Verpleegplan

Verpleegplan

Verpleegplan

Hallo,

Hier een wikiwijs voor jullie om meer stap voor stap uitleg te geven over de fasen van het verpleegplan. Jullie beginnen iedere keer met een powerpoint. Als je de powerpoint hebt doorlopen, dan begin je aan de opdracht. Deze opdracht kun je samen met jou medestudenten maken of alleen. De opdracht maak je in een word bestand. Deze kun je dan opsturen via mail. Dan gaan we de opdracht bespreken. Mocht je vragen hebben, dan kom je langs.

In jullie studiewijzer staat ook het benodigde lesmateriaal: het boek 'verpleegplan' van Thiemen en het maken van de verwerkingsopdrachten. Die staan ook in deze wikiwijs vermeld. Je doet maar 1 keer. Waar het mij om gaat is dat jullie thema voor thema door lopen.

Succes.

Groet Elske

Oriëntatie op het beroep

Als verpleegkundige heb je veel verschillende taken. Je hebt bijvoorbeeld taken bij de lichamelijke verzorging van zorgvragers. Ook heb je taken die bij de medische behandeling horen. Je hebt een voorlichtende taak en een regelende taak. Verder geef je psychosociale ondersteuning en heb je huishoudelijke taken.
Wat maakt al die taken nu samen tot ‘het verpleegkundig beroep’? Wat geeft structuur aan al die taken en maakt dat het geen verzameling losse activiteiten is?
Je hebt een doel en je werkt methodisch om dat doel te bereiken.

Wat is het doel van je handelen? Volgens het verpleegkundig beroepsprofiel richt je je als mbo-verpleegkundige op het ondersteunen van het zelfmanagement van zorgvragers, hun naasten en hun sociale netwerk, met als doel het behouden of verbeteren van het dagelijks functioneren in relatie tot gezondheid en ziekte, en kwaliteit van leven. Je werkt persoonsgericht.

Methodisch werken betekent:

Je werkt op basis van een cyclisch stappenplan: het verpleegkundig proces.

Je neemt je beslissingen op grond van een methodisch denkproces: klinisch redeneren.

Je gebruikt daarbij de kennis en vaardigheden die je in je opleiding en de praktijk en tijdens bij- en nascholing hebt opgedaan.

Als verpleegkundige zorg je bovendien voor coördinatie en continuïteit van zorg.

Elke zorgvrager heeft een eigen plan op basis van het verpleegkundig proces. Dit individuele plan wordt in de praktijk verpleegplan, behandelplan, zorgleefplan, elektronisch patiëntendossier, zorgdossier, woonplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan genoemd. Het verpleeg plan staat centraal in dit thema.

Methodische werken, gegevens verzamelen, inschatten van zorgsituaties, verpleegdoelen, klinisch redeneren zijn onderwerpen die bij dit thema naar voren komen.

Het vak verpleegplan:

Jullie gaan aan de slag met het verpleegkundig proces. Het verpleegkundig proces bestaat uit 6 stappen. Deze stappen gaan jullie stap voor stap bij langs om zo het verpleegkundig proces te kennen, begrijpen en uiteindelijk kunnen toepassen.

Bij iedere stap, krijgen jullie een stukje uitleg over de theorie, daarna gaan jullie aan de slag met de theorie a.d.h.v. opdrachten. Uiteindelijk leidt dit oefenen tot de eindopdracht: het maken van het verpleegplan.

Succes.

Thema 1 Orientatie op het beroep.

Jij gaat de verwerkingsopdrachten lezen van thema 1 en daarbij de bijbehorende opdrachten in thiemen maken.

Groet Elske

Gegevens verzamelen

Thema 2 Gegevens verzamelen

Je gaat nu de verwerkingsopdrachten maken van thema 2 in thiemen meulenhoff. Daarnaast lees je de theorie van thema 2.

Succes

Inschatten van zorgsituaties

Thema 3 Inschatten van zorgsituatie

Je gaat nu de verwerkingsopdrachten maken van thema 3, het inschatten van zorgsituatie. Daarnaast mag je de theorie van dit thema gaan lezen.

Succes

Verpleegprobleem en Verpleegdoelen

Thema 4 Verpleegdoelen vaststellen

Jullie gaan nu aan de slag met het thema verpleegdoelen vaststellen. Jullie maken de verwerkingsopdrachten en gaan de theorie lezen van dit thema.

Succes.

Plannen en uitvoeren van verpleegkundige interventies

Thema 5 Plannen en uitvoeren van verpleegkundige interventies

Jullie gaan nu je verdiepen in thema 5 Plannen en uitvoeren van verpleegkundige interventies. Jullie gaan de verwerkingsopdrachten maken van dit thema en de theorie doorlezen.

Succes

Evalueren van zorg

Thema 6 Evalueren

Jullie gaan nu aan de slag met het evalueren van zorg van thema 6. Jullie gaan van thema 6 de verwerkingsopdrachten maken met de bijbehorende theorie doorlezen.

Succes

  • Het arrangement Verpleegplan is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Elske van der Meer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-10-31 16:50:22
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Verpleegkundig proces
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.