PWS TGL4 schooljaar 22-23

PWS TGL4 schooljaar 22-23

Profielwerkstuk TGL4 C.T. Stork College. Schooljaar 2022/2023

Inleiding

Je zit in je examenjaar! In het examenjaar maak je een profielwerkstuk (PWS). Hoewel je de afgelopen jaren al veel werkstukken hebt gemaakt is het profielwerkstuk toch wat anders. Je laat in het profielwerkstuk zien dat je, naast alles wat je alle schooljaren hebt geleerd, ook de vaardigheden hebt om onderzoek te kunnen doen. Ook laat het maken van het profielwerkstuk je wennen aan de opdrachten die je staan te wachten tijdens je vervolgstudie.

Het profielwerkstuk is een groot werkstuk dat je dit schooljaar samen met een klasgenoot gaat maken. Je gaat een onderwerp onderzoeken, legt interviews af, gaat op onderzoek uit bij een plek waar je onderzoeksvraag bij aansluit en uiteindelijk presenteer je dit allemaal op de kraampjesmarkt.

Landelijk maakt iedereen op het vmbo tl/gl het profielwerkstuk en besteedt hier minimaal 20 uur aan. Ook moet het profielwerkstuk met een voldoende afgerond zijn voordat je examen mag doen. Er hangt dus nog wel wat vanaf.

leerdoelen

Allemaal leuk en aardig zo een gigantisch eindwerkstuk, maar wat leer je er eigenlijk van? Hoofdzakelijk leer je drie grote vaardigheden:

  • Informatievaardigheden. Je leert tijdens je PWS hoe je op een efficiënte manier zoveel mogelijk relevante informatie verzamelt. Uiteindelijk wil je dat deze informatie interessante inzichten geeft over jouw profielwerkstuk. Tegelijkertijd wil je er zeker van zijn dat deze informatie correct en volledig is.
  • Onderzoeksvaardigheden. Eigenlijk is je profielwerkstuk één groot onderzoek, waardoor je ook logischerwijs zult leren hoe je onderzoek doet. Hoe breng je je onderzoeksvraag goed in kaart? En hoe werk je op een overzichtelijke wijze naar het antwoord op die vraag toe?
  • Presentatievaardigheden. Ten slotte leert het PWS je hoe je informatie overbrengt op anderen. Dit bedoelen we in de meest brede zin van het woord: zowel via een presentatie  als in je verslag. Je profielwerkstuk staat straks vol met waardevolle inzichten en bevindingen. Hoe je dit op een duidelijke manier aan anderen gaat uitleggen (schriftelijk en mondeling) ga je allemaal leren!

Belangrijke informatie over het profielwerkstuk

Het profielwerkstuk is een onderzoek. Jullie kiezen een onderwerp uit die jullie interessant vinden en daar gaan jullie onderzoeksvragen bij bedenken. Uiteindelijk vinden jullie met het schrijven van het profielwerkstuk een antwoord op de door jullie geformuleerde onderzoeksvraag. In het onderzoek nemen jullie ook een interview af en gaan jullie naar een plek waar je meer informatie kunt vinden over het onderwerp.

Het profielwerkstuk wordt afgesloten met een praktische opdracht, deze wordt uitgevoerd tijdens de kraampjesmarkt. Op deze markt laten jullie zien wat jullie hebben onderzocht en tot welke antwoorden jullie zijn gekomen.

Even de belangrijkste punten op een rijtje:

  • Het onderwerp dat jullie kiezen heeft raakvlakken met jullie profielkeuze (Z&W, economie, techniek, groen, maatschapij&cultuur)
  • Jullie werken in tweetallen aan het profielwerkstuk.
  • Jullie krijgen een begeleider vanuit school. Deze houdt bij hoe het onderzoek gaat, geeft uitleg en beoordeelt uiteindelijk, samen met een tweede beoordelaar, het profielwerkstuk en de praktische opdracht.
  • Het profielwerkstuk bestaat uit 3 onderdelen
    • Het proces (denk aan aanwezigheid, het halen van deadlines, initiatief en houding)
    • Het schriftelijke verslag (de hoofdvraag, de uitwerking van de deelvragen, het interview, de excursie, conclusie etc.)
    • De presentatie van je onderzoek op de kraampjesmarkt
  • Ieder onderdeel hierboven wordt apart beoordeeld.
    • Wanneer je geen voldoende haalt voor je verslag op een of meerdere onderdelen, dan moet het verslag profielwerkstuk herkanst worden, uiterlijk 10 maart 17.00 uur. Als het dan nog niet is gelukt, presenteer je wel op 16 maart.
    • Heb je uiteindelijk geen voldoende voor je profielwerkstuk, dan mag je niet deelnemen aan het examen.

Het onderzoek

1. Kies een medeleerling uit waar je het profielwerkstuk mee maakt. Let op! Je bent veel uren met elkaar aan het werk en moet veel schrijven, uitdenken en actie ondernemen.

2. Kies een onderwerp voor het profielwerkstuk

Bedenk welk onderwerp jullie interesseert of waar je meer over zou willen weten. Het onderwerp moet passen binnen jullie profiel. Een lijst met voorbeelden van onderwerpen kunnen jullie vinden onder het kopje 'kaartenbak'. Hou er rekening mee dat er genoeg informatie te vinden is over het onderwerp.

3. Het opstellen van een hoofdvraag en deelvragen

Op school krijg je een les over het maken van een goede hoofdvraag en bijbehorende deelvragen. Met de informatie die je opschrijft bij de deelvragen kun je uiteindelijk de hoofdvraag beantwoorden

4. Verplichte opdrachten

Naast het schrijven van het verslag voeren jullie twee verplichte opdrachten uit:

  1. Het afnemen van een interview
    • Jullie gaan op zoek naar een persoon die iets kan vertellen over jullie onderwerp. Je stelt goede interviewvragen op, die jullie later kunnen stellen. Meer informatie over het maken van interviewvragen kunnen jullie vinden op deze wikiwijspagina onder het kopje 'extra informatie'.
  2. Je gaat op bedrijfsbezoek. Zoek een bedrijf/instelling/plek op waar jullie meer informatie kunnen vinden over het onderwerp. Maak foto's (altijd in overleg) en kijk welke informatie jullie kunnen krijgen die jullie kunnen gebruiken voor het beantwoorden van de deelvragen.

5. Het uitwerken van de onderzoeksresultaten in je profielwerkstuk

Meer informatie kun je vinden onder de kopjes 'plan van aanpak' en 'opbouw profielwerkstuk'

6. Het bedenken en uitwerken hoe jullie het profielwerkstuk gaan presenteren aan anderen tijdens de kraampjesmarkt.

Je krijgt hierover nog meer informatie hoe je dit het beste kunt organiseren.

 

 

 

 

 

 

 

info over een profielwerkstuk

Plan van aanpak

In de periode september t/m februari krijgen jullie de tijd om te werken aan het profielwerkstuk en de presentatie. Aangezien dit een lange periode is, is goed om na te denken hoe jullie tot het eindresultaat komen.

 

 

 

Denk na over onderstaande punten:

Schriftelijke gedeelte

  • Welke bronnen gaan jullie gebruiken om antwoord te krijgen op de deelvragen en uiteindelijk dus je hoofdvraag?
    • denk aan boeken, websites, musea etc.
  • Wie kan je nog meer helpen om aan informatie te komen?
    • denk aan familie, kennissen, deskundigen, bedrijven, mbo-scholen
  • Er worden minimaal 4 verschillende bronnen gebruikt bij het opstellen van de deelvragen
    • Bijvoorbeeld 4 boeken of 4 websites, of 2 boeken en 2 websites, of 1 boek, 2 websites en 1 museum

Presentatie

Tijdens de kraampjesmarkt in maart presenteren jullie de uitkomsten van het profielwerkstuk aan ouders, docenten en andere leerlingen. Het is handig om hier nu al over na te denken, zodat je de komende tijd hier ook al informatie voor kunt verzamelen. Denk aan foto's, posters, objecten, etc.

Je richt je kraam in met materialen die duidelijk maken wat je onderzocht hebt en wat de resultaten van het onderzoek zijn.

Hoe sla je het profielwerkstuk op in de Onedrive?

Planning

Opbouw profielwerkstuk

Het profielwerkstuk heeft een logische opbouw (zie de kopjes onder dit onderwerp).

Houd je ook aan onderstaande regels:

  • lettergrootte niet groter dan 12 (behalve dan de deelonderwerpen en titels, zet deze via 'stijlen'  in kop 1 of kop 2 voor automatische inhoudsopgave)
  • tekst links aan de marge beginnen (dus niet centreren!)
  • paginanummering midden onder of rechtsonder (evt. in voettekst)
  • gebruik passende illustraties (met bronvermelding!)
  • gebruik alinea's
  • denk aan de spelling en interpunctieregels
  • bronvermelding volgens APA-regels

Voorblad

Op het voorblad staat de hoofdvraag van je profielwerkstuk, jullie naam, klas en schooljaar. Ook maak je het voorblad aantrekkelijk door een passende foto('s) en/of afbeelding(en) te gebruiken. Wees creatief, denk aan Word-Art, Padlet, Photoshop, een creatieve voorkant (handwerk) inscannen etc. 

Inleiding

In verhaalvorm schrijven jullie wat de lezer kan verwachten wanneer ze het profielwerkstuk gaan lezen.

- Wat is de reden dat jullie voor dit onderwerp hebben gekozen? Leg uit door middel van goede  argumenten.

- Wat vonden jullie moeilijk aan het maken van het profielwerkstuk?

- Welke belangrijke punten komen naar voren in jullie profielwerkstuk?

- Wie heeft jullie geholpen bij het maken van het profielwerkstuk (denk ook aan bepaalde personen/bedrijven)?

 

 

 

Inhoudsopgave

De inhoudsopgave maken

  1. Plaats je cursor op de plek waar je de inhoudsopgave wilt toevoegen.

  2. Ga naar verwijzingen > inhoudsopgave. en kies een automatische stijl.

    Een inhoudsopgave maken

  3. Als u wijzigingen in je document aanbrengt die de inhoudsopgave beïnvloeden, werk je de inhoudsopgave bij door met de rechtermuisknop op de inhoudsopgave te klikken en Veld bijwerken te kiezen.

 

Als u ontbrekende vermeldingen hebt

Ontbrekende items komen vaak voor omdat koppen niet zijn opgemaakt als koppen.

  1. Selecteer de koptekst voor elke kop die je wilt gebruiken in de inhoudsopgave.

  2. Ga naar Start > Stijlenen kies kop 1.

    Een kop toevoegen
  3. Werk de inhoudsopgave bij.

 

Hoofdvraag + deelvragen

Hoofdvraag

De hoofdvraag is de vraag waar je uiteindelijk antwoord op wil geven. Het is een duidelijke vraag, die niet te breed is en niet te smal. Begin de hoofdvraag met: wie, wat, waar, wanneer, hoe, hoe lang/vaak/veel, met/door/tegen wie, waarheen, waarmee, etc.

Deelvragen

Jullie stellen minimaal 5 of maximaal 7 deelvragen op. De antwoorden op de deelvragen geven uiteindelijk antwoord op de hoofdvraag.

Elke deelvraag werk je uit op minimaal 1 A4 (zonder afbeeldingen).

 

Let op plagiaat! Meer informatie hierover kun je vinden onder het kopje 'plagiaat'

Conclusie

Wanneer je alle deelvragen uitgebreid hebt beantwoord in de vorige hoofdstukken, kun je nu een antwoord gaan schrijven op je hoofdvraag.

In de conclusie vat je eerst samen wat je in het profielwerkstuk te weten bent gekomen. Je bschrijft nog eens kort de conclusie van al je deelvragen. Nadat je dit hebt gedaan is het tijd om uit de deelvraagconlusies een duidelijke conclusie op de hoofdvraag te schrijven.

Let op: in de conclusie komt geen nieuwe informatie meer te staan.

Bronvermeling

instructiefilmpje bronvermelding APA

Een bron maken

Als u een bronvermelding aan je document wilt toevoegen, voeg je eerst de bron toe die je hebt gebruikt.

  1. Klik op het tabblad verwijzingen op de pijl naast Bibliografiestijlen klik op de stijl die u wilt gebruiken voor de bronvermelding en de bron. Sociale wetenschappen documenten gebruik bijvoorbeeld meestal de stijlen MLA of APA voor bronvermeldingen en bronnen.

    Kies de stijl van een bronvermelding

    Bronvermeldingsstijlen gemarkeerd op het tabblad Verwijzingen

  2. Klik aan het einde van de zin of de woordgroep waarvoor je een bronvermelding wilt maken.

  3. Klik op het tabblad Verwijzingen op Citaat invoegen.

  4. Selecteer in het dialoogvenster Bron maken naast Type bron, het type bron die je wilt gebruiken (voor bijvoorbeeld een sectie adresboek of een website).

    Maakt u een bronvermelding-bron

  5. Voer de details voor de bron in en klik op OK. De bron wordt toegevoegd als een bronvermelding op de plek die u in uw document hebt geselecteerd.

Bronvermeldingen aan document toevoegen

  1. Klik aan het einde van de zin of woordgroep die je wilt citeren en klik vervolgens op het tabblad Verwijzingen op Bronvermeldingen.

    Op het tabblad Verwijzingen is Bronvermeldingen gemarkeerd.

  2. Dubbelklik in het deelvenster Bronvermeldingen aan de rechterkant op de bronvermelding die je wilt toevoegen.

    Deelvenster Bronvermeldingen met lijst met bronvermeldingen.

Bijlagen

Een bijlage is een aanvulling op het verslag. Alle extra informatie die jullie nodig hadden om het verslag te schrijven, maar die niet belangrijk genoeg is om in het profielwerkstuk op te nemen wordt in de bijlage van het verslag geplaatst

In de bijlagen zet je dus de uitgewerkte interview(s) en het dagverslag van het bezoeken van een bedrijf/intstelling. Mocht je nog meer informatie hebben die je hebt gebruikt, dan zetten jullie deze ook in de bijlage.

 

TopTraject opdracht

 

 

 

De Toptraject leerlingen krijgen een individuele opdracht van mevrouw De Mönnink. Je krijgt hier eerst een uitleg over. Datum volgt.

Plagiaat

Plagiaat is het letterlijk overnemen van stukken tekst die andere mensen hebben geschreven (knippen en plakken van stukken tekst).

Het is de bedoeling dat jullie het profielwerkstuk in jullie eigen woorden gaan schrijven. Je mag altijd informatie gebruiken van internet en/of boeken, als je maar op de juiste manier vermeld welke bronnen je hebt gebruikt. Hoe je dit doet? Lees hierover meer onder het kopje 'bronvermelding'. Deze staat onder het kopje 'opbouw profielwerkstuk'.

 

Wanneer wij zien dat je plagiaat hebt in je profielwerkstuk, dan kijken we het werkstuk niet verder na en krijg je een tweede kans bij de herkansing

Beoordeling

Reflectie

Er zijn 3 reflectiemomenten tijdens het proces van het PWS. Voordat je in gesprek gaat met je begeleider vul je het onderstaande bestand zo volledig mogelijk in. Deze stuur je via de mail naar je begeleider. Vanuit jouw reflectie is er dan een voortgangsgesprek. Let op: het proces wordt ook beoordeeld! Sla ook deze bestanden op in de OneDrive.

 

 

 

Situatie

  1. Wat was de situatie?
    • Wanneer speelde de situatie zich af?                 
    • Wat speelde er?
    • Wie waren erbij betrokken? (met wie werk je samen)                                                                

Taak

  1. Wat was je taak?
    • Wat was je rol?
    • Wat wilde je bereiken?
    • Wat werd er van je verwacht / Wat verwachtte je van jezelf in deze situatie?

Actie

  1. Hoe heb je het aangepakt en waarom?
    • Hoe pakte je het aan?
    • Waarom heb je het zo aangepakt?

Resultaat

  1. Heeft het gewerkt en waarom?
    • Heeft het gewerkt?
    • Waarom wel/waarom niet?

Reflectie

  1. Wat heb je ervan geleerd?
    • Hoe vond je dat je het hebt gedaan?
    • Was je tevreden met de resultaten?
    • Wat is de essentie van wat je geleerd hebt?
    • Wat zou je de volgende keer eventueel anders of beter doen?
    • Kun je wat je hebt geleerd ook toepassen in andere situaties?

Hoe sleep je een baan binnen met de STARR methode?

'kaartenbak'

Hieronder vind je per profiel voorbeelden van onderwerpen voor je PWS. Je mag ook een ander onderwerp bedenken, maar overleg wel met je begeleider!

 

zorg & welzijn

economie & ondernemen

techniek

groen

maatschappij & cultuur

Extra informatie

Maquette maken

Een maquette is een nagebouwde situatie van bijvoorbeeld een dorpje of een gebouw. Dit maak je op miniatuurschaal. Door een maquette te maken kun je je een beter beeld bij de situatie vormen dan via een tekening. Maquettes worden soms ook gebruikt om een ontwerp voor een fabriek te controleren.

 

Hoe maak je een maquette?

  1. Kies het gebouw of voorwerp waar je een maquette van gaat maken
  2. Zoek naar voldoende informatie over dit gebouw of voorwerp om aan de slag te kunnen
  3. Verzamel materiaal waarvan je de maquette gaat maken
  4. Bepaal de maten van de echte situatie en schrijf deze op
  5. Bepaal dan de schaal waarop je de maquette gaat maken en reken alle maten om
  6. Maak een plan voor je maquette; bedenk welke onderdelen er in komen, waarmee je wilt beginnen en hoe het er uiteindelijk uit gaat zien
  7. Bouw je maquette
  8. Check tijdens het bouwen steeds of er voldoende ruimte is voor alle onderdelen en of de schaal klopt
 

Verderkijker

Scan de video hieronder als je meer inspiratie wilt opdoen voor het maken van je maquette.

 

 

Tips

  • Voor het maken van een maquette is het handig om tweetallen te maken en de taken te verdelen
  • Op het internet zijn veel maquettes te vinden, kijk eens rond voor inspiratie of zet zelf een gevonden bouwplaat in elkaar als oefening
  • Je maquette lijkt realistischer wanneer je zorgt dat je materiaal lijkt op het materiaal waarvan het echte gebouw of voorwerp is gemaakt
  • Let er telkens op dat de schaal klopt zodat de situatie uiteindelijk in verhouding is

Interview houden

Een interview is een goede manier om informatie over een gebeurtenis of over het leven en werk van een persoon te presenteren.

Hoe houd je een interview?

  1. Bepaal eerst tot welke informatie je wilt komen
  2. Bepaal dan wie je wilt interviewen
  3. Stel je vragen op
  4. Zorg ervoor dat alle vragen leiden tot de informatie waarnaar je op zoek bent
  5. Maak vragen die ertoe leiden dat je tot de informatie komt die je wilt hebben
  6. Stel niet te veel vragen en houd de vragen het liefst gesloten (waarop alleen met ‘ja’ of ‘nee’ geantwoord kan worden) of meerkeuze (A, B, C…)
  7. Maak een afspraak met de persoon of personen die je wilt interviewen. Leg vooraf uit wat het doel is van het interview, wat er met de antwoorden wordt gedaan, dat je het gesprek graag wilt filmen of opnemen
  8. Schrijf op typ voorafgaand aan het interview alle vragen uit
  9. Houd het interview en neem het gesprek op of film het
  10. Schrijf of typ daarna alle gegeven antwoorden uit

 

 

 

Verslag schrijven

Een verslag is een goede manier om een onderzoek te beschrijven dat je hebt uitgevoerd. In een verslag combineer je tekst en afbeeldingen. Het doel is om de lezer uit te leggen wat je hebt gedaan en hoe je te werk bent gegaan.

Hoe schrijf je een verslag?

  • Bepaal eerst wat het onderwerp is van je verslag en welke informatie je hierbij wilt vertellen
  • Verdeel de informatie in een logische volgorde over verschillende alinea’s. Zorg ervoor dat je je verslag begint met een inleiding en eindigt met een duidelijk slot
  • Schrijf de inleiding uit
  • Beschrijf de informatie die je het meest belangrijk vindt in de kern van je verslag
  • Zorg voor een duidelijke afsluiting met hierin een conclusie of samenvatting
  • Bedenk een titel die goed past bij de inhoud van je verslag
  • Zorg dat je verslag er netjes en verzorgd uitziet

 

 

 

Verderkijker

Scan de video’s hieronder als je meer inspiratie wilt opdoen voor het schrijven van je verslag.

 

Tips

  • Maak duidelijke hoofdstukken, zoals in de instructie genoemd en nummer de pagina’s
  • Gebruik in je verslag nooit de ik- of wij-vorm
  • Formuleer in je onderzoeksvraag duidelijk wat je wilt gaan onderzoeken
  • Let op het maximaal aantal woorden

info filmpje '10 tips voor je PWS'

10 tips voor je profielwerkstuk

Bronvermelding