Vrije Quest ICT

Vrije Quest ICT

0. Info startweek

1. Jij begint

Als je deze Quest gaat doen ga je eerst goed nadenken wat je wilt doen. Waarover wil je iets leren en hoe ga je dat aanpakken. Hierover kan je meer lezen onder het kopje "2.Onderwerp". Als je weet wat je wilt doen begin je niet meteen maar vul je eerst de 

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.
➜ Bij Voorbereiding/Mijn motivatie schrijf je jouw leerdoelen en op welk niveau jij deze quest wilt maken
➜ Bij Voorbereiding/Hoe ik het ga aanpakken schrijft je welke vaardigheden jij gaat inzetten
➜ Bij Wanneer wil ik beginnen? zet je jouw geplande startdatum en bij Wanneer wil ik klaar zijn? jouw geplande einddatum

 

2. Het onderwerp

Je kunt voor deze Quest veel verschillende dingen doen. Je kan zelf iets gaan maken op de computer maar je kunt ook een onderzoek doen naar een ICT onderwerp en daarover een presentatie geven (bv verlag, filmpje, toneelstuk etc). Bijna alles kan vallen onder ICT dus kom vooral met al je iedeen naar de ICT coach. Kies vooral iets dat je echt leuk lijkt!

Je moet wel iets leren van deze quest dus je moet iets gaan doen of onderzoeken dat je nog niet kan of weet. Dat betekent dat je niet iets mag doen wat je al kan. Als je bijvoorbeeld als hobby foto's bewerkt mag je niet zomaar een beetje foto's gaan bewerken. Maar als je nog beter wil worden in foto bewerking en daarin iets nieuws wilt leren dan mag dat natuurlijk wel.

Games

Veel mensen vinden het leuk om games te maken. Als je dit wilt kun je het beste eerst de quests "Programmeren is creeeren" en "Je eigen arcade game maken" doen. Deze geven een goede basis om vervolgens op ander platforms games te maken. Maar als je heel graag iets anders wilt kunnen we het daar natuurlijk altijd over hebben.

Suggesties voor onderwerpen

  • Foto bewerking Hoe zorg je dat je foto's nog mooier worden door de foto's te bewerken? Maak je eigen insta filter!
  • Animeren Maak je eigen animatie film!
  • Website maken Hoe zit een goede website in elkaar en hoe maak je dat?
  • Social media strategie Via soacial media kun je een hoop geld verdienen. Hoe doe je dat?
  • Het Internet Je besteed waarschijnlijk elke dag meerdere uren op het internet maar weet je eigenlijk wel hoe het internet werkt?
  • ​Bouw een robot Duuh
  • Beats maken Bij de meeste muziek die jullie luisteren is de computer het enige instument dat gebruikt wordt. Hoe bespeel je een computer?
  • Boekhouding Als je een eigen bedrijf start moet je ook de boekhouding doen. Daarmee kan de computer je enorm helpen.
  • Hacken Hoe werkt hacken en loop jij gevaar om gehackt te worden?
  • Big data Door computers weten wetenschappers en bedrijven tegenwoordig meer dan ooit over de wereld maar ook over jou. Wat is big data eigelijk?
  • Medische robots Laat jij je liever opereren door een mens of een robot?

 

Aan de slag

Voordat je begint ga je kort je plan uitwerken. Dit doe je door een antwoord te geven op de volgende vragen in eigodact te beantwoorden bij voorbereiding.

-Wat is je leerdoel?

-Wat wordt je eind product?

-Hoeveel uur plan je om er aan te gaan werken?

 

Logboek

Gedurende deze quest hou je in egodact een logboek bij. Elke keer dat je aan je quest hebt gewerkt schrijf je de datum op en het aantal uur dat je aan de quest gewerkt hebt. Ook schrijf je kort op wat er goed ging, wat beter kan en wat de volgende stap wordt die je moet nemen.

 

3. Afronding

3a. Assessment

  In de eXpoweek (of eerder) lever je bewijs door een van deze projecten te presenteren (m.b.v. een Keynote, poster, vlog etc.):

 

 

3b. Terugkijker

Hieronder staan de leerdoelen van deze quest. Bespreek ze punt voor punt en geef aan wat jij geleerd hebt. 

Computational Thinking: je maakt kennis met machine learning, artificiele intelligentie en leert de basisprincipes van robotica. Je leert over big data, algoritmes en dat grote hoeveelheden data gestructureerd, geanalyseerd en gevisualiseerd kunnen worden.

Mediawijsheid: je denkt na over de ethische, maatschappelijke en economische aspecten die een rol spelen in de verhouding tussen mens en technologie. Je kunt voorbeelden noemen van hoe digitale technologie in verschillende contexten toegepast wordt.  Je leert over de invloed die AI op de toekomst kan gaan hebben. Je kunt reflecteren op de voor- en nadelen van digitaal samenwerken en nadenken over de mogelijkheden die dit biedt voor opleiding. Je bent je bewust van de mogelijkheden en beperkingen van de digitale zoektechnologie (infobubble).

 

  • Het arrangement Vrije Quest ICT is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-08-31 21:39:08
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    -
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2022).

    M&M ICT Artificial Intelligence Nieuwsgierigheid

    https://maken.wikiwijs.nl/189009/M_M_ICT_Artificial_Intelligence_Nieuwsgierigheid

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.