Voorbereiding BPV Jaar 1

Voorbereiding BPV Jaar 1

Onderdeel 1

Inleiding BPV

BPV staat voor beroepspraktijkvorming, oftewel stage. In het eerste leerjaar heb je vijf weken snuffelstage, en tien weken je "echte" stage. Tijdens je stage ben je drie dagen in de praktijk en twee dagen op school. 

In het eerste jaar loopt elke student stage in de ouderenzorg. Later in de opleiding is er ook de mogelijkheid om stage te lopen op een revalidatieafdeling of in het ziekenhuis. 

Documenten

Alle informatie die je nodig hebt om succesvol stage te lopen, vind je in het stageboek en in de bpv-handleiding.

Stageboek
In het stageboek vind je informatie de opdrachten die je moet maken tijdens stage, gespreksformulieren, aftekenlijsten etc. Het stageboek moet je uitprinten en in je stagemap stoppen. Zorg ervoor dat je de inhoud van het stageboek goed kent.

BPV-Handleiding
In de BPV-Handleiding vind je algemenere informatie over het stagelopen. Het is informatie die meer overstijgend is dan de informatie die in het stageboek staat. Je leest er bijvoorbeeld in wat de visie van missie is van MBO Utrecht, er wordt uitgelegd wat een POK (praktijkovereenkomst) is, maar ook hoe je ziek meldt en hoe je de aanwezigheid op stage registreert. 

Het is belangrijk dat je deze goed leest. Zo weet je zeker dat je voldoende voorbereid op het stagelopen bij een zorginstelling.

Stageopdrachten

Tijdens stage leer je niet alleen hoe je de basiszorg uitvoert en hoe je contact maakt met zorgvragers, je gaat je ook verdiepen in verschillende aspecten van de zorg. Daarnaast ga je ook actief aan de slag met je eigen ontwikkeling als verpleegkundige. Hiervoor maak je verschillende stageopdrachten. 

Welke stageopdrachten je moet maken, vind je in onderstaande bijlage. 

VOG

Voor je stage kan het zijn dat je een Verklaring Omtrent Gedrag moet aanvragen. Dit is een verklaring die bevestigt dat je gedrag op orde is voor je stage. Als je deze moet aanvragen, dan krijg je dat van je stage te horen. 

Om een VOG aan te kunnen vragen, heb je een digid nodig. Als je deze nog niet hebt, dan moet je deze aanvragen via deze website. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet. 

Als je stage van jou een VOG verwacht, en je hebt deze niet voordat stage begint, dan kan het zijn dat je niet welkom bent op stage. 

Verwachtingen

Je gaat nu je verwachtingen die je hebt van stage in kaart brengen. Eerst door middel van een klassikaal gesprek, daarna individueel op je laptop. Zorg ervoor dat je dit goed bewaart. Dit heb je nodig voor het plan dat je moet maken ter voorbereiding op je stage (het BPV-Plan).

Voor het stuk dat je digitaal uitwerkt zorg je ervoor dat je de verwachting in 2 categoriën verdeeld:

  1. Wat jij van stage verwacht
  2. Wat stage van jou mag verwachten

Evaluatie

De docent evalueert de les en blikt voor op de komende lessen van de bpv-lessenserie.

Belangrijk voor volgende keer: Je gaat de volgende keer een officiële start maken met het BPV-Plan. Uiteindelijk komt alles wat je doet voor stage in een stagemap. Dit is een fysieke map waarin je alle documenten, opdrachten, reflecties, gespreksverslagen etc. netjes bewaard. Zorg ervoor dat je de volgende les een multo-map bij je hebt. 

Onderdeel 2

Voorbereiding

Voor je stage heb je een map nodig met tabbladen. Schaf deze voor de les aan. Print het stageboek en doe deze in de map. Neem de map mee naar de les. 

Lees het stageboek door zodat je weet wat er van je verwacht wordt tijdens stage. Eventuele vragen kan je aan de docent stellen. 

Stand van Zaken

Je slb'er checkt wat de stand van zaken is met de voorbereiding op stage. Wie heeft er een VOG aangevraagd? Heeft iedereen de stagemap op orde? Heeft iedereen het stageboek gelezen?

Gesprekken

Aan de hand van het stageboek bespreekt je slb'er de gesprekken die je voert op stage. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld het kennismakingsgesprek. 

Aan deze gesprekken zitten enkele eisen verbonden. Je slb'er licht deze toe. 

Stagemap

Tijdens je stage houd je een stagemap bij. In deze map verzamel je alle documenten die relevant zijn voor je stage.  In de bijlage zit een checklist die je moet toevoegen aan je stagemap. Dit doe je tijdens je stage. De checklist gebruik je om te checken of je alles in je stagemap hebt zitten gedurende je stage.

DE CHECKLIST NOG AANPASSEN

 

 

Start BPV-Plan

Voordat je op stage gaat, moet je een BPV-Plan maken. Met het maken van het BPV-Plan bereid je je voor op stage. Je maakt inzichtelijk welke verwachtingen en leerdoelen je hebt, welke opdrachten je gaat maken en hoe je daaraan gaat werken. Je BPV-Plan moet vóór de start van je stage goedgekeurd zijn door je slb'er. Is dat niet het geval, dan kan je niet starten met stage. 

Je BPV-Plan bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Voorblad
  • Inhoudsopgave
  • Blad met contactgegevens van jezelf, stagebegeleider, werkbegeleider en slb'er
  • Introductie van jezelf
  • Verwachtingen m.b.t. stage
  • POP en PAP
  • Planning stageopdrachten
  • Bijlage: CV


Je gaat nu zelfstandig een start maken met je BPV-Plan. Je zorgt ervoor dat de onderstaande onderdelen af zijn voor de volgende les. 

  • Voorblad
  • Contactgegevens
  • Introductie van jezelf
  • CV
  • Verwachtingen 

Onderdeel 3

Stand van Zaken

Je slb'er checkt weer wat de stand van zaken is bij elke student. Hoe ver is iedereen met het BPV-Plan? Hebben de studenten die een VOG aan moeten vragen dat ook gedaan?

Beroepshouding

Wanneer je stage gaat lopen, zijn er een aantal afspraken waar je je aan moet houden. Deze afspraken betreffen verzuim, communicatie, taken en overige zaken. Tijdens dit onderwijsleergesprek ga je het hebben over wat een goede beroepshouding inhoudt.

Opdracht
Wat is volgens jullie een goede beroepshouding? Hoe hoor je je op stage te gedragen? Maak in groepjes van maximaal 4 studenten een mindmap waarin je antwoord geeft op bovenstaande vragen. Je krijgt hier 10 minuten de tijd voor.

Nabespreken
Na 10 minuten vraagt je slb'er elk groepje om een korte terugkoppeling te geven. De uitkomsten hiervan worden op het bord genoteerd.

Tijdens je stage moet je je beroepshouding laten beoordelen. Hoe je dit doet en hoe vaak je dit doet, vind je in de beroepshouding checklist in je stageboek. Je slb'er pakt deze erbij en vergelijkt de beroepshouding check-list met de uitkomsten die op het bord staan. 

Regels en Andere Zaken

Op stage gelden een aantal belangrijke afspraken/regels. Je slb'er neemt deze punten met de klas door en laat zien hoe alles werkt. 

  1. Zonder POK (praktijkovereenkomst) geen BPV
  2. Ziekmelden - alle gemiste uren moeten ingehaald worden in je vrije tijd
  3. Vakanties - niet meegenomen in de stageplanning, maar je kan wel stage lopen
  4. Registratie BPV-uren. Ben je zelf verantwoordelijk voor. Slb'er legt uit hoe je dat doet
  5. Weekenddiensten/avonddiensten - afhankelijk van leeftijd. Zorg is 24/7
  6. Communicatie - hoe communiceer je met stage?
  7. Wie doet wat (werkbegeleider, stagedoecnt, bpv-coördinator, slb'er)

SMART-Doelen

Tijdens je stage werk je met persoonlijke leerdoelen. In je POP (persoonlijk ontwikkelplan) beschrijf je wat je wilt bereiken en in je PAP (persoonlijk activiteitenplan) beschrijf je welke activiteiten/acties je gaat ondernemen om je persoonlijke leerdoelen te bereiken. 

Persoonlijke Leerdoelen
Een persoonlijk doel is gericht op jouw als persoon. Dit gaat dus over wat jij wil leren of waarin jij je wil ontwikkelen. Het gaat hier om algemene vaardigheden die je eigenlijk in elk beroep in meer of mindere mate nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan initiatief nemen, plannen, voor jezelf opkomen of leren omgaan met feedback. Op stage werk je aan twee persoonlijke leerdoelen die je in je BPV-Plan uitwerkt. 

SMART
Als je persoonlijke leerdoelen maakt, dan doe je er goed aan die zo SMART mogelijk te formuleren. SMART is een methodiek voor het formuleren van leerdoelen die je helpt om je doelen zo concreet mogelijk te maken. Dit kan soms best lastig zijn, maar het helpt je om duidelijke doelen te stellen waar andere mensen je bij kunnen helpen. 

De letters SMART staan voor het volgende:

  • Specifiek - Wat wil ik precies leren?
  • Meetbaar - Hoe ga ik bewijzen dat ik mijn leerdoel heb bereikt?
  • Acceptabel - Is dit een normaal leerdoel voor iemand in mijn positie/functie/leeftijd etc.?
  • Realistisch - Is dit leerdoel te behalen zoals ik het heb omschreven?
  • Tijdsgebonden - Binnen welke periode wil ik beginnen met dit doel, en wanneer heb ik dit leerdoel bereikt?

SMART of niet?

Deze opdracht doe je klassikaal. Geef per leerdoel aan of deze SMART is geformuleerd en waarom je dat vindt. 
 

  1. Ik kom nooit meer te laat op stage.
  2. Ik bereid opdracht 2 en 3 voor via het stappenplan en voer ze op tijd uit.
  3. Elke dag maak ik een dagverslag. Deze stop ik in mijn stagemap.
  4. Voor 1 april heb ik stageopdracht 1, 2, en 4 af en heb ik een afspraak gemaakt met mijn begeleider om deze te bespreken. 
  5. Voor 1 april heb ik minimaal één keer zelfstandig een evaluatiegesprek gevoerd.
  6. Voor maandag 3 februari heb ik een plan gemaakt hoe ik aan competentie 3 ga werken. 

POP en PAP

In je BPV-Plan formuleer je twee persoonlijke leerdoelen. Dit kan best lastig zijn als je nog niet eerder stage hebt gelopen, maar je hebt misschien wel eens feedback gekregen of bent zelf wel eens tegenaan gelopen waar je leerdoelen uit zou kunnen halen.

Formuleren Persoonlijke Leerdoelen
Formuleer twee persoonlijke leerdoelen die zo SMART mogelijk zijn. Dit probeer je in één zin te doen, maar mag ook in twee zinnen. Beschrijf vervolgens waarom je deze leerdoelen wil bereiken. Hiervoor neem je ongeveer 15 minuten de tijd.

Bespreken
Elske student heeft nu twee persoonlijke leerdoelen geformuleerd en een motivatie bij elk leerdoel opgeschreven. In tweetallen ga je elkaar feedback hierop geven. Is het SMART geformuleerd? Snap je wat de ander wil leren? Vind je dat je klasgenoot een goede motivatie heeft genoteerd? Eventuele feedback die je ontvangt verwerk je gelijk.

POP en PAP
Je slb'er laat nu het format voor de POP en PAP zien. Deze staat in het stageboek. Je gaat nu je persoonlijke leerdoelen in dat format zetten. Bij je PAP zet je per leerdoel hoe je dat leerdoel gaat behalen, wat je daarvoor nodig hebt en wie je daarbij kan helpen. Terwijl je hiermee bezig bent loopt je slb'er rond en geeft hij/zij feedback. Hiervoor heb je ongeveer 30 minuten de tijd. 

Evalueren

Je slb'er evalueert de les en checkt hoever iedereen is met het BPV-Plan.

Onderdeel 4

Stand van Zaken

Je slb'er checkt weer wat de stand van zaken is bij elke student.

Hoe ver is iedereen met het BPV-Plan?
Hebben de studenten die een VOG aan moeten vragen dat ook gedaan?
Heeft iedereen contact gehad met stage?
Weet iedereen waar en wanneer hij/zij wordt verwacht?
Zijn alle POKS ondertekent?

Stageopdrachten

Tijdens je stage ga je vooral leren hoe je de basiszorg verleent en hoe je communiceert met zorgvragers. Daar kan je al heel druk mee zijn. Je maakt ook stageopdrachten. Deze opdrachten zijn ter ondersteuning van je leerproces.

De docent neemt de stageopdrachten met de klas door. Als klas bespreek je ook hoe je deze opdrachten uit kan voeren op stage.

Nadat alle opdrachten besproken zijn, ga je voor jezelf een planning maken. Wanneer wil je welke opdrachten gedaan hebben? Zorg ervoor dat je er rekening mee houdt dat opdrachten ook nagekeken moeten worden op stage.

HIER MOET NOG EEN DOCUMENTJE MET DE STAGEOPDRACHTEN

Check BPV-Plan

Als je op schema loopt, is je BPV-Plan nu zo goed als compleet. Dat betekent dat je BPV-Plan uit de volgende onderdelen bestaat:

  1. Voorblad
  2. Inhoudsopgave
  3. Blad met contactgegevens van jezelf, stagebegeleider, werkbegeleider en slb'er
  4. Introductie van jezelf
  5. Verwachtingen mb.t. stage
  6. POP en PAP
  7. Planning stageopdrachten
  8. Bijlage: CV


Samen met een klasgenootje check je of je BPV-Plan echt compleet is. 

Opdracht Leerteam

Ter voorbereiding op de volgende les zorg je dat je in je leerteam feedback ophaalt op jouw BPV-Plan. Je vraagt in ieder geval feedback van één klasgenootje, en van één student de andere klas. De feedback die gegeven wordt kan gaan over:

  • Hoe duidelijk je zaken hebt geformuleerd
  • Gemaakte taalfouten
  • Je leerdoelen (zijn die SMART geformuleerd?)
  • etc.


Zorg ervoor dat je de feedback die je krijgt op je BPV-Plan verwerkt. 

Onderdeel 5

Inleveren BPV-Plan Versie 1

Je BPV-Plan is nu af. Je hebt feedback van je leerteam verwerkt in je BPV-Plan en bent klaar om het document in te leveren. 

Je slb'er zet in Teams een opdracht klaar waar je versie 1 van je BPV-Plan kan inleveren. Dat doe je deze les. 

Mocht je toch nog even feedback willen voordat je het inlevert, dan is dit het moment om daar naar te vragen. 

Volgende Week

Versie 1 van je BPV-Plan is nu ingeleverd. Volgende week krijg je van je slb'er feedback op je BPV-Plan. Je slb'er zet dan in Teams de opdracht "Definitieve Versie BPV-Plan" klaar. Als je de feedback van je slb'er hebt verwerkt, lever je de definitieve versie van je BPV-Plan in. Je slb'er kijkt deze nog na voordat je op stage gaat. Als je slb'er de definitieve versie heeft goed gekeurd, kan je officieel starten met stage. 

Onderdeel 6

Verwerken Feedback + Deadline Inleveren

Je verwerkt de feedback die je hebt gekregen van je slb'er op je BPV-Plan en levert de definitieve versie van je BPV-Plan in. Als deze is goedgekeurd door je slb'er, mag je officieel starten met stage. 

  • Het arrangement Voorbereiding BPV Jaar 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Dylan Heldenbergh Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-03-24 15:23:30
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Gebruik deze Wiki om je voor te bereiden op de stage van het eerste leerjaar.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.