groenedakenwassenaar Home - groenedakenwassenaar

BNN | Groeiplaatsen

BNN | Groeiplaatsen

Les 1 Groeivoorwaarden

Inleiding

Planten groeien niet zomaar vanzelf. Alhoewel we planten op de meest verassende plaatsen tegen komen hebben ze wel degelijk een aantal voorwaarden nodig om te kunnen groeien. In deze les ga je kijken naar welke voorwaarden dit zijn.

De wilg van Van Helmont

Om vast te stellen hoeveel voeding een plant uit de grond haalt, voerde de wetenschapper Jan Baptista van Helmont zo’n 350 jaar geleden een eenvoudig experiment uit.

Eerst vulde van Helmont een grote pot met precies 100 kilo aarde die hij grondig had gedroogd in een oven. Vervolgens bewaterde hij de grond en plantte een wilgenscheut. Hij woog de wilgenscheut op het moment dat hij geplant werd. Vijf jaar later woog hij deze opnieuw.

De scheut die aanvankelijk 2,5 kilo woog, groeide uit tot een kleine boom met een gewicht van bijna 85 kilo. tijdens het experiment voegde hij alleen water toe aan de grond om het vochtig te houden. De pot bedekte hij zorgvuldig met een metalen plaat, geperforeerd met kleine gaatjes, om te voorkomen dat stof zich ophoopt op het oppervlak van de grond. Na vijf jaar groei droogde van Helmont ook de aarde uit de pot en ontdekte dat de aarde slechts 200 gram was verloren.

Het grootste gedeelte van de 82 kilo die de wilgenscheut aan biomassa toegenomen is was afkomstig van water en lucht, slechts een klein deel van de biomassa kwam uit de grond.

Uit: Life in the soil van James B. Nardi

Lees de volgende tekst:

Een ander experiment

In een experiment in de jaren 50 van de vorige eeuw vroeg John Russell studenten om mosterdzaadjes te planten in een pot met grond waar eerder roggeplanten hadden gestaan ​​(pot 1). De mosterd planten die in deze pot groeiden na het experiment slechts 17,8 gram, terwijl mosterdplanten die groeiden in grond waar geen andere planten groeiden (pot 2) 62,3 gram wogen.

Het gewichtsverlies in zowel pot 1 als pot 2 gedurende het experiment was bijna 0

Colofon

Het arrangement BNN | Groeiplaatsen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Maurice van Bijnen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-12-18 08:40:13
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Groen in de stedelijke omgeving is momenteel heel belangrijk in het bevorderen van de biodiversiteit en de klimaatadaptatie. Wat betreft groeiplaats biedt de stedelijke omgeving de nodige uitdagingen. In dit arrangement leer je te kijken naar de bodem als groeiplaats voor planten. Hopelijk geeft dit je voldoende zicht op de mogelijkheden en onmogelijkheden van groen in de stad.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
9 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
https://youtu.be/XEzLrjJsf7c
https://youtu.be/XEzLrjJsf7c
Video
Achtergrond informatie Bodemvoedselweb
https://wiki.groenkennisnet.nl/space/BB/11862043/2.1+De+kern%3A+het+bodemvoedselweb
Link

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

van Bijnen, Maurice. (z.d.).

BNN | Bodem (HO33) | 2022/2023

https://maken.wikiwijs.nl/192081/BNN___Bodem__HO33____2022_2023

van Bijnen, Maurice. (z.d.).

BNN | lessen IBS Plan opstellen

https://maken.wikiwijs.nl/192152/BNN___lessen_IBS_Plan_opstellen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open