De CAO

De CAO

DE CAO

In de praktijkroute, waar studenten in de praktijk ook hun lessen krijgen, gaan de studenten met elkaar een cao vormen. In tien vergaderingen stellen zij belangrijke punten aan de orde en komen zij in rollen van werkgevers en werknemers tot een compromis die zij in hun cao opnemen. Aan de hand van de verschillende thema’s die te maken hebben met de burgerschapsdimensies, worden studenten aangespoord om zich in te leven in hun rol als werkgever of werknemer, kritisch na te denken, een standpunt in te nemen, elkaars argumenten te begrijpen en tegen te werpen om uiteindelijk tot een compromis te komen.
 
Doel
  • De student wordt zich bewust van hun loopbaan door middel van de burgerschapsdimensies.
  • De student is in staat om werknemers- en werkgeversperspectief in te nemen.
  • De student kan eigen leerdoelen formuleren. De student kan een discussie voeren die uitmondt in een compromis.
 
Werkwijze
De groep (12 studenten van niveau 2, 3 en 4) denkt na over de kwaliteiten van werknemers en werkgevers. Daar leggen ze hun eigen kwaliteiten en valkuilen naast. Op basis van deze vergelijking splitst de groep zichzelf in 2 groepen: de werkgevers en de werknemers.
 
Onderwerpen
De studenten maken als complete groep een lijst met onderwerpen die zij tegenkomen in de praktijk en waar ze meer van willen weten, waar ze duidelijkheid over willen scheppen of waarin ze een verandering teweeg willen brengen. Uiteindelijk komen ze tot 10 punten (bijv. ziektewet, gedragscode, roken op de werkvloer etc.). De enige richtlijn voor deze 10 punten is dat ze te koppelen zijn aan een van de burgerschapsdimensies, en dat alle burgerschapsdimensies aan bod komen. De 10 punten worden in de komende 10 vergaderingen besproken.
 
Bronnen
Voorafgaande aan de vergadering heeft de docent op het online platform waar zowel werkgevers als werknemers bij kunnen een aantal bruikbare bronnen geplaatst over dat specifieke onderwerp.
 
Bijeenkomst
Iedere week komen de werkgevers en werknemers bijeen in een vergadering. De docent zit de eerste vergadering voor om de taken en verwachtingen duidelijk te maken. Na de eerste vergadering rouleert het voorzitterschap onder de studenten en trekt de docent zich steeds meer terug. Naast de voorzitter is er een notulist en een ‘inbrenger’. Deze laatste persoon heeft voorafgaande aan de vergadering de bronnen gelezen en drie punten rondgestuurd waarvan hij denkt dat deze belangrijk zijn. De anderen kunnen zich specifiek op deze punten voorbereiden.
 
Bepaling standpunt
Aan het begin van de vergadering gaan de werkgevers en werknemers 20 minuten uit elkaar om met elkaar te bepalen wat hun standpunt is en wat ze graag willen bereiken in de onderhandeling. Na 20 minuten komen de groepen bij elkaar en proberen door middel van een discussie tot een compromis te komen. Dit compromis wordt in de zelfgemaakte cao opgenomen.
 
Feedback
Na afloop van de vergadering geeft de docent (die de vergadering heeft aanschouwd) feedback, met leerpunten voor de volgende keer.
 
Benodigdheden tijd
Lessenreeks van 11 lessen van 2 uur
 
Materiaal
Online plek om bronnen te delen of map met bronmateriaal.
 
Begeleiding
De docent staat eerst voor de groep, dan in de groep en al snel buiten de groep. De groep krijgt daardoor veel vrijheid en gaat zelf kritisch nadenken terwijl de docent de handen vrij heeft om individuen bij te sturen en goede feedback te geven. Daarnaast stimuleert docent iedereen om een bijdrage te leveren en kan hij bijvoorbeeld extra voorbereiden met een student niveau 2 die heeft aangegeven niet goed te weten hoe hij iets moet inbrengen.
 
Externen
Optioneel: externen als de HR-manager of Arboarts kunnen uitgenodigd worden.
 
Kosten
Geen
 
Burgerschapsdimensie
Politiek-juridisch/ Economisch/ Sociaal-maatschappelijk/ Vitaal burgerschap
 
Thema
Loopbaanoriëntatie Onderdeel kritisch denken Verzamelen/ beoordelen/ analyseren/ concluderen.
 
Niveau
Mbo niveau 2/ Mbo niveau 3/ Mbo niveau 4
 
Contact
Friesland College
  • Het arrangement De CAO is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-06-20 12:03:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Wat is een CAO en wat staat daar in? Studenten denken na over de inhoud van de CAO.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Leerinhoud en doelen
    Economisch burgerschap; Rol en invloed branche- en vakorganisaties; Burgerschap;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur en 0 minuten