is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Tiny Schoonbeek
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-11-26 16:52:33
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Hoe mediawijs ben jij?
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.