Informatie Pantserinfanterie 43 mechbrig Havelte

Informatie Pantserinfanterie 43 mechbrig Havelte

Johannes Post kazerne Havelte

Adres van de kazerne

Johannes Post kazerne:

Johannes Postweg 7

7973JB

Darp

Adres JPK

Social media

Geschiedenis van de kazerne

Johannes Postkazerne

Gedenkmonument ter ere van de verzetsstrijder Johannes Post bij de kazerne.

De Johannes Postkazerne is een kazerne op het militaire terrein in Havelte. De kazerne is genoemd naar de verzetsleider Johannes Post (oktober 1906 - juli 1944).

Aan het eind van de oorlog zocht de Duitse bezetter naar een geschikt locatie voor een basis. Een bos- en heidegebied bij Havelte werd gedraineerd en door middel van bommen gerooid om als oefenterrein te dienen. Dit zou later het oefenterrein voor de kazerne worden. De Johannes Postkazerne is in 1952 gebouwd als Legerplaats Steenwijkerwold. Vanaf 1964 draagt de kazerne haar huidige naam. In de jaren negentig vond er een uitbreiding plaats. Daarvoor waren er ook Amerikaanse soldaten gelegerd in Havelte.
De kazerne is ook na de reorganisatie van kazernes in 2014 in gebruik gebleven. Tegenwoordig is het grootste gedeelte van de 43 Gemechaniseerde Brigade gelegerd in deze kazerne.

Wie was Johannes Post?

Wie was Johannes Post? Klik op de link hieronder.

Documentaire over Johannes Post

Het monument bij de ingang van de kazerne
Het monument bij de ingang van de kazerne

43ste Mechbrig

Geschiedenis 43 Gemechaniseerde Brigade

43 Zelfstandige Infanterie Brigade werd in juli 1949 opgericht om dienst te doen in Nederlands-Indië. In de jaren daarop veranderde de brigade regelmatig van naam en samenstelling. In 1992 kreeg de brigade zijn huidige naam: 43 Gemechaniseerde Brigade.

Na 4 jaar weer actief

In 1994 stelde Nederland 43 Gemechaniseerde Brigade tijdelijk op non-actief. In de daaropvolgende tijd nam Defensie echter steeds meer deel aan vredesoperaties. Daarom werd de brigade op 1 oktober 1998 weer paraat gesteld.

Inzet in Nederland

Voor die tijd werden militairen van de brigade al ingezet tijdens de wateroverlast in Noord-Nederland (najaar 1998). Er volgden meer nationale steunverleningen zoals tijdens de vuurwerkramp in Enschede (mei 2000), de MKZ-crisis (2001), en de vogelpest (2003).

Buitenlandse missies

Eenheden van 43 Gemechaniseerde Brigade namen deel aan internationale vredesmissies. Zoals SFOR en EUFOR in Bosnië, de UNFICYP-missie in Cyprus, de missie Task Force Fox in Macedonië, Enduring Freedom in Irak en de ISAF-missie in Afghanistan.

43 Gemechaniseerde Brigade

43 Gemechaniseerde Brigade is dankzij zijn (gepantserde) voertuigen over grotere afstanden snel inzetbaar. Voor gevechts- of vredesoperaties of inzet bij rampen en calamiteiten wereldwijd. Maar ook voor ceremoniële taken en ter ondersteuning van civiele autoriteiten. Voor hen is de brigade bij crisissituaties het eerste aanspreekpunt in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Utrecht.

  1. Gevechtseenheden
  2. Gevechtsondersteuning en logistiek
  3. Reservistenbataljon
  4. Regionale functie 43 Gemechaniseerde Brigade bij calamiteiten
  5. Geschiedenis

Duits-Nederlandse samenwerking

43 Gemechaniseerde Brigade is sinds 17 maart 2016 onderdeel van de 1e Duitse Pantserdivisie. Onder de Nederlandse brigade komt een Duits bataljon te hangen, het 414 pantserbataljon. Dit bataljon wordt opgebouwd uit 4 compagnieën, 3 Duitse en 1 Nederlandse. De Nederlandse compagnie zal bestaan uit 4 pelotons. Een daarvan, het Opleidings- Trainings- en Kennisbehoudpeloton Tankoptreden (OTK-peloton), is op 1 januari 2016 opgericht.

Dankzij deze samenwerking beschikt de brigade weer over de Leopard 2A6-gevechtstank. Het 18-koppige OTK-peloton rijdt inmiddels rond met 4 tanks. Uiteindelijk krijgt de Nederlandse compagnie 18 gevechtstanks. Hiervoor brengt Defensie de resterende 16 Leopard 2A6-tanks in. Duitsland moderniseert deze en brengt ze onder in een tankpool. Hieruit least Nederland weer 18 tanks. Zo kan de Nederlandse compagnie op termijn oefenen met de andere 3 Duitse compagnieën uit het 414 pantserbataljon, dus in totaal met 48 tanks. Duitsland en Nederland beschikken vanaf 2019 over de volledig geïntegreerde gevechtseenheid, 414 pantserbataljon.

Gemechaniseerd

Gepantserde (rups)voertuigen vormen de kern van een gemechaniseerde brigade. Het Fennek-verkenningsvoertuig en het CV90-infanteriegevechtsvoertuig zijn de ruggengraat van de brigade. Met deze voertuigen kan de eenheid in alle soorten terrein optreden. Ook maakt het 35mm-snelvuurkanon van de CV90 robuust optreden mogelijk. Dankzij de samenwerking met Duitsland beschikt de brigade op terrein ook weer over operationeel inzetbare Leopard 2A6-gevechtstanks. Dit voertuig overtreft de CV90 en de Fennek qua slagkracht, snelheid en terreinvaardigheid.

Eenheden

De brigade bestaat uit de volgende eenheden:

  • 414 Pantserbataljon;
  • 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso;
  • 45 Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland;
  • 43 Brigadeverkenningseskadron Huzaren van Boreel;
  • 11 Pantsergeniebataljon;
  • 43 Geneeskundige Compagnie;
  • 43 Herstelcompagnie;
  • 10 Natresbataljon.

Daarnaast heeft de brigade een CBRN-team (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair). Deze ontsmettingsgroep komt in actie bij CBRN-incidenten en staat paraat voor heel Nederland. Ook traint het hulpdiensten zoals brandweer en politie.

Vergroot afbeeldingVerkenners van 43 Gemechaniseerde Brigade in hun Fennek tijdens een oefening in 2014.

 

 

Het Fennek-verkenningsvoertuig.

Materieel

De brigade beschikt over:

Daarnaast heeft de brigade vervoers- en geniecapaciteit zoals 4-tonners, het MLC-wegenmatsysteem en geneeskundig materieel.

Locaties

De Johannes Postkazerne bij het Drentse Havelte is de hoofdlocatie. Daarnaast werken er militairen van de brigade op kazernes in Wezep, ‘t Harde en het Duitse Bergen.

Vergroot afbeeldingAfbeelding van embleem 43 Gemechaniseerde Brigade.

 

 

Embleem

Het embleem van 43 Gemechaniseerde Brigade toont een bizon. De bizon symboliseert de stootkracht van de brigade. Het is een vreedzaam dier maar als je hem kwaad maakt, laat hij zijn enorme kracht zien. De grote, sterke bizon is bovendien snel. Al deze kenmerken zijn terug te vinden bij 43 Gemechaniseerde Brigade. De brigade is snel inzetbaar, maar demonstreert zijn kracht pas als de situatie daar om vraagt.

Pantserinfanterie

Gevechtseenheden

Infanteristen met pantservoertuigen vormen samen met verkenners de gevechtseenheden van 43 Gemechaniseerde Brigade. De brigade bestaat uit 2 pantserinfanteriebataljons en een brigadeverkenningseskadron. Ook beschikt de brigade over een Nederlandse compagnie binnen een Duits tankbataljon.

Tankbataljon

Het 414 Pantserbataljon is een Duits-Nederlandse eenheid die gevechtskracht levert in de vorm van vuur en beweging door de Leopard 2A6-gevechtstank. De eenheid werkt vanuit Bergen in Duitsland.

Vergroot afbeeldingInfanteristen verlaten een CV90-infanteriegevechtsvoertuig.

Pantserinfanteriebataljons

Infanteristen leveren het grondgevecht. De pantserinfanteristen verplaatsen zich per gepantserde rupsvoertuigen naar het front. De pantserinfanterie van 43 Gemechaniseerde Brigade bestaat uit:

  • 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso;
  • 45 Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland.

De samenstelling en taken van deze bataljons zijn hetzelfde.

Het belangrijkste voertuig van de pantserinfanterie is het CV90-infanteriegevechtsvoertuig. Dit rupsvoertuig is dankzij z’n 35mm-snelvuurkanon in staat tot robuust optreden.

Verkenningseskadron

Het verkenningseskadron verzamelt gegevens over sterkte, locatie, commandoposten, logistieke installaties en plannen van de tegenstander. Met de verzamelde gegevens kan de brigade (tegen)maatregelen nemen of offensieve acties voorbereiden.

De verkenningsacties gebeuren met de gepantserde Fennek-verkenningsvoertuigen. Die zijn relatief stil en laag, wat onopvallend optreden mogelijk maakt.

Het eskadron is:

  • 43 Brigade Verkennings Eskadron Huzaren van Boreel.

Overige taken van de verkenners zijn:

  • de begaanbaarheid van bruggen en routes bepalen;
  • beveiligen van de brigade rondom;
  • bewakingsopdrachten;
  • konvooien begeleiden.

Snuffelstages

Waarom een snuffelstage

Doel De doelstelling is om de in Defensie geïnteresseerde leerlingen middels de “Bizonsnuffelstage” een goed beeld van de Koninklijke Landmacht in zijn algemeenheid en de 43 Gemechaniseerde Brigade in het bijzonder te geven. Waarbij hem /haar een unieke inkijk bij de verschillende werkvelden van de 43 Gemechaniseerde Brigade wordt geboden. In het programma wordt tevens voldoende gelegenheid geboden om zowel op mentaal als fysiek vlak te ervaren wat het is om militair te zijn. Hierbij leren zij o.a. welke dagelijkse werkzaamheden en activiteiten militairen dagelijks doen, maken zij kennis met het samenwerken als groep en dat ze voor elkaar verantwoordelijkheid dragen.

Belang

Het wekken van belangstelling en interesse bij de genoemde doelgroep voor het beroep als militair, met als doel dat deze belangstelling op termijn wordt omgezet naar een daadwerkelijke sollicitatie voor een baan als militair bij de 43 Gemechaniseerde Brigade.

Invulling

De bizoncompagnie biedt momenteel een aantal snuffelstages aan, te weten een twee daagse snuffelstage specifiek bedoeld voor leerlingen vmbo, mavo en evt havo.

Aantal stageplaatsen

Per snuffelstage zijn er max. 30 plaatsen

Beschikbare data

 

Nieuwsbrief

Aanbod

Militair voor de klas

Met een militair voor de klas willen wij leerlingen een ander perspectief geven om over hun toekomst na te denken. Wat wil de leerling aan de maatschappij bijdragen? Spanning en avontuur of een  9 tot 5 baan?

Wat houdt een gastles  Militair voor de klas in?

 

Een opgeleide militair komt naar u w school. Afhankelijk van uw wensen kan het thema van de les worden aangepast . Een gastles duurt meestal 1,5 uur .

Onderwerpen  “militair voor de klas”;

· Presentatie over de Krijgsmacht (algemeen)

· Presentatie over de 43 Gemechaniseerde Brigade (specifiek)

· Storytell; wat heb ik als militair meegemaakt? (persoonlijk)

 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bizoncie.scholenproject@mindef.nl

Telefoonnummer 06 30927963

 

 

 

Spreekbeurt pakket

Ondersteuning bij opendagen

Orientatiedagen

Voorlichting op het MBO

Gastles HOR  (Humanitair oorlogs Recht);

Gastlessen overig;

Voorlichting over, en hulp bij, het solliciteren naar een functie bij de 43ste gemechaniseerde brigade;

 

Bizon cie

Bij de Bizon Compagnie krijg jij de mogelijkheid om sneller aan het werk te gaan bij Defensie. Volg een voortraject vóór jouw Algemene Militaire Opleiding (AMO) en start goed voorbereid aan je militaire carrière.

Scholen die de opleiding AMPI verzorgen

FIRDA Leeuwarden

ROC van Amsterdam

Deltion Zwolle

Vacatures

Bekijk hier de vacatures bij defensie

Evenementen

Bekijk hier evenementen die je kunt bezoeken

Filmpjes

Bizonbrigade

43ste gemechaniseerde brigade

4 dingen die je niet wist over 43X

4 dingen die je niet wist over Leopard 2A6 tank

Mean machines CV90

Bison drawsko

Mean Machines Boxer