Waar gaat de profielmodule 'Vergroening stedelijke omgeving' over? In de stad kom je op verschillende plekken 'groen' tegen. Dat begint al bij jou thuis, als je huisdieren hebt, of in de achtertuin. Wie heeft jullie tuin ontworpen en aangelegd? Als je verder de buurt in gaat of in de omgeving van het dorp kijkt zijn er vaak parken en bijvoorbeeld een kinderboerderij.
Mensen willen van al dit groen in de buurt en het dorp genieten, ze recreëren en ontspannen zich in de natuur, maar weten ze ook waarom het belangrijk is planten en dieren te houden in de stad?
Wat ga ik doen?
Opdracht: Vooruitkijken
Waar moet je aan denken bij vergroening van de stedelijke omgeving? Wat voor bedrijven en beroepen horen daar bij en welke competenties heb je nodig om deze beroepen uit te kunnen voeren?
Het is natuurlijk niet te doen om alle plantjes, stenen en andere details te tekenen in een schets. Een schets is een ‘vluchtige’ tekening die een idee geeft van het ontwerp. Voor het intekenen van tuinelementen als bomen, bestrating, planten en het gazon, worden symbolen gebruikt en standaardpatronen. Zo begrijpt iedere vakman wat je bedoelt.
We gaan de meest algemene symbolen en patronen bekijken.
Je gaat nu met een tuintekening aan de slag. Als je een tuintekening hebt begint het met het uitzetten. Dit kan met behulp van een piket, meetlint en een pootlijn. Dit moet je ook zelf kunnen.
Tijdens deze opdracht werk je aan de competentie met mensen samenwerken en overleggen en beroepshandelingen uitvoeren en vakdeskundigheid toepassen.
2.4 Bestraten
In de tuin kun je levenloze en dode materialen toepassen. Wat is het verschil? Dat ga je uitzoeken door een interactieve module door te werken op de computer. Verder ga je in twee praktische opdrachten leren hoe je dit kunt toepassen. Je gaat een straatje leggen en een maairand. Op het plaatje zie je een aantal mogelijke bestratingsverbanden.
Je gaat tijdens deze opdracht nog een keer uitzetten om deze vaardigheid beter onder de knie te krijgen. Verder ga je een maairand aanleggen. Dit is een verharding van klinkers die een afscheiding kan vormen tussen een gazon en een plantvak.
Maak deze opdracht samen.
Tijdens deze opdracht werk je aan de competentie met mensen samenwerken en overleggen en beroepshandelingen uitvoeren en vakdeskundigheid toepassen.
3. Onderhoud in de tuin
3.1 Snoeien
Het onderhouden van een tuin bestaat niet alleen uit onkruid bestrijden. Vaak moet er ook gesnoeid worden. Je kan om meerdere redenen snoeien:
De begroeiing is te groot geworden of zit in de weg.
De begroeiing heeft een strakke vorm, deze moet bijgehouden worden.
Je wilt de groei/ bloeiwijze van een plant houden.
Na het snoeien heb je vaak nogal wat afval, dit wordt gescheiden afgevoerd.
Afhankelijk van het seizoen ga je één van de volgende opdrachten doen:
Opdracht A: Opkronen van bomen / snoeien langs paden
Deze digitale ondersteuning voor WPS bestaat uit de stappen Wat, Hoe en Doen. Bij Doen beoordeelt de leerling of het vormsnoeien juist wordt uitgevoerd door foto's naar het vakje goed of het vakje fout te slepen.
Deze praktijkkaart gaat over het gescheiden inzamelen van tuinafval. Je scheidt het grove van het fijne groenafval.
3.2 Onderhouden gazon
Jij gaat deze les onderhoud uitvoeren aan het gazon. Wat je gaat doen hoor je van de docent. Een gazon heeft regelmatig onderhoud nodig. Dit onderhoud bestaat voor een groot deel uit maaien. Ook de kanten van het gazon moeten worden bijgehouden.
Praktijkkaart: Graskant steken
Deze praktijkkaart gaat over het onderhouden van grasvelden. Je spant een pootlijn en steekt het gras langs de kant weg met een graskantensteker.
Deze praktijkkaart gaat over het machinaal maaien van grasvelden. Je maait een gazon met een cirkelmaaier.
Praktijkkaart: Maaien gazon met een messenkooimaaier
Deze praktijkkaart gaat over het machinaal maaien van grasvelden. Je maait een gazon met een messenkooimaaier.
Deze video gaat over het machinaal maaien van grasvelden. Je maait een gazon met een messenkooimaaier.
3.3 Onderhoud in een plantvak
Je gaat samen in een plantvak onderhoud uitvoeren, en wel onkruid verwijderen. Dit onderhoud is nodig omdat niet altijd alleen de planten in het plantvak staan die jij er in wilt hebben.
Weet jij hoe je je kat of hond de beste verzorging kunt geven? Om een dier goed te kunnen verzorgen moet je allereerst weten wat voor soort dier het is en welke eigenschappen het heeft. Daarnaast moet je het dier goed kunnen hanteren. Deze kennis en vaardigheden vormen de voorwaarden voor het goed kunnen verzorgen van een dier.
Hoe weet je of een dier ziek is of gezond? Aan mensen kun je vragen hoe ze zich voelen, of je kunt hun temperatuur opmeten, maar hoe doe je dat bij dieren? Dat lees je hieronder. Ook ga je zelf een dier op een aantal gezondheidskenmerken controleren.
Verkeerde voeding voor dieren kan betekenen dat ze ziek worden of zelfs dood gaan. Weten wat je voert, waarom en ook hoeveel is een belangrijk onderdeel van dierverzorging.
De dierenverblijven en de dieren op school moeten verzorgd worden. Daarbij moeten de dieren op de juiste manier uit de verblijven gehaald, het hok gereinigd en opnieuw ingericht worden. De gezondheid van de dieren moet gecontroleerd worden voor de dieren terug worden gezet in het schone verblijf.
Klik op de link, je komt in een nieuw Wikiwijsarrangement.
Voor dit onderdeel alleen heb je alleen hoofdstuk 1 en hoofdstuk 2 nodig.
Volg de aanwijzingen van die hoofdstukken, bestudeer de tekst en maak de vragen.
5.2 Waarom doet een dier dat?
Wat een dier doet, betekent iets. Door bepaald gedrag te bekijken, herkennen en onderzoeken krijg je meer inzicht in de reden waarom het dier zich zo gedraagt. Je gaat een ethogram opstellen van een dier op school.
Dat een dier zich goed voelt en correct verzorgd wordt noemen we ook wel dierenwelzijn. Dierenwelzijn speelt een steeds belangrijkere rol in de maatschappij.
Lever via de ELO in bij je docent:jouw eigen mening met voor- en tegenargumenten.
5.4 Verrijk het leven!
In dierentuinen worden de dierverblijven regelmatig aangepast. Dit wordt gedaan om het welzijn te vergroten, een nieuwe omgeving stimuleert het dier om weer op onderzoek uit te gaan. Zo wordt verveling tegen gegaan. Een creatieve oplossing voor verrijking heeft Dierenpark Amersfoort gevonden door na kerst oude kerstbomen in te zamelen voor de dieren.
Informatie geven kan op veel verschillende manieren. Om de informatie zo duidelijk mogelijk over te brengen, moet je meer weten over het verstrekken van informatie.
Binnen school gebeuren mooie dingen; er zijn nieuwe dieren op de weide of er wordt een proef gedraaid met een bijzondere manier van planten telen. Verticaal tuinieren bijvoorbeeld, of een mooi speeltoestel voor geiten op de weide. Hoe leg je mensen buiten school kort en duidelijk uit, wat we binnen de schoolmuren doen? Dat kan o.a. met een promotiefilmpje en een informatiebord.
Wat heb je gedaan in deze module over vergroening stedelijke omgeving? Heb je nieuwe dingen geleerd en hoe vond je dat? Hoe vond je het om na te denken over het ontwerp van een tuin of hoe je informatie overbrengt op mensen? Vond je het moeilijk of juist leuk om zo creatief bezig te zijn?
Het arrangement BB Profielmodule 3: Vergroening stedelijke omgeving is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Maarten van Rossum
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-09-13 20:42:14
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.