Ramadan

Ramadan

Ramadan

Dit is een feest dat gevierd wordt door moslims. Het wordt in de negende maand van het islamitsche jaar gevierd. Het is een uiterst plechtige, maar ook gezellige tijd.

Inleiding

Wie weet wat er morgen gaat beginnen? Mensen die moslim zijn doen hier aan mee. Als de kinderen het dan nog niet weten kan je nog noemen dat je niet mag eten en drinken als de zon op is. je mag dat alleen als de zon onder is gegaan.

 

Doelen

De doelen van deze WebQuest zijn:

  • Jullie leren wat de Ramadan is.
  • Jullie leren wanneer je dan wel en wanneer niet mag eten.
  • Jullie leren wat je zelf van de Ramadan vindt.
  • Jullie leren wat er wordt gevierd tijdens de Ramadan.
  • Jullie leren wat er aan het einde van de Ramadan wordt gevierd.

Wat is een webquest

Wat is een WebQuest nu eigenlijk? Het is een onderzoeksgerichte lesvorm waarin de meeste of zelfs alle informatie van internet komt. Het wordt door tienduizenden leraren over de hele wereld gebruikt. Het is een manier van lesgeven waarbij het internet wordt gebruikt en de leerlingen stimuleert om op een moderne manier te denken.

Opdrachten

Opdracht 1

Is er soms iemand die er al wat over kan vertellen? We gaan een filmpje kijken over de Ramadan.
Is er iemand die kan vertellen wat de Ramadan voor hun zelf betekent?
Misschien herkennen we wel dingen uit het filmpje, maar misschien zijn er ook dingen die we nog niet weten.

Doel: Leren wat de Ramadan is en wanneer je wel en wanneer je niet mag eten.

Wat hebben we allemaal op het filmpje gezien? Is er iemand die kan vertellen wat de ramadan is?
Weten jullie nog wanneer ze wel mochten eten en wanneer ze niet mochten eten? Doet iedereen mee aan de Ramadan?
Is er iemand die het zelf meegemaakt heeft? Wat vond je ervan?
Wat betekent de Ramadan voor jullie?

Hoe lijkt het jullie om een hele dag niet te eten of te drinken en dat het in de avond pas weer mag?
Zouden jullie er zelf aan mee willen doen? Waarom wel/niet?

 

Opdracht 2

Doel: Wat vind ik van de Ramadan? Wat wordt er bij de Ramadan gevierdt?

We weten nu dat er tijdens de Ramadan als de zon op is niet gegeten mag worden. Nu is vrijdag de Ramadan begonnen. Zullen wij vandaag mee doen door vandaag GEEN snoepjes te eten? Dan bespreken we morgen hoe we het vonden.

 

 

 

Volgende dag
Bij wie is het gelukt om de hele dag geen snoepjes te eten? Hoe vonden jullie het om vandaag geen snoepjes te eten? Hebben jullie thuis met papa en mama er over gepraat? Wat zeiden ze erover? Hoe denken jullie er nu over?

Nu hebben wij één dag een beetje meegedaan met het vasten. Is er iemand die weet wat er gevierd wordt bij de Ramadan?

Antwoord: Tijdens de Ramadan wordt er aan Mohammed gedacht die zijn eerste boodschap van God ontving. De boodschap die Mohammed van God kreeg staat in de Koran.

 

Opdracht 3

Doel: Wat vieren we aan het eind van de Ramadan?

Wie weet wat er aan het einde van de Ramadan wordt gevierd? Het Suikerfeest inderdaad dat wordt ook wel I(e)d ul-Fitr genoemd.

Maar wat wordt er gedaan bij het Suikerfeest? Laten we het filmpje kijken. zo komen we zien of het kopt en komen we er meer over te weten.

Weet iemand hoe lang het Suikerfeest duurt? Wat vinden jullie van het Suikerfeest? Zouden jullie het ook willen vieren als je dat nog niet doet?

Omdat wij één dag mee hebben gedaan aan de Ramadan krijgen jullie van mij een snoepje. Zo vieren wij ook een beetje het Suikerfeest. 

Voor de meesters en de juffen

Doelen

Deze WebQuest is gemaakt voor de kleuters en sluit aan bij het SLO kerndoel 38: 'De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen, en ze leren respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.'

Met deze WebQuest werken we aan verschillende doelen.

  1. Jullie leren wat de Ramadan is.
  2. Jullie leren wanneer mag je wel en wanneer mag  je niet eten.
  3. Jullie leren wat je zelf van de Ramadan vindt.
  4. Jullie leren wat er wordt gevierd tijdens de Ramadan.
  5. Jullie leren wat er aan het einde van de Ramadan wordt gevierd.

Deze doelen dragen bij aan de levensbeschouwelijke ontwikkeling van de kinderen. De kinderen leren wat de Ramadan is, maar vooral wat ze er zelf van vinden en hoe ze er over denken. Ook leren de kinderen wat er wordt gevierd tijdens de Ramadan en weten ze ook hoe de Ramadan wordt afgesloten.

Het is belangrijk om dit te weten, want zo weet je wat er bij een ander thuis in deze periode speelt. Hierdoor kan je rekening met elkaar houden. Ook gaan de kinderen zelf nadenken over de Ramadan en vormen ze er een eigen mening over.

 

Opdrachten

Om deze opdrachten uit te voeren heb je deze Webquest nodig waar alle filmpjes staan en waar staat wat je met de kinderen gaat bespreken en doen. Ook heb je voor aan het eind van de les snoepjes nodig om uit te delen. Hieronder staan kort de opdrachten uitgeschreven.

Opdracht 1
Bij deze opdracht wordt de verwondering bij de kinderen gestimmuleerd en gaan ze naar een filmpje kijken. Dit is een inleidende opdracht waar we over de Ramadan gaan nadenken.

Opdracht 2
Bij deze opdracht gaan de kinderen zelf ervaren hoe het is om de hele dag geen snoepjes te eten. Hiermee kunnen ze een beetje gaan ervaren hoe het is om iets niets te mogen eten.

Opdracht 3
Bij deze opdracht gaan we bespreken hoe de Ramadan feestelijk wordt afgesloten. Hier leren de kinderen hoe dat wordt gevierd en hoe lang het duurt. Aan het eind van deze opdracht krijgen de kinderen een snoepje om suikerfeest te vieren.

 

Beoordeling

Er zijn twee manieren hoe je de les kan beoordelen.

Manier 1:
Door de kinderen tijdens de gesprekken te observeren kan je aan de hand daarvan dit tabel invullen waardoor je een overzicht krijgt.

In het tabel schrijf je aan de linkerkant de namen van de kinderen. In de witte lege vakjes schrijf je op of het wel of niet is gelukt.

 

 

 

Manier 2:
Aan het eind van de les kan je ook met de kinderen nog samen kort evalueren. Wat vonden jullie ervan? Weten we nog wat Ramadan is? Weten we nog wat ze dan vieren? Hoe sluiten ze de Ramadan af? Maar vooral: hoe denken jullie over de Ramandan? Wat vinden jullie ervan?

 

Afsluiting

We hebben heel veel geleerd over de Ramadan en het Suikerfeest.

We weten nu wat de Ramadan is, wanneer we wel en niet mogen eten, wat er gevierd wordt en wat er aan het einde van de Ramadan wordt gevierd.

Terugblik
Tijdens deze les hebben we geleerd dat mensen die moslim zijn de Ramadan vieren. We weten nu wat dat is en wat ze dan wel en niet mogen. We hebben er samen over gepraat en over nagedacht wat we er zelf van vinden. Ook weten de kinderen wat er aan het eind van de Ramadan wordt gevierd.

  • Het arrangement Ramadan is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    jeanne de Vries Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-05-14 14:08:18
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Ramadan
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    makkelijk
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=VfsiGhhRJNw
    https://www.youtube.com/watch?v=VfsiGhhRJNw
    Video
    Suikerfeest vieren met Flip de beer
    https://schooltv.nl/item/suikerfeest-vieren-met-flip-de-beer/
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.