Wat kun je allemaal leren in deze les over ventilatie?
wat is ventileren?
Ventilatie woonhuis
Ventilatie of luchtverversing is het vervangen van de lucht in een ruimte, die om wat voor reden dan ook vervuild of verontreinigd is, door zuivere lucht. Het vervangen van de lucht kan op natuurlijke manier of mechanisch gebeuren of zoals hieronder genoemd, ongecontroleerde en gecontroleerde ventilatie.
waarom moeten we ventileren?
Aanvoer van frisse en verse lucht in huis is belangrijk. Het zorgt ervoor dat vochtige lucht het huis uit kan, waardoor je minder last hebt van schimmel en vochtplekken. En met goede ventilatie is de lucht in huis veel schoner en gezonder. Ventileren is dus nodig voor je gezondheid.
Waarom moeten we ventileren?
waarom is ventileren belangrijk
welke verschillende ventilatiesystemen zijn er?
Er zijn verschillende manieren waarop we onze woonhuizen kunnen ventileren;
Systeem A: Zowel aanvoer van verse lucht als afvoer van vervuilde lucht gebeurd natuurlijk
Systeem B: Mechanische aanvoer van verse lucht en natuurlijke afvoer van vervuilde lucht
Systeem C: Natuurlijke aanvoer van verse lucht en mechanische afvoer van vervuilde lucht
Systeem D: Zowel aanvoer van verse lucht als afvoer van vervuilde lucht gebeurd mechanisch
verschillende ventilatie systemen
hoe moet je een ventilatiesystemen installeren?
Ventilatie systeem plaatsen
Waarom moeten we ventileren?
Als het vocht in de lucht blijft hangen, kan dat leiden tot schimmels. Bovendien versterkt het allergieën en luchtwegproblemen. Met goede ventilatie wordt er meer vocht afgevoerd en houdt u uw huis gezond.
Wat is het verschil tussen luchten en ventileren?
Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren. Dat is niet hetzelfde als luchten. Luchten betekent ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Zet tijdens het luchten de thermostaat laag, anders slaat de verwarming onnodig aan.
Wat gebeurt er als je niet ventileert?
Als je te weinig ventileert, blijven vieze stoffen en vocht in huis hangen. Dat is ongezond, je kunt er bijvoorbeeld luchtwegklachten van krijgen (hoesten, niezen). In 1 van de 10 woningen zit schimmel door vocht, en in veel huizen wordt nog gerookt. Verder is er in veel huizen meer fijnstof aanwezig dan buiten.
waarom is ventileren belangrijk
Hoe met je nu ventileren?
De verschillende systemen
Er zijn verschillende manieren waarop we onze woonhuizen kunnen ventileren;
Systeem A: Zowel aanvoer van verse lucht als afvoer van vervuilde lucht gebeurd natuurlijk
Systeem B: Mechanische aanvoer van verse lucht en natuurlijke afvoer van vervuilde lucht
Systeem C: Natuurlijke aanvoer van verse lucht en mechanische afvoer van vervuilde lucht
Systeem D: Zowel aanvoer van verse lucht als afvoer van vervuilde lucht gebeurd mechanisch
verschillende ventilatie systemen
Systeem A
Ventilatiesysteem A
“Natuurlijke toevoer met Natuurlijke afvoer”
Systeem A, het natuurlijk toevoeren en afvoeren van lucht. Deze manier van ventileren is geheel afhankelijk van de windkracht (druk) op de gevel en standen van de muur- raam- of deurroosters. In de praktijk zien we, met name in de (koude) winterperiode, dat het grootste deel van de mensen met een Systeem A de roosters gedeeltelijk of zelfs helemaal afsluiten. Op deze manier vindt er nauwelijks tot geen ventilatie meer plaats. De positieve gevolgen zijn dat er geen warmte verloren gaat, maar zullen niet opwegen tegen de negatieve gevolgen zoals het inademen van vervuilde lucht, concentratieproblemen, slecht slapen, hoofdpijn, droge tot branderige ogen et cetera.
Ventilatiesysteem A
Systeem B
Ventilatiesysteem B
“Mechanische toevoer met Natuurlijke afvoer”
Systeem B, een ventilatiemethode waarbij lucht via overdruk naar buiten wordt gestuwd. De toegevoerde lucht wordt door middel van een (mechanische) ventilator de woning ingeblazen. De vaak koudere buitenlucht wordt via het kanalenstelsel verspreid en komt uit in ruimtes zoals een slaapkamer, woonkamer, keuken, badkamer, toilet et cetera. Door een grotere overdruk dan buiten te creëren zal de lucht naar buiten worden geperst door raam- of muurroosters.
Het nadeel van dit systeem is dat in natte ruimtes de lucht niet goed wordt afgevoerd.
Systeem C
Ventilatiesysteem C
“Natuurlijke toevoer met Mechanische afvoer”
Systeem C, een ventilatiemethode waarbij lucht via onderdruk middels raamroosters de woning inkomt. De onderdruk wordt veroorzaakt door de afzuiging van het mechanisch apparaat. De afzuigpunten worden standaard geplaatst in natte ruimtes. Denk hierbij aan het toilet, badkamer, berging en keuken. De raam- of wandroosters voor de natuurlijke toevoer zijn vaak terug te vinden in leefruimtes, zoals slaapkamers, keuken en woonkamer. De lucht zal via overstroom* van de leefruimte naar een natte ruimte gaan.
*overstroom = de verplaatsing van lucht door middel van een onderdruk of overdruk via een ruimte naar een andere ruimte door middel van een kier onder de deur.
Systeem D
Ventilatiesysteem D
“Balansventilatie met warmteterugwinning op basis van Mechanische toevoer en afvoer”
Systeem D, een ventilatiemethode waarbij warmte uit de lucht teruggewonnen wordt. Het principe is als volgt: de lucht wordt in de zogeheten “verblijfruimtes” toegevoerd en in “natte ruimtes” afgevoerd. Deze lucht komt door de warmtewisselaar en wordt hergebruikt. De teruggewonnen warmte wordt hierna gemengd met de verse lucht van buiten. De opgewarmde en gefilterde lucht zal vervolgens weer in de leefruimtes via de toevoerventielen de woning ingeblazen worden. Het D systeem is te onderscheiden door vier aansluitingen. Twee aansluitingen gaan naar buiten (aanzuig en uitblaas) en twee naar binnen (toevoer en retour) van lucht.
Duurzaamheid
Duurzaamheid in ventilatie
Duurzaam ventileren en isoleren
Duurzame ventilatietechnieken en daarmee het beste uit je ventilatiesysteem halen. Je wil een gezond binnenklimaat, klimaatneutraal zijn, je wil duurzaam én in een comfortabel huis wonen. Het ventilatiesysteem in je woning is de basis. Samen met een goede isolatie naar een energiezuinige woning. Maar wel een gezellige!
Bij mechanische ventilatie worden ventilatoren gebruikt. De mechanisatie ventilator is geen natuurlijke ventilatie. De natuurlijke ventilatie voldoet echter in de meeste gevallen niet. Je zet nou eenmaal niet alles constant open zodat de wind de lucht kan verversen. De ventilatiebox ververst de vervuilde lucht binnen met de lucht die van buitenaf aangezogen wordt. Frisse lucht naar binnen en je kunt weer ademen. Nu moet dat op zo een manier gebeuren dat het duurzaam is. Zo weinig mogelijk verlies van warmte en toch een optimaal binnenklimaat in je huis.
Mechanisch afvoeren en natuurlijk toevoeren
Er zijn best een aantal soorten mechanische ventilatie. Draadloze, met behulp van een vochtsensor, mechanische ventilatie met afstandbediening en zelfs met warmtepomp. Daarom is mechanische ventilatie vergelijken aan te raden. Mechanische afzuiging, of ook wel centrale afzuiging genoemd, bestaat uit ventilatieroosters in ramen en luchtafvoeropeningen in plafonds die verbonden zijn aan een ventilatie box. Luchtverversing en luchtafvoer is op deze manier prima geregeld. Van belang is de ventilatiebox of de mv box goed in te regelen, op zo een wijze dat de juiste hoeveelheid lucht bij het juiste invoerrooster komt. De beste mechanische ventilatie is voor ieder gebouw verschillend. Het is ook afhankelijk van de manier waarop je woning geïsoleerd is en hoe de bouwkundige constructie in elkaar zit.
Vergelijken en energiebesparen
Mechanische ventilatie kopen is niet zomaar de beste mv box kopen. Welke ventilatiebox voor jou het meest geschikt is, kun je bepalen door mechanische ventilatie vergelijken. Daarnaast is het verstandig om het energieverbruik voor het ventileren te beperken, om de energie uit de ventilatielucht te hergebruiken en gebruik te maken van efficiënte ventilatiesystemen. Ventileer daar waar nodig is. Een gezond en prettig leefbaar binnenklimaat creëren is naast duurzaamheid en energiebesparing ook belangrijk. Met een mechanische ventilator bereik je een gezonde lucht in huis. Schone lucht is heel erg nodig in je woning. Fijnstof in huis veroorzaakt gezondheidsklachten. Een mechanische ventilatiebox is dan een uitkomst.
Toets: Toetsvragen ventilatie
Start
Toets vragen ventilatie
Vraag 1
Wat is ventileren?
omcirkel het juiste antwoord
- het verwarmen van lucht
- het verplaatsen van lucht
- het afkoelen van lucht
- het verversen van lucht
Vraag 2
Wat zijn oorzaken van een verhoogde luchtvochtigheid in huis?
omcirkel alle juiste antwoorden
- ademende mensen en huisdieren
- eten koken
- zweet van bewoners
- dochen en in bad gaan
Vraag 3
Waarom moest er vanaf 1984 in nieuwbouwhuizen verplicht een ventilatiesysteem worden geinstalleerd?
omcirkel het juiste antwoord
- omdat mensen steeds ongezonder gingen leven
- vanwege de klimaatverandering op aarde
- omdat huizen steeds beter geisoleerd werden
- vanwege de groeiende bevolkingsdichtheid
Vraag 4
Naast het feit dat goede ventilatie een optimale gezondheidstoestand bevordert, betekent ventileren ook besparen op energie en kosten.
Waarom bespaar je door goede ventilatie?
omcirkel het juiste antwoord
- Door goede ventilatie verbetert de gezondheidstoestand van bewoners, dus lagere medicijn kosten
- Door goede ventilatie wordt een airco unit die heel veel energie verbruikt overbodig
- Door goede ventilatie ontstaat droge lucht in huis die makkelijk is op te warmen dan vochtige lucht
- Door goede ventilatie krijg je geen schimmel in huis waardoor je bespaar op onderhoudskosten
Vraag 5
In plaats van een compleet ventilatiesysteem te installeren, is er ook nog de optie om ergens in huis een stand-alone luchtafvoer te plaatsen, om bijvoorbeeld vochtophoping of geurhinder te vermijden. Bijv een losse afzuig ventilator in een badkamer.
Hoe noem je zo'n stand-alone systeem?
omcirkel het juiste antwoord
- afzuigventiel
- by-pass ventilatie
- decentrale ventilatie
- aanvoerventiel