MZA 2223B Team voortplanting

MZA 2223B Team voortplanting

Voorwoord

Welkom bij onze wikiwijs over het voortplantingsstelsel.

Wij hebben deze wikiwijs ontwikkeld voor de module MZA, van de opleiding AD/BA onderwijsondersteuner en Docent Gezondheidszorg & Welzijn.

Deze wikiwijs is vooral bedoeld om jezelf voor te bereiden op de kennistoets van MZA en de LKT. In de wikiwijs gaan we in op de anatomie, fysiologie en pathologie van het voortplantingsstelsel.

Wij hebben ons uiterste best gedaan om deze wikiwijs te ontwikkelen met daarin zoveel mogelijk kennis over het voortplantingsstelsel, wij hopen dat jullie aan de hand van onze wikiwijs genoeg voorkennis kunnen opnemen en onze wikiwijs met veel plezier gaan maken!

Heel veel succes!!!

Yasmin & Dhanesh

Handleiding

Deze wikiwijs is bedoelt om zelfstandig aan de slag te gaan met de kennis over het voortplantingsstelsel, zo kun je op ieder moment van de dag aan de slag met deze wikiwijs en heb je geen uitleg of hulp nodig van een docent.

In onze wikiwijs maken wij gebruik van 3 digitale tools, ( quizlet, educaplay, en nearpod) deze zullen helpen om op een leuke manier de kennis tot je te nemen.

Voor deze tools hoef je geen account aan te maken, en per tool volgt er een uitleg.

Leerdoelen

Na het maken van deze wikiwijs ben je zelf in staat om

  • De anatomie van de man en vrouw kort te beschrijven.
  • Je kan beschrijven welke ziektes voorkomen bij het voortplantingsstelsel.

          Zowel bij de man als vrouw

          Welke behandelingen er zijn

          Welke symptomen je kunt hebben

  • Je kan beschrijven welke lichamelijke veranderingen er plaatsvinden tijdens de zwangerschap.

 

 

Voorkennis testen

1. Voortplanting

Wat is voortplanting?

Bij voortplantig zorgen een man en een vrouw voor het verwekken van nageslacht (seksuele gemeenschap).

Tijdens de verwekking versmelt een mannelijke zaadcel met een vrouwelijke eicel, waardoor er onmiddelijk een zygote (bevruchte eicel) ontstaat in de eileider.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe dit in zijn werking gaat.

 

Bevruchting tot foetus

1.1 Chromosomen en DNA

Wat zijn chromosomen en DNA?

Chromosomen: zijn kleine stukjes DNA, elk menselijke cel heeft 23 paar chromosomen dus 46 in totaal. Elke menselijke cel bevat 2 meter DNA, doordat deze 2 meter DNA in een kleine ruimte (cel) moet passen zit het opgerold in een krulvorm.

X & Y chromosomen:

De X&Y chromosomen bepalen het geslacht.

Vrouwen: hebben twee X chromosomen.

Mannen: hebben en X & Y chromosoom.

De moeder geeft altijd een X chromosoom door en als de vader ook een X chromosoom doorgeeft wordt het een meisje, geeft de vader een Y chromsoom wordt het een jongetje. Dus het geslacht wordt bepaald door de vader.

1.2 Ontwikkeling van embryo tot foetus

Tijdens de ontwikkeling van het embryo hebben we te maken met een aantal factoren, denk dan aan replicatie, mutatie, mitose, meiose, en erfelijkheid.

 

Replica & Mutatie:

Voordat een cel kan delen moet het DNA worden verdubbelt, de DNA cel splijt waardoor er aan beide kanten een nieuwe DNA streng ontstaat. Hierdoor ontstaan twee nieuwe moleculen waarvan de ene helft uit de oude streng bestaat en de andere helft uit de nieuwe streng.

 

Mitose & Meiose:

Mitose en meiose zijn delingsprocessen die optreden bij celdeling.

Mitose: normale celdeling met als doel, groei, vervanging en herstel van cellen.

Meiose: reductie deling met als doel de vorming van geslachtscellen.

 

Soorten cellen:

Diploidiecel is een cel die twee completen sets chromosomen bevat (46 chromosomen).

haploidiecel is een cel met een chromosoom van een chromosomenpaar deze bevat 23 chromosomen.

 

Erfelijkheid en genen:

De baby krijgt twee keer 23 chromsomen mee van zijn ouders.

Homozygoot: zelfde genen

Heterozygoot: verschillende genen

 

In onderstaande video vind je meer infromatie over deze begrippen!

 

Celdeling en erfelijkheid

1.3 Genetische afwijkingen

Genetische afwijkingen ontstaan doordat er een fout ontstaat tijdens het doorgeven van DNA, een voorbeeld hiervan is het downsyndroom. Kinderen met het downsyndroom hebben een chromosoom 21 extra, waardoor en 3 chromosomen zijn inplaats van 2.

 

Downsyndroom: ook wel trisomie 21 genoemd is een aandoening waarmee je geboren wordt. Mensen met het downsyndroom hebben een lichte tot ernstige verstandelijke handicap, dit verschilt per persoon.

Tijd voor een test!

Bijpassende paren voortplanting

Even iets om jullie aandacht te verleggen.

Voor deze online tool hoeven jullie geen account aan te maken, als je op onderstaande knop klikt kun je de bijpassende setjes te maken.

Heel veel plezier!

Bijpassende paren voortplanting

2. Voortplantingsstelsel man

Het mannelijke geslachtsorgaan

Het mannelijke geslachtsorgaan bestaat uit de prostaat, penis, blaas, plasbuis, teelbal, bijbal en de balzak. De geslachtsoganen produceren en transporteren zaadcellen, ook worden hier de mannelijke hormonen geproduceert.

2.1 Anatomie en fysiologie

Voortplantingsstelsel man

 

  • De penis: is het mannelijke paringsorgaan, deze is buisvormig en voorzien van grote bloedvaten. De urine en zaadlozing gebeuren via de penis. De penis wordt onderverdeelt in wortel, schacht en eikel. In de schacht bevinden zich drie zwellichamen, dit zijn sponsachtige structuren met glad spierweefsel, collagene en elastische vezels. Deze zwellen op in geval van erectie.
  • Voorhuid en eikel (glans penis): de eikel bevat erg veel sensoren, de huid is dun, onbehaard en zit ruim om de penis heen. De huid is makkelijk te verschuiven door het losmatige bindweefsel wat er onder ligt, deze kan over de eikel worden geschoven en noemen we de voorhuid.
  • Zaadballen (testes): Een man heeft twee zaadballen, deze produceert de zaadcellen en het mannelijke hormoon testosteron. De testes liggen buiten de buikholte in een zakvormige huidvorm ( de balzak). De testes is ei-vormig en heeft een lengte van ongeveer 5 centimeter.
  • Bijballen: De bijballen liggen achter de testes, dit bestaat uit een gekrokeld kanaal van ongeveer 5 meter. De functie van de bijballen is het opslaan van de zaadcellen, na twee tot drie weken worden de zaadcellen afgebroken.
  • Zaadleider: De bijbalgang gaat over in een zaadleider, deze buis is 50/60 centimeter lang. De zaadleider verbind de bijballen met de plasbuis. Achter de prostaat komen de zaadleiders samen met de afvoer van de zaadblaasjes. Deze ligt in de prostaat en komt uit in de urinebuis.
  • Zaadblaasjes en prostaat: Zaadblaasjes zijn klieren die dik en doorzichtig zijn, deze monden uit in de zaadleider. De prostaat lijkt op een kastanje en is ongeveer 3 centimeter. In de prostaat zitten 30 tot 50 lobjes waarin zich klierweefsel bevind. De prostaatklieren produceren een licht zure kleurloze vloeistof. In het begin van de penis zitten twee kleine klieren ook wel de cowperklieren genoemd, deze produceren een dik kleverig slijm die wordt gebuikt als glijmiddel bij de geslachtsgemeenschap.
  • Sperma: ook wel semen genoemd bestaat uit zaadcellen en zaadvocht.

2.2 Pathologie

Prostaatcarcinoom

Prostaatcarcinoom ook wel prostaatkanker genoemd is de meest voorkomende kanker bij mannen. Prostaatkanker komt vaak voor bij mannen boven de 65. Doordat de prostaat vergroot op latere leeftijd kom je er vaak ook pas te laat achter (meestal door onderzoeken voor andere ziektes) dat je prostaatkanker hebt. Vaak heeft de man ook weinig klachten maar veel voorkomende symptomen zijn: een vergrootte prostaat, moeite met plassen en pijn in andere delen van het lichaam door uitzaaiingen.

 

In onderstaande video wordt wat meer informatie gegeven over de symptomen en behandelingen van prostaatkanker.

Pathologie man

Tijd voor een test!

3. Voortplantingsstelsel vrouw

Het vrouwelijke geslachtsorgaan

Het vrouwelijke geslachtorgaan bestaat uit twee delen het inwendige geslachtsorgaan (genitalia interna) en het uitwendige geslachtsorgaan (genitalia externa).

Het uitwendige geslachtsorgaan wordt ook vaak de vulva genoemd, de vulva bestaat uit de grote en kleine schaamlippen, venusheuvel, kittelaar en de voorhof.

Het inwendige geslachtsorgaan bevind zich in de kleine bekken, het inwendige geslachtsorgaan bestaat uit de eierstokken, eileiders, baarmoeder en de schede.

Het inwendige geslachtsorgaan is dan ook het voortplantingsstelsel van de vrouw, doordat de vrouw hier eicellen produceert is de vrouw instaat om een foetus te dragen, inwendig te voeden en na het volgroeien van de baby de baby ook te baren.

3.1 Anatomie en fysiologie

Voortplantingsstelsel vrouw

Grote schaamlippen: de grote schaamlippen zijn twee vrij dikke (behaarde) huidplooien, deze bevatten veel onderhuidsvetweefsel, zweet- geur- en talgklieren. De grote schaamlippen komen vanaf de bilnaad samen aan de voorkant (de venusheuvel).

De venusheuvel: de venusheuvel is een verdikking, dit komt doordat er veel onderhuidsvetweefsel aanwezig is. Tijdens de puberteit gaat er van alles groeien, hierdoor groeit er ook haar op de schaamstreek van de vrouw. de venusheuvel is dan ook dicht behaard.

Kleine schaamlippen: de kleine schaamlippen zijn twee dunne (onbehaarde) huidplooien, deze bevatten geen onderhuidsvetweefsel. De kleine schaamlippen sluiten als waren dan ook het voorhof af.

Voorhof: ook wel de ruimte binnen de kleine schaamlippen, hier monden dan ook de vagina en baarmoeder uit.

De kittelaar: ook wel bekent als de clitoris, is een orgaan die bij de kleine schaamlippen samenkomt. Het is een bijzonder gevoelig orgaan en bevat veel zenuwuiteinden, het bevordert hierdoor de seksuele opwinding van de vrouw.

Eierstokken: de eierstokken staan ook wel bekend als de ovaria. De eierstokken zijn twee amandelvormige klieren aan het uiteinde van de eileiders, gelegen in de buikholte ter hoogte van het schaambeen. Elke maand scheiden de eierstokken een eicel af. Ze produceren ook geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron) die nodig zijn voor de ontwikkeling van het vrouwelijk lichaam. Deze hormonen dragen bij aan de vorming van borsten, haar, enz. Vrouwen hebben twee eierstokken, net zoals mannen twee testikels hebben.

Eileiders: de eileiders zijn grotendeels opgebouwd uit glad spierweefsel, en zijn ongeveer 10 centimeter lang. De binnenkant van de eileiders zijn bekleed met trilhaarepiteel en plooien die zich in over de lengte verdelen. Door de trilhaarepiteel en het vocht wat vrij komt door klieren kan een eicel zich verplaatsen naar de baarmoeder.

Baarmoeder: de baarmoeder is een peervormig gespierd orgaan dat ongeveer 7 centimeter lang is en 5 centimeter breed is. Aan de zeikanten van de baarmoeder sluiten de eileiders zich aan. De baarmoeder wand bestaat uit drie lagen: het endometrium (baarmoederslijmvlies) is de binnenstelaag van de baarmoeder, dit is een goed doorbloedde bindweefsellaag dat bedekt is met trilhaarepiteel en slijmklieren. Het baarmoederslijmvlies ondergaat tijdens de menstruatie cyclus veel veranderingen in dikte en bouw van het slijmvlies. het myometrium (spierwand) is de middelste en dikste laag van de baarmoeder, de spierwand is opgebouwt uit glad spierweefsel en is ongeveer 2 centimeter dik. het perimetrium is deel van het buikvlies wat de baarmoeder omhult. Je kunt het perimetrium zien als een jas voor de baarmoeder.

De schede: ook wel de vagina is het vrouwelijke paringsorgaan, deze is ongeveer 8 centimeter lang en is de verbinding tussen de baarmoeder en de buitenwereld. De vagina is tijdens de bevalling ook het laatste gedeelte van het baringskanaal. De vagina wand is erg elastisch en rekbaar, normaal raken de voor en achterwand elkaar maar tijdens de baring kan deze oprekken tot een diameter van 15 centimeter. Door de aanmaak van melkzuren in de vagina is de vrouw beter beschermt tegen infecties, deze bescherming is erg belangrijk omdat door de vagina de baarmoeder, eileiders en eierstokken in open verbinding staan met de buitenwereld

3.2 Menstruatiecyclus

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe de menstruatiecyclus in zijn werking gaat

Menstruatiecyclus

3.3 Zwangerschap

In dit hoodstuk krijg je meer te weten over de zwangerschap, wat het is, hoelang het duurt, en wat er gebeurt met het vrouwelijke lichaam.

In onderstaande video volgt een uitleg over de verschillende trimesters, de medische zorg en adviezen voor tijdens de zwangerschap.

Zwangerschap

3.4 Pathologie

In onderstaande hoofdstukken wordt uitgelegd welke ziektes voorkomen bij het vrouwelijke orgaanstelsel. Onder de video zullen wij iets dieper ingaan op de theorie van deze veel voorkomende ziektes.

Het is belangrijk dat je de video's kijkt en de theorie leest voor de eindopdracht.

- Endometriose

Endometriose

Endometriose:

Endometriose is een chronische ziekte waarbij het weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (endometrium), groeit op plaatsen buiten de baarmoeder.

Oorzaak van endometriose

Het is niet helemaal bekend waar het precies vandaan komt. Wel dat het vaker in dezelfde families voorkomt dus dat het met erfelijke aanleg te maken heeft.

Symptomen van endometriose

Welke klachten iemand krijgt, hangt af van de plekken waar het slijmvlies zit. Een klacht die bijna iedereen heeft, is pijn. Dit kan op verschillende momenten zijn:

  • tijdens de menstruatie: de pijn kan erger worden en steeds iets vroeger beginnen. Zelfs al voordat de menstruatie begint.
  • tijdens het vrijen
  • bij het naar de wc gaan tijdens plassen en poepen. Bij de een is dat alleen tijdens de menstruatie, bij anderen altijd. Of iemand moet vaak plassen, heeft diarree of juist verstopping. Soms zit er wat bloed in de plas of de ontlasting.

Diagnose

  • gynaecologisch onderzoek en een echo
  • kijkoperatie in de buikholte
  • mri scan

behandeling

  • het is niet te genezen maar behandelingen bestaan wel om de klachten te verminderen.
  • bv pijnstillers om de menstruatiepijn te verminderen,
  • hormonen zoals de pil stoppen de opbouw en afstoting van baarmoederslijmvlies
  • dieet ( er worden voedingsstoffen vermeden of beperkt gebruikt)
  • Bij een hormonale behandeling ga je medicijnen gebruiken die de aanmaak van hormonen voor de eisprong, de opbouw van het baarmoederslijmvlies en de menstruatie beïnvloeden.
  • een operatie om endometriose weefsel weg te halen
  • Veel vrouwen met endometriose worden spontaan zwanger, de kans is wel minder dan bij vrouwen zonder endometriose. Als endometriose ernstig is kan zwanger worden moeilijk zijn.
  • Bij een milde vorm afwachten of inseminatie.
  • Bij ernstige endometriose kan je IVF toepassen om de zwangerschap te vergoten.

- Borstkanker

Borstkanker

Borstkanker:

Borstkanker is kanker die zich vormt in de cellen van de borst. Borstkanker kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen, maar komt vaker voor bij vrouwen. Een ander woord voor borstkanker mammacarcinoom.

Oorzaak borstkanker

De oorzaak van borstkanker is niet echt bekend. Borstkanker ontstaat wanneer bepaalde cellen in de borst abnormaal beginnen te groeien (ongecontroleerde celdeling). Deze cellen delen sneller dan gezonde cellen en blijven zich ophopen, waardoor tumoren ontstaan. De cellen kunnen zich via de borst verspreiden (uitzaaien) naar lymfeklieren in de oksel of naar andere delen van uw lichaam. Borstkanker ontwikkelt zich meestal in de melkkanalen en soms in de melkklieren. Onderzoekers hebben ontdekt dat hormonale, levensstijl- en omgevingsfactoren het risico op borstkanker kunnen verhogen.

Symptomen borstkanker

Een symptoom van borstkanker kan een van de volgende ongewone borstveranderingen zijn:

  • Voor veel vrouwen is het eerste symptoom van borstkanker een knobbel of verdikking van de borst.
  • Verandering in grootte of vorm van de borst.
  • Knobbeltjes of bultjes op de huid van de borst.
  • Vormverandering van de tepel of onlangs ingetrokken tepel.
  • Afscheiding uit de tepel: bruine, bloederige, waterige, groene of melkachtige vloeistof.
  • Uitslag op of rond de tepel met roodheid en (eczeemachtige) schilfering.
  • Gestippelde, rode uitslag op de borst. Deze borst kan warm aanvoelen.
  • Verdikking van de huid.
  • Pijn op de borst.

Als je als vrouw zijnde last hebt van een van deze symptomen wordt er aangeraden om contact op te nemen met een huisarts. Deze symptomen betekenen niet direct dat er borstkanker is, niet alle tumoren zijn kwaadaardig.

Diagnose en behandeling

Wanneer je bij de huisarts komt zal de huisarts lichamelijk onderzoek verrichten, waarbij er zorgvuldig naar je borsten gekeken wordt en zal de huisarts gaan voelen of er iets opvallends is in de borst . Ook zal de huisarts kijken of er sprake is van opgezette lymfeklieren in je oksels of hals. Als het nodig is verwijst de huisarts je door voor verder onderzoek naar een chirurg of een mammapoli. Veel ziekenhuizen hebben een zogeheten mammapoli. Hier kunnen de volgende onderzoeken plaatsvinden:

  • nog een keer een lichamelijk onderzoek
  • mammografie (een röntgenfoto van de borst)
  • echografie van de borst
  • MRI van de borst
  • punctie
  • biopsie

- Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker:

Baarmoederhalskanker, ook wel cervixcarcinoom genoemd, is kanker die ontstaat in het slijmvlies van de baarmoedermond of hals, het onderste deel van de baarmoeder dat uitsteekt in de vagina. Het is één van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen; jaarlijks wordt bij ongeveer 1.200 vrouwen de diagnose gesteld.

Oorzaak

HPV (Humaan papilloma virus) is een seksueel overdraagbaar virus. Door een infectie met een bepaald type HPV kunnen er veranderingen in cellen ontstaan en deze kunnen leiden tot kanker. Er zijn wel meer dan honderd typen HPV, sommigen leiden tot baarmoederhalskanker en anderen kunnen leiden tot genitale wratten.

Symptomen

Baarmoederhalskanker heeft weinig tot geen symptomen, de symptomen die kunnen optreden zijn

  • abnormale afscheiding
  • abnormaal bloedverlies;
  • periodes zijn zwaarder en duren langer dan normaal

In een later stadium kunnen er andere klachten optreden, deze worden dan vaak veroorzaakt door uitzaaiingen ergens anders in het lichaam. De symptomen die voorkomen in een later stadium van baarmoederhalskanker zijn

  • verminderen van eetlust
  • gewichtsverlies;
  • vermoeidheid
  • pijn in de bekken
  • pijn in de rug;
  • pijn in het been;
  • een opgezwollen been
  • hevig bloedverlies tijdens en na het vrijen;
  • pijn bij het urineren en dan vooral in combinatie met pijn in de onderbuik; en
  • urineverlies.

Diagnose en behandeling

Bij het vermoeden van baarmoederhalskanker zal de huisarts je doorsturen voor verdere onderzoeken. Zo kunnen ze een colposcopie uitvoeren, dit is een microscopisch onderzoek waarbij de baarmoederhals goed vergroot in beeld kan komen, waardoor de arts opzoek kan naar afwijkende plekken. Soms is hier ook een biopsie bij nodig om verdere onderzoeken te doen.

De behandelingen die mogelijk zijn liggen aan het stadium waarin de vrouw zich bevind, de grootte van de tumor, de toekomst wensen van de vrouw en de leeftijd van de vrouw. De mogelijke behandelingen zijn :

  • operatieve ingreep: verwijdering van een gedeelte van de baarmoederhals of van de hele baarmoeder, eventueel met inbegrip van de eierstokke en eileiders, en lymfklieren in het bekken
  • bestraling uitwendig of inwendig
  • chemotherapie of hormoontherapie
  • warmtebehandeling
  • een combinatie van deze behandelingen

- Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging:

zwangerschapsvergiftiging ook wel pre eclampsie genoemd ontstaat rond de 20ste week van de zwangerschap. Ook kun je zwangerschapsvergiftiging krijgen tot 10 dagen na je bevalling. De zwangerschapsvergiftiging kan overgaan naar het HELLP-syndroom, bij het HELLP-syndroom Hierbij is er sprake van een verhoogde afbraak van rode bloedcellen, een verstoorde leverfunctie en een tekort aan bloedplaatjes waardoor de bloedstolling wordt ontregeld

Oorzaak zwangerschapsvergiftiging

Als je zwanger bent verandert er een hoop in je lijf. Zo veranderd je bloedsomloop, vochthuishouding en bloeddruk. Je lichaam maakt aanpassingen aan de nieuwe situatie om de zwangerschap gezond te laten verlopen. Bij zwangerschapsvergiftiging verlopen deze aanpassingen abnormaal. Wat de oorzaak hiervan is, is helaas nog niet bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijkheid, het afweersysteem en de aanleg en ontwikkeling van de placenta tijdens de eerste helft van de zwangerschap een grote rol.

Symptomen zwangerschapsvergiftiging

de symptomen die voorkomen bij de zwangerschapsvergiftiging zijn

  • Hoge bloeddruk
  • Veel eiwitten in je urine
  • Hoofdpijn
  • Misselijk / braken
  • Duizelig  vlekjes zien
  • Veel vocht vast houden
  • Tintelende of prikkelende vingers

 

Diagnose en behandelingen

Door bloedprikken, bloeddruk meting en urine onderzoeken kunnen artsen de diagnose stellen.

Vaak wordt de vrouw opgenomen in het ziekenhuis, hier kan / moet de vrouw bedrust houden en kunnen de artsen medicijnen toedienen.

Kans dat je eerder moet bevallen of dat de bevalling eerder word opgewekt, door de gevolgen van de zwangerschapsvergiftiging kan het zijn dat het baby’tje niet goed kan groeien, ook komt het wel eens voor dat het ongeboren kindje hierdoor overlijd.

Tijd voor een test!

Tijdens deze kleine test kun je je kennis over endometriose testen.

Wat weet je al, en waar wil je je iets verder in verdiepen?

Voor deze test hoef je geen account aan te maken, klik op de link en start de test!

Tijdens deze test heb je de mogelijkheid om op verschillende manieren je kennis te testen, wij laten jullie hierin vrij zodat iedereen kan leren op een manier die bij hen past.

Heel veel succes!!

Wat is endometriose?

Woordzoeker voortplantingsstelsel

Even iets om jullie aandacht te verleggen.

Voor deze woordzoeker hoeven jullie geen account aan te maken, als je de link opent krijg je de vraag om jezelf te identificeren of om het spel te starten. Klik hier op start spel, je zult hier zien dat je 10 minuten de tijd hebt om de woordzoeker te maken.

Heel veel plezier!

Woordzoeker voortplanting

 

Wat heb je onthouden?

Terugblik

Wij willen jullie bedanken voor het maken van onze wikiwijs, wij hopen dat jullie er iets wijzer van zijn geworden en meer kennis hebben over het thema voortplanting!

Als afsluiting horen wij graag jullie mening in onderstaande mentimeter.

Het enige wat je hoeft te doen is onderstaande link te openen en antwoord te geven op de vragen.

Succes!

Feedback mentimeter

Bronnenlijst

Bioritology. (2020, 28 mei). Van Bevruchting tot Foetus. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=tNq-uVF3AUc

Captcha Challenge. . .. (z.d.). https://quizlet.com/nl/746722358/voortplantingsstelsel-flash-cards/?x=1qqt

Flair België. (2021, 7 september). VRAAGINA: Wat is endometriose? YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=IXn8nb2os-A

GezondheidspleinTV. (2011, 26 september). Baarmoederhalskanker - Oorzaak en behandeling van baarmoederhalskanker. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=VNoYUVpziSA

GezondheidspleinTV. (2012a, juni 6). Prostaatkanker - Symptomen en behandeling. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=wMHhprFaEJE

GezondheidspleinTV. (2012b, oktober 1). Borstkanker - Wat is het en welke soorten borstonderzoek zijn er? YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=9BHx8npuJO4

Gregoire, L. & Straaten-Huygen, A. van. (z.d.). Anatomie en fysiologie - 5e druk inclusief Online. ThiemeMeulenhoff bv.

Hendriks, W. & Bosch, H. I. D. (z.d.). Basisboek pathologie. ThiemeMeulenhoff bv.

JufDanielle. (2016a, augustus 19). Genetica 2: celdeling en erfelijkheid. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=cBQV3omYA-g

JufDanielle. (2016b, augustus 25). Zwangerschap: trimesters en alarmsymptomen. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=2P_dEDfRn5g

JufDanielle. (2017, 21 april). De menstruatiecyclus. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=cBIlQ3WyrHM

Mentimeter voortplanting. (z.d.). Mentimeter. https://www.menti.com/alko3pcwnwmh

Pixabay.nl. (z.d.). https://pixabay.com/nl/

RCSI Rotunda Research Department. (2017, 11 juli). What Is Pre-eclampsia? YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=JmN1TxWWegA

Van Gorkum Biologie. (2016a, november 21). Voortplantingsstelsel van een man. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=qk45LeQqd1A

Van Gorkum Biologie. (2016b, november 21). Voortplantingsstelsel van een vrouw. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=HO8Yjb7S4x0

Word Search Puzzle: woordzoeker voortplanting (voortplantingsstelsel - hormonen - geslachtskenmerken). (2022, 6 december). https://www.educaplay.com/learning-resources/13620104-woordzoeker_voortplanting.html