Welkom
Het bevrijdingsjournaal (6 juni 1944)
Introductie
Welkom klas 3A.
De afgelopen lessen zijn jullie bezig geweest met het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Vandaag zullen jullie dit onderwerp afronden aan de hand van deze Wikiwijs.
Wikiwijs is een programma waarin jullie zelfstandig aan de slag kunnen gaan met de stof. Ik zal eerst een korte uitleg geven over Wikiwijs:
- Aan de linkerkant staan de verschillende kopjes met subkopjes. Deze kopjes staan voor het onderdeel van de les (leerdoelen, leestekst etc.). Werk jezelf door de Wikiwijs heen, want alleen zo kan je de eindtoets halen. Werk van boven naar beneden, want dan sla je geen stappen over!
Veel plezier
Leerdoelen
Leerdoelen
- Aan het eind van de les kunnen jullie het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa volgens de gebeurtenissen tussen 1944 en 1945 verklaren. Benoem hierin D-day.
- Aan het eind van de les kunnen jullie het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië volgens de gebeurtenissen tussen 1944 en 1945 verklaren. Benoem hierin Little boy en Fatman.
- Aan het eind van de les kan je de historische personen van de Tweede Wereldoorlog herkennen, benoemen en verbinden met het juiste land.
Terugblik op de vorige lessen
Jullie beginnen met een korte opfrisser. Deze instaptoets bestaat uit twee vragen. Aan de hand van de vorige lessen kan je deze vragen beantwoorden.
Oefening: Terugblik
Start
Lesmateriaal
D-day
De val van Nazi-Duitsland
Stalin wilde graag een tweede front openen. Dat vroeg hij tijdens de Conferentie van Teheran aan zijn bondgenoten, de Engelse premier Churchill en de Amerikaanse president Roosevelt, om een tweede front te openen vanuit Engeland. Hierdoor zou Duitsland moeten verdedigen aan zowel het oostfront als het westfront. Hierdoor zou Duitsland zwakker worden en dus makkelijker te verslaan.
Op 6 juni 1944 was het zo ver, het tweede front in Europa tegen de nazi's werd geopend door de landingen in Normandië. Deze dag wordt ook wel D-Day genoemd, Decision Day. De geallieerden verdreven de Duitsers langzaam uit Frankrijk en op 24 augustus werd Parijs bevrijd. Verdere pogingen om België en Nederland te bevrijden verliepen moeilijker door Duitse tegenstand. Zo kwamen de geallieerden tot de Rijn. Zo was het zuiden van Nederland bevrijdt, maar het noorden was nog onder toezicht van Duitsland.
Hitler wilde een eerdere tactiek van zichzelf herhalen, namelijk de geallieerden aanvallen via de Ardennen. Echter faalde deze tegenaanval en Duitsland moest zich nog verder terugtrekken. Operatie Market Garden zou een geallieerde invasie van het Duits gebied via Nederland mogelijk moeten maken. Deze operatie mislukte en in de winter van 1944 kwam de geallieerde opmars tot stilstand.
Geallieerden vallen Normandië binnen (1944)
Duitsland capituleert
Hitler pleegt zelfmoord op 30 april 1945. In de dagen erna stort nazi-Duitsland definitief in. Berlijn is bezet door het Sovjet-leger. De Duitsers hebben nog maar de macht over enkele losse stukken van Duitsland en de bezette gebieden. Delen van het Duitse leger hebben zich al overgegeven. De geallieerden eisen de onvoorwaardelijke overgave van het Duitse leger en de Duitse legerleiding heeft geen keus meer, ze moet dit wel accepteren.
Op 7 mei 1945 tekent de Duitse generaal Alfred Jodl de overgave in de Franse plaats Reims. Eisenhowers stafchef en een Sovjet-generaal tekenen namens de geallieerden. In het document staat dat alle Duitse strijdkrachten op 8 mei 1945 om 23.01 uur zullen stoppen met vechten.
Alfred Jodl tekent de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland (8 mei 1945)
Kennisclip
Japan capituleert
'Little boy' en 'Fat man'
Die mentaliteit liet de Amerikaanse legerleiding twijfelen aan hoe ze de oorlog moesten beëindigen. Een invasie van Japan zou betekenen dat ze nog veel meer soldaten zouden verliezen. Als de Japanners al zo fel waren op Okinawa, hoe fel zullen ze dan zijn in Tokyo? De legerleiding besloot om een nieuw wapen in te zetten, een wapen wat Japan zou dwingen tot capitulatie. Op 6 augustus 1945 werd de atoombom 'Little Boy' gedropt op de Japanse havenstad Hiroshima. 78.000 mensen stierven gelijk op het moment van de explosie. Op 9 augustus 1945 werd de tweede atoombom, genaamd 'Fat Man', gedropt boven Nagasaki. De tweede atoomexplosie ooit in een oorlog veroorzaakte 39.000 doden, veel minder dan in Hiroshima maar net zo vreselijk. Deze keuze heeft geleid tot de dood van vele onschuldige Japanse burgers maar ook tot het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog.
Na de Tweede Wereldoorlog bleven de Verenigde Staten en de Sovjet - Unie over als machtsblokken in de wereld. Deze 'strijd' tussen het kapitalistische Westen en het communistische Oosten zou nog jaren voortduren in wat wij vandaag de dag de 'Koude Oorlog' noemen.
Atoombom op Hiroshima
oefenen
Je hebt zojuist de teksten gelezen en de kennisclip gezien. Als het goed is kan je nu aan de slag met de vragen in de Socrative. De Socrative bestaat uit zeven vragen.
https://api.socrative.com/rc/Y7QhQa
Extra
Begrijp je ondertussen alles?
Jullie hebben zojuist alle opdrachten, filmpjes en teksten gelezen, gezien en gemaakt. Op het moment dat je denkt: 'Ik begrijp het bijna helemaal, maar twijfel af en toe nog', heb ik hier een oefentoets voor jullie. Deze toets bestaat uit 15 vragen.
Veel succes!
Oefentoets
Eindtoets
Eindtoets
Na afloop van deze les moet iedereen als goed is een voldoende halen op de volgende toets. Heb je nog moeite met een aantal onderwerpen? Geen probleem! Scroll terug door de wikiwijs heen voor de onderwerpen die je nog lastig vind en maak de toets opnieuw.
Klik op de link hieronder voor de eindtoets.
Veel succes!
Evaluatie
Jullie zijn klaar met de WIKIWIJS. Zouden jullie aub op kunnen schrijven wat jullie goed en minder goed vonden.
Feedback