Cursus Word (ITMD)

Cursus Word (ITMD)

Inleiding

Microsoft Word is een tekstverwerkingsprogramma waarmee je mooie teksten kan schrijven, je tekst op taalfouten kan laten checken en nog veel meer. In deze cursus geven we je de basis mee voor hoe jij Word nou precies kan gebruiken, bijvoorbeeld bij het schrijven van een opdracht of een verslag. Deze cursus gaat uit van de desktopversie van Word (app op je computer, niet online in de browser die je via de Campuz365 kan starten). Het is handig om deze pagina goed te bewaren, zodat je eventueel later nog dingen kan terugzoeken.

Starten met Word

Let op: Omdat we met computerprogramma's werken komt het regelmatig voor dat sommige schermen of overzichten er net wat anders uit zien. Knoppen staan dan bijvoorbeeld net op een andere plaats, kleurtjes zijn veranderd, enzovoorts. Probeer daar een beetje doorheen te kijken. Vaak vind je zelf de oplossing als je wat verder kijkt dan je neus lang is. Durf te klikken.

 

Word start je altijd via het startmenu of vanuit de Verkenner!

 

Wanneer je Word opent, zul je de volgende pagina te zien krijgen:

Startpagina word

 

Hier zie je de volgende dingen:

  • Recent: Hier zie je recente bestanden, bestanden die je laatst geopend of bewerkt hebt. Als je dit programma nog niet gebruikt hebt, dan zal deze lijst bij jou dus wel leeg zijn.
  • Nieuw: Hier kan je een nieuw bestand aanmaken, je krijgt dan verschillende opties voor standaard bestanden waaruit je kan kiezen, bijvoorbeeld een leeg bestand of een CV, brochure of uitnodiging.
  • Openen: Met openen kan je een Word document wat jij (of iemand anders) al gemaakt hebt openen. Zie ook: Bestand openen.
  • Nieuw leeg document: Hier kan je een nieuw leeg document openen. Dit scheelt 1 stap met als je op nieuw klikt, omdat je dus niet hoeft te kiezen wat voor document je wilt maken. Zie ook Nieuw bestand maken.

Online of app?

Tijdens de uitleg en in de opdrachten ga je kennis maken met Word. Wij gebruiken de Word App via het startmenu en is beschikbaar op de Windows laptops (heb je een Chromebook? Vraag dan om een schoollaptop).

Er is ook een online versie van Word die in je internetbrowser (dat is het programma waar alle internetpagina's in draaien zoals Google Chrome) draait.

Hieronder zie je in de afbeelding links de Word App en rechts de Online versie van Word.

 

Let op: De Online versie gebruiken wij NIET voor deze opdrachten!

 

 

Het nadeel van de online versie is dat deze veel minder uitgebreid is. Op school zullen we dan ook vooral de App (zoals te zien aan de linkerkant) gaan gebruiken.

 

Belangrijk om daarbij te onthouden is dat de App altijd moet worden gestart vanuit het Startmenu of vanuit de Verkenner wanneer je al een bestand hebt.

De online versie wordt vaak automatisch gestart wanneer je een Word bestand wilt openen vanaf het internet, dus bijvoorbeeld vanuit de Campuz365. Deze online versie gebruiken wij dus niet.

 

 

 

 

 

Bestand opslaan

Wanneer je Word afsluit wil je natuurlijk niet je bestand kwijtraken. Daarom moet je je bestanden opslaan. Je kan dit op twee manieren doen:

  1. Lokaal op jouw computer (bijvoorbeeld in de Downloads mao). Je kan dan niet automatisch laten opslaan dus moet je dat telkens zelf doen. Gebruik dit niet, want mocht je laptop stuk gaan, dan ben je ook de bestanden op je laptop kwijt.
  2. Voorkeur: Op de OneDrive in je ITMD mapje zoals uitgelegd in de vorige lessen. Je kan dan automatisch opslaan aanzetten, zodat je daar zelf niet meer aan hoeft te denken.

 

Opslaan als

Als je je bestand voor de eerste keer wilt opslaan of een nieuwe kopie wilt opslaan, moet je je bestand opslaan via Bestand -> Opslaan als. Je huidige document wordt dan opgeslagen als een nieuw bestand.

Dat doe je via Bestand:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

en dan Opslaan als:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je vervolgens jouw bestand opslaan op OneDrive. Klik dan op OneDrive:

Opslaan OneDrive

Vervolgens kan je hier bladeren naar de map waar jij jouw Word-bestand wilt opslaan (Meestal zal dit de Documenten map zijn en dan het mapje van het vak waarvoor het document is. Bij ITMD is dat dus het mapje "ITMD"):

 

Opslaan OneDrive bladeren

 

Als je je bestand bovenin ook een naam hebt gegeven (!!) en op Opslaan klikt, is je bestand op OneDrive opgeslagen. Je ziet dan als het goed is het volgende bovenin Word:

 

Automatisch opslaan

Dit betekent dat je bestand automatisch opgeslagen wordt, dat hoef je nu dus niet meer zelf te doen. Het is wel altijd handig dat je even kijkt of er bovenin naast je bestandsnaam - Opgeslagen staat voor je Word afsluit, zodat je zeker weet dat alles goed opgeslagen wordt!

Tekst opmaken

Wanneer je een bestand opent (of een nieuw bestand gaat maken) kom je in het bewerkscherm, zoals hieronder. Bovenin heb je natuurlijk alle bewerkopties in de balk staan. Die balk noem je ook wel het lint. Het lint bestaat uit verschillende tabjes, bijvoorbeeld Start, Invoegen, Ontwerpen, etc. In het Start-tabje staan alle bewerkingsopties die je waarschijnlijk het vaakst gebruikt.

Op de volgende pagina's bespreken we een aantal van die bewerkopties en functies die erg handig zijn, zeker voor school-documenten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst stijl

Zo kan je bijvoorbeeld heel gemakkelijk tekst selecteren (door met je linkermuisknop ingedrukt over een tekst te gaan, of shift en pijltjestoetsen) en bold (dikgedrukt), italic (schuingedrukt) of underlined (onderstreept) maken, met de knopjes B, I, U:

Hiervoor kan je ook shortcuts gebruiken (<Ctrl>+<b> voor dikgedrukt, <Ctrl>+<i> voor schuingedrukt, <Ctrl>+<u> voor onderstreept), dat kan sneller werken omdat je dan niet hoeft te switchen tussen je muis en je toetsenbord, maar dat is maar net wat je zelf prettig vindt.

 

Erg belangrijk: Ongedaan maken (CTRL-Z)

Wanneer je iets hebt gedaan in Word, bijvoorbeeld een tekst geschreven of iets veranderd in de opmaak en je besluit dit toch niet te willen, dan kun je dit heel snel ongedaan maken door de toetscombinatie CTRL-Z te gebruiken.

Elke keer als je CTRL-Z indrukt wordt er weer een stapje ongedaan gemaakt. Ben je per ongeluk een stapje te ver terug gegaan, dan kun je met CTRL-Y weer een stapje vooruit.

Je kan hiervoor ook deze knopjes bovenin gebruiken:

 

Tip: De CTRL-Z knop werkt in bijna alle programma's. Zelfs in de Windows Verkenner. Verwijder je bijvoorbeeld per ongeluk een bestand of map, dan druk je gewoon op CTRL-Z en de map of het bestand is weer terug.

Opsomming

Als je een lijstje in je verslag wilt toevoegen, dan kan je de opsommingsfunctie gebruiken:

 

 

 

 

Ongeordende lijst

Met de linkeroptie maak je een ongeordende lijst (een lijst met 'bolletjes'), dus bijvoorbeeld zo:

 

 

Zoals je ziet kan je verschillende icoontjes instellen om een lijstje mee te maken, je zou zelfs zelf een eigen afbeelding kunnen uploaden:

 

 

 

 

 

 

 

Het wordt ook vaak gedaan om gewoon op een nieuwe regel een  – of * te typen, gevolgd door een spatie. Dan denkt Word al dat je een lijstje wilt maken. Wil je dat nou niet? Typ dan de shortcut ctrl-z, die maakt het ongedaan.

 

Herhaling: CTRL-Z is een toetscombinatie die in bijna elk programma werkt. Leer deze uit je hoofd en wanneer je iets verkeerd doet, druk je gewoon CTRL-Z en het is weer hersteld.

 

Geordende lijst

Met de tweede optie (het knopje met de nummers) kan je een geordende lijst maken, dus bijvoorbeeld zo:

 

 

 

 

Deze geordende en ongeordende lijsten zijn handig in verschillende situaties, gewoon overal waar je lijstjes nodig hebt: in samenvattingen, ingrediëntenlijstjes van recepten, of bijvoorbeeld bij het onderdeel materialen voor een verslag van natuurkunde.

Knippen, kopiëren en plakken

Als je tekst van een website of uit een (ander) document wil kopiëren en in jouw document wil plakken (bijvoorbeeld als je een verslag van iemand anders wil kopieren :-)), dan kan je die tekst met de linkermuisknop (ingedrukt houden) selecteren en met de rechtermuisknop kopiëren (of je gebruikt shortcut: <Ctrl>+<c>).

Vervolgens plak je de tekst met rechtermuisknop in het bestand (of shortcut: <Ctrl>+<v>).

Wil je tekst in een bestand verplaatsen (dus weghalen en ergens anders terugplaatsen), dan kan je rechtermuisknop en knippen doen (of shortcut: <Ctrl>+<x>), dan verdwijnt de tekst op de originele plek, en kan je waar je de tekst wilt hebben opnieuw plakken (met rechtermuisknop of de shortcut <Ctrl>+<v>).

 

Belangrijk: Heb je tekst uit een ander bestand of een website gekopieerd? Dan kopieert Word de opmaak mee (de opmaak is hoe de tekst eruit ziet). Wil je de tekst in dezelfde opmaak hebben als het Word bestand waarin je al aan het typen bent, dan kan dat heel makkelijk: Klik onderin de geplakte tekst op het klembord knopje met (Ctrl) zoals hieronder te zien:

 

Plakken zonder opmaak

En vervolgens op het klembordknopje met de A (Plakken zonder opmaak icoon). Dat zorgt ervoor dat je alleen de tekst plakt en niet de opmaak.

 

Kijk ook ondestaande video voor extra uitleg:

 

 

Enters (Wit-regels)

Wanneer je in een alinea typt, heeft de standaard opmaak van Word na die alinea een beetje extra ruimte, om je tekst leesbaarder te maken. Deze ruimte komt er alleen als je een nieuwe regel begint met een enter.

Wil je nou niet dat er iets extra ruimte komt bij een nieuwe regel, dan kan je shift-enter typen.
Dat zorgt ervoor dat er dus geen ruimte tussen de regels zit.

 

Als je een nieuwe pagina wilt in een word document, dan zou je in principe net zo veel enters kunnen toevoegen tot een nieuwe pagina gemaakt is. Schrijf je dan echter nog wat regels op de vorige pagina, dan verschuift alles en dat kan erg vervelend zijn. Daarom is er nog een shortcut om een nieuwe pagina toe te voegen: <Ctrl>+<Enter>. Daarmee wordt er een nieuwe pagina aangemaakt, en kan je rustig voor die nieuwe pagina verder typen zonder dat alles verschuift.

 

Zie ook deze video voor extra duidelijke uitleg

 

Kop- & voettekst en Paginanummers

Let op dit is een belangrijk onderdeel!

Met Kop- en voetteksten kun je op elke pagina boven of onderin dezelfde tekst plaatsen, bijvoorbeeld de titel van je document of onderin de naam van degene die het document gemaakt heeft.

Ook paginanummers kun je toevoegen in de voettekst.

Hoe dat allemaal zit zie je in deze video.

 

Elementen invoegen

Naast tekst kan je ook andere elementen in je Word-bestand plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld via het invoegen-tabje in het lint:

Invoegen lint

Er zijn veel verschillende mogelijkheden die je in je bestand kan invoegen, de meest voorkomende worden hieronder verder omschreven.

Afbeelding invoegen

 

Als je een verslag moet typen in Word komt het vaak voor dat je een afbeelding wilt toevoegen, bijvoorbeeld ter verduidelijking van de tekst of voor de sier.

Dat kan je doen door de afbeelding te kopiëren en vervolgens in je Word document te plakken.

Je kan ook een afbeelding invoegen via het invoegen-tabje in het lint:

  • Je kan dan kiezen voor Dit apparaat…, dan komt de verkenner op en kan je een plaatje invoegen die ergens opgeslagen is op jouw computer.
  • Je kan ook kiezen voor Stockafbeeldingen…, dat zijn afbeeldingen van Microsoft Office die je zou kunnen gebruiken.
  • Je kan ook kiezen voor Onlineafbeeldingen..., waarbij je de optie hebt om afbeeldingen te zoeken via Bing of uit je OneDrive kan halen.

 

Afbeelding opmaken

Als je een afbeelding hebt ingevoegd en deze afbeelding aanklikt verschijnt er een nieuw tabje in het lint: Afbeeldingsopmaak.

In dit tabje staan allemaal opties om je afbeelding op te maken.

 

Afbeeldingen verplaatsen in je Word bestand

Soms is het heel lastig om afbeeldingen te verplaatsen in je Word bestand. Check onderstaand filmpje om dat makkelijker te maken en je een hoop frustratie te besparen!

 

Vorm invoegen

 

Als je een figuur wilt invoegen (om iets te omcirkelen zoals ik in de plaatjes op deze site meerdere keren heb gedaan, of om een andere reden), dan kan dat ook via het Invoegen-tabje in het lint:

vorm invoegen

Je vindt hier een hele hoop verschillende vormen zoals je ziet. Als je zo’n figuur selecteert, kan je vervolgens met je muis in je document slepen om het figuur te creëren.

 

Vorm opmaken

Wanneer je daarna de vorm selecteert verschijnt het Vormindeling-tabje in je lint:

Vormindeling lint

Daarmee kan je je vorm op verschillende manieren opmaken, bijvoorbeeld de kleur, omlijning (dikte en kleur), schaduw, tekstterugloop en uitlijning. Bij de opties voor de omlijning (Vormcontour) en opvulling (Vormopvulling) kan je ook voor kiezen voor geen contour of geen opvulling. Daarmee kan je bijvoorbeeld de rand weghalen of de opvulling transparant maken (om alleen iets te omcirkelen).

 

Tekst aan vorm toevoegen

Bij sommige vormen kan je ook tekst toevoegen binnen een vorm. Dat kan je doen door rechtermuisknop op de vorm te klikken en vervolgens de optie Tekst toevoegen te klikken:

Tekst aan vorm toevoegen

Ook zie je hier de optie weer om een bijschrift in te voegen, handig als je de vorm een beschrijving wilt geven.

Tekstvak invoegen

 

Een andere optie die in het Invoegen-tabje van het lint staat is het Tekstvak:

Tekstvak invoegen

Daarmee kan je een vak voor tekst in je Word-bestand plaatsen, voor als je bijvoorbeeld stukje tekst op een speciale plek wilt zetten.

Zoals je ziet zijn er verschillende opties aan tekstvakken, maar ook de simpele tekst box kan je nog aanpassen zoals je wil (omlijning, achtergrondkleur) met het Vormindeling-tabje die verschijnt als je het tekstvak aanklikt.

Vormindeling lint tekstvak

De vorm van het tekstvak kun je ook aanpassen door op het knopje "Vorm bewerken" bewerken te klikken. Probeer dat maar eens.

Uitvoeren Opdrachten 1t/m4

Uitvoeren Opdracht 1

- Maak via de Verkenner in de ITMD map een nieuwe map met de naam: Word opdrachten.

- Ga vervolgens in de "Word opdrachten" map (door te dubbelklikken) en kies nieuw - Microsoft Word DOCUMENT en noem dit bestand "Opdracht 1".

 

Je hebt nu een Word document gemaakt vanuit de Verkenner.

In dit bestand ga je ook opdracht 2 en 3 maken.

Check goed of je bestand (automatisch) opgeslagen wordt!!

 

Uitvoeren Opdracht 2

 

- Selecteer, kopieer en plak onderstaande blauwe tekst in het Word-bestand.

 

Tip: Kies plakopties- "Alleen tekst behouden", zodat de blauwe/schuine opmaak niet mee wordt gekopieerd.   

 

 

Welkom bij ITMD: Een vak gerichd op de hedendaagse technologie, speciaal ontwikkelt voor het Alfrinkcollege! ITMD staat voor informatietechnologie, media en design en bij dit vak leer je onder andere de basisvaardigheden op het gebied van ICT en diverse computerprogramma’s. De volgende vier onderdelen komen aan bod bij ITMD: Design, Programmeren, Technologie en Media. Binnen ITMD draaid alles om zelfstandig leren en verantwoordelijkheid nemen voor dat eigen leerproces. Er is veel keuzevrijheid op basis van eigen interesses en talenten, zodat je jezelf optimaal kan ontwikkelen in datgene dat jij het meest interessant vindt. Het doel is uiteindelijk om je een zo breed mogalijk beeld te geven van wat IT, media en design allemaal inhoudt, zodat jij vanuit jouw eigen interesses je talenten kan ontdekken om er zeker van te zijn dat je later ook een betere keuzen kan maken voor een vervolgopleiding. Ook dat vinden wij erg belangrijk hier op het Alfrinkcollege!

 

- Controleer of er taalfoutjes zitten in de tekst en verbeter die.Tip: Daar is een snelle manier voor om dat te doen? Klik maar eens met je linkermuisknop op een woord met een taalfoutje.

 

Uitvoeren Opdracht 3

 

- We gaan in de tekst die we zojuist gekopieerd hebben een (ongeordende) lijst maken. Zorg ervoor dat de tekst er uit komt te zien in de afbeelding hieronder.

 

 

 

Uitvoeren Opdracht 4

- Maak een nieuw Word DOCUMENT met de naam Opdracht 4.

- Kopieer en plak onderstaande blauwe tekst in het document. (Tip: Kies weer voor plakopties -> Alleen tekst behouden, zodat je de opmaak niet mee kopieert)

 

In de training Word leer je alle kneepjes van dit veel gebruikte tekstverwerkingsprogramma. Na de cursus Word Basis ben je in staat teksten perfect te bewerken, zodat je er ook professioneel mee voor de dag komt.

Met de cursus Word Vervolg/Gevorderd leer je de geavanceerde mogelijkheden van het programma. Uiteraard staan we open voor jouw eventuele specifieke vragen en jouw eigen inbreng.

Onderwerpen:

Kennismaken met Word

openen/opslaan, en opslaan als

opmaken van een document

knippen, kopiëren en plakken

werken met het klembord

uitlijnen van de tekst

spellingscontrole

Word Basis

tabs instellen en aanpassen

paginanummers toevoegen

afdrukinstellingen voor Word

opsommingstekens en nummering

nieuwe pagina’s invoegen

bijzondere tekens en symbolen (zoals €, é, ë)

afstand tussen regels en alinea’s

afbeeldingen invoegen

Indien u voor het vervolg wilt gaan, dan worden de volgende onderwerpen behandeld:

Word Vervolg/Gevorderd

maken van formulieren

autoteksten toevoegen en gebruiken

brieven en verzendlijsten (brieven samenvoegen)

tekst in kolommen zetten

tabellen maken en aanpassen in Word

maken van sjablonen in Word

opsomming en nummering met meerdere niveaus

standaard instellen van lettertype, regelafstand e.d.

werken met grote documenten in Word

afbeeldingen invoegen en tekstomloop instellen

opmaakprofielen gebruiken

automatische inhoudsopgave maken

kop en voettekst en paginanummering

Enz., enz.

 

 

 

- Zorg er nu voor dat de tekst er (zo goed mogelijk) uit komt te zien zoals de afbeelding hieronder:

Tip: Controleer goed of je document wordt opgeslagen.

 

Document opmaken

Naast dat je verschillende dingen met de tekst kan doen kan je de tekst ook op verschillende manieren opmaken. In het Start-tabje van het lint kan tekst op basismanieren aanpassen:

Zo kan je bijvoorbeeld de kleur van de tekst, het lettertype en de lettergrootte aanpassen. Ook kan je hier tekst highlighten, waardoor de tekst die je geselecteerd hebt een achtergrond kleurtje krijgt. Het hangt af van je opdracht welke lettertype en grootte jij het beste kan gebruiken, maar over het algemeen worden Calibri of Arial in lettergrootte 11 of 12 het vaakst gebruikt.

Dit is allemaal nog erg simpel en wist je misschien al lang! Daarbij komt ook dat alles helemaal handmatig opmaken vaak heel veel werk is. In de volgende onderdelen zullen we een aantal handigheidjes bespreken, om het maken van mooie verslagen makkelijker te maken en die je veel tijd zullen besparen!

Kopjes en inhoudsopgave

 

Tip: Als je goed snapt hoe en waarom je kopjes moet maken, dan kun je ook automatisch een inhoudsopgave laten aanmaken door Word. Dit zal je uiteindelijk heel veel werk en tijd besparen!

DIT IS DUS EEN BELANGRIJK ONDERDEEL!

 

Elk kopje een bepaalde stijl geven of opmaak kopiëren en plakken ( Opmaak kopiëren/plakken icoon ) kan erg veel tijd kosten. Daarom is er een makkelijkere optie, namelijk de standaardopmaak van Word gebruiken. Die vind je in het Start-tabje van het lint onder het blokje "Stijlen":

Standaard opmaak in lint

 

Kopjes maken

Als je een kopje wil maken van een stukje tekst, kan je gewoon de tekst selecteren en dan zo’n kopje aanklikken. Er zijn een hoop verschillende standaard opties:

Opties standaard opmaak kopjes

  • Standaard: Dit is de standaard opmaak van de normale tekst in je document. Deze hoef je meestal niet in te stellen omdat die standaard wordt toegewezen.
  • Titel: Dit is het grootste kopje en gebruik je vaak alleen op het titelblad
  • Kop1: Wordt vaak gebruikt voor hoofdstukken
  • Kop2: Is een paragraaf
  • Kop3: Is een sub-paragraaf (weer een kopje kleiner dan een paragraaf)
  • Kop4: Is een sub-sub-paragraaf (nog een kopje kleiner)
  • Enzovoorts.

Dit is handig om een mooie structuur in je verslag aan te brengen.

Plus: Als je een verslag indeeld met kopjes, kun je daarna ook automatisch een inhoudsopgave laten maken.

 

Bekijk de video om te zien hoe je de stijlen (Kop1, Kop2, etc.) gebruik in Word:

 

Inhoudsopgave

Als je de stijlen (kopjes) goed gebruikt kun je Word daarmee een inhoudsopgave laten maken! Dan hoef je dus niet zelf alle kopjes in de inhoudsopgave te zetten en ook niet zelf de paginanummers erbij te zoeken. Dat scheelt heel veel tijd.

Je vindt de inhoudsopgave functie hier in het Verwijzingen-tabje in het lint:

Inhoudsopgave invoegen

 

Het mooie van op deze manier de inhoudsopgave in je bestand te zetten is dat je alleen maar op één knopje hoeft te drukken om de paginanummers en kopjes te updaten wanneer er iets is veranderd, namelijk op Bijwerken...:

Inhoudsopgave bijwerken

 

Bekijk deze video ook om te zien hoe dat er allemaal uitziet:

 

Uitvoeren Opdracht 5


In deze opdracht ga je zelf in een heel groot Word document een inhoudsopgave maken.

 

Kijk voordat je begint eerst deze filmpjes nog eens. Zorg dat je weet hoe je stijlen kan toevoegen aan hoofdstukken en paragrafen, hoe je een inhoudsopgave kan laten maken en wat voet- en kopteksten zijn.

Daarna staat onder het filmpje wat je stap voor stap moet gaan doen voor deze opdracht!

 

 

 

 

- Je gaat nu zelf onder andere een inhoudsopgave maken in het Word bestand dat je hier (klik op hier) kunt downloaden.

 

Let op: Zorg dat je het bestand eerst download en ga dus niet in de Online versie van Word werken.

 

- Volg nu onderstaande stappen:

 

  1. Wijzig de naam van het bestand naar "Opwarming"
  2. Verplaats nu het bestand vanuit je Downloads map naar je "Word opdrachten" map op je OneDrive. Dit doe je door te knippen en te plakken.
  3. Voeg een tekstvak toe (via invoegen - Tekstvak) en plaats deze onder de afbeelding op de titelpagina (dat is de eerste pagina). Zet in de het tekstvak je naam en klas en zorg dat het tekstvak er leuk en opvallend uit ziet.
  4. We gaan nu de STIJLEN op de hoofdstukken en paragrafen instellen. Bij alle tekstkopjes met een "(1)" erachter verander je de stijl naar Kop1, tekstregels met een "(2)" erachter maak je stijl: Kop2 en tekstregels met een "(3)" maak je stijl: Kop3Weet je niet meer hoe de stijlen werken? Kijk dan het 1e filmpje hierboven nogmaals.
  5. Voeg een lege pagina toe na het titelblad. Ga daarvoor op het eerste blad staan en kies >Invoegen-Pagina-Lege pagina.
  6. Plaats de cursor (dat is je muisaanwijzer) bovenaan dit lege blad. Voeg dan de inhoudsopgave in via tabblad Verwijzingen -> Inhoudsopgave (lukt het niet? bekijk het 2e filmpje hierboven nogmaals).
  7. Voeg nu paginanummering toe onderaan de pagina's. Dit doe je door te dubbelklikken onderaan de pagina en klik dan bovenin het menu op het knopje paginanummer. Bekijk nogmaals het 3e filmpje als het niet lukt.
  8. Zorg dat je naam en klas ook als voettekst op alle pagina's, behalve het titelblad, in het document staan (tip: Dubbelklik onderaan een pagina).
  9. Controleer of je bestand goed is opgeslagen.

 

Alles goed gedaan? Ga dan verder met de volgende pagina.

Shortcuts

In Word (maar ook binnen andere programma's op je computer) kan je gebruik maken van een aantal handige shortcuts.

Bij deze combinaties van toetsen zijn verschillende functies geprogrammeerd. Dat scheelt een aantal keer klikken! Hieronder een overzichtje van de handigste shortcuts:

Shortcut Werking
<Ctrl> + <F> Zoeken (Find)
<Ctrl> + <C> Kopiëren (Copy)
<Ctrl> + <X> Knippen
<Ctrl> + <V> Plakken
<Ctrl> + <B> Dikgedrukt maken (Bold)
<Ctrl> + <i> Schuingedrukt maken (Italic)
<Ctrl> + <U> Onderstrepen (Underline)
<Shift> + <Enter> Nieuwe regel zonder afstand
<Ctrl> + <Enter> Nieuwe pagina
<Ctrl> + <A> Alles in document selecteren (All)
<Ctrl> + <S> Opslaan (Save)
<Ctrl> + <Z> Ongedaan maken, stap terug

 

Printen via de laptop

Handleiding printen

Als je een document, verslag, werkstuk, enz hebt gemaakt wil je deze soms printen. Op school staan een aantal printer/copiërs die je je daarvoor kunt gebruiken. Voor leerlingen staat er één bij de kluisjes op 300 en op de gang bij afdeling 400.

Aan het begin van elk schooljaar krijg je € 5,- printtegoed. Elke print kost € 0,05. Heb je meer nodig dan kun je het printtegpoed zelf opwaarderen.

 

Het printen vanaf je laptop werkt als volgt:

 

Als dit de eerste keer is dat je gaat printen moet je eerst een persoonlijke pincode (4 cijfers) aanmaken. Wanneer je namelijk de printer wilt bedienen, moet je daar eerst op inloggen met je leerlingnummer en je persoonlijke pincode. Het aanmaken van de pincode hoeft maar eenmalig te gebeuren.

  • Klik in het linkermenu op “Details Wijzigen”, voer een (nieuwe) PIN in herhaal dit om
    typefouten uit te sluiten. Druk vervolgens op het groene icoontje “PIN Wijzigen”:

 

 

Vervolgens kun je het bestand of document sturen/uploaden dat je wilt gaan uitprinten. Dit doe je als volgt:

 

Let op: Als alles goed is gegaan met de installatie van jullie laptops, dan zou je gewoon het document dat je wilt afdrukken moeten kunnen openen en dan kiezen voor afdrukken en dan de juiste printer selecteren. De printers op scholen beginnen met de naam "Follow Me IVO Deurne". Zorg er wel voor dat je de juiste instellingen kiest voordat je print (dubbelzijdig, kleur, aantal keer, etc.).

Lukt dit niet, omdat je de printer niet kan vinden, dan volg je onderstaande manier of vraag je de docent om uitleg.

 

  • Klik in het linkermenu op “Web Print”:

 

  • Klik op het groene icoontje “Opdracht Aanbieden”:

 

  • Selecteer de juiste printer. Eigenlijk kies je geen printer, maar het formaat papier (A3 of A4), kleur/zwartwit en of je dubbelzijdig of enkelzijdig wilt printen.

  • Kies het aantal kopieën:

  • Klik vervolgens op het groene icoontje “3. Upload Document”:

  • Upload het document wat je wil printen door het bestand: Word: .doc(x), Excel: .xls(x), .pdf, Picture
    Files, .bmp, .dib, .gif, .jfif, .jif, .jpe, .jpeg, .jpg, .png, .tif of .tiff. te slepen naar het daarvoor bedoelde
    vak OF klik op het groene icoontje “Uploaden vanaf computer” en blader naar en selecteer de te
    printen documenten op je computer:

  • Zodra je klaar bent klik je op het groene icoontje ”Upload & Voltooien”:

 

De afdrukopdracht is nu verzonden.
Een opdracht wordt niet direct afgedrukt. Nadat je een printopdracht hebt verzonden kun je de afdruk bij
dichtsbijzijnde printer ophalen (afdeling 300 bij de kluisjes of afdeling 400).
Alle printers zijn geschikt voor de standaardgrootte A4 en / of A3.


Alle printers zijn voorzien van een aanmeldscherm. Je meldt je aan op de printer met je leerlingnummer en de persoonlijke pincode die je eerder hebt aangemaakt. Om vervolgens te printen volg je de instructies op het scherm.

Uitvoeren opdracht: Printen

 

Deze opdracht vervalt, omdat de printer niet goed werkt. Zorg wel dat je een pincode hebt gemaakt (zoals beschreven in de handleiding op de vorige pagina).

Ga nu verder met stap 2 van les 2 op de ITMD website.

 

Voer onderstaande stappen uit. Weet je niet meer hoe? Ga dan even een stapje terug en pak de handleiding erbij.

 

1.

Maak een nieuw Word document in de map "Word opdrachten" en noem dit document "Shortcuts". Open daarna het bestand.

 

2.

Selecteer en kopieer onderstaande tabel en plak deze vervolgens in het Word bestand "Shortcuts".

 

Shortcut Werking
<Ctrl> + <F> Zoeken (Find)
<Ctrl> + <C> Kopiëren (Copy)
<Ctrl> + <X> Knippen
<Ctrl> + <V> Plakken
<Ctrl> + <B> Dikgedrukt maken (Bold)
<Ctrl> + <i> Schuingedrukt maken (Italic)
<Ctrl> + <U> Onderstrepen (Underline)
<Shift> + <Enter> Nieuwe regel zonder afstand
<Ctrl> + <Enter> Nieuwe pagina
<Ctrl> + <A> Alles in document selecteren (All)
<Ctrl> + <S> Opslaan (Save)
<Ctrl> + <Z> Ongedaan maken, stap terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Zorg dat het Word bestand "shortcuts" is opgeslagen.

 

4.

Ga naar het printportaal, via de Campuz (of IVO Deurne website)

 

5.

Log in met je schoolaccount en wachtwoord

 

6.

Ga naar "Details wijzigen" en maak een persoonlijke (4-cijferige) pincode aan en schrijf deze op in je (plan)agenda zodat je deze nooit meer vergeet. Weet je niet meer hoe? Kijk dan even naar de handleiding op de vorige pagina.

 

!! Nadat je een pincode hebt aangemaakt moet je even opnieuw uit- en weer inloggen!

 

7.

Je gaat nu het bestand "Shortcuts" printen. Let daarbij op de volgende instellingen:

  • Zorg dat je de juiste papiergrootte kiest: A4
  • Zorg dat je dubbelzijdig kiest (enkelzijdig doe je alleen wanneer dat echt nodig is)
  • Kies Zwart/Wit (dus geen kleur, want dat is duurder)

 

Let op: Er zijn 2 manieren om te printen. Als je laptop goed is ingesteld kun je dit doen via Word: Bestand -> Afdrukken. Lukt dat niet? dan doe je het via de knop "Web print" in het Printportaal (zie vorige pagina voor uitleg).

 

8.

Print het document en ga het halen bij de printer. Deze staat bij de kluisjes op afdeling 300: Deur uit, links, trap op en dan aan de rechterzijde. Je moet inloggen met je leerlingnummer en pincode, vervolgens kies je het bestand dat je wilt afdrukken en druk je op afdrukken.

 

9.

Is het gelukt? Knip dan het shortcuts tabelletje op maat en bewaar die bij je laptop (plak 'm in de hoes ofzo). Maak daarna als bewijs een foto van het geprintte en uitgeknipte Shortcuts tabelletje met je (laptop-) camera en bewaar deze goed. Deze ga je straks in je blog moeten verwerken.

Lukt het niet? Vraag dan je docent om hulp.

 

Je bent nu klaar met deze cursus. Ga terug naar de ITMD website en ga verder met stap 2 van les 2 om de blog te maken voor deze opdracht (Lees even goed wat je als resultaat moet gaan laten zien in je blog).

  • Het arrangement Cursus Word (ITMD) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Joris Hunnekens Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-11-08 09:29:30
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een basis cursus Word om de meest nuttige functionaliteiten van Word voor school te leren.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    digitale geletterdheid, microsoft office, word

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Digitale geletterdheid LdG. (2021).

    Cursus Word

    https://maken.wikiwijs.nl/174570/Cursus_Word