Digiwijs bij MBO Utrecht

Digiwijs bij MBO Utrecht

Je Schoolaccount

Inloggen

Als je bij MBO Utrecht studeert, krijg je een schoolaccount. Dit account gebruik je voor alle schoolgerelateerde zaken, en is dus erg belangrijk.

Als het goed is heb je al een schoolaccount aangemaakt voor het bestellen van de fysieke leermiddelen. Hiervoor heb je een mail ontvangen

Wachtwoord wijzigen

Soms moet je je wachtwoord wijzigen. Het kan ook zijn dat je je wachtwoord vergeten bent, en daarom een nieuw wachtwoord wil aanmaken. Om dit te kunnen doen moet je telefoonnummer bekend zijn bij de studentenadministratie van MBO Utrecht. 

Om je wachtwoord te wijzigen ga je naar wachtwoord.mboutrecht.nl

Mocht dit niet werken, dan is waarschijnlijk je telefoonnummer niet bekend bij de studentenadministratie

Eduroam (Wifi)

Verbinding maken met Wifi

Als je gebruik wilt maken van het wifinetwerk van MBO Utrecht, dan selecteer je daarvoor Eduroam. Als je dat doet, wordt je gevraagd om in te loggen. Hiervoor gebruik je je schoolaccount (emailadres en wachtwoord).

Naast Eduroam vind je ook het MBO Utrecht gast netwerk. Op dit netwerk hoef je niet in te loggen, maar deze is wel een stuk langzamer dan Eduroam.

Wist je dat: Eduroam wordt op meerdere scholen, bibliotheken etc. in heel Europa gebruikt. Met je schoolaccount kan je altijd op Eduroam inloggen.

Heb je een Chromebook en lukt het verbinding maken met Eduroam niet, probeer dan de beveiliging te veranderen van LEAP naar PEAP.

Afspraken

Aan het gebruik van Eduroam zitten een aantal regels verbonden. Wanneer je zaken doet die niet mogen, zoals het illegaal downloaden van films, dan is dit altijd terug te halen naar jouw account. Zorg er dus voor dat je verstandig omgaat met Eduroam.

Dit geldt ook voor het gastnetwerk.

Printen

Startpunt

Wat is Startpunt?

Om het voor studenten gemakkelijk te maken om alle programma's te vinden, heeft MBO Utrecht een centrale startpagina. Dit is start.mboutrecht.nl.

 

Via deze pagina vind je alle programma's die je voor je opleiding nodig hebt. Ook kan je via startpunt verschillende programma's downloaden, zoals Word en PowerPoint. 

Ook hebben we Check-it. Dit is een platform voor studenten die vragen hebben over zaken waar ze tegenaan lopen. Hier vind je betrouwbare informatie over bijvoorbeeld financieën, mentale zorgen, relaties en het zoeken van een woning. Je slb'er kan je hier meer over vertellen. 

Osiris

Introductie

Osiris is het Studenten Informatie Systeem (SIS) wat gebruikt wordt binnen MBO Utrecht. Je gebruikt Osiris bij de volgende zaken:

  • Je rooster bekijken
  • Je resultaten bekijken
  • Ziekmelden en verlof aanvragen
  • Je dossier inzien
  • Mocht je dat nog niet gedaan hebben: een pasfoto toevoegen.

 

Omdat de docentenomgeving er anders uitziet dan de studentenomgeving, vraagt je slb'er aan iemand van 18 jaar of ouder uit de klas om de laptop aan te sluiten op het bord. Je gaat als klas gezamenlijk door alle mogelijkheden van Osiris heen.

Tip: Er is ook een app voor je telefoon van Osiris. Als je deze wil downloaden, let dan op dat je Osiris MBO Utrecht download.

Rooster

Je slb'er laat zien hoe je je rooster vindt via Osiris. Als je de app van Osiris op je telefoon zet, kan je gemakkelijk je rooster bekijken als je niet achter je laptop zit. 

We verwachten dat je zelf goed je rooster in de gaten houdt. 

Resultaten

Je studievoortgang is ook zichtbaar in Osiris. Je ziet wat je resultaten zijn, en welke resultaten nog behaald moeten worden tijdens je opleiding. Je slb'er kan je altijd informeren over je studievoortgang (of deze voldoende is).

Samen bekijk je de te behalen studieresultaten.
 

Ziekmelden en verlof aanvragen

Om je ziek te melden of verlof aan te vragen, hangt het van je leeftijd af hoe je dat moet aanpakken. 

Voor studenten die jonger zijn dan 18 geldt dat een ouder of verzorger dat moet doen. Hij/zij krijgt informatie via de mail over hoe dat gedaan moet worden in Osiris. 

Ben je 18 jaar of ouder, dan kan je jezelf ziekmelden of zelf verlof aanvragen. Hierbij is het belangrijk om het volgende te onthouden:

  • We hanteren op de verpleegkunde opleiding een afwezigheidspercentage van 10% geoorloofd verzuim.
  • Bij veelvuldig ziekteverzuim kan het zijn dat je slb'er met je in gesprek gaat. Bij zorgen over je gezondheid kan eventueel begeleiding ingeschakeld worden.
  • Verlof aanvragen doe je altijd van te voren. Wanneer je vergeet verlof aan te vragen, en je bent afwezig, dan wordt dat geregistreerd als ongeoorloofd verzuim (spijbelen).

Dossier inzien

Tijdens je opleiding voer je meerdere gesprekken met je slb'er. Zo heb je binnenkort een kennismakingsgesprek met je slb'er. Soms heb je ook met andere docenten of begeleiders een gesprek. Deze gesprekken worden vastgelegd in Osiris, zodat je als student precies kan zien wat er over je wordt bijgehouden. 

Je slb'er laat zien waar je dit kan vinden. 

Op dit moment is dit dossier nog leeg. 

Pasfoto toevoegen

Heb je nog geen foto in Osiris staan, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een foto upload in Osiris. Dan kan je ook een schoolpas ontvangen (deze heb je o.a. nodig voor het printen op school, maar bijvoorbeeld ook om deel te mogen nemen aan een examen). 

Je slb'er laat zien waar je een foto kan uploaden, mocht je nog geen foto in Osiris hebben staan. 

Officeprogramma's

E-Mail

Communicatie binnen de opleiding verloopt voor een groot deel via de mail. Hiervoor gebruik je als student altijd je schoolmail. Je emailadres is je studentnummer@student.mboutrecht.nl. Je wachtwoord is hetzelfde als het wachtwoord voor je account. 

We verwachten van onze studenten dat ze in ieder geval doordeweeks 1 keer per dag hun schoolmail checken. Mis je belangrijke informatie omdat je niet in je schoolmail hebt gekeken, dan is dat je eigen verantwoordelijkheid. 

 

Om gemakkelijk op de hoogte te blijven, is het handig om de Outlook app op je telefoon te zetten, zodat je altijd je schoolmail bij de hand hebt. 

 

Als je zelf mailt naar een docent, dan gelden er een aantal afspraken om de communicatie prettiger te laten verlopen:

  • Gebruik altijd een onderwerp in je mail, zodat de docent gemakkelijk ziet waar de mail over gaat. 
  • Gebruik een aanhef (bijvoorbeeld 'Beste Chamaira,')
  • Leg duidelijk uit in je mail wat je verwacht van de docent, of wat je vraag is. Als je alleen schrijft: 'Bij deze de opdracht', dan is het niet duidelijk om welke opdracht het gaat. 
  • Sluit je mail netjes af. Het kan handig zijn om niet alleen je naam, maar ook je klas in de afsluiting te vermelden. 

OneDrive

Elke student krijgt van MBO Utrecht gratis 2 gigabyte opslag in de OneDrive. Dat is een online omgeving waar je bestanden kan opslaan. Het handige aan de OneDrive is dat je je bestanden niet zomaar kwijtraakt. Of je hier gebruik van wil maken, is volledig aan jezelf. 

In het verleden zijn studenten wel eens belangrijke documenten kwijt geraakt omdat hun laptop stuk ging. Dus houd dat in je achterhoofd. 

Mocht je gebruik maken van de OneDrive, denk dan goed na over hoe je je bestanden wil indelen. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om per vak een map aan te maken. Geef je documenten ook duidelijke namen. Als je documenten "document 1, document 2, document 3" heten, dan wordt het lastiger om deze documenten terug te vinden. 

Downloaden Word en PowerPoint

Je krijgt van school verschillende Officeprogramma's, zoals Word en Powerpoint. Deze kan je downloaden door naar start.mboutrecht.nl te gaan, rechtsbovenin op je pasfoto te klikken en dan naar Mijn Account te gaan. Daar vind je een knop om Officeprogramma's te downloaden naar je laptop. Je slb'er laat zien hoe dat werkt. 

Let op: Als je gebruik maakt van een Chromebook, dan kan je geen Officeprogramma's downloaden. Dan werk je online met de Googlevariant van deze programma's. 

Canvas

Canvas is de digitale leeromgeving die binnen MBO Utrecht gebruikt wordt. Hier vind je al het onderwijs dat je volgt.

Bij de verpleegkunde opleiding zijn alle lessen lessen volledig uitgewerkt in Canvas. Wanneer je school mist, gaan we er van uit dat je zelf in Canvas kijkt wat je hebt gemist. 

Je slb'er gaat nu laten zien hoe Canvas werkt. Alle opties worden samen met de klas doorlopen.

ExpertCollege

Bekijken digitale leermiddelen

Als het goed is, heb je je fysieke leermiddelen al besteld. Hiervoor heb je vanuit MBO Utrecht eerder een mail ontvangen. Je hebt een MBO Utrecht account aangemaakt hiervoor. Naast de fysieke leermiddelen, heb je ook digitale leermiddelen. Deze zijn van ExpertCollege.

Je slb'er legt uit hoe je via ExpertCollege bij je digitale leermiddelen komt. Ga hiervoor naar www.mboleren.nl.

Om je digitale leermiddelen aan te schaffen, moet je een account aanmaken. Gebruik hiervoor je MBO Utrecht account. Je maakt een account aan, en kan daarna door naar de aanschaf van de leermiddelen. Dit hoef je niet op school aan te schaffen, maar we kijken wel even gezamenlijk, zodat je dit gemakkelijk thuis kan doen - eventueel met je ouder(s).

Als je bent ingelogd, kan je doorklikken naar het bestellen van je leermiddelen. Je kiest je onderwijsinstelling, opleiding en klas. Daarna zie je 5 leermiddelen staan. Je kan kiezen of je de leermiddelen alleen digitaal wil hebben, of tegen een kleine bijbetaling een boek erbij wil hebben. Voor de opleiding maakt dit niet uit. Kies dus vooral wat je zelf prettig vindt.

Ontwikkelingsgericht Portfolio

Introductie Jouwweb

Tijdens je opleiding houd je een digitaal portfolio bij. Dit portfolio gebruik je om je ontwikkeling op verschillende gebieden aan te tonen in de voortgangsgesprekken die je voert met je slb'er.

Wat je in je portfolio zet is aan jou. Het kan wel zijn dat je van je slb'er of een andere docent tips krijgt, en in sommige gevallen zelfs directe instructie om iets aan je portfolio toe te voegen.

Je portfolio bestaat uit twee onderdelen:
- Verpleegkunde
- LOB

Canmedsrollen
Bij het verpleegkunde onderdeel laat je je voortgang zien als verpleegkundige in opleiding. Die doe je aan de hand van de Canmedsrollen. Op onderstaande afbeelding vind je wat deze zijn.

In de bijlage onderaan deze tekst vind je een uitwerking van deze rollen. Je slb'er laat deze ook aan de klas zien.

Tijdens je opleiding zal je merken dat veel opdrachten die je krijgt overeenkomen met een onderdeel van de Canmedsrollen. Je kan dus ook schoolopdrachten gebruiken om je voortgang aan te tonen.

LOB-competenties
Naast het verpleegkunde onderdeel laat je ook je LOB voortgang zien. Als student op het mbo moet je ook werken aan zogenoemde LOB-competenties. LOB staat voor Loopbaan- en Oriëntatiebegeleiding. Hieronder vind je welke LOB-competenties er zijn.

 

Portfolio aanmaken
Elke student gaat nu het portfolio aanmaken. Dat doe je via www.jouwweb.nl. Je maakt een account aan met je schoolmail, en gaat door totdat je op de pagina komt waarop je je portfolio kan bewerken.

Hier onder vind je een uitwerking van de Canmedsrollen:

Pagina's aanmaken

Je gaat nu alle pagina's van je portfolio aanmaken. Zo heeft elke student de basis van het portfolio op orde voordat de eerste lessen starten. De pagina's die je moet aanmaken staan vast. Je vindt hoe je de pagina's moet structureren in de afbeeldingen hieronder. Doe dit zorgvuldig. 

Burgerschap

Ook voeg je een aantal pagina's toe voor burgerschap. De docent doorloopt kort onderstaande presentatie met de klas. 

Wat zet je waar?

Als je iets wil toevoegen aan je portfolio, dan doe je dat in de editor. Op deze pagina kan je documenten, video's en losse tekst toevoegen. Ook kan je de opmaak van je portfolio aanpassen.

Als je iets wil toevoegen aan een specifieke pagina, dan ga je eerst in de editor naar die pagina toe. Zodra je op de juiste plek zit, kan je die specifieke pagina aanpassen.

Hieronder vind je een voorbeeld daarvan.

Jezelf introduceren

Op de startpagina (home) schrijf je een introductie voor jezelf.

Let op: Dit hoeft niet een persoonlijke tekst te zijn waarin je (bijvoorbeeld) over je familie schrijft. Je introduceert kort jezelf, en schrijft waar de lezer van je portfolio naar kijkt. Hieronder vindt je een kort voorbeeld.

Mijn naam is Melanie en dit is mijn portfolio. In dit portfolio laat ik zien hoe ik me ontwikkel tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige. Dit doe ik aan de hand van de Canmedsrollen en de LOB-competenties(...).

Link delen

Open je portfolio door in de editor op onderstaande knop te klikken (deze staat links bovenin).


Je slb'er verzamelt nu alle linkjes naar de portfolio's. Hoe je slb'er dit doet, is aan hem/haar. 

  • Het arrangement Digiwijs bij MBO Utrecht is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Dylan Heldenbergh
    Laatst gewijzigd
    2024-09-01 14:09:20
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Gebruik deze wiki om jezelf wegwijs te maken binnen de digitale omgevingen van MBO Utrecht.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.