Bronvermelding
Als je bronnen gebruikt die gemaakt zijn door andere mensen, moet je duidelijk maken dat je informatie en inzichten gebruikt die anderen hebben geschreven. Zeker op het HBO is het essentieel dat je bronvermelding zorgvuldig toepast in je werk; slordige of ontbrekende bronvermeldingen zijn gegronde reden om verslagen af te keuren of zelfs uitgesloten te worden van deelname voor een cursus.
Misschien ben je gewend om een bron even kort te noemen aan het einde van een stukje tekst en er een link naar de webpagina bij te zetten. Voor dit vak is dat niet voldoende. Je gaat tijdens verslagen Burgerschap leren werken met APA. Dit is de officiële vorm waarin je bronvermeldingen moet doen op het HBO.
APA
APA is de vorm van bronvermelding die standaard wordt toegepast binnen het HBO en veel onderzoek dat uit Nederland komt. APA heeft veel nuances en kanttekeningen die het lastig maken om de vorm handmatig toe te passen. Daarom wordt aanbevolen om gebruik te maken van Scribbr. Hoe je met dit programma een bronvermelding in elkaar zet, wordt later op deze pagina uitgelegd.
Voor nu is het belangrijk om te weten dat APA op twee manieren zichtbaar moet zijn in je verslag.
- Verwijzingen in je lopende tekst: Wanneer je iets opschrijft in je stuk dat je uit een bron hebt gehaald, noteer je aan het einde van je zin in haakjes () de achternaam van de auteur van je stuk (of de naam van de organisatie waarvoor het is geschreven) en het jaar waarin de bron is uitgebracht. Een praktijkvoorbeeld kan je vinden in figuur 1.
- Een bronnenlijst: Achterin je verslag staan alle bronnen die in het verslag zijn gebruikt op alfabetische volgorde genoteerd. In deze lijst staan de auteur(s), de datum van uitgave, de naam van de bron, wanneer je de bron hebt geraadpleegd en waar de bron is terug te vinden (online of fysiek). Een praktijkvoorbeeld kan je vinden in figuur 2.
Figuur 1:Voorbeeld van verwijzingen in de lopende tekst (in het paars). In een verwijzing noteer je allen de naam van de bron (in dit geval een organisatie) en het jaartal waarin je bron is uitgebracht
Figuur 2: Voorbeeld van een bronnenlijst. Deze zit achterin je verslag en bevat alle relevante informatie over je bron in exact dezelfde volgorde.
Scribbr
APA is berucht voor het feit dat het een complexe, tijdrovende vorm van bronvermelding is. Daarom is het sterk aanbevolen om gebruik te maken van software die dit proces grotendeels voor je kan automatiseren. Voor deze cursus maken wij gebruik van Scribbr. De software is gratis, gebruiksvriendelijk en flexibel genoeg om voor meerdere vakken tegelijkertijd te gebruiken.
Account aanmaken
Allereerst moet je een account aanmaken op Scribbr. Dat kan je doen met het mailadress van je schoolaccount, maar je kan de dienst ook linken aan je Facebook of Google-account. Eenmaal ingelogd ga je op het startscherm naar bronvermelding. Daar klik je op APA-Generator.
Aanmaken van een bronnenlijst
Eenmaal in de APA-Generator kan je een nieuwe bronnenlijst aanmaken. In deze bronnenlijst kan je alle bronnen zetten die je voor een bepaald verslag nodig hebt. Deze bronnenlijsten verschijnen dan op deze pagina (zie figuur 3). Als je een nieuwe lijst aan maakt, controleer dan of het lettertype en grootte van je verslag hetzelfde is als dat de bronnenlijst in gemaakt wordt. Dit kan je anders later altijd nog aanpassen (Figuur 4).
Figuur 3: Klik op "maak nieuwe lijst" om een bronnenlijst aan te maken. Als je meerdere lijsten hebt aangemaakt, kan je ze individueel bekijken door er op te klikken
Figuur 4: Lettertype en grootte kiezen
Bron toevoegen aan bronnenlijst
Om een bron toe te voegen, moet je eerst aangeven wat je bron precies is. Voor een boek gelden weer andere APA-normen dan voor een website of zelfs voor een post of Twitter. Als je niet zeker weet welke regels je bron precies aan voldoet, kan je op de knop "ander brontype" klikken. Je krijgt dan een lijst aan opties te zien. Klik daar op het soort bron dat het beste past bij je bron. Scribbr stuurt je dan meteen door naar de juiste pagina.

Voor dit voorbeeld gaan we er van uit dat je een bronvermelding wilt maken van een nieuwsartikel van het NOS. Hiervoor kan je gebruik maken van de knop "website".
Wanneer je op "website" klikt, krijg je een lijst te zien met alle verschillende stukken informatie die het programma nodig heeft om een goede APA-bronvermelding te maken. Gelukkig hoef je die niet allemaal zelf in te vullen; als je de URL naar het artikel kopieert en plakt in de zoekbalk bovenaan, zal Scribbr (vaak) alle benodigde informatie meteen invullen. Controleer dan alleen even of dat echt is gebeurd en klik vervolgens onderaan de pagina op "Genereer bronvermelding".
Als het goed is staat er nu een nieuwe bron in je bronnenlijst, die er zo uit ziet:

Bronnen in je verslag zetten
Je bronnen staan nu netjes geordend in Scribbr, maar nu moet je nog je verwijzingen in je tekst zetten en je bronnenlijst in je verslag zetten. Gelukkig is ook dit via Scribbr heel makkelijk te doen.
Verwijzingen: Je kan een verwijzing naar een bron maken door je muis over de bron te laten zweven en te klikken op "Verwijzing in de tekst". Je krijgt dan de twee opties te zien die acceptabel zijn voor een APA bronvermelding. Houdt er rekening mee dat verwijzingen in de tekst vaak kort zijn, waardoor het misschien handiger is om deze gewoon handmatig in te voeren. Als je niet zeker weet of je het goed heb gedaan, kan je altijd nog controleren of het klopt.
Bronnen: De gehele bronnenlijst kan je om laten zetten in een Word-bestand. Klik hiervoor op de "Exporteer naar Word" knop recht bovenaan de bronnenlijst. Je download nu een Word bestand met de bronnenlijst, die je vervolgens kan kopiëren en plakken in je verslag.