Onedrive Merletcollege

Onedrive Merletcollege

Inleiding

OneDrive is een opslagruimte "in the cloud" die binnen Microsoft 365 voor iedere leerling van Het Merletcollege te gebruiken is. In deze cursus leggen we uit wat je met OneDrive kunt doen. Zo kun je documenten online opslaan, bestanden delen met anderen of zelfs samen tegelijk werken in hetzelfde document.

OneDrive openen

OneDrive maakt deel uit van de Microsoft 365, waarvoor je een inlogaccount van Lyceum de Grundel nodig hebt. Je hebt hier opslagruimte van 1TB (terabyte). Om bij OneDrive te komen ga je naar de website van de school, optie Inloggen, Microsoft 365 (of klik hier).

  • Vul je schoolmailadres in en klik op Volgende

  • ​Vul je wachtwoord in en klik op Aanmelden

  • Je komt uiteindelijk op het welkom-scherm van Office 365

 

 

 

 

klik op het vierkantje met de 9 puntjes linksboven

 

 

Mappen maken

In het menu Nieuw zit onder andere de optie om een nieuwe map aan te maken zodat je je documenten kunt ordenen. Dit is ook handig als je meerdere documenten met een bepaalde groep wilt delen. Je hoeft dan alleen de map te delen en niet ieder document afzonderlijk.

Voor het opslaan van jouw schoolbestanden is het verstandig om voor elk vak een aparte map te maken. Maak je ook privé gebruik van de OneDrive van Lyceum de Grundel, maak dan een map Prive en een map School aan. Onder de map School maak je dan weer voor elk vak een submap.

Het aanmaken van een map in OneDrive is eenvoudig. Zorg dat je ingelogd bent op Onedrive.

  • Klik op Nieuw en dan op Map:









 

 

  • Er verschijnt een klein venster: typ mapnaam in (bijvoorbeeld Wiskunde) en klik op Maken

 

 

 

 

 

 

  • De nieuwe map wordt bovenaan de lijst met vijf kolommen weergegeven. In de achterste kolom Delen staat nu Privé. Dat wil zeggen dat deze map alleen voor jou zichtbaar is. Als je een map toegankelijk gemaakt hebt voor anderen, dan staat er Gedeeld. Later komen we hierop terug.

Document maken

Een nieuw document maken gaat op dezelfde manier als een nieuwe map aanmaken. Je kunt meerdere soorten documenten aanmaken:

  • Word-document: teksten lezen, schrijven, opmaken en uitprinten.
  • Excel-werkmap: met name bedoeld om mee te rekenen en je kunt er ook mooie grafieken en diagrammen mee maken.
  • Powerpoint-presentatie: eenvoudig presentaties maken die bestaan uit meerdere dia's
  • OneNote-notitieblok: hiermee kun je je notities op een gestructureerde manier maken en bewaren
  • Forms voor Excel: biedt de mogelijkheid om enquêtes en quizzen te maken.

We gaan een nieuw Word-bestand aanmaken. Voor het aanmaken van andere documenten (Excel, Powerpoint, enz), dit gaat op een zelfde manier.

Opdrachten 1/3

Je gaat de komende jaren veel gebruik maken van Onedrive. Om een beetje overzichtelijk te houden is het verstandig om mappen per leerjaar en daarbinnen mappen per vak aan te maken.

Opdracht 1

Maak een map Leerjaar1 aan. Gebruik zo min mogelijk spaties in bestands- en mapnamen. 9 van de 10 keer gaat het goed, maar soms ontstaan er onverklaarbare problemen als er een spatie in de bestands- of mapnaam zit.

 

 

 

 

 

 

 

Opdracht 2

Open de map Leerjaar1 en maak dan van elk vak dat je hebt een submap aan. Ook hier, gebruik zo min mogelijk spaties in bestands- en mapnamen. Maak de mappen aan die je van je mentor hebt doorgekregen.

 

 

 

 

 

 

 

Opdracht 3

Lees de opdracht eerst goed door.
Maak een nieuw Word-document aan. Vertel in dit document:

  • hoe je heet
  • wat je denkt dat je leukste vak wordt
  • wat je later wilt worden.

Geef het document de volgende naam: Opdracht3 en sla het vervolgens op in de map Mentor.

TIP: als je een nieuw document wilt maken in bijvoorbeeld de map Mentor, zorg er dan voor dat je deze map in Onedrive geopend hebt (zie afbeelding 'ict is Mentor'). Dan komt namelijk het nieuwe document direct in de juiste map. Naderhand kun je het bestand natuurlijk wel verplaatsen, of in de goede map slepen maar dat is moeilijker om te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Document of map delen

Regelmatig komt het voor dat je samen met één of meerdere leerlingen aan een document moet werken. Dat is heel eenvoudig in te stellen. Eén van jullie moet dan een document maken in Onedrive en deze vervolgens met de anderen delen. Delen is alleen mogelijk met docenten en leerlingen die vallen onder het Merletcollege. Je kunt dus niet een document delen met je opa, neef in Canada, enz.

  • Ga met de cursor naar het document en klik op het symbool met een pijl:




 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  • Typ het school emailadres(sen) van iedereen die het document mag lezen of bewerken, eventueel zet je er nog een bericht onder. Klik dan op Verzenden.

Maar PAS OP!! Standaard staat er dat iedereen die jij het linkje stuurt het document mag bewerken. Soms wil je dat niet, ze mogen het alleen lezen. Dat kun je instellen door op het > teken te klikken (zie middelste rode rechthoek in de afbeelding hierboven). Wijzig indien nodig door het vinkje voor Bewerken toestaan (zie afbeelding hieronder) weg te halen.

Als je meerdere documenten wilt delen is het soms handiger deze documenten in één map te plaatsen en deze map vervolgens te delen met anderen. Het delen van mappen gaat op dezelfde manier als het delen van documenten:

  • Het arrangement Onedrive Merletcollege is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    mario van Wetten Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-07-06 11:13:39
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze cursus leer je de basisvaardigheden voor het gebruik van Onedrive als opslag van persoonlijke en gemeenschappelijke bestanden.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Computervaardigheden/ICT;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Digitale geletterdheid LdG. (2021).

    Cursus Onedrive

    https://maken.wikiwijs.nl/173050/Cursus_Onedrive

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.