Homepage: Leren voor Duurzame Ontwikkeling
Hier kun je vrij toegankelijk lesmateriaal vinden waarmee leerlingen uit het po, vo en mbo worden aangemoedigd om te werken richting een duurzame toekomst.
Hiervoor komen onderwerpen zoals natuur en circulaire economie aan bod, maar ook sociale thema’s zoals gelijkheid en gezondheid. De thema’s zijn verbonden aan de wereldwijde Sustainable Development Goals.
Er wordt op het moment nog veel lesmateriaal beoordeeld en toegevoegd aan deze themapagina. Kom dus vooral binnenkort terug om een kijkje te nemen naar ons nieuwe aanbod.
Kwaliteit van dit lesmateriaal
Al het lesmateriaal op deze pagina heeft het keurmerk ‘Leren voor duurzame ontwikkeling’.
Om dit keurmerk te kunnen ontvangen, moet lesmateriaal voldoen aan vastgestelde kwaliteitscriteria.
Bekijk kwaliteitscriteria
|
Lesmateriaal inzenden?
Heb je of ken je waardevol lesmateriaal voor op deze pagina?
Stuur het naar ons op en wij bekijken voor je of het voldoet aan de kwaliteitscriteria.
Stuur tip
|
Sustainable Development Goals
De SDG’s (Sustainable Development Goals) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De doelen zijn afgesproken door alle 196 landen binnen de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. Voor het opstellen van de SDG’s zijn wereldwijd duizenden organisaties en miljoenen burgers om hulp gevraagd.
De SDG’s startten in 2015 en lopen nog tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Het zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen, die liepen van 2000 tot 2015.
Hier vind je lessen over de Werelddoelen voor alle onderwijs-niveaus. Heb je zelf een les ontwikkeld of een tip voor een les die hier niet vermeld staat? Laat het ons weten.
Uitgelicht lesmateriaal
Klik op de knop om naar al het materiaal over de Sustainable Development Goals te gaan.
Gelijkheid
Gelijkheid betekent dat alle mensen gelijkwaardig zijn. Ze zijn niet hetzelfde, maar hebben wel dezelfde rechten ongeacht sekse, seksuele voorkeur en huidskleur en ongeacht maatschappelijke en etnische afkomst. De lessen over gelijkheid hebben tot doel te laten zien wanneer er sprake is van ongelijke benadering, waardering of beloning. En laten zien waarom en hoe je iedereen gelijkwaardig kunt behandelen en evenveel kansen kunt bieden.
Dit lesmateriaal sluit aan bij de volgende Sustainable Development Goals:
1: Geen armoede
2: Geen honger
3: Gezondheidszorg voor iedereen
4: Iedereen naar school
5: Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig
9: Veilige infrastructuur en beschikbare kennis voor iedereen
10: Gelijke kansen voor iedereen
Uitgelicht lesmateriaal
Gelijkheid
Klik op de knop om naar al het materiaal over Gelijkheid te gaan.
Gezondheid
Dit lesmateriaal is gericht op leerlingen de kennis bij te brengen die nodig is om gezonde keuzes te maken. Ook materiaal dat gericht is op gezondheid van mensen in andere delen van de wereld kan hier een plaats krijgen.
Dit lesmateriaal sluit aan bij de volgende Sustainable development goals:
2: Geen honger
3: Goede gezondheid en welzijn
12: Verantwoordelijke consumptie en productie
Uitgelicht lesmateriaal
Gezondheid
Klik op de knop om naar al het materiaal over gezondheid te gaan.
Circulaire economie
Een circulaire economie is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen, hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt en systeemdenken centraal staat.
Dit lesmateriaal sluit daarbij aan.
De lessen over circulaire economie dragen bij aan bij alle 17 Sustainable Development Goals, maar specifiek op:
4: kwaliteitsonderwijs
8: eerlijk werk en economische groei
11: duurzame steden en gemeenschappen
12: verantwoorde consumptie en productie
Uitgelicht lesmateriaal
Bouw, infrastructuur en mobiliteit
In de moderne maatschappij spelen door de mens gebouwde 'technische' zaken een grote rol. Denk dan aan huizen en fabrieken (bouw), wegen en vliegvelden (infrastructuur), auto's en vliegtuigen (mobiliteit) enz. Niet alleen deze zaken zelf hebben vaak een grote invloed op de omgeving en het milieu maar ook de bouw ervan. Daarom is het belangrijk dat we voortdurend proberen om de bouw, de infrastructuur en de mobiliteit te verduurzamen.
Dit lesmateriaal sluit aan bij de volgende Sustainable Development Goals:
9. Industrie, innovatie en infrastructuur
11. Duurzame steden en gemeenschappen
12. Verantwoorde consumptie en productie
Uitgelicht lesmateriaal
Water
Zonder water geen leefbare planeet. Gelukkig is er op de Aarde best veel water. Maar helaas is een groot deel niet geschikt voor gebruik door de mens en áls het water wel geschikt is, is het lang niet voor iedereen voldoende beschikbaar. We moeten dus slim, efficiënt en eerlijk omgaan het water. En we moeten het ook zo min mogelijk vervuilen.
Dit lesmateriaal sluit aan bij de volgende Sustainable Development Goals:
6: schoon water en sanitair
12: verantwoorde consumptie en productie
14: leven in het water
Uitgelicht lesmateriaal
Water
Klik op de knop om naar al het materiaal over water te gaan.
Energie
Duurzame energie, groene energie of hernieuwbare energie is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld.
Dit lesmateriaal sluit aan bij de volgende Sustainable Development Goals:
7: betaalbare en duurzame energie
11: duurzame steden en gemeenschappen
13: klimaatactie
Uitgelicht lesmateriaal
Energie
Klik op de knop om naar al het materiaal over energie te gaan.
Klimaat
Dit lesmateriaal heeft als doel om leerlingen bewust te maken van de rol die de mensheid speelt in het veranderen van het klimaat. Hierdoor worden leerlingen gestimuleerd hun eigen mening over dit onderwerp te ontwikkelen en leren ze welke stappen ze kunnen zetten om de impact op klimaatverandering te verminderen.
Dit lesmateriaal sluit aan bij de volgende sustainable development goals:
13: Klimaatactie
Uitgelicht lesmateriaal
Klimaat
Klik op de knop om naar al het materiaal over klimaat te gaan.
Biodiversiteit
Het lesmateriaal over biodiversiteit heeft als doel om de bewustwording te creëren over de grote verscheidenheid aan diersoorten, en hoe deze van elkaar en van hun omgeving afhankelijk zijn. Hierdoor worden leerlingen in staat gesteld om een verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen voor hun omgeving.
Het lesmateriaal sluit aan bij de volgende sustainable development goals:
14: leven in het water
15: leven op het land
Uitgelicht lesmateriaal
Over ons
De Leren voor Duurzame Ontwikkeling pagina op Wikiwijs wordt gecoördineerd door Leren voor Morgen en actief ondersteund door GDO (Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling).
Een team van 4 vrijwilligers beoordeelt lesmateriaal op vooraf gestelde criteria, die gebaseerd zijn op de ontwerpprincipes Leren voor Duurzame Ontwikkeling. Leren voor Morgen coordineert de samenwerking tussen de vrijwilligers en de communicatie rondom het lesmateriaal. GDO onderhoudt contacten met lokale experts.