Training nepnieuws en desinformatie

Training nepnieuws en desinformatie

Introductie

nepnieuws: veelal suggestief nieuws dat niet berust op feiten, maar ontsproten is aan iemands fantasie, m.n. bedoeld om de publieke opinie te beïnvloeden of om winst te maken = fake news, fakenieuws, pseudonieuwsIn deze tijden van informatieovervloed en sociale media wordt informatie sneller en via verschillende kanalen verspreid. Dit geldt voor informatie waarnaar je op zoek bent voor je werk, studie en privé.

Niet alle informatie die je tijdens het scrollen door nieuws en sociale media tegenkomt is echter even betrouwbaar. Vooral op sociale media kun je ook nepnieuws tegenkomen. Zonder juiste informatie kun je geen goede en gefundeerde mening vormen. Het kritisch kunnen beoordelen van informatie is daarom steeds belangrijker geworden. In deze training leer je hoe je dat doet.

Je leert:
  • De verschillende soorten nepnieuws herkennen en onderscheiden
  • De negatieve effecten en gevaren van nepnieuws kennen
Zo werkt het:

De training bestaat uit 6 modules. Iedere module bevat uitleg en soms een korte video. Ook wordt er gelinkt naar achtergrondinformatie. Na module 4 en 6 is er een korte quiz om te controleren of je de informatie begrepen hebt. Klik op de knop 'Volgende' rechts onderin dit scherm om te starten.

Colofon

Het arrangement Training nepnieuws en desinformatie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2024-02-28 13:32:45
Licentie
CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Doel van deze training is om verschillende soorten nepnieuws en desinformatie te leren herkennen en onderscheiden, en de negatieve effecten en gevaren hiervan te kunnen benoemen. Deze informatievaardigheidstraining is bedoeld voor studenten en docenten.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open