Veel studenten zijn in de veronderstelling dat er twee soorten inwoners van Nederland zijn: ‘Nederlanders’ en ‘buitenlanders’. Maar wie is dan eigenlijk die Nederlander? Uit onderzoek is gebleken dat de roots van 98% van de Nederlanders over de grens liggen. In deze grote presentatieopdracht worden studenten uitgedaagd om de stelling ‘Nederlanders zijn migranten’ te bevestigen of onderuit te halen. Ze kunnen kiezen uit twaalf opdrachten, allemaal gericht op onderzoek naar bewijs voor of tegen de stelling. Uiteindelijk presenteren ze hun bevindingen aan elkaar in carrouselvorm.
Doel
Het doel van deze opdracht is bewustwording bij de studenten creëren over de enorme variatie aan mensen die er is in Nederland. Daarnaast werken studenten aan hun presentatievaardigheden door drie keer hetzelfde onderwerp te presenteren aan hun klasgenoten.
Beschrijving
Les 1
Vanaf uitleg van de opdracht, je kunt de les beginnen met theorie over de multiculturele samenleving. Vooraf maken de studenten groepjes van vier. Vervolgens krijgen ze van de docent de twaalf opdrachten waaruit ze straks een keuze kunnen maken (zie verderop voor de twaalf opties). Er is tijd om de opdrachten allemaal goed door te lezen en te overleggen over wat ze het liefst willen doen. Daarna komt het keuzemoment. Dat kun je als docent op verschillende manieren vormgeven. Docent Barbara, die deze opdracht heeft bedacht, brengt er een competitie-element in: zij laat per groepje een vertegenwoordiger naar haar bureau toe komen om aan te geven welke opdracht zij willen doen. Het is dan wie het eerst komt, die het eerst maalt. Als ieder groepje een opdracht heeft gekozen krijgen de studenten – afhankelijk van de planning van de les – nog even tijd om te beginnen, maar het is vooral een opdracht om zelfstandig te maken. Afspraak is dat ze allemaal in de volgende les hun presentatie kunnen houden. Een tip voor een voorbereidende les: in dit filmpje zie je verschillende mensen die hun DNA hebben laten onderzoeken op hun afkomst, met verrassende resultaten als gevolg.
Les 2
De presentaties vinden plaats in carrouselvorm, in drie rondes van 15-20 minuten. Per ronde vertellen de groepjes elkaar hun verhaal, dus per presentatie hebben zij 7/8 minuten. Elk groepje presenteert zijn opdracht dus in totaal drie keer. Reacties Bijvoorbeeld bij de opdracht Stamboom maken ziet Barbara dat studenten verbaasd zijn over wat ze ontdekken over elkaar. Vooral bij studenten met een kleurtje wordt wel vaker naar hun achtergrond gevraagd, bij de witte studenten veel minder. Terwijl daar ook vaak blijkt dat de voorouders Duits zijn, of bijvoorbeeld Oekraïens. En studenten mogen zelf bedenken hoe ze hun bevindingen willen presenteren. Soms gebeurt het met een wereldkaart met foto’s erop, een groepje heeft een quiz gemaakt (“Wie denk je dat familie heeft in Timboektoe?”), maar iets heel anders kan ook nog. Barbara: “Het leert je heel veel over klasgenoten en over dé Nederlander.”
Twaalf keuzes
1 Cartoons.
Zoek cartoons over vooroordelen of over de multiculturele samenleving en bouw daarmee een betoog op dat de stelling Nederlanders zijn migranten onderuit haalt of bevestigt.
2 Stamboom maken.
Breng de achtergrond van jullie klasgenoten in kaart door van iedereen uit te zoeken waar hun ouders en grootouders vandaan komen.
3 Smeltkroes.
Maak een grafiek van de multiculturele samenleving: welke culturen zijn er allemaal in Nederland, hoeveel mensen behoren daartoe, hoe ziet het totaalplaatje eruit?
4 Prettig samenleven.
Assimilatie, integratie of multiculturele samenleving? Wat is voor jullie de ideale manier om samen te leven? Hoe zien deze verschillende opties eruit in de praktijk en welke heeft jullie voorkeur?
5 Geef ze een naam.
Schets van de verschillende migranten en asielzoekers die naar Nederland komen wie het zijn en waarom ze hierheen komen.
6 Inburgeringscursus maken.
Maak zelf een inburgeringscursus voor nieuwe Nederlanders, wat moeten zij echt weten? Maak vervolgens een vergelijking met de inburgeringscursus die nieuwkomers moeten doen.
7 Doekoe.
Wat voor invloed hebben andere culturen op onze Nederlandse cultuur? Welke gebruiken zien wij hier, wat voor woorden zijn afkomstig uit andere landen, waar komt ons eten vandaan, wat voor handel drijven we met andere landen?
8 Fotoverhaal.
Breng met foto’s de migratie naar Nederland door de eeuwen heen in beeld. Wie zijn allemaal deze kant op gekomen, waarom en hoe zagen/zien zij eruit?
9 Kaashoofdenwoordenboek.
Zoek allerlei termen op die met migratie te maken hebben (inburgering, integratie, allochtoon, etc.) en maak daarmee een quiz voor je medestudenten. Deel ook een boekje uit met alle termen en uitleg erin.
10 Wereld van Wilders.
Hoe ziet het walhalla van Wilders eruit? Wat wil hij bereiken en waarom? Schets hier een beeld van.
11 Bekend is bemind.
Interview een bekende allochtoon over zijn/haar komst naar Nederland. Hoe zien zij Nederland? En de Nederlanders?
12 Tsunami aan vluchtelingen.
Neem ons mee in de actuele vluchtelingenproblematiek in Europa.
Tijd
Deel van een lesuur voor uitleg, heel lesuur voor de presentaties.
Begeleiding
Docent
Vorm
Les
Info / materiaal
Niveau
3 / 4
Dimensie
Sociaalmaatschappelijke dimensie
Kosten
Gratis
Contact
Deze opdracht is gemaakt door Barbara Veelwaard, docent burgerschap bij de opleiding redactioneel medewerker op het Grafisch Lyceum in Rotterdam.