Les ventilatie
Vandaag ga je beginnen aan de module ventilatie.
In deze module ga je verschillende systemen en verschillende materialen ontdekken die je tegenkomt in de ventilatie-installatie.
Doorloop alle pagina's lees de tekst en kijk de filmpjes, zodat je de toets aan het eind van het hoofdstuk goed kunt maken.
Ventilatie
Waarom ventileren?
De meest eenvoudige reden daarvoor is dat we niet van vieze luchtjes houden.
Onder ventilatie verstaan we het afvoeren van gebruikte binnenlucht en het aanvoer van verse buitenlucht.
Ook doen we ventileren om verse zuurstof naar binnen te halen en zo de uitgeademde CO² naar buiten te blazen.
Andere redenen zijn vocht uit de badkamer of andere ruimtes verdrijven.
Verschillende ventilatie-systemen
Systeem-A
Bij Systeem-A komt de verse buitenlucht door diverse roosters het pand in. De gebruikte binnenlucht gaat vervolgens door een buis op het dak weer naar buiten zonder dat er een motor in dit systeem zit.
Dit noemen we dan ook wel natuurlijk-natuurlijk (het eerste woord staat voor de luchttoevoer - het tweede woord staat voor de luchtafvoer)
schematisch overzicht van systeem-A
Systeem-B
Bij Systeem-B komt de verse buitenlucht door middel van ventilator het pand in. De lucht word dus naar binnen gezogen en duwt vervolgens de gebruikte binnenlucht door roosters weer naar buiten.
Dit noemen we dan ook wel mechanisch-natuurlijk (het eerste woord staat voor de luchttoevoer - het tweede woord staat voor de luchtafvoer)
schematisch overzicht van systeem-B
Systeem-C
Bij Systeem-C komt de verse buitenlucht door middel van roosters in muren en of ramen het pand in. Vervolgens door middel van een motor het pand uit geblazen.
Dit noemen we dan ook wel natuurlijk-mechanisch (het eerste woord staat voor de luchttoevoer - het tweede woord staat voor de luchtafvoer)
schematisch overzicht van systeem-C
Systeem-D
Bij Systeem-D word zowel de aanvoer verse lucht als de afvoer van de gebruikte lucht gedaan via een ventilatiebox. Deze word dan WTW-unit (Warmte Terug Win-unit) genoemd omdat we de warmte uit het pand gebruiken om de koele buitenlucht op te warmen. Dat doen we door de lucht door een kruiswisselaar te sturen.
De warme gebruikte binnenlucht stroomt door een aluminium wisselaar op weg naar buiten. De paneeltjes in de wisselaar worden op die manier opgewarmd. Kruislings door deze wisselaar stroomt de koele buitenlucht en word door de aluminium platen verwarmd voor dat deze lucht naar binnen gaat.
Dit noemen we dan ook wel mechanisch-mechanisch (het eerste woord staat voor de luchttoevoer - het tweede woord staat voor de luchtafvoer)
schematisch overzicht van systeem-D
Verschillende ventilatie-materialen
Instortkoker
Instortkanaal deze kanalen worden eigenlijk altijd op de breedplaatvloer gelegd en vervolgens in beton gestort worden vandaar ook de naam. Dit heeft hetzelfde montage gemak als de spiralo buizen deze bewerk je ook met een slijptol of knabbelschaar. Voor deze kanalen zijn er diverse hulpstukken op de markt zo heb je: t-stukken, koppelstukken, bochten (vlak, stijg/verval, verloop naar rond en flenzen voor op het kanaal om met spiraalbuis verder te gaan.
instortkoker
Spiralo of spiraalbuis
Spiralo of spiraalbuis deze buizen zijn ideaal voor ventilatie ze zijn stevig en redelijk makkelijk te verwerken. Deze buizen worden in utiliteit(bedrijven) veel gebruikt vanwege de stevigheid en het gemak waarmee je hulpstukken erop kunt maken. Dit doe je eenvoudig met een slijptol of knabbelschaar. In woonhuizen kom je deze ook wel tegen maar dan vooral voor stijg en zakstukken en waar de ventilatie box hangt om deze aan te sluiten. Let er wel op dat er een stukje flexibel tussen zit zodat je geen hinderlijk geluid in je systeem krijgt.
Spiralo buis
Flexibele slang
Flexibele ventilatiebuis deze buizen zijn natuurlijk ideaal om snel te kunnen werken. deze buizen verwerk je met een zaag of een stevig stanleymes. Het nadeel hiervan is dat je alle hulpstukken moet kopen/bestellen en dus niet zoals het kanaal hierboven, daar kun je een bocht eventueel zelf voor maken. Nog een nadeel van deze slangen is dat je maar enkele maten hebt dat kan op een stortvloer een probleem geven zeker ter hoogt van waar de ventilatie box komt te hangen. Daar zullen heel veel slangen samen komen en dus weinig plaats meer geven aan beton.
flexibele ventilatiebuis
Thermoduct buis
Thermoduct buis deze buizen werken heel fijn je kunt ze snijden of zagen. Ze hebben een isolerende werking dus ideaal als er koele lucht door een warme ruimte stroomt. Hulpstukken kun je voor deze buis heel gemakkelijk zelf maken. Nog een voordeel hiervan is dat het superlicht materiaal is wat prettig is om mee te werken. Nadeel van deze buizen is dat het niet heel stevig is als je er tegenaan duwt deukt de buis in en kan hij uit de beugels vallen die ervoor gemaakt zijn.
thermoduct buis
Duurzaamheid
Om een woning duurzaam te maken zijn er diverse stappen die je kunt zetten. Je kunt de woning isoleren maar als je dat gaat doen is het goed ventileren erg belangrijk. Als je dit niet op de juiste manier doet krijg je een slecht binnenklimaat. Daar kan je ziek van worden of erger.
vragen