Deutsch Schuljahr 2 Thema 5 Traumhaus

Deutsch Schuljahr 2 Thema 5 Traumhaus

Intro

Er zijn nog maar een aantal weken te gaan voor het vak Duits. Bij dit laatste thema over Traumhaus heb jezelf de keuze hoe je dit thema wilt afronden.T splitsing: Ga ik links of rechts? - Source Personal Training

Je hebt de keuze voor de Grammatik route of voor de mundliche Route. Voor sommigen van jullie is er geen keuze en wordt een bepaalde route verplicht.

Bekijk de grammatik Route en de mundliche Route eerst even goed, voordat je een keuze maakt. Als je een keuze hebt gemaakt, ga je met deze route aan de slag.

Viel Erfolg beim letzten Thema.

Grammatik Route

Schritt 1 haben und sein

Haben oder Sein. Die seelischen Grundlagen einer neuen Gesellschaft: To  Have Or to Be? (German Edition) eBook : Fromm, Erich, Funk, Rainer:  Amazon.fr: Boutique KindleDeze les ga je aan de slag met het herhalen en nogmaals oefenen van de vormen haben en sein. Deze werkwoorden vormen namelijk de basis van alle talen in de wereld.

Aufgabe 1: Vul onderstaande tabel voor jezelf in en verwerk het in je spiekbriefje.

  haben sein
ich    
du    
er/sie/es    
wir    
ihr    
sie/Sie    


Aufgabe 2: Maak onderstaande opdracht en zorg dat je een score van 80% hebt behaald. Heb je deze niet behaald, dan blijf je de opdracht opnieuw maken tot je een score van 80% hebt behaald. Sla je resultaat op, door er een printscreen van te maken.

Toets:Haben und Sein

Aufgabe 3: Je hebt vast wel eens nagedacht over je eigen Traumhaus en hoe deze eruit zou zien en wat er allemaal aanwezig zou zijn. Ga met behulp van de werkwoorden haben und sein, een omschrijving maken van je Traumhaus en wat/wie daar allemaal aanwezig is. 

Schritt 2 der/die/das + ein/eine + Possessivpronomen

Duits - Der, Die, Das (Woordgeslachten) - YouTubeDeze les ga je aan de slag met de lidwoorden in het Duits. Oftewel de der/die/das.

Aufgabe 1: Duik nog eens in de vorige Wikiwijs en maak voor jezelf een lijstje, waarin de lidwoorden in het Duits worden uitgelegd.

Aufgabe 2: Maak onderstaande opdracht met behulp van de uitleg die je hebt gevonden. Zorg dat je een score behaald van 80%. Sla je bewijs op. Vraag desnoods aan de Expert hoe je dit moet doen.

Toets:der die das

Jedes Team ist eine Gruppe - aber nicht jede Gruppe ist ein Team! -  relation~sNu gaan we de Ein-Gruppe nog een keertje herhalen. Deze is eigenlijk erg simpel en lijkt ontzettend veel op de der/die/das.

Aufgabe 3: Maak voor je spiekbriefje een rijtje, waarin je de verschillende vormen van de Ein-Gruppe plaatst.

Aufgabe 4: Maak onderstaande opdracht en zorg dat je een score van 80% haalt. Let op dat sommige woorden in de meervoudsvorm kunnen staan. Sla je bewijs weer op.

Toets:Ein- Gruppe

Possessivpronomen Diagram | QuizletAls laatste onderdeel van deze stap gaan we aan de slag met de herhaling van de Possessivpronomen. Oftewel de bezittelijk voornaamwoorden. 

Aufgabe 1: Zoek nog eens goed in de voorgaande wikiwijzen naar de info en uitleg van de Possessivpronomen. Let goed op hoe je ze schrijft bij mannelijk/onzijdig en bij vrouwelijk/meervoud, want daar zit een verschil tussen. Schrijf uiteindelijk het rijtje zo duidelijk mogelijk op je spiekbriefje erbij. 

Aufgabe 2: Maak onderstaande opdracht en zorg dat je een score van 80% weet te behalen. Sla het bewijs uiteindelijk weer op. 

Toets:Possessivpronomen

Schritt 3 präsens

Konjugation Präsens – Endungen und Ausnahmen – Deutsch mit KartenBij dit onderdeel gaan we nogmaals de präsens herhalen oftewel de tegenwoordige tijd in het Duits. Dit hebben we bij het vorige thema ook al een keer gedaan.

Aufgabe 1: Zoek in de voorgaande wikiwijzen naar de uitleg van de Präsens. Probeer bijv. het uitlegfilmpje van Malte er nog eens bij te pakken en maak een duidelijk schema voor jezelf. Dit schema mag je bij de toets erbij houden. Twijfel je over je schema, vraag de expert dan om hulp.

Aufgabe 2: Maak onderstaande opdracht en zorg dat je een score van 80% behaald. Sla het bewijs op.

Toets:Präsens

Aufgabe 2: Je hebt nu de standaard regel toegepast. We gaan nu kijken of je hetzelfde kan in zinsverband. Zorg weer dat je een score behaald van 80% om verder te kunnen. Sla het bewijs weer op. 

Toets:Präsens Sätzen

Aufgabe 3: Bij Schritt 1 heb je als het goed is een beschrijving gemaakt van je eigen droomhuis en wie daarbij aanwezig horen te zijn. Bij dit onderdeel ga je nu aan de slag met het ontwerpen van je eigen droomhuis. Je gaat dus een plattegrond maken en daarin aangeven met Duitse benamingen wat elke kamer voor kamer is.

Schritt 4 Perfekt

Synonyme für PerfektAls laatste onderdeel van de Grammatik Route komt er een nieuw onderdeel van de grammatica bij. Namelijk de Perfekt. In het Nederlands ook wel het voltooid deelwoord genoemd.

In het Duits zijn de regels hiervoor niet al te moeilijk als het gaat om zwakke werkwoorden (werkwoorden die in de verledentijd niet veranderen).

 

Hoe maak je een voltooid deelwoord in het Duits!

ge + stam + t

voorbeelden: gemacht, gespielt, gerennt, getippt

  • Uitzondering 1 = Eindigt de stam op d of t wordt het: ge + stam + et

voorbeelden: gewartet, gefittet, gebadet, gespottet

  • Uitzondering 2 = Eindigt de stam op ier wordt het: stam + t

voorbeelden: informiert, reagiert, trainiert, blamiert

  • Uitzondering 3 = Begint de stam met ver, be, un wordt het: stam + t

Voorbeelden: beraubt, versagt, unterschätzt

  • Uitzondering 4 = Zit er een voorzetsel bij het werkwoord wordt het: voorzetsel ge + stam + t

Voorbeelden: mitgebracht, angelegt, ausgebreitet, umgeleitet

Aufgabe 1: Vul je spiekbriefje met de bovenstaande uitleg. Je spiekbriefje moet als het goed is nu klaar zijn.

Aufgabe 2: Maak onderstaande opdracht en zorg dat je een score behaald van 80%. Houdt er rekening mee, dat om een voltooid deelwoord te maken, je de vormen haben of sein nodig hebt. Sla het bewijs op.

Toets:das Perfekt

Endschritt Grammatik Prüfung

Vorbereitung auf die mündliche Prüfung - Azubi-Blog der Sparkasse Trier

Bij dit laatste onderdeel krijg je de grammatica toets. Als onderdeel van de toets moet je het volgende kunnen.

  • De juiste vervoegingen van Haben en Sein
  • Weten wanneer een woord mannelijk/vrouwelijk/onzijdig is
  • Werkwoorden op de juiste manier in een zin kunnen vervoegen
  • De juiste vorm van de lidwoorden of bezittelijke voornaamwoorden vertalen
  • Het voltooid deelwoord op de juiste manier in een zin kunnen vormen

Mundliche Route

Schritt 1 Entwicklung Traumhaus

Traumhaus in Spanien: Nachhaltig und komfortabel wohnen im FelsOp het einde van dit thema ga je een presentatie geven over je eigen Traumhaus. Bij deze eerste stap heb je de tijd en de ruimte om je eigen Traumhaus vorm te geven. Zorg er wel voor, dat als je een plattegrond maakt, alle kamers een Duitse naam horen te krijgen.

 

 

 

Aufgabe 1: Zoek alle Duitse woorden op voor de verschillende kamers in een huis. Zorg dat het er minstens 10 zijn.

Aufgabe 2: Begin met het ontwerpen van je Traumhaus. Zorg dat er een schets van de plattegrond is gemaakt, maar nog niet van de voorwerpen in het huis.

Schritt 2 Gegenstände

▷ Hausbau geplant? Infos & Tipps für die HausbauplanungAls tweede stap ga je aan de slag met de inrichting van je Traumhaus. Je gaat dus bedenken wat voor voorwerpen (Gegenstände) in je Traumhaus komen te staan. Dit mag zo gek zijn als jezelf wil. Let daarbij wel op dat het ontzettend belangrijk is dat je een bepaald voorwerp moet kunnen omschrijven, als iemand daar naar vraagt.

 

 

 

Aufgabe 1: Teken op je plattegrond alle voorwerpen die je graag in je huis zou willen hebben.

Aufgabe 2: Zoek de betekenis van deze woorden op in het Duits.

Aufgabe 3: Geef van tenminste 10 verschillende voorwerpen een korte omschrijving in twee zinnen wat het is. Dit heb je namelijk nodig voor je presentatie.

Schritt 3 Beschreibung

Learn German Easy | Foto Beschreibung | Mein Haus beschreiben B1 - YouTubeJe hebt je droomhuis als het goed is nu ontworpen. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met de voorbereiding van de presentatie. Je gaat namelijk de ruimtes die je hebt getekend in je droomhuis omschrijven/beschrijven. Probeer nu eerst wat je wil zeggen voluit uit te schrijven.

  • Das ist das ..........zimmer.
  • Im ..........zimmer gibt es ............
  • Ich liebe .........., weil ............
  • Ich habe für ........ gewählt, weil ............

Je beschrijft dus eerst om welke kamer het gaat. Daarna wat er in de kamer te zien is en uiteindelijk, waarom je ervoor gekozen hebt.

Aufgabe 1: Maak een beschrijving van de vijf belangrijkste kamers in je droomhuis.

Schritt 4 Präsentation vorbereiten

Mein Traumhaus Das ist mein Traumhaus. Das ist gross und bequem. - ppt  video online herunterladenDe laatste les ga je je presentatie inleveren of heb je nog de tijd om aan je presentatie te werken. Maar wat zijn nu de eisen van de presentatie.

 

 

 

 

 

  • Ten eerste is het belangrijk om te weten, dat je een PowerPoint presentatie dient te maken. Uiteindelijk dien je jezelf te filmen, terwijl jij voor je beeldscherm (of grote beeldscherm van school) je presentatie houdt in het Duits over je eigen ontworpen droomhuis.
  • Gedurende de presentatie is het niet de bedoeling dat er van een blad wordt voorgelezen.
  • De PowerPointpresentatie moet genoeg informatie bevatten over je droomhuis. Dus alle kamers moet geïntroduceerd worden.
  • Je presentatie duurt min. 2:00 minuten en max. 4 minuten.
  • Er hoeft niet constant gepraat te worden, je mag tussendoor ook iets laten zien. Zorg wel dat er genoeg gesproken wordt om iets te kunnen beoordelen.

Vraag desnoods aan klasgenoten of ze voor jou kunnen filmen.

Je hebt de rest van deze les nu de tijd om je presentatie voor te bereiden of op te nemen.

Endschritt Präsentation

5 Tipps für die perfekte PowerPoint Präsentation | CBS

De laatste stap die jullie nog moeten ondernemen is natuurlijk het inleveren van je presentatie. Zorg dat je presentatie voldoet aan alle eisen, die bij Stap 4 beschreven staan. 

Lever de opdracht in via Magisteropdrachten.

  • Het arrangement Deutsch Schuljahr 2 Thema 5 Traumhaus is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Deutsch DNS
    Laatst gewijzigd
    2022-06-29 13:43:22
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Keuze opdracht laatste voorbereidingen
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Deutsch DNS. (2021).

    Deutsch MAVO 3 PTA 3

    https://maken.wikiwijs.nl/176073/Deutsch_MAVO_3_PTA_3

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Haben und Sein

    der die das

    Ein- Gruppe

    Possessivpronomen

    Präsens

    Präsens Sätzen

    das Perfekt

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.