Vandaag gaan we aan het werk met vooroordelen en stereotypering.
Ben jij je bewust er van dat iedereen vooroordelen heeft? Weet jij wat vooroordelen zijn?
Vandaag ga je antwoord krijgen op al je vragen over het hebben van vooroordelen en stereotypering.
Lesdoelen
Tijdens het lezen van de teksten en het maken van de opdrachten is het de bedoeling dat je aan het einde van de les bepaalde doelen hebt behaald.
Er wordt verwacht dat je aan het einde van de les...
• ...uit kan leggen wat vooroordelen zijn.
• ...bewust bent van je eigen vooroordelen en stereotypering.
• ...de verschillende manieren weet van reageren op vooroordelen, stereotypen en negatieve beeldvorming en hoe je hiermee moet omgaan.
Pizza verde
We gaan nu een filmpje bekijken. Je gaat aan tijdens het filmpje ook vragen beantwoorden. Doe dit zo serieus mogelijk. Dit filmpje is namelijk om jou te laten realiseren hoe onbewust je bezig bent met vooroordelen.
Druk op 'Get started'.
The Kardashians
Keeping Up with the Kardashians is een Amerikaanse realityshow waar je vast van hebt gehoord of zelfs aan het volgen bent.
In deze serie worden de levens van de familie Kardashian gevolgd. Kim, Kourtney, Kloé, Kylie en Kendal zijn zussen die eigenlijk beroemd zijn om hun beroemdheid. De serie begon in 2017 en het draaide om Kim. Kim was getrouwd met een bekende rapper, genaamd Kanye West. Nadat er in de serie haar ‘bijzondere’ familie op tv te zien was, werd de realitysserie een televisiehit. De serie heeft ondertussen ruim 12 seizoenen. In de serie krijg je een kijkje in de glamourwereld van de meiden, hoe de huizen eruitzien, hoe ze op vakantie gaan en hoe ze ten slotte met elkaar omgaan met alle media-aandacht op ze gericht. Verder zijn de zussen ook niet vies van plastische chirurgie.
Vooroordelen
Zijn jouw ideeën over de familie Kardashian die je net hebt opgedaan feiten? Waar is het op gebaseerd?
Je kent de familie Kardashian eigenlijk helemaal niet en je weet dus niet over hen, behalve hetgeen wat je te zien krijgt. Toch had je al snel een oordeel klaar over ze. Dat noemen we dus vooroordelen.
Vooroordelen zijn vaak negatief. Het is een mening die je hebt over iemand, zonder dat je controleert of die wel klopt met de feiten. Doordat vooroordelen vaak negatief zijn, kun je vast bedenken dat gevolgen hiervan erg pijnlijk kunnen zijn. Vooral als ze het als excuus wordt gebruikt om iemand onrechtvaardig te behandelen. Dit kan leiden tot discriminatie.
Stigmatisering
Een stigma is een negatief etiket dat mensen opgeplakt krijgen als het ware. Deze etiket beinvloedt ons kijk waarop we elkaar zien.
Laten we namelijk eerlijk wezen, als we aan Kim Kardashian denken, dan moeten we meteen aan haar dikke billen denken. Maar wist je dat Kim Kardashian ook onschuldige mensen uit de cel heeft gehaald? (Maar liefst 17 mensen)
Wist je dat Kim Kardashian een advocaat is geworden binnen één jaar.
Kim Kardashian spreekt over vrijlating van onschuldigen in de gevangenis.
Hiernaast zie je een afbeelding die je vast niet hebt gezien op social media van Kim. Vaak zien we foto's waarin haar lichaam goed te zien is met schaarse kleding. Maar een Kim in pak en sprekend over rechten is iets wat normaliter niet bij haar past. Ook hier spreken we dan weer over een etiket die we op haar hebben geplakt onbewust.
Articulatiemacht
Je zult vast vraagtekens hebben bij de begrip articuluatiemacht. Het is makkelijker dan je denkt. Met articulatiemacht wordt namelijk bedoeld de hoeveelheid macht je hebt om te bepalen of iemand erbij hoort of niet. Denk in jouw situatie aan de populairste meid of jongen in jouw klas. Zij bepalen in feite wat in is en wat niet. Iedereen wilt bevriend zijn met de populairste leerling in de klas.
Dit kunnen we ook koppelen aan de Kardashians. Vooral Kimberly Noel Kardashian (Kim dus) bepaalt wat in is als het gaat om mode en de ideaalbeeld. Zo was het eerst helemaal in om lipfillers en bbl te verrichten bij je lichaam. Nadat Kimberly heeft laten dit eruit te hebben gehaald, is het ideaal beeld nu zo natuurlijk mogelijk te zijn en volgen vele mensen de mening van Kim
Hier je Kim met de welbekende jeezy's. Minstens 4 klasgenoten hebben ook deze schoenen aan of in de kast :)
Racisme
We hebben hiervoor al kunnen lezen dat vooroordelen kunnen leiden tot discriminatie. Maar wat is racisme?
Racisme is een vorm van discriminatie. Racisme is een bepaalde houding van vijandigheid voor bepaalde mensen of groepen op basis van hun afkomst, nationaliteit, huidskleur en religie. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat een werkgever een man met een getinte huidskleur niet aanneemt, omdat hij denkt dat hij van hem zal stelen.
Nu je wat meer weet over het hebben van vooroordelen, wat de gevolgen ervan kunnen zijn en stereotypen ga je een spel spelen. Probeer dit zo serieus mogelijk te maken, het spel geeft je namelijk aan het einde een overzicht van hoe je brein onbewust bezig is met vooroordelen.
Druk op het blauwe linkje met 'Test vooroordelen'. Kies voor de categorie huidskleur.
Maar niet getreurd, je krijgt oefeningen mee omtrent dit onderwerp. Dit moet je de eerst volgende les bij mij weer inleveren. Dat is dus volgend week dinsdag.
Het telt als een S.O. dus maak het zo serieus mogelijk.
Het arrangement The Kardashians is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
chaima ikjouen
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-05-08 22:52:36
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.