Burgerschapscarrousel

Burgerschapscarrousel

BURGERSCHAPSCARROUSEL

 

Met de burgerschapscarrousel komen studenten in aanraking met diverse onderdelen uit de maatschappij die ze thuis wellicht niet meekrijgen. Door workshops te volgen worden studenten zich meer bewust van hun eigen opvattingen en die van de ander en verzamelen ze meer informatie over een bepaald thema, hun ogen worden geopend.

 

De burgerschapscarrousel draait 4 keer per jaar en zit bomvol workshops, waarvan de studenten er zelf per dag vier kiezen. Aan het einde van de opleiding moeten studenten respectievelijk 21, 19 of 10 workshops (niveau 3 en 4, niveau 2, entree) gevolgd hebben, verdeeld over de 4 dimensies. Daarbij vinden de carrouseldagen opleiding overstijgend plaats, dus ze zitten tijdens de workshops tussen studenten van andere opleidingen. Ontmoeten en verbinden is een onderliggende doelstelling van de carrousel.

 

Doel

De student maakt kennis met verschillende aspecten van de maatschappij. De student wordt zich bewust van eigen opvattingen en maakt kennis met de opvattingen en ervaringen van een ander.

 

Omschrijving

  1. Er wordt vier keer per jaar een dag leeggeroosterd voor alle studenten. Op deze dag wordt een breed scala aan workshops aangeboden, gekoppeld aan de verschillende burgerschapsdimensies. De workshops worden op de schoollocatie gegeven door gastdocenten. De gastdocenten zijn ervaringsdeskundigen, expert, en/of werkzaam bij een maatschappelijke organisatie.

  2. Studenten kiezen individueel per carrouseldag vier workshops uit een breed aanbod en volgen in een jaar 12 verschillende workshops. Bij de keuzeopties is aangegeven bij welke burgerschapsdimensie deze horen. De studenten moeten ervoor zorgen dat ze van elke dimensie vier workshops volgen.

  3. De studenten volgen de workshops. In deze workshops maken ze kennis met verschillende thema’s en situaties. Zo kunnen ze een workshop volgen bij iemand die in de gevangenis heeft gezeten, een workshop over de Tweede Wereldoorlog of een workshop over financiën van de kredietbank. Ook maken ze kennis met elkaar omdat studenten van verschillende opleidingen en niveaus dezelfde workshop volgen.

  4. De vierde dag is geen carrousel van workshops maar dan bezoeken studenten met hun klas een theaterstuk van jeugdtheater TRAXX over een maatschappelijk thema en bespreken dit na.

  5. Ook in het tweede jaar wordt de carrousel aangeboden, dan met workshops op locatie. Zoals een bezoek aan de rechtbank, tv & radio, musea, ziekenhuis etc.

 

Tijd

4 dagen per jaar

 

Materiaal

Verschillend per workshop

 

Begeleiding

Docenten begeleiden met name de niveau 2 leerlingen bij het maken van een keuze voor de workshops. Hierbij worden studenten gestimuleerd om iets te kiezen wat ze zelf leuk vinden (i.p.v. wat de hele groep gaat doen). Ook weten de docenten welke workshops minder geschikt zijn voor niveau 2 leerlingen. Bij een aantal workshops is een docent aanwezig.

 

Externen

Organisaties (uit de regio) die de workshops verzorgen

 

Kosten

Vergoeding voor de organisaties die de workshops verzorgen.

 

Overig

Om voldoende workshops aan te bieden is een groot netwerk van gastdocenten en organisaties nodig. Het Alfa college heeft met de ICT afdeling een applicatie ontwikkeld om de inschrijving voor workshops te stroomlijnen en bij te houden of studenten aanwezig zijn.

 

Burgerschapsdimensie

Politiek-juridisch/economisch/sociaal-maatschappelijk/vitaal burgerschap

 

Thema

Maatschappij Onderdeel kritisch denken Verzamelen/ houding

 

Niveau

Mbo niveau 2/ Mbo niveau 3/ Mbo niveau 4 Download - Organisatie Alfa Colleg

 

Artikel

Alfa-college heeft uniek model burgerschap

 

Colofon

Het arrangement Burgerschapscarrousel is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2022-07-01 12:35:32
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Met de burgerschapscarrousel komen studenten in aanraking met diverse onderdelen uit de maatschappij die ze thuis wellicht niet meekrijgen. Door workshops te volgen worden studenten zich meer bewust van hun eigen opvattingen en die van de ander en verzamelen ze meer informatie over een bepaald thema, hun ogen worden geopend.
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
Leerinhoud en doelen
Burgerschap;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
makkelijk
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open