Zoeken en vinden
Starten met je zoekopdracht
Met Wikiwijs Zoeken kan je op zoek gaan naar lesmateriaal. Ga naar www.wikiwijs.nl
Direct zoeken m.b.v. zoekwoorden
- Je kan nu direct zoeken door specifieke zoekwoorden in te voeren, zoals bij Google. Klik daarna op het vergrootglas. (Vul je niets in en klik je dan op het vergrootglas, dan vind je alle materialen).
- Het scherm met zoekresultaten verschijnt.
- Je bereikt gevonden materiaal door op de paarse titel te klikken.
- Klik om meer details te zien rechts rechts boven de titel op het pijltje en kies voor 'details' bekijken'.
- Het detailscherm wordt nu zichtbaar. Ook hier kan je desgewenst op de paarse titel klikken om het materiaal te bekijken.
Je zoekopdracht verfijnen
Je kunt je zoekopdracht op ieder moment verder verfijnen. Bijvoorbeeld door extra zoekwoorden toe te voegen en/of gebruik te maken van de filters aan de linkerkant van het scherm.
Wikiwijs Zoeken biedt verschillende zoekfilters die met elkaar kunnen worden gecombineerd. Bij sommige zoekfilters kan na de eerste keuze nog verder worden verfijnd.
Bij iedere verfijning in je zoekopdracht die je aanbrengt gaat Wikiwijs direct voor je op zoek. Je ziet dus meteen het resultaat van je actie.
Minimale beoordeling in sterren
Hier kan worden aangegeven hoeveel sterren lesmateriaal minimaal moet hebben ontvangen om zichtbaar te worden in het overzicht.
Leerniveau
Hier kan allereerst wordt gefilterd op materiaal voor een specifieke sector. Daarbinnen kan verder worden verfijnd. Het is mogelijk om op meerdere leerniveaus tegelijk te filteren door meerdere vakjes aan te klikken.
Vakinhoud
Het is mogelijk om op meerdere vakken te filteren door meerdere vinkjes te plaatsen. Afhankelijk van de sector is het mogelijk om binnen het vak nog verder te verfijnen.
Type lesmateriaal
Hier kan specifiek gezocht worden op type materiaal: toets, informatiebron, opdracht, les of lessenserie. Ook hier kunnen meerdere vinkjes tegelijk worden gezet.
Keurmerken
Er zijn diverse groepen die het materiaal in Wikiwijs bekijken en criteria voor beoordeling hebben opgesteld. Een voorbeeld zijn de ‘leermiddelspecialisten’ die als vrijwilliger i.s.m. Kennisnet lesmateriaal beoordelen. Materiaal dat aan de eisen voldoet, wordt voorzien van een keurmerk. Een ander voorbeeld is het keurmerk van hbo-verpleegkunde dat wordt toegekend door specialisten binnen de community hbo-vpk. Door één of meerdere vinkjes te plaatsen wordt alleen materiaal getoond met het betreffende keurmerk.
Documenttype
Hierbij kan momenteel worden gefilterd op de types video, Wikiwijs arrangement of pdf.
Bron
Hier kan worden gefilterd op de partij die het materiaal ter beschikking worden gesteld. Opmerking: er is hierbij een selectie gemaakt uit de verschillende partijen. Niet alle partijen die lesmateriaal hebben gedeeld zijn hier terug te vinden. Mis je een belangrijke partij: geef dan dan door aan de servicedesk van Kennisnet.
Het combineren van verschillende filters
De verschillende filters kunnen worden gecombineerd en hebben dan een relatie met elkaar. Wordt bijvoorbeeld een filter gezet bij MBO, niveau 1 dan worden bij het filter vakinhoud uitsluitend vakken getoond die voor dat leerniveau relevant zijn. Is er voor een bepaald filter geen materiaal voorhanden, dan wordt de betreffende filter niet getoond.
Standaard: publiek toegankelijk, gratis, digitaal
Standaard zoekt Wikiwijs voor je naar gratis, digitaal materiaal waarvoor je je niet hoeft aan te melden. Onder het kopje 'verfijn resultaten' kan je dat aanpassen.
Na klikken op het zoekopties-icoon bovenin de linkerkolom, zie je de standaard instelling: publiek toegankelijk, gratis en digitaal. Door de betreffende vinkjes 'uit' te zetten kan je regelen dat ook betaald materiaal, materiaal waarvoor je moet aanmelden en/of niet digitaal materiaal bij de zoekresultaten wordt getoond,
Sorteermogelijkheden
Je kunt het gevonden materiaal op verschillende manieren sorteren. Standaard is het materiaal gesorteerd op ‘relevantie’: de mate waarin het materiaal past bij jouw zoekopdracht. Maar het is ook mogelijk het materiaal te sorteren op ‘hoogst gewaardeerd’ of op ‘laatst toegevoegd’. Ook deze mogelijkheden kunnen je goed van dienst zijn om geschikt materiaal te vinden.
- Klik bovenin je scherm op 'relevantie' en selecteer de sortering die je wilt hebben.
TIP: kijk je regelmatig op Wikiwijs, dan is de sortering op 'laatst toegevoegd' extra handig. Je ziet dan gemakkelijk of er voor jou nog interessant materiaal is bijgekomen.
Mijn vak staat er niet bij?
Een veelgebruikt filter is het vak. Op basis van je ingevoerde zoekwoord(en) toont Wikiwijs de meest relevante vakken om je zoekopdracht verder te kunnen verfijnen.
Wikiwijs toont alleen de meest gebruikte vakken. Een wat kleiner vak komt wellicht niet voor in de lijst. Je zou dan ten onrechte kunnen denken dat je vak 'kwijtgeraakt' is.
TIP: staat jouw vak niet in de lijst van getoonde vakken? Typ dan eerst één of meer relevante zoekwoorden in en kijk opnieuw.
Voorbeeld
In onderstaand voorbeeld is twee keer gezocht in de sector 'VO'.
De eerste keer is rechtstreeks op het vergrootglas geklikt. Alle materiaal uit de sector VO wordt in eerste instantie getoond. Bij verfijning wordt een klein vak als 'drama' niet weergegeven in het overzicht van vakken.
De tweede keer is eerst als zoekwoord 'drama' ingetypt (dit had bijvoorbeeld ook 'toneel' kunnen zijn of een andere gerelateerde zoekterm). Bij verfijning wordt 'drama' als vak nu wel weergegeven, evenals gerelateerde vakken als 'dans'.
Beoordelingen en keurmerken
Via beoordelingen en keurmerken krijg je informatie over wat anderen van een bepaald materiaal vonden. Die informatie kan je helpen bij het bepalen of gevonden materiaal geschikt voor jou is. Wikiwijs toont bij elk zoekresultaat linksboven de beoordelingen, en keurmerken.
- Ga je met je muis over de sterren heen, dan krijg je korte informatie te zien.
- Klik je vervolgens in het getoonde schermpje, dan wordt detailinformatie getoond.
Zoekopdracht hergebruiken
Hoe bewaar ik een zoekopdracht?
Het kan zijn dat je mooie zoekinstellingen hebt gemaakt die je best vaker zou kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld doordat je regelmatig wilt kijken of er nog nieuw materiaal voor jouw vak/leerniveau is toegevoegd. Dat is mogelijk door een zoekopdracht op te slaan.
- Als je je zoekmogelijkheden hebt ingesteld, zie je rechtsboven een knop ‘zoekopdracht delen’.
- Klik op de knop. Je krijgt nu een link te zien. Klik op 'link kopiëren'.
- Je kunt de link nu naar jezelf of naar anderen mailen, of bijvoorbeeld opnemen bij je favorieten. Iedere keer dat je op deze link klikt, zoekt Wikiwijs op de manier die jij hebt ingesteld en geeft je de actuele resultaten. Je hoeft dan dus niet steeds dezelfde zoekonderdelen in te typen.
Hoe vind ik een zoekopdracht terug?
Een handige manier om snel te zoeken is om een zoekopdracht op te nemen bij de favorieten in je browser.
- Plak de link naar je zoekopdracht in je browser en geef <enter>
- Klik op het sterretje achter de zoekopdracht
- Het schermpje dat vervolgens verschijnt is voor iedere browser een beetje anders, maar bij allemaal kun je nu een naam en een plaats voor je favoriet (of ‘bladwijzer’) opgeven.
Voorbeeld Chrome
Voorbeeld Edge
- Je aangemaakte favorieten/bladwijzers zijn weer gemakkelijk op te roepen vanuit je browser.
Reageren op materiaal
Hoe kan ik materiaal beoordelen?
- Klik in het overzichtsscherm op het pijltje rechts boven de titel van het betreffende materiaal
- Je ziet nu de optie 'beoordeling geven'. Klik hierop.
- Klik op de knop 'geef zelf een beoordeling'
Zonder aanmelden op Wikiwijs
Wanneer je niet bent aangemeld op Wikiwijs, kun je geen beoordeling geven. Je ziet onderstaand scherm met het verzoek in te loggen.
Aangemeld op Wikiwijs
- Ben je aangemeld op Wikiwijs, dan kun je een beoordeling geven in de vorm van sterren en daarnaast tekst toevoegen. Je ziet het volgende scherm.
- Kies het aantal sterren, voeg eventueel tekst toe en klik op versturen.
- Het aantal sterren en je tekst is nu vindbaar bij het lesmateriaal.
Hoe kan ik een probleem met lesmateriaal doorgeven?
Met een enorme grote database met lesmateriaal, kan het voorkomen dat er een probleem is, bijvoorbeeld dat het lesmateriaal inbreuk maakt op auteursrecht, of dat het lesmateriaal een foutmelding geeft. Je kan dit probleem melden aan Wikiwijs als je bent ingelogd.
Stappen:
- Log in op Wikiwijs
- Klik in het zoekresultatenscherm op de pijl rechts boven de titel van het betreffende materiaal
- Je ziet nu de optie 'probleem melden'. Klik op de optie
- Er verschijnt nu een popup waarin je het probleem kunt melden.
- Klik daarna op 'versturen'. De melding wordt verstuurd naar de supportafdeling van Kennisnet. Deze kan de juiste actie ondernemen.
Wil je inhoudelijk reageren op het lesmateriaal: staan er onjuistheden in, of werken links in de les niet? Neem dan contact op met de maker/auteur of aanbieder.
Wikiwijsarrangement: direct contact met maker/auteur
Bij een Wikiwijsarrangement kan je de maker gemakkelijk direct een bericht sturen.
- Klik op de link naar het Wikiwijsarrangement
- Ga naar het colofon
- Klik op de link achter 'auteur' en verzend je opmerkingen
Nieuw: Wikiwijs inloopuur
Live contact
Je wilt starten of je bent bezig met content creatie maar je hebt even hulp nodig. Wikiwijs biedt op diverse manieren ondersteuning door Wikiwijs Support, de handleidingen maar nu ook live!
Loop eens digitaal (MS Teams) binnen en stel je vraag aan deze leuke Wikiwijs experts.
Overige hulpbronnen